Ovliňuje kvalita kabelu zvuk?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ramones 28. 3. 2020 11:08

Kolego, uklidni se a přestaň tady moralizovat, kdo co v rámci diskuze píše.
Nešlo a žádné osobní napadání, ale pouze o jiný pohled na výše uvedený příspěvek někoho jiného a hlavně na slovíčko v tom příspěvku uvedené...a to "prokazatelně"...což samozřejmě subjektivní vnímání popírá, protože každý jednotlivec může danou věc vnímat jinak a tím by měl každý svou "prokazatelnou" zkušenost.
Tímto bych "naše" dopisování ukončil...souhlas ?
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 28. 3. 2020 12:39

Takže nechápeš. Neuvěřitelný.
Sice seš úplně mimo a překroutil sis význam toho o čem se tu lidi baví, abys mohl "poučovat," ale Já moralizuju když tě upozorním na to, že seš totálně vedle? A ještě se mám prej uklidnit, bravo :tleskani, fakt.
Tady se člověk vážně pobaví, jen co je pravda :tleskani.
anonymni

Odeslat příspěvekod The Wolverine 30. 3. 2020 21:19

Do "diskuse" s měřiči se pouštět nebudu, to nemá smysl. Ale nedávno jsem narazil na zajímavé video od známého recenzenta, který prezentuje střízlivý pohled na danou problematiku v tom smyslu, že všechno se zkrátka změřit nedá. Pochybuju, že to padne na úrodnou půdu, ale za pokus to stojí. Odkaz zde.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merhaut 30. 3. 2020 21:36

Další z tvrzení bez sebemenších důkazů. Ano, všechno se změřit nedá. Co jde slyšet se ale změřit dá. A není to jen THD a lineár, o kterých ten člověk hovoří, stačí se porozhlédnout i na českých fórech. A ty elektronky za jeho zády taky ledasco napovídají:-)
Zkrátka, jen další subjektivní střípek.

A mimochodem, leckteří "měřiči" mají naposloucháno víc muziky než 99% hifistů, subjektivistů. Sám se k nim řadím.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod The Wolverine 30. 3. 2020 21:56

To rád věřím. Koukám, že v poslechovce se vyskytují zajímavé věci, i když nevím, jak jsou stránky aktuální. Jen by mě zajímalo, jestli třeba ty Dynaudia, Tannoye atd. jsou s Marantzy a Lebeny spojeny z přesvědčení dvojlinkou, popř. něčím lepším a jestli zákazníci poznávají rozdíl, ať jsme konkrétní.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merhaut 30. 3. 2020 22:21

Jsou propojeny řemeslně solidně zpracovanými kabely. Ani tkaničky, ani zahradní hadice:-)
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod zino333 31. 3. 2020 09:48

merhaut píše:A ty elektronky za jeho zády taky ledasco napovídají:-)

Toto ma zaujíma, čo to napovedá?
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Abre 31. 3. 2020 11:06

The Wolverine
Dik za ten odkaz.
Pekny video, jeste lepsi vybava co ma za sebou.
Spravedlnost pro pecha!
Abre
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 31. 3. 2020 11:42

Elektronky napovídají, že má rád lehce přibarvený zvuk. Ostatně, já občas taky, a proto mám ve svém řetězci vedle tranzistorových zdrojů signálu i jeden elektronkový (Pro-Ject RS Stream Box). Je to jako s papáním = (ne)dokořenit podle typu jídla a momentální chuti.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod zino333 31. 3. 2020 12:44

Takže tiež si názoru, že špičkový zvuk neznamená vždy dobré merania?

Lebo mne existencia elektróniek prichádza do priameho konfliktu s tvrdeniami "meračov". Napríklad na jednom nemenovanom fóre "audiosciencereview" je dobré meranie mantra a čokoľek zle meria, považujú za zlý výrobok. Naproti tomu vrcholné zosilovače bývajú veľmi často s lampami. Spomeniem napríklad Blue Hawaii alebo modely od Eddie Current, Audiovalve, McIntosh, Feliks Audio a mnohé iné. Aj samotní výrobci slúchadiel dodávajú svoje top modely s elektrónkovými zosíkmi. Sennheiser, Hifiman. Preto tu aj ja prezentujem svoj názor, že merania pre mňa nie sú prakticky nijak dôležité. Dôležité je pre mňa len vlastné empirické poznanie. Buď sa mi niečo páči alebo nie.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merhaut 31. 3. 2020 13:58

Jsem názoru, že každou slyšitelnou změnu signálu lze změřit. A že posuzování v oblasti estetické kvality zvuku je dané především subjektivním vnímáním.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dargy 31. 3. 2020 15:24

Polozim ti hypoteticku otazku. Budes vediet posudit ako bude hrat zostava ak vsetko premeras od kablov, komponentov, akustiky? Budes vediet na zaklade vysledkov z grafov povedat aky zvuk to bude mat?
Ja som toho názoru ze jedno bez druheho proste nejde. A je tam tolko premennych v realnom case ze to je uplne mimo sa riadit iba vyslednym meranim. Tych interferencii medzi jednotlivymi velicinami je tolko, ze pochybujem ze vsetko je to vobec mozne posudit v domacich podmienkach klasicky citlivymi pristrojmi. Vobec nemam pochyb o tom ze taky vyrobca ktory vyraba a vyvija kable 30r ma tie laboratorne podmienky uplne inde ako ty. Mozno ani sam nevies comu vsetkemu sa ten vyrobca venoval. Ty to posudzujes na zaklade tvojich znalosti a vybavenia a to je pre teba konecna. To je vrchol? No myslim ze nie. Ja si vazim kazdy nazor a snazim sa zhodnotit hlavne posluchom. Ano vieme vypocitat z nameraneho takmer cokolvek. Ale ty vies do akej hlbky akeho rozsahu idu merania v labakoch napr fy. CHORD alebo NORDOST? Vies merat v domacich podmienkach napr.rychlost elektronov jednotlivych frekvencii a ich casovanie? Ja si myslim ze cela zostava od zasuvky po menice treba brat ako celok. A staci vymenit jeden prvok ci v priestore pocuvania alebo v ceste signalu a zmena nastane vzdy. Takze ja osobne si myslim, ze posudzovat iba jeden jediny komponent je zbytocne. Vzdy sa na to tteba pozerat ako na celok. Cely priestor ci akusticky ci elektricky kde pocuvame ma vplyv na vysledny zvuk. Je len na samotnom uzivatelovi aku cestu zmeny si vyberie. A uprimne stretavaju sa tu dva svety. Svet naseho vnimania, shopnost usi cloveka, schopnost rozlisovacia kazdej osoby. A potom je tu svet exatneho merania kde su jasne zakony a pravidla. To nikdy nemoze dopadnut objektivne.
A posudzovat kablik na zaklade zakladnych merani bez zapojenia do zostavy mi pride nic nehovoriace o vyslednom zvuku.
dargy
Junior

Odeslat příspěvekod zino333 31. 3. 2020 15:48

dargy +1
(neviem či to ide lepšie napísať)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Houbičkar 31. 3. 2020 17:00

Ja si ani nemyslim, ze by jakykoliv tzv. měřič, neposuzoval zvuk uchem, to snad ani nejde, však kdo by pak místo něj poslouchal hudbu? Spis mrkne na grafy a mereni, udela předvýběr a pak dovybere na ucho. Je to přeci jako s vínem a kávou. Atributy dobrých vín jdou v pohodě posoudit a změřit v laborce, ale musí pak přeci přijít degustátor (a nutně ho využívají všichni výrobci) a posoudit chuť tzv. na vlastní hubu. K čemu by mi byly laboratorní zkoušky s vynikajícím výsledkem a certifikátem, když bych to pak po ochutnání vyprsknul z úst. K čemu by bylo, kdyby kuchař uvařil pokrm přesně podle normy a neochutnal ho před výdejem. Budete se v tom jídle rejpat a přemejšlet, co tomu chybí. Ale norma velí jasně, musí to bejt přeci chuťově 1A. Jenže není, rozhoduje mlsný jazýček.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 31. 3. 2020 17:07

Opakuju po 101: Každou slyšitelnou změnu signálu lze změřit. Dokonce i mnohé neslyšitelné. A existují měření celých audio řetězců i netriviálních signálových jevů. Několik jich realizoval a zveřejnil například Pavel Macura.

P.S. Vždycky mě pobaví, když oborový analfabet začne o elektronech a mýtických měřeních, která navíc nikdo neviděl:-) Nebo snad dargy ví o nějakých měřeních jím zmiňovaného NORDOSTU? Proč se jimi NORDOST nechlubí? Proč asi, že ... A nepřipadá dargymu podezřelé, že NORDOST se snaží až chorobně bránit jakémukoliv pohledu dovnitř? A co říká dargy na odhalený podvod NORDOSTU při prezentaci svého kabelu? Neví o něm? Tady má odkazy: https://www.stereo.net.au/forums/topic/102781-something-fishy-at-axpona//http://www.realhd-audio.com/?p=6223/http://www.realhd-audio.com/?p=6236. NORDOST je zkrátka podvod.

P.P.S. Tak jako se dá lehce oblafnout mlsný jazýček https://www.realclearscience.com/blog/2014/08/the_most_infamous_study_on_wine_tasting.html, tak se dá i sluch. Obé podle stejného mustru: co vidím, to vnímám/slyším. Stačí zhasnout a je po znalcích vína i zlatoušcích:-)
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků