Stereo sestava do 60tkč

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Nabucanezor 6. 2. 2020 19:12

Zdravím všechny příznivce hudby. Rozhodl jsem se pro krok v před co se stereo hudby týče. Prodal jsem svou 5.1 sestavu a receiver a chci přejít do kvalitního sterea.

Jediné co jsem si ponechal jsou AudioQuest Rocket 33 SBW kabely a spousta hi-res hudby na síťových discích.

Co poslouchám:
Hlavně* filmovou muziku - takže hudební nástroje, basy, elektronika je základ
Dále - rockovou hudbu - Within Temptation, Tarja a jim podobné
80-90s - popíky Phil Collins, Anya, Enigma apod.
No a pak všechochuť.

Kde to bude hrát:
Obývací pokoj - rozměry 3.4m délka 5.5m šířka z toho pro prostory poslechu bude k dispozici cca 3.2 x 3.7m, kde je volný prostor a poslechu nic nebrání.

Co bych chtěl od repro:
Určitě sloupové repro 3 pásmové, žádné přebasované Magnaty, nebo jim podobné, ale pěkný jistý bas, který nebude v bedně rezonovat. Ale aby byl, ne něco ve stylu abych pak musel ještě přikupovat k reproduktorům subwoofer protože neumí zahrát ani 40Hz. Dále chci určitě středový reproduktor, sloupům typu 2,5 pásma už moc nevěřím, mám zkušenosti s Magnat Altea a Wharfedale EVO 2. Chtěl bych opravdu slyšitelné všechny hlasy a zvuk nástrojů a neztrácely se díky tomu že je bedny nebudou umět ve frekvenčním pásmu zahrát. A v poslední řadě bych si přál ribbonový (páskový) výškáč, ale není podmínkou, pokud bude mít kvalitní i klasický. Určitě chci na repro bi-wirring nebo bi-amping připojovací terminály pro své kabely. A v poslední řadě aby měly bedny prostor, byly sebejisté v přednesu a zřetelně zahrály vše co jim pustím, tedy hlavně to co jsem popsal výše. Bydlím v bytě, takže to nebude hrát šíleně nahlas, ale normálně, takže aby se daly poslouchat i při nižší hlasitosti.

K tomu bych potřeboval pomoci i s výběrem zesilovače.

Co bych chtěl od zesilovače:
Aby se hodil k vybraným sloupům a dokázal je rozehrát. Alespoň 60-80W při 8Ohm. Měl nejlépe triodní transformátor, přání, není podmínkou a kvalitní elektroniku, která mi nějaký pátek vydrží. Nejlépe kdyby měl i kvalitní DAC, ale případně mohu pouštět přes Xonara ST v PC, pokud by byl v zesilovači, bylo by to fajn, ale zase není podmínkou, případně mohu pro streamování časem koupit DAC s LAN nebo USB.

Můj cenový limit je kolem 60.000Kč, ale případně můžu jít i nějakou tu tisícovku výše. Nebráním se rovněž bazaru.
Předem mockrát díky všem.
Nabucanezor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 19:27

Pises to hrooozne obecne. Pokud akceptujes bazar, jsou to stovky moznych kombinaci. Co nejvic si toho ruzne naposlouchej a tim si ujasnis priority a zuzis vyber.

Jinak ve tvem popisu chybi to zdaleka nejdulezitejsi - akustika. Jeji soucasna podoba,tve plany a moznosti na jeji upravu. Pokud cilene s vedomim co a proc delas, neporesis alespon modalni pasmo a k tomu alespon nejak neporesis vyrovnanou odezvu a dozvuk na zbytku, nebude ti to dobre hrat ani s komponentama za dvojnasobek.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Nabucanezor 6. 2. 2020 19:50

Obrázek
Takto vypadá místo kdo by to mělo být, stěna je z kamenného obkladu, stěny beton a strop odhlučněný (Rockwool) sádrokartonový podhled. Vím že to asi není úplně idelál poslechová místnost, ale co jsem se už bavil s pár lidmi basové pasti není problém umístit na stěnu. Kdyby bylo třeba.

Jinak ze starých dobrý značek repro co znám tak by se mi líbilo něco od Elac, Dali, Quadral? Co mám dost naposloucháno jsou regálovky Technics CS90 s děleným zesilovačem, z dětských let, pořád hraje pěkně. Aktuálně se Technics trochu zbláznil s cenami svých komponent...
Osobně jsem toho moc neslyšel v Ostravě mi nebyl nikdo schopný něco pustit, když jsem nepoložil na stůl prachy za to co by mi případně doporučili, jestli poradíte, kde to je v Moravskoslezském kraji je možné i bez zakoupení repro předem, rád si někde zajedu poslechnout pár vhodných repro.

PS. repro na foto nebylo takto původně postaveno, bylo dále od stěny a blíže k sobě. Nyní tam již nejsou...
Nabucanezor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 20:20

No, o moc horší výchozí situace už být nemohla.... :-| .

Ten strop ti bude žrát basy a frekvenčně rozhodí odrazy středů. Sedačka vlevo před bednou ti bude žrát výšky a vyšší středy z levé bedny, takže budeš tuhle část spektra slyšet vyosenou doprava, zbytek bude uprostřed. Pokud tedy použiješ balance a vrátíš s ním výšky doprostřed, budou zase hlubší středy a vyšší basy hrát zleva. Pokud je vpravo od pravé bedny volný prostor, bude tahle disbalance ještě výraznější.

Potom ten kamenný obklad za repro.... To je silně odrazivá plocha, za repro to chce především difuzi v co největší ploše. Co je za zády posluchače? Pokud taky holá zeď nebo něco jiného odrazivého, tak to zvuku taky nepomůže.

Plusy jsou ten koberec a fakt, že mezi bednama a posluchačem nemáš žádný stolek.

Chtělo by to alespoň základně proměřit a úpravy dělat vědomě a cíleně.

Jinak bedny i komponenty určitě na co nejtěžší nejpevnější podklad (kámen, beton) a minimálně bedny alespoň na hroty. Na mnohem účinnější Cerabally ti nestačí rozpočet.

No držím palce, tohle nebude snadný. Dej pak vědět, cos s akustikou vymyslel.
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 6. 2. 2020 20:51

Nemáš ty repro strašně moc u zdi? To musí dunět.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Palpat 6. 2. 2020 20:54

Nabucanezor píše:PS. repro na foto nebylo takto původně postaveno, bylo dále od stěny a blíže k sobě. Nyní tam již nejsou...
Palpat
Junior

Odeslat příspěvekod Nabucanezor 7. 2. 2020 07:04

Díky za info, abych řekl tak nad tímto jsem moc nepřemýšlel, každopádně byt je po rekonstrukci, kterou jsem dělal minulý rok, takže překopávat se mi to moc nechce, když je vše nové nebo nově udělané.
Co se basů týče, nezdá se mi že by je strop pohlcoval, naopak v minulém bytě jsem měl méně basů z repro co jsem měl jako nyní. Je pravda že tam byl komplet všude beton.
Jinak ještě tam není nikde žádný nábytek, mám v plánu udělat dřevěnou knihovničku u levého repro, dále pak bude uprostřed TV a pod ní TV stolek s Hifi komponenty a na pravé straně chci malou skříň a pracovní stolek s PC. TV stolek bude nízký, kolem 40cm na výšku a do hloubky a ostatní nábytek bude také cca do 80cm výšky.

Co se týče podkladu pod repro, počítám že lepší repro už mají pevnou základnu, případně nechám udělat zase u kameníka podstavce ze žuly.

Ohledně té akustiky jsem něco málo hledal a našel jsem
https://www.fklisty.cz/Produkty/Designove-desky/dukta%C2%AE/Standardni-desky/JANUS-MDF.aspx
https://fluffo.pl/en/at-home/fluffo-soft-soft-wall-panels
https://novatop-system.cz/produkt/novatop-acoustic/
Škoda že jsem nevěděl o těch akustických (perforovaných podhledech) co teď dělá např. Knauf, určitě bych je tam dal. https://www.knauf.cz/image/434/326/4477-knauf-rozptylene-obdelnik-re-akusticka-deska.jpg?crop

Palpat píše:No, o moc horší výchozí situace už být nemohla.... :-| .
Nabucanezor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Houbičkar 7. 2. 2020 14:42

V klidu, lide hraji i v o dost horsich podminkach. Jen ta sedacka vlevo....... bude to chtit pochopitelne bedny blize k sobe (problemovy roh sedacky) a mirne povytahnout do prostoru pred rack a tv.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 7. 2. 2020 14:48

Žádná katastrofa, ale u beden bych zvažoval spíše přední nebo spodní bassreflex, pokud nechceš aby stály uprostřed pokoje.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar


Odeslat příspěvekod 5621rz 8. 2. 2020 14:16

Zajdi si do tykon.cz mas to ostrave, naposluchas Cambridge Audio s Neat nebo Acoustic Energy bednama a muzes polozit prachy na stul....a nove maji naskladnenou radu CX81 viz. recenze
5621rz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tibormi 11. 2. 2020 20:40

Hi

Já dávám hlas Bowers&Wilkins 603, ty jsem slyšel spolu s Marantzem vyšší řady a moc dobrá kombinace :)

Takže se přikláním k Marantz PM7000N, máš tam dac, streamer a skvělý zesik.
Shanling M6 Pro + RRA RNHP + Quad Era-1, Audio Technica WP900
tibormi
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bobzbrna 11. 2. 2020 23:12

Zdar,
běž do nejbližšího studia, domluv si půjčku dom, polaboruj s nastavením (místnost je FAKT ten nejdůletější činitel) a uvidíš.
B
SONY CDP-970, YAMAHA M-4, CANTON Quinto 540, KIMBER KC-1, MONSTER Powerline 2+
nebo jako zdroj NTB + FOOBAR 2000 + IFI NANO iDSD BL USB DAC , SMSL sApII, HIFIMAN RE0 nebo AKG K270 Playback
bobzbrna
Junior

Odeslat příspěvekod Nabucanezor 12. 2. 2020 16:38

Pěkný den všem, nakonec pojedu na audio-video-show Praha, kde se podívám a snad i poslechnu pár věcí. Už mám předběžný seznam co bych asi chtěl. Co se týče akustiky v místnosti, nebudu to nějak moc prožívat, podle vybraných repro pak použiju případně akustické bloky s dřevěným dekorem. Dříve jsem měl repro v daleko horších podmínkách a taky to hrálo a rušit nový rohový gauč, jen k vůli tomu abych měl opravdu přesný přednes z každé strany (což byl i do teď) se mi zdá úlet. Přeci jen je to obývák, až budu řešit poslechovou místnost v baráku nebo větším bytě, tak to určitě zohledním :-)
Nabucanezor
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DinosaurJr 12. 2. 2020 21:40

Určitě sloupové repro 3 pásmové...
Bydlím v bytě, takže to nebude hrát šíleně nahlas, ale normálně, takže aby se daly poslouchat i při nižší hlasitosti.
A v poslední řadě bych si přál ribbonový (páskový) výškáč, ale není podmínkou
Co se týče akustiky v místnosti, nebudu to nějak moc prožívat...
Dříve jsem měl repro v daleko horších podmínkách a taky to hrálo a rušit nový rohový gauč...

No a co máš za předvybrané reprosoustavy a zesilovač a co bude zdrojem muziky?
◄☼► Život je příliš krátký na poslech muziky přes nudné HiFi ! Kind of Blue ♪♫♪
ProJect RPM 3 Carbon MC●SLVR●TubeBoxSEII ECC83 Telefunken Ribbed●Sony ES
DAC Topping D50s●DPA 386 222 mk2017●B&W●Xavian●TV Samsung 48"●77LP<iii>
DinosaurJr
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků