LED vs OLED

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Gamovic 13. 1. 2021 20:24

zdravim, niekde som tu zachytil take info ze hocijaky oled bude lepsi ako led. plati to vseobecne alebo len niektore znacky? planujem novu TV ako nahradu za 11r samsung ue32c6000 a kedze mam shield tak v podstate platforma mi je ukradnuta, potrebujem len zobrazovadlo. vdaka za info
Gamovic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 13. 1. 2021 20:36

OLED je úplně jiná technologie s dost odlišným obrazem než LED, řekl bych, že je to dost podobné plasmám. Sám jsem se šel před rokem podívat do obchodu na LED Sony a odešel s OLED LG. Podle mě je OLED obraz lepší naprosto ve všech směrech. Samozřejmě že někteří fandové zejména Samsungu se mnou nebudou souhlasit, ale to je věc názoru.
Co se týče značek, jediným výrobcem OLED panelů na světě je zatím firma LG a ostatní výrobci TV to berou od nich. Ale panel samozřejmě není vše a vychvalované jsou zejména OLED TV Panasonic, především pro velice kvalitní nastavení obrazu už z výroby. Každopádně za mě je technologie OLED obrazově mnohem lepší, než LED.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Katikakus 13. 1. 2021 23:54

Tohle je strašně subjektivní. Mně obraz OLED nevyhovuje, přijde mi strašně nepřirozený, také mě "tahá" za oči. Navíc problém s vypalováním (ne opravdu mě nikdo nemusí přesvědčovat, že to už neplatí, ať tady není flamewar. OLED degraduje. Tečka)

Vybíral jsem před koncem roku novou TV a vybral jsem LCD, která byla dražší než OLED. Chtěl jsem kvalitní obraz bez OLED.

Ale jsou lidé, kteří to vidí opačně. Musíš si to vyzkoušet na vlastní oči..
Katikakus
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 14. 1. 2021 08:55

Každá technologie má něco svého a vše je na úkor něčeho. OLED obrazovky mají nejlepší krytí barev, jejich úroveň kontrastu je neuvěřitelná, nicméně jejich svítivost je mnohem nižší než její konkurence a OLED pixel má určitou životnost. Nelze říci, že by se ten pixel vypaloval, ale spíš bych volil něco, jako opotřebovával. Jak moc se bude opotřebovávat je vždy podle nastavení. Už několikrát zde bylo dokázáno, že většina obrazovek mají z továrny, no jak to lépe říci ne zcela ideální nastavení. A to se pak může zdát mnoha lidem jako špatný obraz. LCD a QLED obrazovky mohu mít mnohem vyšší úroveň svítivosti a zas mnohem nižší nativní kontrast a nižší krytí barev. Vždy jde o nějaký kompromis a rozhodnutí je vždy na koncovém uživateli.
Já bych si třeba vybral OLED, u nás běží TV cca 5-6 hodin ale u rodičů kde TV běží skoro 15 hodin tak mají QLED.
Vyzkoušet na vlastní oči je nesmysl, můžeš se svést ve Ferrari ale, pokud bude špatně seřízené tak nikdy nebudeš mít takový super zážitek, jaký sis ze začátku představoval.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod miromen4 14. 1. 2021 21:03

Oled je vuči Led prostě jinde. Je to novějši a dokonalejši zobrazovadlo bez kompromisu vuči LED technologiii. Obraz je živějši, kontrastnějši a diky tomu je plastičtějši a přirozenějši. Navic, ale netušim jestli se to tyka všech OLED, zmizely veškere neduhy, ktere jsou u všech LED TV ve větši či menši miře patrne jako je nedokonalost podsviceni, blooming, banding atd.
OLED TV mam necely rok a zpět do LED bych se rozhodně nevratil.
FOCUS 1.5 EB
miromen4
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod storm 14. 1. 2021 22:27

Kdyby Oled byla bez chyb, tak už ji prodávaj všichni, ale jsou i topový LED modely, který jsou dražší než oledky. Oledky trpí na Black Crush, stutter, vypalování a nehodí se uplně do slunečných místností.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wrc2006 15. 1. 2021 08:15

Každý uživatel je specifický, já jsem na tom jako "martas38" před 3 roky jsem šel pro Sony ..9005 a odešel jsem s OLED LG. (Nyní máme asi měsíc OLED Panasonic)Dle mého názoru, když se nemůžeš rozhodnout zajdi do obchodu ( sam. až to pujde) a koukni co přímo tobě vyhovuje, důležitý je také zdroj signálu , každý dobrý obchodník ti přepne TV do normální režimu. U nás doma jede hlavně sport ze satelitu, takže priorita byla, aby TV co nejméně "mazala" při sportu.
wrc2006
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 15. 1. 2021 09:55

Na toto fórum chodím od té doby, co jsem sám začal uvažovat o náhradě 10 let staré plasmy Panasonic. Pořídil jsem OLED a změny nelituju ani minutu. Nejsem hráč a nečumím na TV, když venku svítí slunce. Sleduju filmy a seriály z Netflixu a HBO. Pro mě je OLED ideální a opotřebení pixelů neřeším, v dnešní době by OLED panel měl vydržet dost dlouho na to, aby TV zastarala technologicky. Taky si všímám, že nejen zde na fóru je s obrazovým podáním OLED spokojeno téměř 100% majitelů, u majitelů LCD tomu tak nebývá, anebo jsou to asi skromní lidé a o svou radost se neradi dělí. "Tahat" za oči může na prodejně, kde je nastavený speciální prezentační mód. Často totiž hned vedle stojí QLED od Samsungu a to je teprve barevný cirkus.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gamovic 15. 1. 2021 13:27

vdaka za nazory :) ja to teda si skusim a idem hladat a porovnavat :)
Gamovic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2021 19:31

Hodně se řeší, a je to samozřejmé, opotřebení OLED panelu, ale už se zapomíná na závady elektroniky, jejichž oprava by stála ranec. A tyto mohou postihnout OLED stejně jako LCD. Mimochodem i LCD panely mají své vady.
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků