Domácí kino do bytu

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Duder 1. 3. 2020 16:05

Zdravím Vás pánové (a možná i dámy?),
zařizuji nový byt a rád bych si pořídil domáci kino. Na Vás se obracím s prosbou, jak na to.
Na úvod si chci ujasnit některé věci:
- do teď jsem měl jen zvuk z TV
- chci prostorový zvuk
- filmy, seriály, hry
- hudbu neposlouchám
- nejsem netopýr
- nepotřebuji audio kabely za 50k, protože je někdo vyráběl za úplňku, pronášel zaklínadla a dal za oběť slepici
- 20k je pro mě za audio neuvěřitelná částka. Rád bych se držel při zemi a tuto hranici nepřekročil
- panelákový pokoj cca 3,7x5m (19 m2)
- můj laický prvotní nástřel - https://www.mall.cz/av-receivery-reprod ... -p51-cerna

Nikdy jsem neměl ale nyní bych chtěl prostorový zvuk. V příloze přibližné rozmístění nábytku. Chtěl bych poradit, co udělat lépe. Chápu, že by reproduktory měly být dále od zdí, že by repro nemělo být v rohu, že by zadní repro měly být až za posluchačem apod., ale určitě sami také nebydlíte v ideálních prostorech a život je o kompromisech. To znamená, že těžko budu posouvat sedačku doprostřed místnosti jen proto, abych mohl do volného prostoru za ní dát repro na úkor životního prostoru. Ale chtěl bych z toho vytěžit maximum. Dále bych nerad rušil sousedy, proto si myslím (nevím, zda správně), že bude lepší sestava bez subwooferu, zároveň, aby to srozumitelně hrálo i při nízké hlasitosti. Aby mi rezonovaly skleničký a basy jsem cítil až v žaludku, není můj cíl.

Jednu dobu se domáci kina rozdávala pomalu ke všemu, dnes v podstatě neexistují. Obávám se, že soundbar mi prostorový zvuk nenabídne a ze subwooferu mám obavu, kvůli sousedům. Nosít sluchátka mi nepříjde pohodlné (navíc je prostorových zvuk ve sluchátkách reálný nebo jen reklamní blábol?). Takže bude asi vhodnější AV reciever a nějaká sestava reproduktorů. Můžete mi poradit, aby to bylo dnes použitelné (všechny ty různé verze dolby apod.)? Jak jinak umístit/natočit reproduktory? Jaké reproduktory? Jaký reciever?

Takový můj nástřel je ta Yamaha, ale snad si nechám poradit. Zároveň mě trochu děsí velikost těch reproduktorů. Raději bych viděl ty malá chrastítka známá s klasických domácích kin, ale za to byste mě asi ukamenovali :-) . Uvítal bych zřetelný zvuk i při malých hlasitostech (na to paradoxně mohla být lepší ta malá chrastítka, že není nutné rozpohybovat velkou membránu? Opět jen má laická domněnka), nehrozí, že bych si to pouštěl nahlas, nepotřebuji, aby sousedi věděli, na co se dívám, nebo kolik digitálních lidí jsem dnes zabil.

Nebo to nemá smysl? Taky dobré, alespoň ušetřím 20k.

Díky
Přílohy
pohled.JPG
pudorys.JPG
Duder
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod trnavák 1. 3. 2020 16:44

Kúp si 5 ks Mica OoO, subwoofer netreba.
https://www.amazon.com/Micca-OoO-Booksh ... B07WDRGNDG
https://www.youtube.com/watch?v=aals6GJD58U
Len či by to teraz prišlo z Číny je otázne.
trnavák
Junior

Odeslat příspěvekod Tapir1 1. 3. 2020 16:54

Na tak malou místnost opravdu regálovky postačí. Pokud by nevadil bazar - tak aktuálně jsou dostupné vynikající Q Acoustic 3020i jako hlavní + 3020 pro surround, dokoupit centr 3090C a bazarový Marantz 1506. A ještě ti zbyde na kabely... Alternativně repro Canton 5.0 (https://elektro.bazos.cz/inzerat/116477 ... i-kino.php) 8-)
Pokud nechceš bazar, pak pro tvé potřeby je ta Yamaha určitě OK.
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lybuna 1. 3. 2020 17:01

když tak čtu požadavky a hlavně ty ne nároky tak je mi skoro líto utrácet 20k, myslim,že pro tvé potřeby plně dostačuje něco takového
https://www.mall.cz/3d-domaci-kino
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod anton12345 1. 3. 2020 17:12

Philips 65OLED806
Denon AVR-X4200W, Dali Opticon 5, Dali Opticon 1, Dali Opticon Vokal, Dali SUB E-9F
Marantz NA6006, WD My Cloud, Google Home Mini
Logitech Harmony 950
YouTube Premium, Netflix, HBO Max, SkyShowtime
anton12345
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hydrrra 1. 3. 2020 17:58

Lybuna píše:když tak čtu požadavky a hlavně ty ne nároky tak je mi skoro líto utrácet 20k, myslim,že pro tvé potřeby plně dostačuje něco takového
https://www.mall.cz/3d-domaci-kino
bože to jsou zase kecy. Za 20k se pro někoho kdo nemá velký nároky (což tu zjevně stále některý joudové nechápou) dá s přehledem pořídit, a nemusí to bejt all-in-one bazmekt...
Hydrrra
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 1. 3. 2020 18:09

Názor lze vyjádřit i méně agresivně. Díky za pochopení.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ramones 1. 3. 2020 19:13

Tohle a máš vystaráno:
https://avmania.zive.cz/onkyo-ht-s5915- ... -atmos-512

...a cena cca 20 000 za komplet :-)
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod Lybuna 1. 3. 2020 20:13

Hydrrra píše:bože to jsou zase kecy. Za 20k se pro někoho kdo nemá velký nároky (což tu zjevně stále některý joudové nechápou) dá s přehledem pořídit, a nemusí to bejt all-in-one bazmekt...

já jsem ale nepsal, že se za 20k nedá nic pořídit... reagoval jsem na nároky ozvučit pouze prostorově filmy a hry a to ještě se značným omezením vzhledem k sousedům, takže si myslím, že utrácet víc než je potřeba nemá cenu, ono set papundekl repro5.0-5.1/avr do 20k.....nebude na filmy o nic lepší
Lybuna
Junior

Odeslat příspěvekod Malag 2. 3. 2020 13:45

Jakou má ta místnost akustiku? Co je na přední a zadní zdi? Pokud jsou ty stěny holé, tak to bude špatné s jakoukoliv sestavou. Hlavně pokud budou bedny namířeny přímo proti stěně - zvuk se několikrát odrazí od přední/zadní zdi a srozumitelnost hudby/řeči bude v háji.

Rozestavění máš trošku kompromisní, ale není to tak zlé. Taktéž bych šel raději do regálovek - dáš je přímo k TV, takže budou v lepší pozici. Sloupy jsou do dané místnosti zbytečnost a navíc na ně nemáš rozpočet. Taky si dobře promysli ty zadní bedny. Mít je půl metru z prava a 2 metry z leva není úplně ideální. Jeden moc neuslyšíš a druhý ti bude dost řvát (a obráceně, pokud si sedneš na druhou stranu sedačky). Když už, tak je namontuj výš než máš hlavu, ať je neslyšíš přímo.

Za dané peníze můžeš koupit např. set zmiňovaný ve vedlejším vlákne (avr od Denonu + set 5.0 postavený na Polk T50). Případně to samé koupit na Amazon.de za lepší ceny. Zde si to můžeš nakombinovat dle preferencí - avr Denon S650H, X-1600 nebo třeba onkyo TX-NR575. K tomu POLK T50/T15 (dopředu) + T30 (střed) + T15 (zadní). Případně vyšší řadu - S15 + S30 + S10 (sice menší, ale kvalitnější). Pro tyto bedny (hlavně regálovky) se sub docela hodí, ale rozpočet na něj bohužel nemáš, takže případně v budoucnu. Osobně bych se nebál např. kombinace Denon AVR-S650H (8k) + S15/S30/S10 (14k), dohromady něco málo přes limit (plus kabely - to koupíš něco levného v elektru). S tou T serií by ses dostal o pár tisíc níž.

Osobně bych taktéž zvážil variantu 2.0 sestavy. Klidně i aktivní bez AVR (pokud nepotřebuješ vysloveně nějaké funkce, které ti AVRko poskytne). Za dané (i o dost menší) peníze dostateš slušnou kvalitu - oproti TV. Klidně bych pak za zbylé peníze koupil nějaký akustický obraz nebo něco podobného. Pak budeš s tou 2.0 sestavou nejspíš spokojenější, než s 5.0 (na kterou je to o dost limitnější rozpočet) v akusticky ne úplně vhodném prostoru.

Soundbary moc neznám, ale troufám si říct, že za stejné peníze dostaneš lepší aktivní 2.0 bedny. Zkus to někde v elektru naposlouchat - obyčejnější bedny a soundbary snad někde ve větším nákupáku najdeš.
Malag
Junior

Odeslat příspěvekod Duder 2. 3. 2020 20:41

Díky za názory.
Upřímně jsem čekal, že to rozcupujete, že nic pod 100k nemá smysl apod., ale příjemně mě překvapilo, že na to jdete rozumně :-)
Také mě potěšílo, že postačí regálovky, to se mi osobně hodí víc prostorově i vzhledově. Zkusím se probrat tím, co jste navrhli (dnes jsem odešel před 6 ráno a vrátil se před 8 večer, takže toho moc neudělám), případně bych se ještě ozval. Vláknu budu sledovat, takže klidně můžete ještě postřehy napsat.

Stěny jsou v řešení. Na jedné (buď nad televizi nebo nad sedačkou) bude polička s nesmysly. Není to ideál, ale možná ještě něco vymyslím, co členitého tam umístit.
Ohledně rozstavění zadních beden, tak jsem právě doufal, že se to trochu zkoriguje hlasitostí (co jsem pochopil, tak ty AV recievery mají kalibrační mikrofony), byť je pravda, že asi není ideální jeden potichu a druhá strana uřvaná...
Duder
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků