Nová sestava

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod casperdeluxe 9. 6. 2021 10:33

Předem ti chci poděkovat za rady a pochopení situace. Jsem v tomto opravdu laik, ale postupem času zjišťuji, že jsem na zvuk docela cimprlich. Samozřejmě ale nejsem úplný audiofil.
Zeptám se. Varianta, že by se přední repro zavěsily na strop a naklonily směrem do sedačky je špatná? Získali bychom větší prostor mezi předními reproduktory. Případný SW by se měl umístit kam? Aktuálně je za sedačkou u regálu. Dal by se dát třeba tam jak je ta židle?
casperdeluxe
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 9. 6. 2021 10:48

pokud jsi cimprlich na zvuk, tak se problém s DK ještě prohlubuje :)

zavěšení repro možné je, ale dobré to není

sub se umisťuje např. tak, ža ho posouváš po místnosti a tam kde bude znít nejlépe, tam ho necháš (většinou to vyjde na to nejblbější místo) :)
jinak může být kdekoliv, třeba za gaučem, ale s rizikem, že bude hrát špatně
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod viking81 9. 6. 2021 10:55

K tomu SW. Robi sa to aj tak, ze sa umiestni na pocuvacie miesto a chodi sa po miestnosti a pocuvas kde to hra najlepsie. Potom ho tam premiestnis ;-)
Stereo: Wharfedale Diamond 11.4/Yamaha A-S701/Yamaha CD-S700
Headphones/Amp/DAC: Sennheiser HD650/Schiit Vali 2/Cambridge Audio DacMagic Plus
DAP/Headphones: Shanling M2X/iBasso IT01s
TV/BD: Samsung UE55KU6472/Xbox One X
viking81
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod casperdeluxe 9. 6. 2021 12:03

Tak myslel jsem cimprlich v tom slova smyslu, že zvuk z TV je hrůza. Koupím soundbar a čekal jsem víc. Jsem PC hráč a vyměnil jsem již řadu sluchátek. Začal jsem na creativech za 1000, pak steelseries za 3k a teď mám asi 4 roky sennheisery. Když jsem si je dal poprvé na hlavu, tak jsem se málem rozbrečel. Člověk najednou slyší zvuky, které předtím neslyšel. No a tak to semnou pomalu časem postupuje. Ten soundbar mám asi 3 měsíce. Ale prostě cítím, že to není ono. Na nějakej film to při zavření obou očí ještě tak nějak OK. Ale na hudbu je to děs. Tak jsem právě přemýšlel, jestli nespojit příjemné s užitečným a nekoupit nějakou sestavu, která by tak nějak mohla splnit oboje. Bohužel s touto variantou jsem při výběru nábytku nepořítal ( říkal jsem si, že koupím soundbar a je klid). Celková velikost té místnosti je asi35m².
casperdeluxe
Junior

Odeslat příspěvekod Tapir1 9. 6. 2021 15:08

Vzhledem k zaměření sestavy na film a především dispozičním možnostem ne-umístění vhodných repro bude asi nejlepším řešením systém Bose. Tedy malé repro, které zvukově dotáhne sw. Zkusil bych bazar, nabídky existují. Jistě to bude hrát nesrovnatelně lépe než-li soundbar. 8-)
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jabastar 9. 6. 2021 17:46

Ja teda niesom ziadny expert, ale na tvojom mieste by som postupoval nasledovne:

1. posunut TV co najviac doprava a zmerat, ake siroke repro tam vtesnas
2. najvacsiu polozku v tvojom rozpocte by mali predstavovat predne regalovky. Pretoze pri hudbe su najdolezitejsie, a vo filme taktiez tvoria 90% vysledneho zvuku. Takze co najkvalitnejsie, s co najvacsim stredobasom. 5 palcov je uz fajn, 6,5 este lepsie. Aj regaly dokazu zahrat slusne basy, nemusis mat nutne stlpy. Gauc mas natlaceny uplne pri stene, je predpoklad ze akustika miestnosti ti tie basy este znasobi. Oproti TV alebo alebo soundbaru budes nadseny.
3. Pri napatom rozpocte kup radsej bazarovy AV receiver. Kludne aj 10-15-20 rocny renomovanej znacky z vyssej rady. Aj bez HDMI, 5.1 zvuk z TV prezenies aj optikou, hlavne aby mal dekoder DolbyDigital/DTS. Moj Denon AVR-1800 som kupil za 50Eur a nelutujem.
4. Vo stvrtom bode by som mozno zastal, zapojil bazarovy receiver a trosku lepsie regalovky v stereo rezime a mesiac pocuval. Uvidis ako hraju hudbu, ako hraju film, ci ti basy stacia, a ci to je vobec cesta. (Repro idealne zapozicatl z nejakeho hi-fi studia domov na vyskusanie, aj viac modelov a poskusat)
5. Ak sa rozhodnes pokracovat dalej do 5.1, tak prikup center a mensie regalovky ako efekty dozadu. Idealne od tej istej firmy a tej istej rady ako mas predne, aby ten zvuk bol aspon trosku podobny.
6. Subwoofer v tomto priestore podla mna nepotrebujes. A v tejto cene by to narobilo iba paseku. Ak teda nechces, aby sa ti pri filme triasli okna a sedacka.


A ak ti niekto bude vraviet, ze na to potrebujes 100tis, tak nie, nepotrebujes. Samozrejme, ze by to bolo lepsie. Ale vsetci mame svoje usi, mozno ti bude stacit aj 20tisic. Oproti zvuku z TV alebo soundbaru su kvalitnejsie regalovky rozhodne lepsia volba.
jabastar
Junior

Odeslat příspěvekod pafes 9. 6. 2021 19:22

Pro optimální zážitek z obrazu i zvuku by bylo potřeba celý prostor předělat, což je asi neprůchodné. Televizor je příliš daleko a není v ose sedačky. Měl byste sedět ve vrcholu rovnostranného trojúhelníku tvořeného levou a pravou reprosoustavou. Já mám LG OLED B9 ve vzdálenosti 1,6 m a zážitek je podobný jako v kině, i když chtělo by to lépe obrazovku aspoň 65 palců. Do vašeho rozmístění nábytku bych zkusil nejprve kvalitní soundbar třeba Sonos Arc, který ani nepotřebuje subwoofer a dá se doplnit zadními bezdrátovými satelity. Dá se na zkoušku snadno instalovat a pokud se vám zvuk nezalíbí, můžete ho vrátit.
pafes
Junior

Odeslat příspěvekod casperdeluxe 10. 6. 2021 20:08

Tak jsem přemýšlel, jak to udělat. Přikládám nákres úpravy. Červeně jsou vyobrazeny sloupy. Co myslíte?
Přílohy
byt uprava.png
casperdeluxe
Junior

Odeslat příspěvekod pafes 11. 6. 2021 06:36

Když si dáte křesílko před stolek sedačky, bude to ono. Zadní reproduktory dát na stěnu nad sedačkou, pro Dolby Atmos i dvojici na strop. Při pozici na sedačce si asi prostorový zvuk tolik neužijete, přední báze bude úzká. Já jsem v malé místnosti použil sestavu Polk Audio TL1600, kterou jsem doplnil dvojicí Polk S15E pro levý a pravý přední kanál a se zvukem 5.1.2 jsem spokojen, vychutnávám si i prostorový zvuk. Středový reproduktor mám nad televizorem, přece jen mluvící hlavy jsou v horní polovině obrazovky a zvuk má pak i vertikální rozměr. Dvoukanálový zvuk raději poslouchám jako multistereo, které z něj vytvoří AVR a hrají při něm všechny reproduktory. Jediné, co mi vadí, je brum subwooferu ve chvílích ticha, je to bohužel jeho vlastnost (zkoušel jsem dva, oba bručely téměř totožně). Třeba při tenisu si sub radši vypnu. Při použití sloupů byste mohl vynechat subwoofer a nekomplikovat si život s jeho umisťováním.
pafes
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 11. 6. 2021 09:32

nové rozvržení je lepší, ale (jak se tady píše) tak ty bedny budou od sebe asi 130 cm, takže bys měl při zachování poslechového trojúhelníku sedět 1,3 m od nich. jasně že můžeš sedět tam kde je sedačka, ale stereo efekt nic moc, no a o filmech ani nemluvě.
co regálovky? tu levou dát na stojan a tu pravou na komodu (možná by chtěla mírně sklopit dolu), TV posunout do středu... nebylo by to ideální, ale možná by to fungovalo
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tapir1 11. 6. 2021 11:39

Zachování trojúhelníku pro stereo je sice fajn, ale není dogmatem, pro film už vůbec ne. Kalibrace v Denonu si s tím u filmu poradí. Ta repro jsou OK (S55e) a to i pro stereo. 8-)
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod casperdeluxe 11. 6. 2021 21:02

Tak jsem po konzultaci na vícero stranách zvolil Denon X2700H, k tomu Polk S55e a S35e. Zadní repro dokoupím později. Tak jsem na to zvědav.. Každopádně děkuji všem za rady. Ještě otázka. Jaké kabely k tomu koupit? Je velký rozdíl, když se koupí dvoulinka z hornbachu vs nějakej inakustik?
casperdeluxe
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 12. 6. 2021 09:11

supr, gratuluji - Denona mám a myslím, že budeš spokojen

na kabelech v tomto případě nezáleží, kup nějakou měď aspoň 2x2,5 (nebo 2x4) a pokud se chceš rozšoupnout, tak třeba ten InAkustik nebo Norstone, ale pochybuji, že poznáš rozdíl.
akorát koukej aby byly k L a P bedně stejně dlouhý.

ještě k umístění: tu pravou bednu dej co nejvíc vpravo (co komoda a manželka dovolí) :)
leroj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod casperdeluxe 12. 6. 2021 11:42

Dobře. Děkuji. Manželka bude v tomto v klidu. Říkala, že je škoda, že ten přední kryt nemůžeme mít sundanej (protože děti). Ale kdyby byl bílej, tak by byla nadšená. Dá se toto nějak zařídit?
casperdeluxe
Junior

Odeslat příspěvekod leroj 12. 6. 2021 12:47

myslíš jak zařídit aby byla manželka nadšená? tak pár rad bych ti mohl dát - pro začátek zkus obyč. peníze - no a ani diamantem ženu neurazíš... pokud to nezabere, tak napiš :D

a jestli myslíš, jak zařídit aby byly kryty bílé, tak bych zkusil něco takového:
https://www.ahifi.cz/bila-akusticka-tka ... 0-100.html a buď sám, nebo s pomocí čalouníka přehodit
leroj
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků