Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 6. 2020 10:58

Já SE právě neslyšel, ale klasickou verzi jsem nějakou dobu vlastnil. Nicméně jsem nesehnal žádný DAP, který by vyhovoval mým nárokům, tak jsem nakonec Solaris poslal do světa.
Zdaleka nejlépe hrály s Chord Hugo 2. Bohužel s ním měly poměrně vysokou hladinu šumu, která mi vadila.
Každopádně je považuji za nejlepší uzavřená sluchátka, jaká jsem kdy slyšel, a to bez ohledu na konstrukci. Jejich velkou nevýhodou je nesmyslně vysoká citlivost.
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 6. 2020 11:26

@BabetakCZE

Obrázek

Pěkně jsi to poskládal :)

Popravdě, nechat si Headmp a k tomu dokoupit Qutest byla jedna z variant, jak pokračovat, a asi by i zvítězila, ale nakonec vyhrálo RME ADI-2 Pro FS BE kvůli digitálnímu coax výstupu, který také potřebuji. :)

---------------------------------------------

@pavel1756

pavel1756 píše:Pearl není vůbec špatný. Sám jsem jej zprvu používal k Hugo 2, než jsem přešel na Cinnamon. Přesto ty rozdíly mezi ním a základním kabelem nejsou tak významné.
Pokud bych měl dnes nějaký doporučit ke Qutestu, potom určitě Audioquest Carbon. Sice je na poměry USB kabelů už docela drahý, ale kvalitativní zvukový přínos za to rozhodně stojí.


Pokud má USB kabel vliv na zvuk, je něco zásadně špatně se sestavou, či jejím návrhem.

Jsou to nuly a jedničky :)

RME ADI-2 DAC a Pro zařízení mají na toto fantastickou funkci, bit-perfect test, na PC člověk přehraje (třeba) 192/32, 192/24, atd, až po 44/16 předem připravený WAV soubor a RME na displeji zobrazí "bit-perfect passed". Anebo taky nezobrazí. Dá se takto otestovat USB, coax, optika přenos. A testuje to samozřejmě nejen kabely, ale i ovladače, přehrávač a další celky, zda něco někde neresamplují či nekurví.

Všechny cesty mi s libovolně (levným / drahým) kabelem dávají "bit-perfect", obyčejný USB kabel od tiskárny za 100 Kč, optika za 300 Kč, digitální coax Bandridge za 300 Kč, aka mám dobře postavené PC, správně nastavené ovladače, Tidal v Exclusive mode, atd.

Ale byla to chvilka laborování, třeba Toslink výstup z PC + nejnovější Realtek ovladače jsou špatně, až paradoxně jejich odinstalace a použití univerzálních Microsoftích "HD Audio" Windows ovladačů pro WASAPI je bit-perfect v pořádku. ASIO je pak vždy ok (RME ovladače).

Lépe to být nemůže a s kabelem za 5.000 Kč bych naprosto nic nezlepšil / nezměnil.

Každopádně, mít možnost si otestovat, zda celá digitální cesta je bit-perfect je k nezaplacení. Doporučil bych každému si RME zapůjčit, než začne laborovat s kabelem :) Je hodně věcí, kde se to může pokazit, ale kabel za to nemohl nikdy.

Btw, Audioquest Jitterbug mám taky, vliv na zvuk nulový (s ním i bez něj je to bit-perfect), ale minimálně se dá říci, že zvuk nezkurví ;)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 6. 2020 12:37

Tak s tím absolutně nesouhlasím. Tohle jsou pouze dohady člověka, který nikdy pořádný USB kabel neslyšel...
A ani náhodou to není jen o nějakých nulách a jedničkách či bitperfectu. Tady se opět ukazuje, jak na základě tvých omezených znalostí děláš neuvážené závěry, stejně jako v případě chiméry v podobě MQA či výkonu zesilovačů... ;-)
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager
Sluchátka: HiFiMAN Susvara | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 6. 2020 12:44

Haha :) Bit-perfect je absolutní vrchol. Nejsou "lepší a horší nuly a jedničky", když jsou správně poskládané, lépe to nejde. Dokonalost se dá změřit. A RME je "no-bullshit" profi firma, která to měření nabízí. USB je navíc fajn v tom, že je asynchronní, nezáleží tam příliš na časování, dobře navržené DAC si to správně nabufferuje a převede.

Digitální coax či Toslink, tam je navíc potřeba přesné časování a nepatrně více může záležet i na kabelu. U USB funguje cokoliv, co ty 0/1 přenese.

Ale i proto mám rád RME, protože jejich "SteadyClock FS" ( https://www.rme-audio.de/steadyclock-fs.html ) přesně toto zajišťuje. Zkoušel jsem jako berličku pro digitální výstup nějaké levné ESI a Swissonic od Thomanna, vyhodil jsem je (ani to nedávám do bazaru..), 100% bez dropouts a jitteru to umí až RME ADI-2 Pro FS. I digitální vstup vezmou a (pokud si to člověk navolí), tak správně přečasují pro výstup.

Ale každému podle toho, co mu vyhovuje.
Já jako člověk, co se 25+ let živí IT, k tomu mám technický / pragmatický přístup.
Naposledy upravil Radek.Hulan dne 5. 6. 2020 13:19, celkově upraveno 1
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 5. 6. 2020 13:14

Ty jedničky a nuly se myslím cestou mohou ztrácet a pak si je vymýšlejí opravné algoritmy převodníku a není to bitperfect. Ale to asi hrozí u opravdu mizerného, poškozeného či rušeného kabelu.
Jinak samozřejmě o bitperfect to je, protože v tom případě je digitální signál na jednom i druhém konci naprosto identický.
U asynchronního USB přenosu prakticky záleží jen na přesnosti oscilátorů ve vysílači a přijímači a zařízení se dokáží na aktuální přenosové rychlosti "domlouvat" Jitter tak je extrémně malý.
Naposledy upravil martas38 dne 5. 6. 2020 13:23, celkově upraveno 1
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod razerfan 5. 6. 2020 13:21

Copak vám nestačí, že se vaše ženy kdykoliv se potkají na hranici katastru posekají motyčkami? No tak, domluvte se. Vemte prase třeba na neutrální půdu, do hájenky.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 6. 2020 13:21

Já mám doma hromadu kabelů, asi 200 co se tak nějak během let nahromadily. Dost jsem jich s RME otestoval a s žádným není problém. Zato je velmi jednoduché mít problém někde v software, ovladačích, v nastavení přehrávače. To je kritické místo.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 5. 6. 2020 13:28

Já mám možnost srovnat AQ Forest s noname USB kabely z Číny za zlomek ceny a neslyším žádný rozdíl (iMac - Chord Mojo). Pravda nikdy jsem neslyšel žádný opravdu drahý USB kabel. Ale spousta lidí slyší trávu růst, či barvu izolace na digitálních kabelech, ale obvykle jim udělají dokonale jasno ABX testy.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 6. 2020 13:37

V Macu je toto jednodušší.

Windows v tom mají docela bordel, je tam klasický audio stack (vše jede a zprasí se přes mixer), pak WASAPI a sdílený režim, exkluzivní režim WASAPI (jen tento zajišťuje bit-perfect, pokud je vše v pořádku), a pak případné ASIO přes ovladače třetích stran (taky umí bit-perfect).

Tam se toho dá hodně pokazit.

A různé přehrávače tyto režimy různě ne/podporují.

Problém je třeba i standardní audio stack v Androidu, většina telefonů cokoliv jde ven přes USB převzorkuje na 192/24, kromě pár telefonů od LG. Obejít se to dá použitím přehrávačů co si instalují vlastní USB ovladače, jako USB AUdio Player Pro, a pustí to ven do DAC jako bit-perfect.

Jak se chová iPhone nevím.
Naposledy upravil Radek.Hulan dne 5. 6. 2020 13:43, celkově upraveno 1
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 6. 2020 13:43

Docela dlouhou dobu jsem byl naočkovaný otcem, který pořád dokola mluvil o jedničkách a nulách a že datové kabely nemají na zvuk vliv... No, když jsem mu dal poslechnout AQ Coffee, který srovnal s běžným kabelem a také s ADL Furutech za cca 1500,-, otočil o 180 stupňů. Takže doporučuji zajít si tento kabel půjčit a potom se zde dál můžeme bavit.
A mimochodem slepý test jsem absolvoval několikrát a vždy mi stačilo několik vteřin na určení, o který kabel jde, protože ty rozdíly by neslyšel jen hluchý...

Co se softwaru a IT hardwaru týče, zkoušeno bylo přes Macbook Air (2019) s Audirvana+, iMac 27 (2017) s Audirvana+, Roon a HQPlayer, dále přes notebook Asus s Windows 10 a Foobar2000 a přes iPhone 11 Pro MAX s Onkyo HF Player. Na všech zařízeních byly rozdíly mezi AQ Coffee a stock kabely zcela neoddiskutovatelné.
(jako DAC posloužily Chord Hugo TT2 a Burson Conductor V2+)

-- 5. 6. 2020 14:52 --

martas38: AQ Pearl a Forest jsem taky zkoušel a jejich vliv je opravdu zanedbatelný. Citelný posun byl slyšet až u Carbonu.
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager
Sluchátka: HiFiMAN Susvara | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tibormi 5. 6. 2020 14:03

Skvělá zábava pánové,jako vždy :)
Ne každý má na to gear, nebo někdy taky již sluch. Ale na každé použité součástce záleží a káždá implementace dělá rozdíl. Před 200 lety se lidé smály, že není možné, aby si mohl s někým mluvit na opačném konci světa a pak bum telefon. Dnes se smějete, že bit perfect je prostě bit perfect, ale stejně je již mnoho firem, které dokazují opak.
Shanling M6 Pro + RRA RNHP + Quad Era-1, Audio Technica WP900
tibormi
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 6. 2020 14:29

Jedna moje kamarádka je extrémně empatická, nazval bych ji "maďarská šamanka" či "médium", a srdečně by věřila, že existuje něco lepšího než bit-perfect (a kdyby na to měla asi by zaplatila i 10 tisíc Kč za USB kabel.) :)

A výsledky A/B testů by ji nezajímali, protože by tomu prostě věřila / viděla / slyšela.

Já a IT lidi a programátoři kolem tuto víru nemáme.

Neříkám co je správné, jen že postoje lidí i k vědecky snadno měřitelným věcem jsou různé ;)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 6. 2020 14:51

Tak ono není třeba nějaké víry, stačí osobní zkušenost. ;-)
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager
Sluchátka: HiFiMAN Susvara | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MHOE 5. 6. 2020 16:29

Nechcete si na ten "USB šamanismus" udelat dedikovany topic? :-)
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pavel1756 5. 6. 2020 17:30

Myslím, že už to nebude třeba. Protože všichni teď dozajista vědí, kde je pravda... :D
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager
Sluchátka: HiFiMAN Susvara | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků