Vyhořelý Sony TA-F419R

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Milx 22. 6. 2020 17:39

Ahoj,
zhořel mi tranzistor na zesilovači Sony TA-F419R. Na tranzistoru je A1491 (na obrázku zdravý, ten samý tranzistor Q611)
foto.jpg
V manuálu - 2SA1491M - OPY. Tento konktrétní kus nikde na českých eshopech nemohu najít, tak bych potřeboval poradit, jak zjistit, čím ho mohu nahradit - měřák na tranzistory nemám.
Děkuji za každou radu, přikládám pár fotek.
nazev tranz.png

schema1.png


Specifications
Power output: 65 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 7Hz to 100kHz

Total harmonic distortion: 0.008%

Damping factor: 70

Input sensitivity: 2mV (MM), 150mV (line)

Signal to noise ratio: 94dB (MM), 103dB (line)

Output: 150mV (line)

Speaker load impedance: 4Ω (minimum)

Dimensions: 430 x 150 x 375mm

Weight: 8.6kg

Accessories: RM-S311 remote control

Year: 1992
Milx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 23. 6. 2020 06:47

Tranzistor 2SA1491 by šel nahradit dostupnějším 2SA1943. K němu komplementární je pak 2CS5200.
Ale pokud ti "shořel" tento jeden tranzistor, tak před jeho výměnou důrazně doporučuji kontrolu celého koncového zesilovače někým, kdo se v tom vyzná. Není vyloučené, a naopak je to dost pravděpodobné, že vadných součástek tam může být víc.
Mimochodem, co tomu vyhoření tranzistoru předcházelo? Proč vyhořel?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Milx 23. 6. 2020 07:35

Vidim tam i nekolik "dratu" ktere jsou prerusene, ale nejspis ne pricinou shoreni ale spis odesly casem. Kdyz vymenim tranzistory a draty a zkusim to zapnout, muze shoret neco vic nebo to proste nebude hrat? Jinak nepredchazelo nic extra, hralo to a najednou zahorelo.
Milx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 23. 6. 2020 11:46

Když "jen" vyměníš vadný tranzistor za dobrý a propojíš přerušené dráty (proč byly přerušené? nějaký mechanický zásah?), tak nebudeš mít žádnou záruku, že to znova nevyhoří.
Zesilovač v popisovaném stavu patří do odborných rukou k odstranění závady.
Je velmi zvláštní, že zesilovač s několika přerušenými dráty(?) fungoval.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 23. 6. 2020 15:10

Žádné drátky neodejdou „časem“. Pokud je vyhořelej koncovej tranzistor Q611 a k tomu jsou přepálené drátové propojky (předpokládám přívod napájecího napětí ze zdroje pro konec) tak tam máš tvrdej zkrat na napájení a ve zdroji máš místo pojistky kus hřebíku.

Tím pádem může být odešlých součástek více, (budiče, emitorové odpory atd.). I průraz Q611 měl nějakou příčinu. Bez proměření ostatních součástek (měl by stačit multimetr) se neobejdeš. A zesilovač je po opravě nutno nejdříve vyzkoušet na laboratorním zdroji s elektronickou pojistkou. Jinak při sebemenší přehlédnuté chybě začneš znova…
Po opravě je potřeba také znova nastavit klidový proud a ideálně zkontrolovat stabilitu zesilovače na osciloskopu.

Tady máš odkaz na orgo koncové tranzistory, mají je skladem.
https://www.ame.cz/Elektronika/Aktivni- ... 10699.aspx
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 23. 6. 2020 17:59

Kdo ví, co vše v tom zesilovači je už na onom světe. Jeho hodnota je do 500 Kč, proto cokoliv nad tu částku nemá smysl do opravy investovat.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Milx 24. 6. 2020 03:53

Všem děkuji za reakce, včera odpoledne už jsem se pustil do opravy, profesionální zásah by mě opravdu mohl stát více než je hodnota zesilovače + se aspoň něco naučím.
Nakonec jsem zjistil, že přerušený drát tam byl jenom jeden, a konkrétně tento spálený zde u kondenzátorů:
oreruseny zoom.jpg


Vzhledem k vyhořelému tranzistoru byl přerušený drát tady:
preposlat_compress69_resize_53.jpg


Z druhé strany to vypadalo takto - zesilovač mám z druhé druky, takže předpokládám, že presně tento drát už byl přepálený jednou:
20200624_035941.jpg


Vyměnil jsem asi 5 drátů, krom přepáleného i ty, co byly jakoby zůžené až se skoro zdály přerušené, vše v okolí kondenzátorů. Tranzistory jsem použil 2SA1943 a 2SC5200. Při zapojení začal normálně hrát, ale obávám se, že ten drát u kondenzátorů může odejít znovu. Zesilovač byl plný jakoby vatových cucků, to jsem vše vyčistil, třeba zkrat mohlo udělat i toto?
Milx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PetrJč 24. 6. 2020 06:12

Tento zesilovač je – pokud se chceš něco naučit – zcela ideální. Zůstatková cena je téměř nulová, takže pokud se to nepodaří, prakticky o nic nepřijdeš. Zesilovač je velmi jednoduchý, jednodušší snad být již nemůže. Servisní schéma je k dispozici. Takové „školní“ zapojení. Ale to neznamená, že je špatný! Naopak – jako jeden z mála z japonské produkce nemá zpětnovazební korekce, ale pasivní. Sice to klade vyšší nároky na použitý OZ, ale zde je poměrně dobrý. A hlasitost je klasicky - motorový potenciometr.
Propojky – jak jsem psal – je to napájení pro koncový zesilovač. Např. při zkratu koncového tranzistoru skrz propojky teče velký proud, který je přepálí. Což je špatně – měla by dříve zareagovat tavná pojistka. Pro F419 je ve schématu 2,5A, větší bych v žádném případě nedával a ještě bych použil rychlou. Po výměně tranzistorů (použité tranzistory jsou OK) a díky velkým proudům, které při poruše tekly tranzistory, je nutno překontrolovat emitorové rezistory R520, 521, R620 a 621. A nastavit (překontrolovat) klidový proud. Viz strana 4 ve schématu. Proud tranzistory po nastavení dle pokynů je poměrně velký – 70mA a proto je potřeba proud dodržet a přesně nastavit. Pokud bude rozhozen a větší, můžou tranzistory hodně hřát a časem opět odejít. Důležitá je teplovodivá pasta mezi výk. tranzistory a chladičem. Ve schématu str.4 je nakresleno, že klidový proud se měří na kontrolní svorce TP, ale tím změříš napětí pouze na emitorovém odporu v jedné polaritě. Po takovéto závadě a výměně konc. tranzistorů je potřeba změřit napětí na všech rezistorech (R520, 521, R620,621). A také zkontrolovat ss napětí na výstup – mělo by být řádově pár mV.

Ta kontrola a nastavení klidového proudu, pokud ti nyní zesilovač funguje, je, co se týče spolehlivosti provozu, zcela zásadní. Plus správně dimenzovaná pojistka.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod Milx 24. 6. 2020 13:43

Neco takoveho jsem potreboval vedet, moc diky ze sis udelal cas mrknout do schematu a napsat co je treba pomerit, ocenuju to.
Milx
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků