Ovliňuje kvalita kabelu zvuk?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zino333 26. 3. 2020 18:36

merhaut píše:Tady se člověk opravdu pobaví, kabel/tonalita/měření, to nevymyslíš, Dikobraz hadr:-)

Kontrolní otázka: Co vidí na obrázku zdejší znalec tonality?

Obrázek

Ty si to fakt vôbec nepochopil. A ja som kvôli tomu pochopil, že ty to vlastne nikdy nepochopíš. Nemá cenu sa tu tak teraz hádať, lebo ku koncu neprídeme. Tomu dúfam chápeš?
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merhaut 26. 3. 2020 20:19

Tovišžejo, tonalito:-)))

Už tě nebudu dál trápit, tohle tvoje moudro obnažuje všechno, čím při technických debatách procházíš: "Ja len doplním, prečo napríklad 1000 Hz môže znieť inak z rôznych nástrojov, inak z rôznych repro a rôznych slúchadiel. Je to jednoducho preto, pretože nie je 1000 Hz ako 1000 Hz. Predstav si, že jedno zariadenie zreprodukuje 1000 Hz ako 1000,000000005287465 HZ a druhý s minimálnym ale tiež rozdielom, napríklad 1000,000000003482928261182 Hz"
Naposledy upravil merhaut dne 26. 3. 2020 20:41, celkově upraveno 4
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod marts 26. 3. 2020 20:22

A pokud by toho tady někomu bylo málo, tak si může pročíst debatu na téměř totožné téma :D
viewtopic.php?f=1874&t=767165
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MartasHubenak 26. 3. 2020 20:30

merhaut píše:Tady se člověk opravdu pobaví, kabel/tonalita/měření, to nevymyslíš, Dikobraz hadr:-)

Kontrolní otázka: Co vidí na obrázku zdejší znalec tonality?

Obrázek


To je jak moje ekg, kdyz jsem lezel na jip na kardiologii :D
No, ja mam jak se rika absolutni sluch - jsem i muzikant a poznam jednotlive tony a bohuzel slysim i male odchylky ve frekvencich, kdyz jeden z nastoju nebo zpevak perfetkne neladi, proto me opravdu zajima, zda uslysim rozdil ruznych kabelu :) uvidime
MartasHubenak
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 26. 3. 2020 20:38

Absolutní sluch je v určitých ohledech požehnání, v jiných prokletí. To na obrázku je FFT analýza tónu a1 hraného houslemi různého původu.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dropadred 26. 3. 2020 20:57

TL;DR: Prejdi na "Smutná pravda" na konci.

Káble a vplyv na zvuk:
Môj pohľad na vec je, že kábel môže robiť rozdiel, môže tam byť nejaký technický problém (napríklad signálový kábel vedený pozdĺž napájacieho kábla a keď to nie je plne symetrické prepojenie (XLR, "balanced")) alebo je nejakým spôsobom poddimenzovaný, čo by mohlo spôsobiť malý pokles hlasitosti. Jedným z príkladov môže byť kábel pre phono s vysokou mernou kapacitou.

Ale káble, ktoré sú korektne zostrojené by nemali znieť odlišne, nie je na to dôvod, to nie sú aktívne komponenty, je to cesta, je jedno, že koľko prúdová to je dialnica a koľko aut po nej ide, na vstupe a výstupe na ňu je rovnaká 2-pruhová mýtna stanica. To je na margo toho, keď niekto chce začať používať materiál vodiča ako argument, resp. meď vs. striebro, striebro vs. zlato.

Úvaha nad hlavným problémom, prečo sú témy o vplyve káblov na zvuk vždy tak toxické:
Predovšetkým ľudia, ktorí si zakladajú na tom, že "hudbu počúvame, nemeriame", sú ľudia, ktorí podceňujú to, ako nepresné sú ich uši a ich sluchová pamäť keď prichádzame do roviny, kde sa objektívne rozdiely zmenšujú. A tam, kde objektivita nemá miesto prichádza na radu subjektivita, chybná mierka pri popisovaní rozdielov, nedostatočná znalosť poslucháča, ktorý môže nesprávnou argumentáciou podať niečo, čo iní pochopia inak.
Všetci sa delíme o to, ako nám znejú slúchadlá, reproduktory a pokojne aj zosilňovače a to je fajn, tam rozdiely dokážu byť dostatočne veľké, aby subjektívny v-tec našej fantázie nemusel nakopnúť.

Na druhú stranu merania sú na tom podobne, bez správnej interpretácie môžu podať mylný záver. Preto ja by som osobne počúval pri takýchto témach ľudí, ktorí sú ako trénovaní poslucháči (áno, niečo také reálne existuje, gúglite) a zároveň ľudia, ktorí vedia interpretovať merania. Takže niečo ako Schiit amp compendium na SBAF je rovnaká mylná kravina ako goshovanie na ASR medzi SINAD (signál nad šumom a skreslením) 110 a 130.

No a ďalší klinec do rakvy meraní je napríklad aj plátek od Audeze
https://www.audeze.com/blogs/technology ... mpensation
aj keď toto sa skôr aplikuje pre meranie meničov.

Môj osobný postoj:
0. Rozdiel vo zvuku existuje, no to je doménou meničov a aktívnych komponentov.
1. Neriešiť a nech si každý hovorí, čo chce, toto bude ešte dlho téma, kde každý bude tak vokálny ako koľko peňazí do tejto jamy levovej vrazil.
2. Ak mám hovoriť len o pocitoch (rozumej nedostatok objektívnych poznatkov) a neviem zaručiť, že už keď to nebol "blind listening", tak aspoň som zaistil, že časová medzera medzi zvukom A a B bola dajme tomu najviac sekunda, a čo i len v jednom okamihu som sa musel zamyslieť, že či som naozaj počul nejaký rozdiel a/alebo ak počúvam 10 sekúnd jedno a druhé a vlastne tam nič rozdielne nepočujem, tak proste držím hubu (toť prečo som nespravil tému o trojboji A-GD R2R11, SMSL SU-8+SP200 a JDS Element II - tam sa spojilo trošku zo všetkého, proste to nie je tak jednoduché ako porovnávať slúchadlá)
3. Ak niekto už verí, že rozdiel počuje, tak by mal dávať pozor na prídavné mená a voliť správnu mierku pre rozdiel (nie je možné, že niekto povie, že kábel má veľký vplyv na zvuk, prídavné meno veľký si môže človek dovoliť tak akurát pri opise dvoch slúchadiel, nie káblov alebo trebárs aj prevodníkov) a stále dať na ten rozdiel cenovku - napríklad ak dám za slúchadlá 1000€ a za kábel 100€, tak radšej kúpiť slúchadlá za 1100€ a mať úplne iný zážitok.
4. Pchanie peňazí do firiem ako Audioquest a ich 0,3m dlhých XLR prepojovákov za 1300€ mi príde presne ako


A posledný pomimo - raz za čas niekto, komu robím kábel, príde a povie, že ako znie lepšie ako to, čo mal a viete čo? Je jedno, čo mal predtým, stále ale stááááále je to to isté - basy hlbšie, stredy muzikálnejšie, výšky čistejšie. Nie dosť, že taký rozdiel byť nemôže (ak cestou človek nezavadil o volič hlasitosti) ale neexistuje, že každý kábel prispeje k rovnakej zmene. Áno, áno, potom tu je ten klasický mýtus o tom, že striebro schladí prednes, plne rozumiem, mne je stále o čosi chladnejšie, keď poviem striebro a o čosi teplejšie, keď poviem meď - nepotrebujem na to porovnávať káble z jedného alebo druhého materiálu.

Inak, Zino,
zino333 píše:A k tým meraniam. Ako zmeriam tonalitu alebou soundstage?

tak ako bas nie je možné vyčítať z jednej frekvencie na grafe frekvenčnej charakteristiky, tak soundstage nie je možné vyčítať takýmto spôsobom. Ono existuje aj kalkulovaná referenčná krivka "soundstejdžu" (čiarkovaná čiara)
Obrázek
Rtings majú na to inak výborný video
https://www.youtube.com/watch?v=u2jHbaGST_Q

Smutná pravda:
No a nakoniec, ani jeden z nás nemá pravdu, ozajstný záver, či káble majú počuteľný dopad na zvuk, dokáže vysloviť len špecifická skupina ľudí na tejto planéte - manželky.
Audio-GD R2R-11 > MrSpeakers Alpha Dog, Hifiman Edition XS; Dragonfly Red > ...Noble Uni, Fiio FH5
dropadred
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MartasHubenak 26. 3. 2020 21:30

Hahahaaaa, tak tohle mě opravdu pobavilo :D takovy podrobny elaborat a k čemu to vedlo? Ze pravdu maji vzdy manzelky :D
MartasHubenak
Junior

Odeslat příspěvekod RME User 26. 3. 2020 22:11

dropadred:
Smutná pravda nakonec mě taky rozesmála :tleskani .

Přečetl jsem celý tvůj text a byl jsem zvědav, na základě poslechu jakých komponent sis udělal svůj závěr. A pak přišlo velké zklamání, když jsem si všiml toho Audia-GD... Tzn. tvému závěru ohledně kabelů se nedivím. Prosím bez urážky. Je to jako bys ochutnal chleba s točeňákem a na základě toho ohodnotil, že česká kuchyně stojí za prd.

Nevymlouvám ti tvou zkušenost. Chápu ji. Ale nezobecňuj..... Celá ta úvaha se rozplývá reálnou praxí, kdy někdo pozná rozdíl. Pro edukativní účely, spadlé brady a zbořené mýty o nerozdílnosti kabelů je vhodné začít s kabely mezi gramcem a phono-pre..... A stačí i úplně základní gramo a pre, 10 tis. Kč za kus...
RME User
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 26. 3. 2020 22:29

Pro některé nepozorné tedy ještě jednou:
1. Repráky pohání signál.
2. Signál umíme změřit na úrovni přesahující parametry ucha.
3. Sluchem rozpoznatelné změny = změřitelné změny signálu.
Tečka.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod lo-fi 27. 3. 2020 00:06

to dropadred:
smekám, popsals to velmi trefně..
"Je jedno, čo mal predtým, stále ale stááááále je to to isté - basy hlbšie, stredy muzikálnejšie, výšky čistejšie"
8-)
pro tohle stojí za to žít
lo-fi
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 27. 3. 2020 07:18

Ale to je přece naprosto pochopitelné, pokud si dotyčný pořídí "kvalitnější", hlavně ale dražší, kabel, že bude zvuk podle očekávání "s basy hlubšími, středy muzikálnejšími a výškami čistšími". Ještě aby to bylo naopak že? Nic takového podvědomí dotyčnému nedovolí!
Ať tak či onak, takové hodnocení má stále sílu jednoho jediného hlasu, nic objektivního to není.

Že ale záleží především na konstrukci kabelu a jeho technickém provedení, ať už reproduktorového nebo signálového, to už zdá se tady nikoho nezajímá.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 27. 3. 2020 08:50

Já přidám pouze mou stručnou zkušenost. Za předpokladu "technicky správně" vyrobeného signálového kabelu mohou být mezi nimi slyšitelné rozdíly, např. měď a stříbro zní jinak. Otestováno konkrétně na sluchatkových kabelech k Shure 940: originál vs Kabelguru vs Oyaide a na HD600: originál vs Furutech. Největší rozdíl byl u Kabelguru, v ostatních případech rozdíly spíše drobné. Vždy se jednalo o změnu tonality, detaily a pod. si netroufám posoudit.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 27. 3. 2020 09:23

Zarkow zjevně umí rozlišit měď od stříbra se zavázanýma očima, a to jen poslechem. Gratuluji.
Přiznám se, že já spoléhám na chemickou analýzu, nanejvýš na očitý vjem společně s vážením známého objemu.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod RME User 27. 3. 2020 09:33

Trochu broukpytlíkaříš, nemyslíš ;-) ?
Jde o poslech hudby a jediné podstatné je, jak v dané sestavě daný kabel zvukově (ne)zapadá. Není to vždy o ceně, nejednou jsem si nechal levnější kabel, protože buď byl rozdíl minimální nebo mi v mé sestavě vyhovoval líp. Což ne nutně znamená, že byl lepší, ale třeba že zamaskoval / nevypíchl nějakou nectnost jinde v sestavě. Vždy je to o celku.

"Že ale záleží především na konstrukci kabelu a jeho technickém provedení, ať už reproduktorového nebo signálového, to už zdá se tady nikoho nezajímá."
Ve kterém z předchozím příspěvků někdo píše něco, z čeho by se dal vyvozovat tenhle nesmyslný závěr?
Vždyť o čem jiném než o materiálech, konstrukci a provedení jsou rozdíly mezi kabely :-)?
RME User
Junior

Odeslat příspěvekod zarkow 27. 3. 2020 09:42

Nehraji si na malého chemika, ale vycházím z popisu výrobce. Různé materiály ve výsledku zní jinak. Někdy je to na hranici psychoakustiky, někdy naopak jasně slyšitelné s pozitivním či negativním výsledkem.
Každopádně vliv kabeláže na celkový zvuk sestavy je z mého pohledu ze všech komponent určitě nejnižší.
zarkow
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků