Vybírám TV k PS5 - 65"+, 3m, +-50k

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod miromen4 25. 9. 2020 18:37

Teď jsi to napsal přesně, japonci v elektronice začali oproti dřivějšku pěkně pokulhavat.
Jinak tve omluvenky jsou akorat tak usměvne, ale od tebe se ani nic jineho čekat neda. Davat ti tu nějake odkazy vlastně ani nema cenu.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kvok 26. 9. 2020 10:05

Já se těchto hádek normálně nezúčastňuji, ale teď už mi to nedá. V jakém jsme tématu? Vybírám TV k PS5 - 65"+, 3m, +-50k. Tazateli může být úplně jedno, jak odladěné bude VRR u Panasonicu, až u něho bude konečně dostupné. On vybírá televizi teď a čeká, že mu nějaký ten rok poslouží. Že je u LG nějaký bug? Opravu přislíbilo, tu pro nVidii už dokonce vydávají a tak se majitelé nových grafických karet s OLED LG můžou už teď těšit z využití nových karet na maximum, zatímco majitelé současných TV Panasonic mají jistotu, že nikdy takovou funkci nedostanou. Troufnu si tvrdit, že vyšší snímkovací frekvenci a absenci tearingu většina hráčů ocení více než o trochu vyšší hodnoty jasu (koneckonců herní monitory jsou odrazem, kde jas stojí obvykle za houby, zatímco frekvence šplhají do vysokých hodnot). Někteří si zase koupili loni LG s HDMI 2.1 s tím, že až vyjde nová generace konzolí, tak budou připraveni a nemusí kupovat novou TV kvůli těmto funkcím - a těm může být jedno, kolika aktualizacemi se v mezičase funkce ladila. Ať už LG C9, nebo LG CX, obojí udělá tazateli skvělou službu.

LG včasným uvedením HDMI 2.1 vypálilo ostatním rybník a za to zaslouží respekt. Ale pokračují i v jiných oblastech, se zavedením 3D LUT a funkcí pro mastering jako hardclipping, vynucené nastavení HDR a další ve skrytém menu ohrožuje i panasonicy na pozici low-cost masterovacího monitoru.
To co předvádí Panasonic je docela zoufalost. Je to dnes menší výrobce, přesto má svůj vlastní operační systém a co ještě navíc udělá? Levnějším modelům ho vůbec nedá a nechá Vestel, ať tam kopne něco svého, čímž dále snižuje rozšíření svého systému na trhu, což snižuje jeho atraktivnost pro vývojáře. Nehledě na to, že Lepší.TV se vyjádřilo, že vydat aplikaci na TV Panasonic bylo nejtěžší – neměl by se tenhle producent televizí se aspoň snažit, aby šlo pro ně vyvíjet co nejsnáz? I portfolio je divné, u HX900 lze pochybovat, jestli je vůbec lepší než HX800, přitom je o hodně dražší, zatímco vyšší model HX940, který nějaká vylepšení oproti HX900 přináší už je za minimální příplatek. Jinak ale ani pro HX940 recenze příliš nehrají, nativní kontrast panelu 675:1 je hodně smutný. Custom OLED panel u HZ2000 je zajímavý a skvělé ozvláštnění trhu, ale stejně zvyšuje jas hlavně u menších objektů a hlavní slabinu OLED – nízký celoplošný jas - neřeší.
Panasonic také už dlouhá léta nezměnil design dálkového ovladače, který vypadá velmi zastarale. Neříkám, že mají jít cestou ve stylu Samsung One Remote, ale třeba Philips ukazuje, jak se dá udělat hezký redesign bez změny celé koncepce.

Panasonic jako by neměl vizi, jak jeho portfolio má vypadat, za poslední dva roky se jen tady šlo setkat s pěti uživatelskými prostředími tím, jak skládá věci produkované jím samým a outsourcované (Philips u G310, Vestel u GX550/GX600/HX580, cosi divného u GX700, Android TV u HX700 a myHomeScreen u vyšších modelů). Stejně tak jako u přehrávačů, co si vyrábí sám, má levnější jen HDR10+ a dražší přidávají i Dolby Vision, jenže u letošních TV mají levnější TV Dolby Vision a až dražší přidávají HDR10+ – ne kvůli změně strategie, jenom kvůli tomu, že Vestel HDR10+ nedělá.

Některé věci už spravili, jako Fastscan, na který se čekalo hodně dlouho, nebo UI, které loni konečně bylo trochu osvěženo, ale obojí přišlo tak o pět let později než by bylo vhodné.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miromen4 26. 9. 2020 10:18

+1
Ja jsem sice lajk, ale vidim to velmi podobně a vlastně to co pišeš, byly a jsou pro mě duvody, proč je pro mě panasonic na poli TV nezajimava značka.
Navic pokud přijde na trh nějaky novy HW a je jedno v jake oblasti tak neni zdaleka vyjimkou, že přijdou nějake nesrovnalosti, ktere se prostě SW ladi. Nic co by tu již dlouhe roky nebylo.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swarm23 28. 9. 2020 15:55

@kvok: Na ZH8 jsem koukal, ale ta je pro mě už cenově nedostupná. Takže zatím pořád je favorit C9/CX.

@majkom: Také si myslím, že moc voleb není. Zkusím ještě počkat na nějakou akci, třeba ceny půjdou o kousek níž.

@riddle: Ta kalibrace je další zajímavé téma a určitě je lepší mít něco navíc, když je to "zadarmo". :) Akorát jsem se zde v jiném tématu dočetl od uživatele Plutotype: "Hry v 4K s HDR musia byť super, ale je všeobecne známe, že farebný priestor mnohým štúdiám nič nehovorí a preto kalibrácia pre hry nemá príliš význam." Takže když budu z 95% požívat k PS5, tak je kalibrace pro mne zbytečná? Co si o tom myslíš?

Tony70: O těchto problémech vím, věřím, že se na problému pracuje a povede se vyřešit. Jinak jak uvedl uživatel kvok v dalším příspěvku, LG jde hráčům naproti. Panasonic, řekl bych spíš filmovým fanouškům.

_____________________________________________________________________________

U takto "drahé" TV uvažuji nad prodlouženou zárukou. Nemáte někdo zkušenost, zda uznávají i to vypalování obrazu?
Swarm23
Junior

Odeslat příspěvekod skorky 28. 9. 2020 16:40

Nevím jak to má Philips ošetřeno,ale ten myslím dává záruku i na vypálení obrazu u svých oled tv.
skorky
Junior

Odeslat příspěvekod roman2277 28. 9. 2020 18:48

Tony70 píše:Tak bylo by asi divné, kdyby LG jako výrobce OLED panelů neměl nejlepší poměr výkon-cena. Nicméně i "High End" mince má dvě strany ...

https://www.tvfreak.cz/lg-resi-problemy ... ed-tv/6839

https://www.tvfreak.cz/lg-laka-na-oled- ... blemy/6864

https://www.tvfreak.cz/problem-s-prehri ... odely/6862

VRR a G sync už LG včera vyřešilo vydáním nového firmwaru.
MSI GT73,Lenovo Legion 5 PRO,Yamaha RX A4A,Naim Atom a Mu-so,Dali Epicon 6,LG OLED
roman2277
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod riddle 28. 9. 2020 20:20

@Swarm23 tak to by se měl asi podívat Plutotype na můj poslední report z kalibrace herního režimu v HDR na LG B9. :D  Kalibrace TV se dělá z několika důvodů. Každého asi napadne že obsahem kalibrace třeba LG OLED je dát barvy do pořádku. Ale to je nesmysl, na kalibraci se toho řeší mnohem víc. Aby existoval a vypadal správně nějaký detail v obraze tak musí obrazovka mít správně Grayscale (jedná se o rovnováhu šedi, poměr mezi černou a bílou barvou). Pokud toto je špatně tak bohužel přicházíš o detaily které mohou být příliš přesvětlené nebo zas tmavé. Pak tu máš úpravu dynamického tone mappingu. Díky této funkci HDR a DV pracuje přesně tak jak má, díky tomu nemáš v HDR/DV moc tmavý obraz. A těch věcí co se tam dělá je víc... a proto to taky trvá třeba i 4 hodiny.

Tady jsem třeba nahrával rozdíl u Grayscale... :-)
download/file.php?id=83875&t=1

Hodně moc lidí si kopíruje někde nastavení z netu a říká tomu kalibrace, ale bohužel takto to nefunguje..

Vypalování OLED
Já bych přirovnal OLED k PC. PC překuješ aby jsi získal větší výkon ale razantně tomu snižuje životnost. Více to hřeje a může se to zasekávat. Ty OLED jsou na tom stejně, někdo si řekl, že výkon OLED je třeba 700 nits a všechny obrazovky jsou přetaktování na tuto hodnotu. Tak že většina OLED panelů jede na 130% a víc. A to je špatně. Proto kalibrace jako optimalizace výkonu NITS má vždy a bez rozdílu smysl. Ne všechny OLED panely umí 700 NITS a to včetně i SONY nebo Panasonic OLED.  Vše  je tedy o zbytečném proudu navíc v OLED. Pokud se vše optimalizuje tak vše běhá mnohem lépe a určitě ne tak jak si LG řeklo. Ale podle toho jak je konkrétní panel stavěný.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swarm23 20. 10. 2020 08:02

Díky všem za reakce (obzvlášť uživateli riddle - za zasvěcení do kalibrace tv), ještě stále nejsem rozhodnut, i když nejvíc sleduji LG CX.

Ještě mě napadl jeden dotaz.
Abych využil plný potenciál HDMI 2.1 měl by ho mít i můj AVR ne? :nenapadne
Swarm23
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 20. 10. 2020 10:24

@Swarm23
Pokud vše zapojíš do TV tak přes eARC to můžeš zpetně poslal to AVR. Jinak máš pravdu pokud by jsi chtěl využít zapojení HDMI v AVR tak to musíš mít vše 2.1.

Až bude příští rok CX v akci tak si jí sám pro sebe určitě koupím na to moje běžné koukání. :-)
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod evlo 24. 10. 2020 18:18

riddle píše:AHoj, tady toho moc na výběr není. Máš tady LG a Samsung, u Samsungu budeš mít mnohem nižší odezvu než na LG. Otázka jak moc je to pro tebe důležitý, na druhé straně na LG budeš mít po optimalizaci mnohem lepší barvy. Tak že je to jen o tvých preferencích ale věřím, že neuděláš nikdy chybu. Ano z mého pohledu je C9 možná lepší volba než je CX ale, když to porovnám s B8 kterou jsem teď nedávno kalibroval tak její výkon po kalibraci byl 730Nits a tohle tady to může závidět i SONY A9G. :-)

Xbox one X (LG B8, HDR Game Mode)
IMG_20200921_204848_rez.jpg

a jak ztoho poznáváš co je tvůj odraz a co hra, docela mě z toho bolí hlava snažit se rozklíčovat co je co.
Q80R 120hz umí i když nemá hdmi 2.1, mám to vyzkoušeno, kolík z vás na LG má 120hz@4k reálně vyzkoušeno a kolik jen mele teoretické ******, že to funguje, ale neví to?
Naposledy upravil evlo dne 24. 10. 2020 23:40, celkově upraveno 2
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 24. 10. 2020 20:03

@evlo
Samsung Q80R zvládá 120Hz u 1440p VRR ale u 4k je to pouze 60Hz. Nějak moc nechápu tvůj dotaz co jak poznám, posílal jsem pouze foto z jedné kalibrace kde jsem u LG B8 naměřil nativní výkon 730Nits u HDR signálu (na OLED je to opravdu velmi vysoké číslo). Jinak máš pravdu pro 120hz@4k musíš mít velmi výkoné PC (s HDMI 2.1 RTX 30x0, DisplayPort) nebo velmi speciální HW.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod evlo 24. 10. 2020 23:39

Jo, ja schválně nepsal, že to zvláda 4k120, ale jen 120 :D :D , ale kdo z těch co o tom píšou má vyzkoušeno 4k120 na OLED

stal se mě tam totiž překlep, tak to nedávalo smysl
evlo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 25. 10. 2020 07:37

@evlo
no neznám skoro nikoho ale až budou v prodeji RTX 3080 tak jich bude víc :-)
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Swarm23 2. 11. 2020 10:26

Tak LG OLED65CX v kombinaci Black Friday a VIP účtu za 49500 Kč. Tady asi není už čem, že? Myslíte, že to půjde do konce roku ještě níž? Nebo ji mám vzít teď?
Swarm23
Junior

Odeslat příspěvekod Rad007 2. 11. 2020 11:40

LGSHOP.cz
LG OLED65CX3LA 49 490 Kč s DPH
Rad007
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků