výběr projektoru a plátna vzhledem ke vzdálenosti od sebe

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 1. 3. 2021 12:55

Zdravím, do budoucna plánuju nákup plátna a projektoru, potřeboval bych pár rad..

1. plátno elektricky ovládané. Jakou velikost? v obýváku mam přípravu, projektor bude nad gaučem a vzdálenost k místu, odkud se bude plátno spouštět je 3,6 metru. jakou úhlopříčku mám zvolit? předpokládám, že se velikost mění v závislosti na vzdálenosti projektoru, je to nějak standardizované, nebo to má každý výrobce jinak a tudíž každý jinou tabulku? a když budu mít projektor v určité výšce, tak horní okraj obrazu na plátně se taky mění, nebo se to dá nastavit, nebo je zároveň projektorem? samozřejmě jsem viděl nějaké články, ale jsem z nich jelen, proto bych byl rád, kdyby mi to tady někdo vysvětlil po lopatě a třeba by se z toho dal udělat i nějaký návod.

2. Projektor. Nechci nový, radši koupím třeba dva, tři roky starý, který bude kvalitativně na podobné nebo lepší úrovni jako dnešní v dané cenové relaci, takže mi jde taky o peníze, nechci do toho nasypat moc, chci začít postupně a až uvidím, že se to ujalo, tak bych šel časem výš. Použití...přes den jede televize, tohle by bylo na filmy večer, při tmě, popřípadě nějaký, který by měl dobrou odezvu a dalo by se to použít i na Playstation ... našel jsem nějaké použité sety projektoru a plátna na bazoši, samozřejmě si vždycky najdu nějaké reference, ale třeba mi tady někdo poradí po čem jít a čeho se vyvarovat. 3D uplně nevyžaduju ale nevadilo by, a nějaké 4K, UHD a podobné dobroty nepotřebuju zatím vůbec, takže klasiku FHD.

díky za případně rady a postřehy, nebo jestli mě někam přesměrujete...
Přílohy
avmania.jpg
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 3. 3. 2021 12:24

AHoj, nejdříve si musíš nastavit nějaký finanční rozpočet a podle toho se dá nad tím nějak zamyslet.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kuko61 3. 3. 2021 16:00

Co sa tyka velkosti uhlopriecky a vzdialenosti od platna, u kazdeho projektoru je to ine, vzhladom na jeho zvacsenie.
Vacsina vyrobcov ma kalkulator na svojom webe, kde si vies pozriet uhlopriecku daneho modelu pri danej vzdialenosti. pri projektoroch so zoomom si vies velkost este jemne doladit.
Ak mas pevnu vzdialenost, mas dve moznosti - bud si vyberes projektor a tomu prisposobis uhlopriecku, alebo si povies, aku uhlopriecku chces, a budes hladat projektor, ktory ti pri tej vzdialenosti tu uhlopriecku poskytne.

Tu je kalkulacka, kde je viacero projektorov roznych znaciek, tak mozes pozriet
https://www.projectorcentral.com/projec ... or-pro.cfm
Len vacsinou su tam US modely a niekedy sa nazvy US a EU modelov lisia.

Co sa tyka vysky hornej hrany obrazu, pokial ma projektor funkciu Lens Shift, vies s obrazom v urcitom rozmezi hybat vo vertikalnom smere bez straty kvality. Ak by si potreboval projektor nahnut hore, alebo dole, aby si dostal obraz na spravnu vysku, musel by si pouzit korekciu lichobežníkového skreslenia, kde napriklad u mna dochadaz k miernemi zhorseniu ostrosti. Otazka je, nakolko by ti to vadilo, myslim, ze vacsina ludi by si to ani nevsimla.
AVR Yamaha -> Infinity Kappa 8.2i
Dali Zensor 1 AX
Pioneer U-05 -> Burson Soloist SL / xDuoo TA-20 / Loxjie P20 -> Audeze LCD3, Verum One, Meze 99Classic, HE400se, Senn HD530/II, HD540/II, HD560/II, HD565
kuko61
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod riddle 4. 3. 2021 10:33

AHoj, prosím definuj si rozpočet, kolik do toho budeš chtít investovat a tím by se mělo cca nějak začít. Protože to není jen o projektoru ale i o obrazovce nebo plátně kam to budeš chtít promítat. Já kdybych investoval x tisíc do projektoru tak bych chtěl z něj dostat maximum a ne se spokojit s nějakou degradací obrazu. Proto velmi pečlivě investuj a rozhodni si svůj finanční budget.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 5. 3. 2021 11:40

Díky za komentáře, co se týká rozpočtu, tak to bude zatím tak do 20 až 25 tisíc za projektor a plátno, zbytek mám. Vím, že to není moc, na druhou stranu to beru tak, že pár let starý projektor dnes v ceně kolem 17 byl před těmi pár lety ve třídě FHD slušný, nerad bych aby mě tady někteří cupovali, že to nemá smysl atd. Vím, že plátno hraje nemalou roli, před časem jsem prošel dost diskuzí a nejsem úplně neznalý, ale.v rámci čtení, praktické zkušenosti v tomto prostě chybí, a radši se zeptám. Ale znova radši opakuju, ještě pořád je potřeba strkat peníze i jinam, takže chci nějak začít a časem to šroubovat. Hlavně, vzhledem k tomu, že jsem mimo kina u nikoho film na projektoru neviděl, jsem přesvědčený, že i moje nastavená cenová hladina mě pro začátek nezklame. Narazil jsem na pár jetých kousků v setu i s plátny v mé cenové relaci a podle recenzí a diskuzi bych měl být zatím spokojený. Jestli máte nějaký typ kterou značku preferovat a čemu se radši vyhnout, budu rád, díky a hezký den.
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod honza.c 5. 3. 2021 11:55

ahoj, asi by bylo jednodušší kdybys poslal odkazy na bazarové sety, z kterých by se dalo vybrat ten nejvhodnější.
Pokud chceš projektor s elektrickým plátnem, tak tě bazar nemine protože jen el. plátno by pokrylo víc jak polovinu rozpočtu.
Stream DK: Apple TV 4k,Zidoo z9s
Audio DK: Denon avr-x2500h-5.1.2 QA 3010+3090c,SW Proson rumble r-10
Audio PC: Aune x1s, iLoud Micro Monitor, HD58x
Video DK: Epson TW9400+110'' 5D MP/HDR HiViGrey acoustic
honza.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod riddle 5. 3. 2021 23:44

Ten rozpočet je dost nízký a určitě bys měl to trochu přehodnotit.
z FullHD projektoru bych ti doporučil Epson TW6600 nebo 6700, měl jsem oba nějakou tu dobu a nemohu si je vynachválit. A u toho plátna to bude dost otazník, elektrické plátno bude trochu dražší varianta a s ohledem na světlejší místnost (bílé stropy a stěny) tak bych šel raději do kontrastního plátna nebo do ARL ale na to ti ten celkový rozpočet moc stačit nebude.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 6. 3. 2021 08:02

Ten EPSON 6700 byl v jednom z těch setů, které jsem našel, právě o tom jsem četl recenze a líbil se mi, ještě se zeptám bude to použitelné i na ten PlayStation? A HDMI kabel mám natáhnutý 7 metrů, je potřeba aby byl aktivni, jak tu musím mít u USB kabelu? Co se týká toho plátna, uvidím kolik si budu moct přihodit, vím že by bylo lepší tmavě plátno, ale jak říkám, nemám možnost žádného srovnání, takže budu spokojený zatím i se základem, neberte to tak, že na vaše rady neberu ohled, prostě to bude jen a pouze v poslední řadě o penězích :-)
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 6. 3. 2021 09:14

Ano 6700 bude fungovat i na Playstationu ale jen v SDR. Pokud ten 7m HDMI kabel bude alespoň trochu kvalitní tak pro 1080p rozlišení bude OK, jinak bych nepoohlídnul po optickým HDMI kabelu. V HDMI kabelu běží 5V napětí a to slouží k případnému napájení optických převodníků. Každý nějak začínal a já jsem byl před 10lety na tom dost podobně.
Pokud bys nesehnal tu 6700 tak si zkus koupit 7000. Jedná se o novější model s HDR a sem tam prodejce tomu dává zdarma stahovací plátno zdarma. Možná by to byl docela slušný základ pro start.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 6. 3. 2021 14:32

Na bazoši je teď jedna 6700 ještě v záruce, ale já to budu řešit až tak na konci dubna, nebo později... Ještě jeden dotaz, všechny projektory fungují asi v obou polohách.. Čili normální i vzhůru nohama, že?
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 6. 3. 2021 19:46

Ano ale pokud chceš mít lepší flexibilitu instalace tak si kup projektor s Lenshift technologií (TW6700 ji už má).
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 14. 9. 2021 19:23

tak už je to skoro tady, rozhodnutý jsem pro EPSON TW7000 akorát je tady jedna věc, když se dívám na test a recenzi, tak mezi porty nevidím žádný konektor na dálkové spouštění plátna, je tam teda USB port označený DC OUT 2A , je to tohle, nebo jak se to řeší?

-- 14. 9. 2021 20:58 --

ještě jeden dotaz, právě jsem si zjišťoval na kalkulátoru šířku plátna a po zadání vzdálenoti 3,6 metru, mi to ukázalo šířku 76" - 124" znamená to, že si na projektoru můžu nastavit minimální úhlopříčku tech 76 a maximální 124? možná se ptám blbě, ale nějak se v tom neorientuju, proč by si někdo kupoval tak malé plátno? a jinak, samozřejmě chci co největší úhlopříčku, ta 124, je maximální, kde bude kvalita obrazu srovnatelná s tou nejmenší úhlopříčkou, nebo by jste mi doporučili třeba 100" protože to bude lepší? díky. a co se týká plátna, nějaké doporučení? musí být rolovací motoricky ovládané, bazarovým se nebráním, cena...kolem 15 tisíc. A lepší nějaký šedý povrch?
A edit: proč všichni plivou na Elite Screens? vím, že je to nejlevnější, ale opravdu se na to nedá dívat? opravdu jeto taková katastrofa? všude totiž čtu jen ES je *****,,,,ale když je položena otázka proč, tak je ticho po pěšině... :hm :hm :hm
Jonaasisko
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 16. 9. 2021 09:20

Já doma ovládání řeším přes Logitech Harmony, jedním stisknutím ovládám x věcí najednou. Povrch plátna záleží podle toho, kolik máš v okolí světla, ale obecně vždy radím nějaký kontrastnější s vyšším gainem než je 1.0. Každá značka má něco EliteScreen nejsou špatná jen ty lepší jsou fakt drahá s ohledem na konkurenci. Pokud si budeš kupovat stahovací plátno, tak si dej pozor na to aby mělo vypínání po stranách a pokud by bylo bazarové, tak aby nemělo nějaký defekt.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jonaasisko 27. 10. 2021 20:58

Takže výběr...gain 0.8 nebo 1.2 ?

https://youtu.be/iD1xk9SNeic
Jonaasisko
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků