65" pre nenarocneho uzivatela Philips vs LG

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Fuco1 29. 3. 2020 16:39

Caute
vyberam telku pre nenarocneho uzivatela (seba) na obcasne pozetie filmu/serialu. TV prijem max 1h mesacne... hry ziadne a k telke je pripojena Kodi doska/PC.

Tym ze TV je skorej do pozadia aby nieco hralo tak neplanujem nic extra.
Vyhliadol som si dva kusy:

Philips 65PUS6704
https://www.mall.cz/televizory/philips-65pus6704
a
LG 65UM7450PLA
https://www.mall.cz/televizory/lg-65um7450pla

Oba by mali byt IPS Direct LED s tym ze Philips ma aj local dimming. plusovy bod davam aj za Ambilight.
Saphi a WebOS ma moc nezaujimaju kedze budem mat pripojene svoje PC.

Zaujima ma ale z pohladu kvality obrazu a user experience, po ktorom by som mal ist? alebo nejaky uplne iny model?
Fuco1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 29. 3. 2020 16:49

Philips 6704 local dimming nemá, kde by ho vzal při té ceně, ten napsaný Micro dimming je globální stmívání.
Co se týče kvality obrazu - jaká asi může být u IPS (které má samo o sobě nízký kontrast) bez lokálního stmívání. Ty televize se v tomto parametru od sebe moc neliší.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuco1 29. 3. 2020 17:26

jo to hej ten local dimming je jenom micro...

a co po uzivatelskej stranke? mylism ze to LG ma nejaky special ovladac.
Fuco1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 29. 3. 2020 17:41

KODI, filmy, seroše - všechno mluví v neprospěch IPS. IPS neber, pokud nechceš fleky v obraze při nočním koukání - https://geex.x-kom.pl/recenzje/lg-55sm8 ... ra-lcd-4k/

Pokud Philips, ber 58PUS7304, 70PUS7304 - to jsou VA panely.

Hlavně IPS a DIRECT LED nejde logicky moc do sebe. Možná to vypadá na papíře dobře, ale DIRECT LED tam nebude mít žádnej význam, protože IPS samo o sobě shazuje ty výhody, které by jinak DIRECT LED přinášel.

Pokud 65" - zahrnul bych 65EP680 - pokud tedy se nakonec přikloníš k VA.

Případně projeď http://www.rtings.com - nenajdeš tam přímo ty modely konkrétně od Philipsu, TCL, ale třeba ti to pomůže pochopit ten souboj VA a IPS. Pokud chceš lepší úhly, IPS je pak dobrá volba, ale zároveň se musíš smířit, že kvalita nebude tak dobrá jako u VA. Hlavně černá bude taková bez hloubky, bez detailů, kontrast chabej. VA je akort horší z boku, ale na filmy a seriály z boku se beztak nekouká.

https://www.rtings.com/tv/learn/ips-led-vs-va-lcd

IPS je dobrý třeba do podniku nebo přednáškový místnosti, do výlohy, ale ne na filmy.

LG v 70" taky VA.
Případně tam můžeš zahrnout i jiný modely - UE65RU7092, 65EP660

-- 29. 3. 2020 17:44 --

Fuco1 píše:jo to hej ten local dimming je jenom micro...

a co po uzivatelskej stranke? mylism ze to LG ma nejaky special ovladac.



Když to budeš mít na externímu zdroji, tak je pak celkem prd platnej.
Spíš se zaměř na to, abys neměl bídnej obraz.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuco1 29. 3. 2020 19:21

Ahoj
dakujem za prinosnu odpoved.

v obyvacke je sice aj kreslo stranou kde sa sedava. Sice je to do tych 45stupnov tak v tom vidim malicku nevyhodu VA panelu. ale nemyslim si ze to je taky problem.

TLC vyrobca ma moc nelaka, nemam ziadny racionalny dovod.

ale zaujial ma ako si spomenul:
UE65RU7092 https://www.mall.cz/televizory/samsung-ue65ru7092 len sa mi neda potvrdit ze je to VA panel.

zaskocilo ma ze v ponuke maju aj UE65RU7172
https://www.mall.cz/televizory/samsung-ue65ru7172 vypada to byt uplne isty televizor ale vraj ma lepsie cpu.... a to iste predpokladam ze je https://www.mall.cz/televizory/samsung-ue65ru7402

Ale este jedna vec, tieto tv su EdgeLED. nebude to este horsie nez Direct LED i ked to bude VA panel?
Fuco1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gustoh 30. 3. 2020 06:47

Pri VA paneli je uz odklon okolo 20 stupnov problem.Uz vtedy su farby uplne mimo.Nepozeratelne.
Co sa tyka TCL.....tak pre mna v ziadnom pripade.Len pre masochistov.... :-)
Cokolvek ine len nie TCL.
gustoh
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michalko58 30. 3. 2020 07:45

Taktiez to IPS nie je taka katastrofa ako sa to tu podaktori snazia vykreslit. Osobne mam IPS panel v TV (55pus7502) a farby su uplne v pohode. Ano cierna by mohla byt ciernejsia, ale nie je to nic strasne. Philips to pekne maskuje Ambilightom po tme.
Je pravda, ze pri uhlopriecke 65" uz moze byt viditelna nerovnomernost podsvietenia ale vzdy to zavisi kus od kusu a vidno to hlavne na jednoliatych velkych plochach, cize pri beznom vysielani/filmoch zriedka.
michalko58
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 30. 3. 2020 07:47

Fuco1: Může to bejt horší, nebo taky nemusí. Jako je to alternativa. Osobně bych preferoval jednoznačně tu 65EP660 před RU70/71. HDR tam vypadá lépe. Navíc je značně levnější (v EW).Ty DIRECTy v této kategorii beztak nejsou FALD, takže ten přínos není tak extreémní, nicméně je to lepší, o tom žádná.

-- 30. 3. 2020 07:51 --

michalko58 píše:Taktiez to IPS nie je taka katastrofa ako sa to tu podaktori snazia vykreslit. Osobne mam IPS panel v TV (55pus7502) a farby su uplne v pohode.


Šunka, která má jenom 60% masa, je taky přece šunka. Vodka z petky je taky vodka. Někdo se po nich ještě voblizuje. IPS je taky barevná televize a někdo je z ní nadšen. Každý podle gusta.

-- 30. 3. 2020 07:51 --

gustoh píše:Pri VA paneli je uz odklon okolo 20 stupnov problem.Uz vtedy su farby uplne mimo.Nepozeratelne.
Co sa tyka TCL.....tak pre mna v ziadnom pripade.Len pre masochistov.... :-)
Cokolvek ine len nie TCL.


Pro co tedy jsi? IPS?
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod michalko58 30. 3. 2020 10:53

indeshit,
ty si tu taky maly extremista, ktory neuznava pri LCD nic ine iba VA, dalej iba Android a KODI. :-) V Androide by sme sa aj zhodli ale v ostatnom nie. Osobne som radsej za trosku horsie farby spredu ale nech su stale rovnake aj z uhlov. Ono, clovek, si rad aj na gauc lahne a tak, tam uz tie uhly mozu byt vselijake... Ale to uz je na kazdom co uprednostni.

Dalej tu pretlacas TCL, lebo mas s nimi dobru skusenost. Taku tu mali viaceri, ale iba do prvej reklamacie.

Z IPS tu robis strasiaka ale nie je to pravda. Ak nemas vedla seba doma dve TV, tak si to vo vacsine pripadov nemas ako vsimnut (obzvlast s Ambilightom - tu zas ja viac pretlacam a odporucam Philips ;-) ).

Proste clovek chce nejaku lacnu tv za cenu kde sa nedaju cakat zazraky. To, ze radis je v poriadku, to, ze radis podla vlastnych skusenosti je este lepsie, ale castokrat zabudas povedat aj to povestne B (minusy).
VA - pozorovacie uhly
TCL - katastrofalny servis a sw podpora
KODI - sw sice sikovny ale tazkopadny a pomaly (v porovnani s napriklad VLC na Androide), pomerne narocny na nastavenie a jeho funkcnost moze pri roznych doplnkoch zo dna na den skoncit
michalko58
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 30. 3. 2020 11:44

Jsem vlastníkem Philipsu i TCL. S obojím jsem spokojen. Ambilight se mi taky docela líbí, i když jsem se přistihl, že poslední dobou ho rád i vypnu při filmech. Reakce návštěv, které u mě byly, jsou tak 50/50. Někomu se líbí Ambilight, pro jinýho je to nesmysl a vidí v tom připlácení za kravinu. Naštěstí jsem servis nezažil ani u jedné značky, co jsem doposud vlastnil. To samý platí o podpoře sw nebo tak - všechno vždy šlapalo, jak mělo, nikdy jsem neměl potřebu řešit nějaké problémy - Panasonic, Samsung, Sony, Philips, TCL. Když člověk skutečně jezdí nejen po obchodech, ale i vidí i ty telky v tmavém prostředí, tak má srovnání. Dobré mít i ukázky všeho druhu - třeba i HDR remuxy a tak. každej má vlastní oči, ale to, že něco má potenciál lepšího jasu a rozsahu snad vidí každej. To, že je někde černá břídilská snad taky. Fleky mě třeba vaděj nejvíc. Vidim, co vidim. 660 a 680 jsou za ty prachy, co stojej, prostě geniální. Třeba viděl jsi mě někdy tady pět chválu na X10 MiniLED? Neviděl. Protože tam už ten cena/výkon nespatřuju. Doporučuju to, co právě dle mýho představuje nejlepší poměr cena/výkon. A ano, dle mého. Jak taky jinak? 7304 je taky super - někde ale mají různé její velikosti vystavené při sobě, takže člověk hnedka vidí rozdíly IPS a VA. Proto ji třeba v 65" nedoporučuju, ale třeba v 50" ano. V jiném vláknu je taky srovnávám. Každá z nich je fajn v něčem jiném. Samozřejmě, že se na třeba XG9505 nechytaj, ale cenově jsou úžasný. XG9505 taky doporučuju (viz jiná vlákna), ale tam, kde rozpočet má rezervy a je vyšší. IPS je pro mě sajrajt a bojuju zde proti němu už dlouhá léta (tak 5 let odhadem). Mít lepší úhly za cenu obětování kvality? Dost nerozum pro případ, že si chceš užívat filmy. Neřikám do provozovny - hospody, do výlohy a pod. Tam to smysl dává. Jak píšeš, ať se každej rozhodne.

Doplňky mohou skončit, stejně tak jako třeba Netflix teď krouhnul kvalitu nebo kdysi Youtube přestal být podporovaný na mnoha smart TVs. Prostě máš smůlu. Žijeme tady a teď.

-- 30. 3. 2020 11:47 --

KODI pomalý? I kdyby bylo, tak prostě pustim film a hotovo. Nevim, co tam hodnotíš jako pomalý nebo rychlý. Nebo stopuješ, jak dlouho trvá, než se KODI spustí?

Náročný na nastavení? Ano, souhlas, může být. Taky jsem hledal tipy a rady odbodníků. Ale to i proto, že jsem z toho chtěl vymáčknout maximum, protože jsem nadšenec. Někdo může čekat, až mu přiletějí pečení holubi do úst. Potunit si něco je taky částečně zábava, zvídavost a tak. Čím víc smart ten daný systém je, tím víc se očekává, aby smart byl i jeho uživatel.
Všecho má svý pro a proti.

-- 30. 3. 2020 12:08 --

Navíc těch lidí, co doporučou nebrat IPS, je na fórech fakt hodně. Je to docela i dobrá edukace, protože pojem IPS je lidem (i laikům) znám a vnímají ho jako něco vznešeného. Často mají za to, že co není IPS, tak je automaticky TN a mají to za póvl. Kdo ale pozná výhody a nevýhody obou, tak se do domácí prostředí často pak orientuje na VA. Píšu často, ne vždy. Případně bere OLED, když na to má.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuco1 30. 3. 2020 12:56

Dikes za info.
Akurat som meral uhol a kreslo co mam stranou v obyvacke bude na danu TV pozerat v 45-55 uhlu.... co je uz na VA panel asi moc... aktualne tam mam UE32H6200AK malej spunt, co si myslim ze je to IPS (ono to je aj 3D telka -pouzite 1x) a ta ma super pozorovacie uhly, a kvalita obrazu mi postacuje. ano podsvietenie neni rovnomerne ale to mi veru nevadi.

Ten Ambilight sa mi paci, otazne je ci aj z dlhodobeho hladiska. Televiziu nikdy nepozeram v absolutnej tme mam vzdy zasvietene nejake tlmene svetlo.

zatial sa dost priklanam k tomu Philipsu 65PUS6704 pre ten ambilight. bral bych aj o radu vyssiu 7304 ale on ma strieborny ramik a raz som to ukazoval manzelke a ta rezolutne ze streborny ramik nechce...
Fuco1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kutil71 30. 3. 2020 13:17

Dobrý den,TCL65EP660 za ty prachy geniální ? Má dopočet mezisnímků, nemá. Tedy pro mě nepoužitelná, je to potřeba uvádět, protože podle svých zkušeností většina běžných lidí vyžaduje plynulý pohyb, jinak potom může přijít zklamání a dívat se na sekající se film, zvláště na velkém panelu je pro někoho utrpení. Pro mě hlavní kritérium při výběru TV - kvalitní dopočet mezisnímků, potom teprve zda VA či IPS... Je potřeba neustále zdůrazňovat, že úroveň dopočtu lze vhodně nastavit nebo zcela vypnout. Ale TV bez dopočtu - s tím nic neuděláte, plynulost obrazu nezlepšíte. Při velkém panelu bych se třeba podíval na 70" LG 70UM7450PLA, má VA panel, dopočet mezisnímků, magický ovladač … za pro mě přijatelnou cenu:
https://www.displayspecifications.com/en/model/e00718c3
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gustoh 30. 3. 2020 13:19

Indeshit...mam doma dve TV Philips.Jednu VA a jednu IPS.
Kupil som si ako druhu tu s VA do obyvacky ale kedze sa to nedalo uz kusok z uhlu pozerat tak som ju musel presunut do spalne.Tam pozeram priamo.
A nemam s IPS ziadny problem.Ano.Cierna by mohla byt ciernejsia Ale nie je to katastrofa.
Takze kazdy si musit zvazit ako bude pozerat TV.Ci ma moznost len priamo...potom VA.
Ale ak chce pozerat aj kusok stranou tak aby nebol nemilo prekvapeny.
Na 45-55 stupnovy uhol to bude nepozeratelne.
Co sa tyka servisu tak servis som zazil.2x Philips.Jedna zarucna v zaruke 5 rokov som si dal menit dosku na 43PUS7150 na 7150/R2.A jedno pozarucne.Cena opravy 75 Euri a doteraz ide.
Takze s Philips servisom mam len dobre skusenosti.
A pri Philipsoch,Android TV a Ambilight zostanem aj nadalej.
gustoh
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kvok 30. 3. 2020 13:22

Fuco1 píše: aktualne tam mam UE32H6200AK malej spunt, co si myslim ze je to IPS (ono to je aj 3D telka -pouzite 1x) a ta ma super pozorovacie uhly, a kvalita obrazu mi postacuje

Tolik ke strašení VA panelem. UE32H6200AK má VA panel.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod michalko58 30. 3. 2020 13:25

indeshit:
Ano, pomer cena/vykon je vzdy dolezity, lenze zbytocne tlacit ludi do VA, ked im IPS staci (a vyhovuje) je zbytocne. Ty si asi maniak na toto, ale 90% ostatnych toto neriesi a ani ten rozdiel nevidi. Vid. posledny prispevok od Fuco1.

KODI ma nielen pomale spustanie ale aj pohyb v menu je neskutovne pribrzdeny, rovnako posun vo videu. Nehovoriac, ze na to aby si sa prepracoval k svojmu NAS, musis tam zadavat kopu nastaveni. VLC je v tomto vsetkom sikovnejsi a sviznejsi. Samozrejm, KODI ponuka ovela viac funkcii a moznosti. To je ale na inu debatu.
So smart je to prave naopak, cim viac smart tym hlupejsi pouzivatel sa ocakava, pretoze sa predpoklada, ze system da cloveku vsetko pod nos.

S OLED suhlasim, ale este nejaky cas potrva, kym budu ceny prijatelne pre beznych smrtelnikov.

Fuco1:
Ja osobne, ked som Ambilight videl v obchode, som si tukal na celo, ze naco to komu je, svetlo za tv... Potom som mal o par rokov taky tv doma a odvtedy je pre mna tv bez tejto funkcie absolutne nezaujimava (uz mam treti Philips odvtedy). Po tme je to nieco neskutocne a bohato to nahradi hocijake tlmene svetlo v miestnosti. Musis mat samozrejme ale aj dostatok volneho kiesta okolo tv, aby to vyniklo.

System SAPHI od Philipsu som mal moznost vidiet iba na chvilu a moj dojem z neho je, ze neohuri a ani neurazi. Vyrobca sa zatial on pomerne stara, ale ak mas financie na 7304 s Androidom, chod radsej do Androidu (aj ten ma svoje muchy).

Zeny sa na taketo veci ani nepytaj, proste kup a hotovo. :-)
michalko58
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků