Monitor Audio Bronze 5

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod samurraj 5. 2. 2020 18:54

Prosím k reproduktorům Monitor Audio Bronze 5 je nutné kupovat Subwoofer? Já ty repra slyšel na živo a zdá se mi, že mají docela dost basů i bez SW. Další otázka, jaký k této sestavě AV receiver (přesný typ), prostě s kterým si to bude dobře rozumět. Díky sam
samurraj
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 20:32

Jestli tobě budou stačit basy (objemem a hloubkou) ve tvém prostoru ti tady nikdo nepoví... Bronze 5 ale nejsou bedny pro bassheady, mají bas spíš utaženější, přesnější, barevný. Takže záleží, co preferuješ. Chvějící se podlahu z nich nedostaneš, tam by to sub chtělo. Nabízí se firemní Bronze W10.

Receiverů jsou spousty, jeden za všechny třeba Marantz SR7007.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod samurraj 6. 2. 2020 20:56

Díky za typ. NAkonec jsem objednal i ten subwoofer, tak doufám, že to není chyba :-) JInak ještě by mě zajímala věc a to kabely k těm reprákům.
Vím, že jsou kabely nějaké obyčejné, kde 1m v mědi stojí cca 100 - 200Kč
Pak jsou kabely např Audioquest, kde třeba 1m stojí cca 1000Kč. To je v tom takový rozdíl?
Já bych chtěl pokud možno, co nejlepší zvukové výsledky, takže šetřit zbytečně na kabeláži nechci, ale platil litr za metr je ekonomická sebevražda.
Může se dát tedy např. nějaké obyčejné kabely na zadní prostorové repra a na ty přední, cent a subwoofer dát třeba ty dražší? Nebo všechny kabliky musí být úplně stejné se stejným průměrem? Tohle by mě opravdu vážně zajímalo.
samurraj
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 21:20

Ideální je samozřejmě mít kabely shodné. To ale většinou nedává smysl z pohledu peněz. Skvělý poměr kvalita / cena mají třeba QED Reference XT40. Ten bych dal k L, P a C, ve stejné délce pochopitelně. K zadkům třeba QED Performance XTC. Napájecí třeba IsoTek Evo3 Initium, ten má taky dobrý poměr cena / kvalita. HDMI propojovák třeba AudioQuest Cinnamon.

Ale to jsou jen moje tipy, které by mohly svou kvalitou sedět ke zbytku. Jedny z mnoha a mnoha možných.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod trnavák 6. 2. 2020 22:04

Mne sa QED Reference XT40 zrovna moc neosvedčil, nie je neutrály, pridáva výšky a uberá basy, zvuk mi neznel moc prirodzene. Starší QED Bronze special edition (červený) bol lepší, doteraz ho mám ako referenčný.
https://www.gumtree.com/p/speakers/qed- ... 1292421341
trnavák
Junior

Odeslat příspěvekod lo-fi 6. 2. 2020 22:40

dodnes mi nikdo nevysvětlil, jak to ten kabel dokáže, přidat výšky, ubrat basy....možná by ten výrobce měl montovat do těch kabelů i zesílení, ušetřila by se jedna krabice ;-)
je úplně jedno, jestli jsou vpředu kabely jiné, než vzadu, na zvuk to vliv nemá... zase jen tunel na prachy, normální dvojlinka á 10kč/m
lo-fi
Junior

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 23:21

trnavak:
Kabel vysky neprida, to je fakt blbost. Ale je mozny, ze se ve tve sestave takhle jevil oproti predeslemu kabelu, ktery vysky zastrel.

Me znel oproti stavajici kabelazi trochu poddekozne, s mensi dynamikou a celkove zatazene, ale frekvencne vyrovnane. Ale vzhledem k velmi priznive cene nemam, co vytknout.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 6. 2. 2020 23:40

Samuraji,
resit kabely k lowendove sestave je pochopitelne nesmysl. Pokud jako signalovy rca pouzijes tkanicku z Datartu, nebo Audioquest za 1.500kc, vysledek bude stejny, jen to líp vypada. Pokud jako reprokabel pouzijes metraž za 40-50kc nebo Audioquest za 2.500kc, vysledek bude stejny, jen to lip vypada. Pokud pouzijes k obyc AVR-ku jiny, nez dodavany síťový kabel, prijede si pro tebe Dr. Jandera ze seriálu Sanitka, celou cestu budete houkat a jen tak tě z tý nemocnice nepropustí.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 7. 2. 2020 06:18

To je velký, ale opravdu velký omyl. Set repro za 45 tis. a AVR kolem 35 tis. Kč není low end a už docela umí zahrát. Aktuální zkušenost se sestavou jen o trochu kvalitnější (repro +10 tis. Kč a AVR + 12 tis. Kč oproti diskutovaným) a výměna původně dodané kabeláže a reprokabelu typu dvoulinka z OBI za komplet kabeláž SP Audio zvuk sestavy otevřela tak, že majiteli zůstal blažený úsměv na tváři a nechápal, nechápal, nechápal (vzděláním elektrotechnik, takže skeptik).

Ano, chce to mít alespoň trochu vhodné podmínky, aby ten přínos vynikl. Pokud někdo má takovouhle sestavu nainstalovanou úplně blbě (bedny u zdi nebo v rozích, jen položené bez alespoň hrotů na koberci nebo dokonce plovoučce, holé stěny, podlaha, strop, poslechové místo mnohem dál než jaká je rozteč repro atd.), pak to pochopitelně slyšet nebude. Předpokládám (a vím, že v mnoha případech nesprávně, bohužel), že pokud někdo vyloží na stůl 80 tisíc za komponenty, má už tenhle základ základů podchycený.
Naposledy upravil Palpat dne 7. 2. 2020 06:25, celkově upraveno 1
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 7. 2. 2020 06:21

Placebo je mocná zbraň.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 7. 2. 2020 06:32

Placebo ve formě mnoha úspěšných slepých testů?

Nebudu se tu ale pouštět do téhle debaty. Kabely se dají půjčit, každý si může vyzkoušet a udělat vlastní názor na základě praktické zkušenosti. Taky jsem před léty zastával tenhle názor a to jsem tehdy měl výrazně kvalitnější sestavu než tvůj Pioneer a Polk....
Ale samozřejmě to není jen o komponentech, ale především o akustice a vyladění celého systému, jak píšu výše. Pokud je sestava byť se šestimístnou cenovkou zabitá nevhodnou instalací, může z toho plynout mylný závěr, že na kabelech nezáleží.

Trocha teorie zasazené do faktického rámce. Doporučuji přečíst (a především pochopit):
https://www.stereophile.com/reference/1095cable
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 7. 2. 2020 06:58

Pises, " nebudu se tu ale poustet do tehle debaty ".
Nepoustej. Staci nam komická revue na HEF a hifiroom. Mam sestavu v jine cenove relaci, zkuseností s vypujcenymi kabely nekolik a výsledek prd. To, ze nejedu komplet v Datart cables, ma na svedomi pouze estetika, zkratka se mi ty kabliky Audioquest libily. Komplet vysel tak max 4.500-5000k. Zvukovy posun pochopitelne 0.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 7. 2. 2020 07:08

Ale to je přeci úplně v pořádku, že ty máš tuhle svou osobní zkušenost a nikdo ti nebude říkat, že je to nesmysl a to MUSÍŠ slyšet. Jiní lidé mají s jinými sestavami jinou zkušenost. Na tom není nic podivného. Nic neplatí absolutně a v hifi neexistuje jeden správný recept na vše.

Ale je nesmyslné vytvářet závěry typu "když já na své sestavě neslyším přínos AQ za 4500 Kč, znamená to, že žádná kabeláž v žádné sestavě nebude přínosem.". Kabeláž je komponent jako kterýkoliv jiný a zvuk ovlivňuje jako kterýkoliv jiný. A jestli se ta změna projeví nebo ne, záleží na mnoha dalších objektivních skutečnostech (hlavně akustika a správné umístění sestavy v místnosti).

Ale jsme OT. Samuraj se zeptal, dostal několik odpovědí, sám posoudí, co mu dává smysl a co ne. Třeba i na základě vědomostí nabytých z toho článku na Stereophile, který tuhle problematiku vcelku dobře zbavuje černobílých mýtů typu "nikdy nikde nemůže být slyšet" a zasazuje do faktické roviny.
Naposledy upravil Palpat dne 7. 2. 2020 07:21, celkově upraveno 1
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod trnavák 7. 2. 2020 07:19

Moja skúsenosť s káblami je taká, že nepodceňoval by som to.
Môžem sa zmieriť s tým, že kábel nič nezlepší (nepridá)
ale určite platí, že zlý kontakt, oxidácia, znežčistenie ... môže (musí) výsledok pokaziť.
trnavák
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 7. 2. 2020 07:55

Ja reaguju z jinyho duvodu. Aby se tim tematem "káble" a reakcema slysim, neslysim, nehnojilo i tohle forum. Rozdmychava to vasne, viz ta vedlejsi fora a navic tady lidi tezko shaneji prachy i na ty zakladni sety, natoz jeste investovat do propojek. Jinak jsem elektrotechnik, bohuzel uz mi je pade (tedy nejaka zkusenost uz je) a s kabely jsem samo pracoval hodne dlouho v zamestnani. Cize logicky, nemam problem s prinosem ohledne fyziky - prurez, material, konstrukce. Vymezuju se jen proti blbinám. A kdyz se stale mluvi o tech ostudách, jako oxidace, znecisteni, zprasený kontakty a konektory.....
probůh, kdo to doma má. Ani za deset let se mi na sestave v propojeni nestalo, aby to nevypadalo jako pri porizeni. Vse ve stavu 1a. V bezne vytopene mistnosti nema koroze a oxidace misto.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků