RME ADI-2 DAC FS - znáte někdo?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 18. 3. 2020 19:06

Znáte někdo tohoto krasavce? :-)
Při srovnání s Chord Hugo 2 má vyhrávat.
Cena přitom poloviční, možnosti nastavení masivně větší.

Obrázek

Trochu se nudím a zkoumám, čím bych si udělal radost. A toto kombo DAC + sluchátkového zesilovače, s dost pokročilými možnostmi úpravy signálu se mi zdá, že by mi tu radost udělalo :) Nicméně našel jsem jen pár recenzí a měření.

Někdo zde praktické zkušenosti?

Výrobce:
https://www.rme-audio.de/adi-2-dac.html

Recenze:
https://www.themasterswitch.com/rme-adi-2-dac-review
https://www.hifiroom.cz/recenze/rme-adi ... 18616.html
https://headfonics.com/2018/04/rme-adi-2-dac-review/
https://www.audiosciencereview.com/foru ... -amp.7546/
https://www.headphoneer.com/rme-adi-2-dac-review/
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hijk 18. 3. 2020 21:51

hijk
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 3. 2020 06:30

Já ho měl na zkoušku a zbavil jsem se ho. Hraje velmi pěkně na svou cenu, i když na můj vkus až trochu moc "sterilně." Chtěl jsem ho používat jen jako DAC, protože sluchátkovej zesilovač jsem chtěl ponechat ten současnej co mám, ale samozřejmě jsem zkoušel i jeho sluchátkovej výstup.

Na co je ale potřeba dát si pozor je rušení, který do něj může pronikat. Když jsem ho zkoušel, musel jsem používat výhradně jen optickej SPDIF vstup, protože přes coax SPDIF i USB vstup, se do zvuku zanášelo nepříjemný rušení. A přes to USB to bylo ještě v mnohem větší míře než přes ten coax SPDIF. Evidentně to nemaj soudruzi moc dobře řešený. Měl jsem tu už spoustu různejch DAC a sluchátkovejch zesilovačů, ale ani u jedinýho se mi tu žádný rušení neprojevilo ani náznakem a na žádným vstupu.
Vzhledem k tomu, že ale primárně potřebuju dva vstupy, a to právě USB a coax SPDIF, tak jsem se ho samozřejmě musel zbavit.
Naposledy upravil anonymni dne 19. 3. 2020 08:03, celkově upraveno 1
anonymni

Odeslat příspěvekod akburt 19. 3. 2020 07:13

K tomu srovnání s Chord Hugo 2:
We've sat down and played with the $2,695 Chord Electronics Hugo 2 (full review here), which we consider to be the best overall DAC currently available.
Viz recenze z masterswitch...
akburt
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 3. 2020 09:29

Super, děkuju moc za feedback.

Ten USB šum / rušení, je věc co bych nesnesl. Ale tak existuje vrácení do 14 dní. Nikde v recenzích ani na fórech jsem toto ale nečetl, že by to byl problém.

Osobně mě na tom láká ta obrovská možnost nastavení, po 2 haváriích třeba na pravé ucho slyším o pár dB hůř výšky, a v telefonu, kde si poladím ekvalizační křivku pro pravé ucho pro > 10kHz o +6dB nahoru, slyším hudbu "tak jak má být". A to mohu udělat i s RME :)

No, a 47 let. Vyhovují mi bright audio věci, které vyzdvihnou pásmo, co člověk přirozeně slyší hůře než ve (třeba) 20 letech, takže ESS převodníky (teď mám Pro-Ject S2), Audio Technica ATH-ADX5000 sluchátka, která právě v tomto vynikají, a preferuji rychlost a čistotu přednesu. Pro tu rychlost miluji in-ear sluchátka.

Z tohoto pohledu taky nevím co čekat od AK4493.
Jasně, záleží na implementaci, ale nějaké srovnání s ESS9038?

Protože prodejny nefungují, koupil bych a do 14 dní to RME případně vrátil :) Anebo ne..
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 3. 2020 16:44

Já vím že o rušení se u ADI-2 DAC FS nikde nic nepíše, taky proto to pro mě bylo takový překvapení. Ale nešlo o šum ale o pískání, bzučení, chrčení, vrčení, hukot, cvakaní atd.... a to všechno najednou. A to si piš, že bys to nesnesl, protože to nebylo jen trochu a někde na pozadí, ale bylo to tak hlasitý, že to bylo slyšet při poslechu neustále, nejen v tichej pasážích nebo tak něco, ale i v těch nejhlasitějších.
Ve výsledku to znamenalo, že vstupy USB a coax SPDIF byly zcela nepoužitlený. Ten coax SPDIF byl v tomhle ohledu o něco lepší než to USB, ale ne o moc, možná tak o 10% nebo 20%, ale poslouchat hudba se takhle prostě nedá. A dělo se to i když byly USB nebo coax SPDIF jen připojený, ale nebyly aktivní a poslech probíhal přes optiku. Musel jsem oba kabely odpojit a nechat připojenou jen optiku (holt galvanický oddělení, no) abych se toho rušení zbavil. Zkrátka ať jsem připojil PC přes USB, nebo SACD přehrávač přes SPDIF coax, tak nebylo možný používat ADI-2 DAC pro poslech hudby :--.
Nevím proč se to dělo zrovna u tohohle přístroje, u žádnýho jinýho zařízení, který jsem měl za posledních X let doma (a že jich nebylo vůbec málo) jsem se s něčím podobným nesetkal ani názkem, prostě nic. A to ani u přístrojů který stáli desetinu toho co ADI-2 DAC FS. A u dražších už vůbec ne.

Jinak ale když jsem připojil jen optiku, tak hrál RME opravdu dobře, jen jak jsem už říkal, až trochu moc "sterilně", což Já nemám moc rád. A ty možnosti nastavení atd. jsou sice fajn, ale v podstatě všechny ty věci co ten RME umí jsou z kategorie "míň znamená víc."
Obzvlášť pokud jde o to rozhození kanálů pro každý ucho jinak. Taky slyším na každý ucho trochu jinak, to je normální a má to tak spousta lidí, ale nikdy by mě nenapadlo ladit si každej kanál jinak (to snad leda v případě nějakýho poškození nebo částečný ztráty sluchu atp.) V hudbě taky nejsou oba kanály stejný a zprava i zleva nehraje všechno stejně. Takže s tím laděním pro každý ucho jinak opatrně. Jak říkám u tohohle platí, že míň znamená víc.

A typ použitýho převodníku? Pro prvotní předvýběr kandidátů na poslech fajn, ale nakonec se vždycky stejně ukazuje, že rozhodující je tak jako tak ten poslech, takže tohle nemá moc smysl řešit. O zvuku ani kvalitě DAC nerozhoduje jen jedna jeho součástka (byť by byla sebedůležitější).
anonymni

Odeslat příspěvekod martas38 19. 3. 2020 16:58

No a to rušení se projevovalo na víc připojených zařízeních, nebo jen na jednom počítači? Protože pokud máš např. vadný zdroj, dostane se rušení všude. Další otázka, jestli by tomu nezabránil nějaký AQ Jitterbug a podobně.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 3. 2020 17:01

Moc děkuju za feedback.

Asi to ale risknu, i z toho odkazu co sem dával @hijk, to fórum mám pročteno a toto nikdo nezmiňuje. Možná jsi měl vadný kus? Nebo nějaká nekompatibilita.

14 dní to jistí :)

Jitterbug mám doma taky, tak poreferuji, zda tam bude problém s/bez něj.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 3. 2020 20:16

Objednáno :)
Cca v úterý by to mělo dorazit ze Slovenska.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 19. 3. 2020 21:29

martas38 píše:No a to rušení se projevovalo na víc připojených zařízeních, nebo jen na jednom počítači? Protože pokud máš např. vadný zdroj, dostane se rušení všude. Další otázka, jestli by tomu nezabránil nějaký AQ Jitterbug a podobně.

:-D Nevěnuju se poslechu hudby ani poslechu z PC zrovna krátkou dobu, a když nastane nějakej problém, tak to hned nevzdávám, ale zkouším všechno možný než to odepíšu (a nekompatibilita se samozřejmě nekoná).
Jak jsem psal, rušení se projevovalo se při připojení PC přes USB i při připojení SACD přehrávače přes coax SPDIF. PC jsem zkoušel dokonce čtyři (všechny jsem stavěl sám, nekupuju kompletní PC sestavy, to mě už dávno přešlo) v jednom je zdroj Corsiar CX550, ve dvou je stejnej zdroj Seasonic Focus Plus 550 Gold a v posledním Seasonic P-660 Platinum a všechno jsou to bezhlučný PC (za chodu nevydávají žádnej hluk, kromě doby kdy se zrovna roztočí některej datových z HDD, jinak jedou na SSD). Jeden z těch dvou PC se stejným zdrojem je dokonce počítač extra přizpůsobenej pro poslech hudby, je osekanej na kost, je v něm pozakazovaný úplně všechno, jak v systému tak v Biosu, včetně třeba deaktivovanýho síťovýho adaptéru a nejsou v něm dokonce ani plotnový disky, ale jen SSD a M2 SSD atd...

Na žádným ze svých PC jsem nikdy neměl s žádným zařízením problém, ale s RME ADI-2 DAC FS byl problém na všech úplně stejnej. A to i když jsem PC zkoušel připojit přes USB do Casea Aquila a z ní teprve přes coax SPDIF do RME, rušení bylo přítomný stále. A na chlup to samý se dělo i s Topppingem D10. AQ Jitterbug nemám, ale mám tu iFi iPurifier a i když ho normálně nepoužívám a jen leží ve skříni, tak i ten jsem jen tak pro jistotu zkusil a nepomohlo to. USB kabel standardně používám Wireworld Starlight s oddělenou datovou a napájecí větví a samozřejmě byl taky k ničemu, oproti obyčejnýmu USB kabelu dodanýmu k RME i dalším co mám doma, se nic nezměnilo. Navíc používám dokonce síťovou lištu s filtrem, do který mám všechno zapojený. Zkoušel jsem samozřejmě i bez ní a změna žádná.
Zkusil jsem prostě kde co a nic nepomohlo kromě galvanickýho oddělení pomocí optiky. Nevím proč se to u ADI-2 DAC dělo, je samozřejmě možný, že jsem měl smůlu na vadnej kus, ale to mě už nezajímá, nehodlám testovat jinej kus jen abych si to oveřil.

S žádným jiným DAC jsem nikdy takovejhle problém neměl. Když připojím Aquilu do svýho DAC (což je už nějakou dobu asi 11kg potvora Advance Acoustic MDA-503) přes Coax SPDIF, tak je ticho, žádný rušení. To samý Topping D10 přes coax do DAC, naprostý ticho. Stejně tak když připojím do DAC SACD přehrávač opět SPDIF coaxem. A když připojím SACD přímo k zesilovači přes analogovej výstup toho SACD, tak taky nic, ani sebemenší náznak rušení. A s rušením jsem nikdy neměl problém ani s celou hromadou dalších DAC, který v současnosti mám doma, ani s těma který jsem měl v minulosti.
Ale už je to trochu mimo téma, možná byl můj případ opravdu ojedinělej a byl to vadnej kus, těžko říct, jen jsem to chtěl zmínit.

Tak hlavně doufám, že nebudeš mít stejný problémy jako Já.
anonymni

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 3. 2020 21:47

Já o RME četl, že právě je naprosto tichý, bez šumu, právě i pro extrémně náročně IEM v tomto směru, nakonec na to má speciální výstup.

Uvidíme v úterý, ale docela bych si vsadil na to (doufám!), že jsi fakt měl vadný kus, protože jsem pročetl desítky strán na fórech a recenzích a jsi první, co to zmiňuje.

Poreferuji :)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 19. 3. 2020 23:43

L.U.K: já jsem to nemyslel nijak útočně. Jen mě zaráží, že by osvědčená firma, která se dlouho zabývá muzikantskýma zvukovkama a podobnýma komponentama a má ve světě obrovské jméno,měla produkty tak náchylné na rušení. To opravdu vypadá na vadný kus.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 20. 3. 2020 02:59

Vždyť Já to taky nijak útočně neberu. A věř mi, že mě to taky dost překvapilo, všude na ADI-2 (DAC i PRO) člověk slyší v podstatě jen samou chválu a pak tohle. Taky se kloním k tomu, že jsem se s největší pravděpodobností dostal k vadnýmu kusu, ale jistě to vědět nemůžu. Nicměně jestli to nebyla vada, tak by to byl od RME docela fail, čemuž se mi ale právě taky nechce moc věřit.
Takováhle je ale prostě moje zkušenost s ADI-2 DAC FS.
anonymni

Odeslat příspěvekod jdavid 20. 3. 2020 10:50

Zdravím fórum.
Tak jsem se po několika letech rozhodování konečně díky Radkovi Hulanovi rozhoupal a dnes ráno objednal ten druhý zbývající kus ze Slovenska. Když bude nejhůř, nebude v tom průšvihu alespoň sám :-)
jdavid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 20. 3. 2020 10:54

Dobře ty :-)

Koukám, Muziker vyprodáno.
Ještě jej teda má německý Thomann.

Tak to jsem zvědav na naše dojmy.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků