Sluchátka a Spotify vs Tidal

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 4. 7. 2020 15:41

Takže závěr je bolestně (po finanční stránce) jasný - chce to mít oboje ..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 4. 7. 2020 16:21

To si musi kazdy vyhodnotit sam. Ja treba Rammsteiny neposloucham, co nenajdu na Tidalu nenajdu ani na Spotify, takze Spotify nepotrebuju :-)
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 4. 7. 2020 16:42

Jo, Rammstein je asi jediný, co jsem asi na Tidalu nenašel. Zase jsem našel tisíce věcí, co mi na Spotify chybí. Nikde není vše, na Tidalu (pro mé potřeby) větší výběr a rapiděn větší kvalita.

A Rammstein prostě neposlouchám :D

Je to jako s Netflixem + HBO, člověk může sledovat co tam je, anebo různě stahovat po netu. Sleduju, to co tam je (a jsou toho mraky).
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 4. 7. 2020 19:06

Z těch běžných věcí tam jako jediní Rammstein nejsou. Ale například poslední album Tilla Lindemanna ano a to i v MQA. S největší pravděpodobností to souvisí s autorskými právy, smlouvami apod., možná mají Rammstein nějakou exkluzivní smlouvu se Spotify a proto nejsou na Tidalu. U věcí z Chesky Records je otázka, zda chtějí bratři Chesky alba prodávat a nebo je poskytovat na Tidalu, jde o to, co je pro ně výhodnější. Každopádně i nižší sortiment Tidalu mně za tu kvalitu stojí.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 4. 7. 2020 21:25

Taky bych mohl z fleku vyjmenovat desítky/stovky mých oblíbených titulů, co na Tidalu nejsou. No a co? Na druhou stranu jsem díky Tidalu objevil pro sebe sta a sta alb mého archeologického rockového gusta. Super služba za pár drobáků,
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2020 21:51

merhaut píše:Taky bych mohl z fleku vyjmenovat desítky/stovky mých oblíbených titulů, co na Tidalu nejsou. No a co? Na druhou stranu jsem díky Tidalu objevil pro sebe sta a sta alb mého archeologického rockového gusta. Super služba za pár drobáků,

Za toto sa prihováram! No a čo, že nebudem mať prístup k niektorým albumom, ktoré mám v súboroch alebo na nosičoch. Za to objavujem toľko novej a lepšej hudby, že to nestíham všetko registrovať, akým tempom to služby ako Tidal alebo Spotify dávkujú a ešte k tomu mi to šijú aj na mieru mojim preferenciám v štýle a druhu hudby. Tomu sa nedá nijako konkurovať predtým používaným spôsobom počúvania hudby.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod merhaut 5. 7. 2020 13:52

Před vojnou jsem v letech 1972-75 nahrál na svůj magič kolem osmdesáti pásků, což při rychlosti devět a stereu znamenalo cca. 300 alb. A to jsem byl mezi vrstevníky king. Tehdy mě někdo posadit na půlden k Tidalu, tak mě odvezou rovnou do blázince.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod introvert 5. 7. 2020 14:58

K poslechu Tidalu používám Android a Chord Mojo. Nicméně na Tidalu píšou, že jejich Android aplikace provádí dekódování pouze první vrstvy MQA, takže aby to měl jeden úplné, musí použít ještě externí DAC, který má MQA certifikaci (třeba Audioquest Dragonfly Cobalt a jiné). Mojo ji nemá. Porovnával tady někdo MQA z Tidalu přes zařízení bez certifikace (Mojo, Fiio Q5s apod.) vůči zařízení s certifikací (zmíněný Dragonfly Cobalt, HiBy R3 Pro/Saber, S.M.S.L. M500 atd.)? Má to vůbec smysl se po takovém zařízení pídit? Někde jsem četl, že rozdíl v kvalitě hudby je mezi převodníky s MQA certifikací a bez ní (pokud mají podobný charakter) prý zanedbatelný .. Mám tedy pochopitelně na mysli Tidal Master.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 5. 7. 2020 16:14

Já používám MQA certifikovaný streamer/DAC Bluesound Node 2 plus necertifikované Pro-Ject Stream Box RS + CD Box DS2. Naslepo bych spíš mezi sebou rozpoznal jednotlivé filtry mých DACů než MQA/CD. U zvukově povedených kousků hraje streamované "CD" i MQA luxusně, nepovedené nezachrání ani koupený a na HDD uložený Hi-res.

Spíš bych navrhoval pořídit namísto tahání zvuku přes Android nějaký hw streamer/dac, připojený přímo na síť, a Android zařízení mít jenom jako dálkáč.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 5. 7. 2020 16:32

Popravdě, je to jedno, zda to umí druhý render MQA. Softwarově ti už Tidal v PC či v Androidu rozbalí stream na (třeba) 88.2/24 nebo 96/24, druhý render z toho umí udělat 176,4/24 nebo 192/24 a teoreticky doplnit nepatrné nuance. Sám je asi neslyším. Respektive, po nastavení filtrů jaké preferuji u RME ADI-2 Pro FS BE, co MQA podporu nemá, mi to hraje lépe než Pro-Ject S2 Digital, který druhý render MQA naopak umí. A DragonFly Cobal naopak zvukově spíše zklamal, přestože zase MQA má.

Co jsem zkoumal DAC více, soustředil bych se na kvalitní DAC, bez ohledu na ne/podporu MQA. Není vůbec zásadní, první unfold se dá softwarově udělat vždy (a je identický tomu, co udělá hardware), a druhý není slyšet.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod _daRK 5. 7. 2020 16:59

zino333 píše:ešte k tomu mi to šijú aj na mieru mojim preferenciám v štýle a druhu hudby. Tomu sa nedá nijako konkurovať predtým používaným spôsobom počúvania hudby.

Neviem, čo robím zle, ale hoci mam v obľúbených stovky interpretov a albumov všetkého druhu metalu, rocku a elektroniky, Tidal si stále myslí, že som fanúšik hip-hopu. Prakticky mi iné sám ani nenavrhuje, skúsil som zopár krát nechať od "kamaráta" si poradiť, ale nejde to počúvať.
Naposledy upravil _daRK dne 5. 7. 2020 17:00, celkově upraveno 1
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,LinkBuds S
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 5. 7. 2020 16:59

Díky, zatím tedy nebudu spěchat, spíše prozkoumávat terén. Teprve začínám :-)

Včera jsem srovnával skladby, které nabízeli na Spotify v Release Radaru s těmi samými na Tidalu. Jak už jsem psal, měl jsem dost značné problémy poznat nějaký rozdíl. Používal jsem Mojo a Android + Sennheiser HD599 a Rane RH-50. Až jsem skoro dospěl k názoru, že ten Tidal pro mě nemá smysl, protože to prostě neslyším .. Dnes jsem v Release Radaru pokračoval, ovšem na iPadu Pro s externím DACem (dongle), eventuelně bez něj. Sluchátka Bayerdynamic DT770 Pro 80 Ohm, které mám za “taková lepší uzavřená sluchátka na popík a rock, aby to mělo basy”. K mému úžasu byly rozdíly mezi Spotify a Tidal dramatické. Tidal má lepší rozlišení nástrojů, pokud jich hraje více dohromady, lepší dynamiku (Spotify je takový rozbředle zprůměrovaný), zvuk nástrojů je na Tidalu čistý a energický, na Spotify roztřepený, zrnitý, hrubý. Tož tak, to bychom měli vyřešeno :-)

-- 5. 7. 2020 18:57 --

_daRK: vidím, že používáš AQ NightOwl Carbon - nemáš zkušenost s NightHawk Carbon? Stále nevím, co si o nich myslet. Někdo na ně nedá dopustit, jiní je hodnotí dost špatně ..
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 5. 7. 2020 19:25

Chord Mojo i když nemá podporu MQA bude hrát líp, než všechny zařízení co jsi jmenoval. A konkrétně HiBy R3 hraje MQA trochu podivně u spousty z nich hlásí, že se jedná o nepodporovaný formát.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 5. 7. 2020 22:16

Jak se to vezme. Spousta lidí tvrdí, že ačkoli má Mojo skvělý “hudební” zvuk, schází mu ona analytická detailnost klasických digitálně analogových převodníků. S čímž se ztotožňuji. Rozlišit na Moju mezi Spotify a Tidal je obtížnější, než na iPadu Pro nebo k němu připojeném donglu. To Mojo totiž udělá skvělý zvuk i ze Spotify, velmi podobný Tidalu, a zároveň nedodá posluchači detaily, které má Tidal navíc vůči Spotify. Což byl pravděpodobně důvod toho, že se mi Spotify a Tidal zdály velmi podobné, když jsem je poslouchal přes Mojo (svoji roli v tom sehrála i sluchátka - používal jsem hlavně Rane RH-50, a ukazuje se, že asi nejsou až takový zázrak, jak jsem si doposud myslel, hlavně v rozlišení). Poznat rozdíl mezi Spotify a Tidal na iPadu Pro a donglu se sluchátky Bayerdynamic DT770 Pro 80 Ohm byla oproti tomu úplná hračka.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 5. 7. 2020 22:40

To bys musel upgradovat na Hugo 2 nebo Qutest.
Qutest je jak muzikální, tak i dost detailní.
Gustard A26 - Headamp GS-X Mini - Sennheiser HD 800
BabetakCZE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků