Kalibrace, grafy, výsledky, nastavení obrazu TV, postřehy...

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod riddle 12. 2. 2021 21:28

@storm u HDR herního režimu? Pokud se nepletu tak na Rtings u HDR Peak 10% Window měli 542 Nits.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod storm 12. 2. 2021 21:34

Pravda, mě zmátlo to přenutí bílí na celou obrazovku, takže jsem bral 100%
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod riddle 19. 4. 2021 10:01

Kalibrace TV „Sony Bravia KD75ZH8“
Dnes bych vám všem rád představil další obrazovku, a tou je TV SONY Bravia KD75ZH8.

Použité vybavení:
Pro kalibraci jsem použil kalibrační program Calman Video PRO s využitím video generátoru Murideo Fresco SIX-G (GEN2) v kombinaci JETI 1511 HiRes (spektrometr) a Klein-k10A (Colormetr).

Vysvětlení pojmů:
Co je dE – metrika, to jak lidské oko vnímá určitý barevný rozdíl, čím je číslo menší tím je výsledek lepší a zase naopak. Maximální magická hranice z pohledu kalibrátora je číslo 2,5 ΔE, to je hodnota, od které je lidské oko schopné detekovat rozdíl.
Co je EOTF - elektrooptický transfer, který se používá u obrazovek s dynamickým rozsahem k zobrazení určité úrovně jasu (SDR "standard dynamic range" a HDR "high dynamic range"
Co je RGB Balance - ukazuje rovnováhu bílé barvy od zcela černé po zcela bílou
Co je Colorspace - barevný prostor, který ukazuje správnost krytí barev, barvy by neměly být příliš saturované (příliš syté/šťavnaté).

Před a Po kalibrační měření:
„expertní režim 1"
-ukázalo, že v celkovém RGB balanc převládá mírně modrá barva a díky tomu se s přibývající světlostí plochy zvyšuje i chybovost ve stupnici šedi až na 3,4. Všechny barvy jsou zde v barevném gamutu a jsou jen mírně přesaturovány.
Po kalibraci tohoto režimu získám velmi rozdílné hodnoty vůči původním, a to jak na Grayscale tak i v Colorspace. Na Grayscale máme průměrnou hodnotu 0,3 (z 2,1 ΔE) a maximální chybu 1 ΔE (z 3,4 ΔE). Na Colorspace je to průměrná hodnota 0,3 (z 2.1 ΔE) a maximální 0,9 ΔE (z 3 ΔE).
původní výkon v SDR 650Nits po kalibraci podle normy PVA nastaveno150Nits
ZH8_prof1_rez.png


„expertní režim 2“
-ukázalo, že v celkovém RGB balanc převládá mírně modrá barva a díky tomu se s přibývající světlostí plochy zvyšuje i chybovost ve stupnici šedi až na 3,1. Všechny barvy jsou zde v barevném gamutu a jsou jen mírně přesaturovány.
Po kalibraci tohoto režimu získám velmi rozdílné hodnoty vůči původním, a to jak na Grayscale tak i v Colorspace. Na Grayscale máme průměrnou hodnotu 0,3 (ze 1,9 ΔE) a maximální chybu 1,1 ΔE (z 3,1 ΔE). Na Colorspace je to průměrná hodnota 0,3 (z 2 ΔE) a maximální 1,3 ΔE (z 3 ΔE).
původní výkon v SDR 535Nits po kalibraci podle normy PVA nastaveno150Nits
ZH8_prof2_rez.png


Oba barevné profily podaly velmi dobré výsledky, první profil jsem ladil na úroveň gamma 2.2 a druhý na úroveň gamma 2.4. Je vidět že si tato obrazovka lépe rozumí s nastavením gamma na hodnotu 2.2.
U HDR jsem naměřil neuvěřitelný výkon 2165Nits, to je prozatím nejvyšší hodnota kterou jsem kdy měřil. Musím žíct, že to na mě udělalo obrovský dojem. Počítal jsem něco okolo 2k Nits ale toto bylo o krapet více než co se kde psalo v recenzích.

Díval jsem se na krytí barevného prostoru DCIP3 ale tam tato hodnota byla mnohem nižší (zvýšená luminace barevných odstínů), zřejmě člověk nemůže mít vše a toto je dosti omezováno výkonem panelu. Pokud by se ten to výkon o něco snížil tak tím by se ten to prostor o něco zvýšil, ale to by si člověk nemusel kupovat obrazovku s 2k nits. Za mě velmi pěkná televize s neuvěřitelným výkonem.

Díky
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 16. 9. 2021 08:59

Moje dojmy z kalibrace TV „TCL 65c825“

Rád bych Vám představil své dojmy z kalibrace této televize TCL 65c825, možná někoho tím potěším a někoho zas zarmoutím, ale takový je život.

Televize jako taková out of box měla naměřený barevný gamut na DCIP3 xy:92,08, uv:96,49 (viz obrázek) což je docela číslo které mě potěšilo. Většina dosavadních ne OLED TV tuto hodnotu měla výrazně nižší a proto bych chtěl dát společnosti TCL palec nahoru.
DCIP3_gamut.png


Televize používá podle spektrometru technologii RGB, což není špatný, nicméně musíme počítat s tím, že můžeme mít menší nepřesnosti v určitých barevných odstínech, které se nacházejí přesně mezi hlavními barevnými křivkami. Jak moc je to jiné, tak na to si budeme muset ještě počkat ve výsledku měření.
spectrum_c825.png


[b]Před a Po kalibrační měření:[/b]
„SDR filmový režim“
-ukázalo, že v celkovém RGB balanc převládají všechny RGB barvy ale nejvíce červená barva, která vzdálena určitý úsek v odstínu šedi až od 30-35% a to je z mého pohledu dost a díky tomu to získává celkovou hodnotu chybovosti 11,3 ΔE. Díky této kombinaci si do tohoto mixu přidáme ještě mírně přesaturované barvy a získáme z toho takový drink, který vypadá špatně, a vůbec z něj nemáte dobrý pocit.

Tato televize podporuje velmi jemné ladění obrazu, základem všeho bylo vyrovnat odstíny šedi na co nejmenší hodnotu a to díky kombinaci 2 bodové a 20 bodové kalibrace se podařilo udělat na optimální hodnoty. Maximální hodnota odstínu šedi byla naměřena 0,8 ΔE a s průměrnou chybovostí 0,4 ΔE. Ten to výsledek mě opravdu potěšil, nicméně výsledek měření po kalibraci byl o něco horší, než jak bych očekával (stále v průměru). Proto jsem raději provedl měření „ColorChecker a Saturation Sweeps“ a přišel jsem, že výsledek nevypadá vůbec špatně (viz obrázek).
SDR-film.png

SDR-color_checker.png


„filmový HDR režim“
-asi nebudu komentovat tovární nastavení, celé to působilo mírně jako menší vtip s výsledkem měření u HDR 835Nits.

Tato televize podporuje velmi zajímavou technologii zpracování HDR obrazu přes dynamický tonemaping ale s velmi špatnou kombinací. Dalo by se říci, že ingredience jsou všechny správné ale postup je špatně. Ne vždy konkrétní nastavení dělá to, co by mělo a tak jsem zde musel trochu více laborovat, než jsem se dostal na nějakou rozumnou hodnotu.
U HDR režimu velmi hodně dominuje modrá barva, z barevného spektra která zajišťuje výsledný svit ale na úkor barev. Redukce tedy započala a odstínu šedi a pokračovala do barevného spektra, kde jsem se snažil omezit přítomnost modré barvy, co to šlo. Rozdíl po kalibraci stál opravdu za to. Po kalibraci naměřeno u HDR filmového režimu cca 735Nits
HDR-film.png


„herní HDR režim“
V herním režimu nedoporučuji používat dynamický tonemaping, chová se to jako voda když jí nalijete na rozpáleného oleje. Prostě to nefunguje, většinu funkcí je zapotřebí vypnout a musí se zvolit celá jiná technika. A je to trochu škoda, když tam nefunguje jedna ze zajímavějších věcí v TV. Po kalibraci naměřeno u HDR herního režimu cca 655Nits
HDR-hra.png


„filmový DV a HDR10+ režim“
Stejně jako v HDR herním režimu tak i tady dynamický tonemaping nefunguje, absolutně popírá, že by tam něco takového bylo. DV se podařilo upravit na dobrou hodnotu, ale přišlo mi to jako by ten režim jel bez energie jako takový zvláštní. Zřejmě tato TV čeká ještě na hromadu softwarových záplat.

Pokud bych to mohl objektivně shrnout, tak je to veledobrá televize pro HDR i s dobrou úrovní v oblasti černé barvy a s velmi mírným bloomingem, což je super. V oblasti DV bude muset TLC ještě zapracovat stejně tak jako na HDR10+. Pokud jste hráči a máte PS5 tak je to velmi zajímavá varianta ale pro hraní na XBOX s DV bych asi prozatím volil jinou TV.

Děkuji
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 8. 1. 2023 14:51

SONY QD-OLED XR-65A95K

Zdravím, před nějakou dobou jsem tady slíbil nějaký report z televize SONY A95K, omlouvám se že to trvalo trochu déle ale nachlazení a nedostatek času atd… :-)

Většinou SONY televize mají obstojné tovární nastavení, ale najdou se i některé které daleko přesahují hodnoty normálního továrního nastavení, aniž by to někomu způsobilo újmu na zdraví. Ale o těch bych zde nechtěl moc psát, a tak v příloze obrázku zobrazím pouze tovární natavení konkrétního modelu.

Chtěl bych se trochu více rozepsat o vlastnostech tohoto panelu QD-OLED, jelikož zde panuje domněnka, že se jedná o mnohem lepší technologii, než je OLED.

Zkuste si to tak trochu nějak rozepsat, v určitých faktech. QD-OLED je RGB technologie která se skládá primárně z ČERVENÉ, ZELENÉ A MODRÉ s modrým podsvícením. OLED je technologie WRGB, což znamená, že všechny včetně BÍLÉ barvy mají svůj vlastní pixel. Je tedy QD-OLED lepší než OLED? Na to vám možná odpovím později v mém příspěvku, nebo dojdete k výslednému závěru sami po přečtení celého mého zjištění.

Kontrast?
Měření hodnoty kontrast, jedná se o nativní hodnotu, která ovlivňuje určité detaily v obraze, aniž by se musel zvyšovat nebo snižovat hodnota kontrastu.

OLED: 3362237:1
QD-OLED: 205819, po kalibraci jsem naměřil až 316616
QLED: 4843:1

Rozdíl, že? QD-OLED má mnohem blíže k OLED technologii než QLED jako takové. Ten rozdíl mezi QD-OLED a QLED je dost markantní a je dost viditelný. Nad určitou úroveň hodnoty měřeného kontrastu lidský mozek tyto hodnoty nedokáže už rozeznat. Ale ten šmrnc úplně černé barvy u QD-OLED bohužel prozatím není.

Barevný prostor?
Barevný prostor u QD-OLED je mírně vůči OLED trochu ochuzenější a díky modrému podsvícení dalo docela dost práci redukovat z barev modrý nádech ale i to se mi docela podařilo. Tady bych řekl, že je to celkem plichta. Zda jedna technologie QD-OLED má cca o 2-3% vyšší krytí díky vyššímu jasu, tak to nejde vůbec poznat.

Svítivost?
Tady bych řekl, při porovnání ve stejné cenové kategorii s OLED to bude celkem plichta. Ten to měřený panel QD-OLED měl mírně po 900 NITS a ve stejné velikosti G2 panel měl dost podobné vlastnosti (i když nějaké jsou mnohem svítivější). V tom to ohledu bych to viděl jako remízu.

Obecně s myslím, že technologie QD-OLED se ubírá velmi zajímavým směrem a opravdu se těším na další generaci tohoto panelu co to všechno přinese. Prozatím v tom nevidím lepší verzi OLED ale pouze jako jeho rivala bojující bok po boku a snažíc se dostat tam kde je právě teď OLED.
Obecně jako u jakéhokoliv SONY stejně tak jako TCL platí korekce hodnoty GAMMA jako za tu nejdůležitější věc. Díky korekci GAMMA lze defacto zvýšit nativní hodnotu kontrastu a prosvětlit tak i obraz, aniž by musel tolik svítit a udělat velmi dobrý základ pro důležitou korekci základních barev.


Colourchecker TV SONY QD-OLED XR-65A95K
Před kalibrací
colourchecker_pred_SONY_65A95k_PeterSzlovak.jpg


Po kalibraci
colourchecker_po_SONY_65A95k_PeterSzlovak.jpg


Barevné spektrum
spektrum_SONY_65A95k_PeterSzlovak.jpg


Měřený kontrast po kalibraci a po 20 bodové kalibrací odstínu šedi s korekcí GAMMA
contrast_SONY_65A95k_PeterSzlovak.jpg
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pluto1928 8. 1. 2023 21:27

@riddle na kolik vyjde taková kalibrace, je možné ji vůbec provést u zákazníka a jak dlouho ta kalibrace trvá? Ptám se proto, že mám objednanou LG OLED 77 C2 a když to tady čtu.... .
pluto1928
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod riddle 8. 1. 2023 22:12

@pluto1928 ahoj, optimálně je vždy nejlepší provádět kalibraci v místě. Vyřeší se tím hned několik věcí, jako je například špatné nastavení vstupního zdroje anebo třeba nevhodná HDMI kabeláž. Celý proces kalibrace trvá 3-4 hodiny ale někdy se může stát, že to trvá i mnohem déle. C2 jsem už viděl hodně a někdy je to dost loterie co se týče kvality. Ale vše lze nějak optimalizovat. :-)
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pluto1928 9. 1. 2023 16:01

Ahoj a díky za odpověď, ještě ji nemám, ale v tomto týdnu by měla dorazit. Tak doufám, že budu mít štěstí :)
pluto1928
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pluto1928 8. 2. 2023 17:36

Takže kalibrace nové LG OLED 77C2 byla od riddleho provedena o víkendu a musím konstatovat, že televize jsou prodávány jako polotovar (aspoň ta moje), protože po kalibraci ta tv má úplně jiný obraz. Tam, kde byla černá plocha jsou vidět detaily a i barvy jsou takové reálné, opravdové. Na filmy na Netflixu nebo Apple TV je opravdu radost koukat, za mě maximální spokojenost a určitě se to vyplatilo. Díky riddlemu za ochotu.
pluto1928
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod riddle 14. 2. 2023 20:54

Pro představu jak vypadala TV LG OLED 77C2 (pluto1928) ve filmovém DV režimu

před kalibrací:
DV_pred.jpg


po kalibraci:
DV_po.jpg
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cujou2 15. 2. 2023 09:57

Šílený rozdíl :)
Náhodou report a názor na kalibraci Sony 65A83k nebude?
Díky.
cujou2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 2. 2023 10:01

Riddle, ty grafy jsou super, ale mě by opravdu zajímalo, jak vypadá samotný obraz před a po kalibraci. Představu mám, ale kdyby byly fotky obrazovky, vůbec bych se nezlobil ;).
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jito 15. 2. 2023 15:16

Já ti můžu ukázat Sony 77A83J před a po kalibraci.
Před:
Obrázek
a po kalibraci:
Obrázek
jito
HD SATan
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 15. 2. 2023 15:20

Což znamená, že někomu se bude líbit víc obraz před kalibrací, jinému po kalibraci.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 15. 2. 2023 15:56

Po kalibraci je to samozřejmě o 100% lepší, to by neviděl snad jenom slepý.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků