[recenze] Meze Empyrean

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MHOE 19. 6. 2020 11:14

Mam ten stejny pocit jako BabetakCZE. Mozna vsak v mem pripade jde jen o to, ze nerozumim tomu, proc se tak deje.

Audiofilni hobby je pro me osobne predevsim o snaze se priblizit vernemu zvuku a timto se defacto co nejvice oprostit od toho, ze hudbu "na necem" posloucham. Cim lepsi komponenty meho retezce v tomto ohledu jsou, tim mene mam tendenci se nad nimi rozplyvat jako dite nad svou hrackou, glorifikovat je, povazovat je za neco vic nez cim doopravdy jsou - nastrojem na reprodukci zvuku. Zatimco v souvislosti s Empyrean se obvykle sklonuji spis slova "vzhled", "komfort" nebo "zabava" (zverejnena mereni to potvrzuji), coz sice obvykle zaboduje na webech typu Head-fi, ale tady u nas na foru bych asi popravde pri pohledu na jejich cenovku cekal "trochu" kritictejsi pristup.

U Audeze LCDX byla situace velmi podobna a ani tam jsem dodnes nepochopil, proc z nich tady byli vsichni "udelani". Asi mam prilis specificke naroky, zda se. :-)

At uz je vsak muj nazor jakykoliv, doufam, ze Empyrean splni ocekavani vlastniku a ze se tudiz posunou blize k vysnenemu zvuku! :-))
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hmpf 19. 6. 2020 11:29

Nemyslim si, že se to přehání, koupilo si je pár lidí a pochlubili se na fóru a to je dobře ne?
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 19. 6. 2020 11:46

BabetakCZE píše:Nechci nikoho urazit, ale taky mně to už připadá, že se to s těmi Empyreany tady nějak přehání.
Já jen že ZMF Verite, ZMF Auteur, Ether 2, HE1000SE, Heddphone, Utopia taky existují.

Hmm, to záleží na uhle pohľadu. Súhlasím so ZMF. To je značka, ktorá moju zvedavosť nahlodáva už pekne dlho, ešte pred kúpou Empyreanov a práve medzi Verité, Auteur, LCD4 a Empyrean boli mojimi kandidátmi v úzkom výbere. ZMF ma stále láka, lebo som od nich nikdy nič nepočul a vlastne ani naživo nevidel.

HE1000SE sú pre mňa osobne pri existencii Arya takmer úplne zbytočným modelom. Pretože ak si mám vybrať medzi slúchadlami ladenými na počúvanie hudby, alebo na monitorovanie zvuku, vyberiem si vždy a za každých okolností tie, ktoré sú ladené na počúvanie hudby. A to Hifiman ponúka za polovičnú cenu s modelom Arya.

Heddphone je stále jedna veľká neznáma. Nie je kde vidieť, skúsiť, užívateľov ktorí ich testovali je málo a väčšinou ide aj tak len o známych influencerov, ktorí obyčajne pochvália všetko čo sa im dostane do ruky a málokedy vidieť negatívnu recenziu. Ale priznávam, technológia vyzerá zaujímavo a je veľká pravdepodobnosť, že budú skutočne hrať skvelo. Ale potom tu je ešte jeden háčik. Konštrukcia. Podľa mňa dosť zle. Variabilitou individualizáciou nastavenia ergonómie aj váhou.

Focal vyzerá fajn, ale zatiaľ nemám skúsenosť... :hm

Ja som bol v tom stave rozhodovania a zakaždým môj výber smeroval k Empyreanom. Hlavným faktorom u mňa bol štýl hudby akú počúvam a aj rozmanitosť týchto štýlov. Radek Hulán, tu spomína nepochybne skvelé ATH-ADX5000 s váhou z ríše snov. A ja by som ich rád skúsil, lebo to je nepochybne zaujímavý model. Tipujem to na vzdušný, éterický prejav, ktorý môže byť skvelým zážitkom. Ale fungovalo by to pri akomkoľvek štýle? Alebo by to poslucháča skôr tlačilo do konkrétnych štýlov? To by bolo treba vyskúšať.

Pre mňa sú aktuálne Empyreany veľkým zážitkom. Treba povedať, že neboli hneď. Od začiatku hrali super, ale teraz cca po pol roku ich vlastnenia mi úprimne padá sánka takmer každý večer, keď si na ne nájdem čas. Najmä v tieto dni, kedy som tu vďaka pár užívateľom objavil HQplayer a vďaka Pavlovi kúpil a vôbec sa odhodlal kúpiť TT2. To kombo je neuveriteľné. Nikdy som nepočul prezentáciu s takým drajvom, takou kontrolou a až holografickou scénou. Musím ale prizvukovať, že nepočúvam technickú kvalitu, neanalyzujem zvuk. Ja počúvam hudbu a nechávam sa pohltiť hudbou. TT2 kontroluje Empyreany s majestátnou silou a bez najmenšieho zaváhania. A Empyreany dávkujú hudbu, emócie, zážitky. Po dlhej dobe neprechádzam stovky skladieb a nehľadám skladby, ktoré budú znieť fantasticky. Mám radosť z hudby a je prakticky jedno čo si v nich pustím...

PS: A nemyslím si, že sa to tu s nimi preháňa. Máme ich 4 ľudia, z čoho 2 si ich kúpili len nedávno. A že sa tu o nich píše? No samozrejme. Je to pomerne exotický model, ktorý rozvíril vody v celom slúchadlovom svete. A podľa mňa nastavil štandard (a veľmi ťažko prekonateľný) v kvalite spracovania a pohodlia aj napriek svojej váhe. Aj technologicky prišli s netradičným riešením. Takže to, že sa tu o nich diskutuje, nie je nič zlé. Modely Sennheiser HD6__ sa tu v diskusiách objavujú určite v oveľa väčšej miere. Ja by som bol iba rád ak by pribudli diskusie aj o iných modeloch ako napr. o spomenutých ZMF alebo Abyss.

-- 19. 6. 2020 12:50 --

razerfan píše:Hd540, 250g, 2 a půl tisíce, asi tak.

Vo všetkej úcte a rešpektu voči HD540. Počul som ich asi 10-krát v mojom živote u rôznych kamarátov a v dvoch štúdiách pripojených aj na pomerne zaujímavé železo ako aj na drahé modely od Luxmanu a Mcintosh.Hrajú pekne, ale hype okolo nich je skôr nostalgia a skutočne sa napríklad s Empyreanmi alebo niečim ako LCD4 nedajú ani trochu porovnať. Ten rozdiel je až priepastný.
Toto je presne ten prípad, ktorý mi príde ako hľadanie jednorožca. Niekto hľadá skrytý pokľad za lacné peniaze, ktorý by zruinoval top modely popredných výrobcov. No lenže výsledok je asi podobný ako s honbou za lacnými chi-fi a opäť hľadaním jednorožca. Vždy s rovnakým výsledkom. Jednorožec neexistuje.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hmpf 19. 6. 2020 12:03

HE1000SE sú pre mňa osobne pri existencii Arya takmer úplne zbytočným modelom. Pretože ak si mám vybrať medzi slúchadlami ladenými na počúvanie hudby, alebo na monitorovanie zvuku, vyberiem si vždy a za každých okolností tie, ktoré sú ladené na počúvanie hudby. A to Hifiman ponúka za polovičnú cenu s modelom Arya.


Já to mam stejně, jinak Arye jsou HE1000v1 (kdyby někdo nevěděl plus mínus méně našpičkovaný).
Sveda Blipo PRO, Alessandro MS1000
hmpf
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 6. 2020 12:18

K těm ATH-ADX5000 - srovnání s LCD 4z, sluchátka 2x dražší, recenzent to nechce říct úplně na rovinu, ale ty Audeze japonci válcují ;) http://audioreporter.cz/detail_novinky. ... 3&idkat=28

Nebo dobrá recenze zde:
https://www.headphones.com/blogs/news/a ... 000-review

Jsou to trochu "bright" sluchátka, ale extrémně transparentní a rychlá, ale přitom ta hudba z nich, navzdory bright pojetí, opravdu není unavující. Pro starší uši (35+ ?) dokonalost.

Emyrean určitě top sluchátka, ale fakt si ty ATH-ADX5000 zkuste taky porovnat, když budete mít šanci.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod razerfan 19. 6. 2020 14:21

Díky,přesně takových názorů si vážím. Je to jako s těma chutěma - na moderní žánry se nehodí, ale k bigbítu, jazzu,... Pořád mi chybí jejich přímé srovnání s HD600, ale HD580 což by měly být převlečené HD600 se na HD540 nechytají. Je to zkrátka starý top model, který nefunguje s moderními hudebními žánry - sedí mu méně světlé zesíky než dnešním top modelům, takže zapojit jej na hugo, to je jako postavit jej v pantoflích na startovní čáru s empyreanem v tretrách a říct běž.
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 19. 6. 2020 14:36

razerfan píše:Díky,přesně takových názorů si vážím. Je to jako s těma chutěma - na moderní žánry se nehodí, ale k bigbítu, jazzu,... Pořád mi chybí jejich přímé srovnání s HD600, ale HD580 což by měly být převlečené HD600 se na HD540 nechytají. Je to zkrátka starý top model, který nefunguje s moderními hudebními žánry - sedí mu méně světlé zesíky než dnešním top modelům, takže zapojit jej na hugo, to je jako postavit jej v pantoflích na startovní čáru s empyreanem v tretrách a říct běž.

A zároveň by som dodal, že možno nie každý hľadá to, čo ponúkajú dnešné top modely. Trochu z iného súdka, ale mám kamaráta, ktorý má doma snáď 20 rokov starý mini-systém od Sony, na ktorom si doteraz v pracovni púšťa albumy na CD. Prestal mu fungovať displej a premýšlal nad výmenou. Počúvol si pár vecí po obchodoch a štúdiách a nakoniec sa na všetko vykašlal a po pamäti aj bez displeja ovláda staré zariadenie ďalej a je spokojný, pretože ten zvuk má rád. A nechce to meniť.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 6. 2020 14:37

Btw, není tu někdo z Plzně či okolí co má Empyreany? Anebo Praha. Dal bych klidně poslechovou seanci u mně či u něj, s ATH-ADX5000 :) Kdyžtak SZ.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod razerfan 19. 6. 2020 14:57

:) zkusil jsem je poctivě porovnat na Moju na audio video show ale je tam hrozný hluk a než člověk přepne na zvuk sluchátek, a na Mojo navíc nezní hudba tak jako ji mám rád doma s tím r2r.. Tak jediné srovnání co se mi jakž takž podařilo bylo se Stellií a ta HD540ky rozcupovala, ale to je zas nefér k hd540 kterým na Moju chybí ta tělnatost. Určitě zní zajímavě i ty audio technicy jak píše Radek.. Zatím jsem zaparkoval tohle hobby na neurčito a labužím si na těch er4kách které taky někdo má jen "za fajn jednoměniče ale tím to končí":)
razerfan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 19. 6. 2020 15:42

Pokud by to někoho zajímalo, recenzent Crinacle zveřejnil svůj žebříček sluchátek.
Má tam jak Empyrean, tak Audio-Technicu.
https://crinacle.com/rankings/headphones/
Gustard A26 - Headamp GS-X Mini - Sennheiser HD 800
BabetakCZE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 19. 6. 2020 15:47

Já vím, že je tolik subjektivních žebříčků co lidí, ale těší mne, že vidím ADX5000 tak vysoko :)
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 19. 6. 2020 15:58

Myslím, že podobné žebříčky nemohou sloužit ani k hrubé orientaci.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 19. 6. 2020 16:08

Tak, tak, ale stejně mě potěšilo, ze mu nejsou lhostejné ani elektrostaty, ostatní recenzenti je totiž berou spíše jako přeexotizovaný poddruh.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 19. 6. 2020 16:08

hmpf píše:Nemyslim si, že se to přehání, koupilo si je pár lidí a pochlubili se na fóru a to je dobře ne?

Jedna věc je se o sluchátkách věcně vyjadřovat v pozitivním slova smyslu, druhá věc je z nich dělat druhý příchod Krista. :-) Zatímco to první je zcela v pořádku, to druhé dle mého názoru informační potenciál diskuzí zbytečně degradující.

Viz pár náhodně vytáhnutých příkladů:
V první řadě obrovská gratulace, protože lépe jsi samozřejmě vybrat nemohl. :D
A zároveň tě vítám do aristokratického klubu Empyrean: The One True King
...

76 000 Kč za sluchátka a případně dalších 12 500 Kč za kabel je hodně peněz, nemluvě o ceně zbytku řetězce. Ale dostanete za to hudební zážitek bez kompromisů ...

A také všem, kteří uvažují nad pořízením sluchátek nejvyššího highendu, ať už jde o kterýkoli model, před koupí vřele doporučuji poslechnout tento (ne)skutečný zázrak z Rumunska, ...

Tie slúchadlá môže človek hrať fakt stupídne nahlas a ani náznak skreslenia alebo limitu.

Viacerí ste mi písali s nejakou možno nerozhodnosťou smerom ku kúpe Empyrean. Tak len toľko, že smelo do toho. Aj za tie peniaze ich považujem za "safe buy".


Aby to však nebylo špatně pochopeno - tento příspěvek není míněn jako osobní útok na kohokoliv citovaného. Proto jsem ostatně z citací oddělal nicky uživatelů. V minulosti jsem se sám mnohokrát nechal v tomto směru "unést", takže bez viny rozhodně nejsem. A hrdý také ne. Chci jen promovat smysluplné diskuze bez zbytečného hajpování a nafouknutých očekávání.

=====================================

Můj respekt si Meze získá tehdy, až využije nabyté know-how a vyprodukuje optimalizovanou verzi Empyrean za alespoň 3x nižší cenu. Na Empyrean bohužel nevidím nic, co by současnou cenu obhajovalo nebo by se nedalo s trochou vůle vyřešit levněji. Spíš se obávám, že podobně jako u Dan Clark Audio se jedná o případ, kdy vlastníci mnohonásobně přeplácejí reálné produkční náklady. :/

martas38 píše:Myslím, že podobné žebříčky nemohou sloužit ani k hrubé orientaci.

+1
Naposledy upravil MHOE dne 19. 6. 2020 16:11, celkově upraveno 2
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod _daRK 19. 6. 2020 16:09

Počítam, že teraz to crinacle dostane naložené podobne ako keď "nesprávne" (rozumej "proti názoru väčšiny") ohodnotil Audiosense T800. Tiež myslím, že tieto rebríčky sú príliš subjektívne, aby sa dali brať vážnejšie.
@RadekH: aspoň máš dôvod nepredávať tie ADX5000. Priznaj sa, že už si pozeral po eshopoch Empyreany :-)
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků