OLED, DirectLED, jina technologie?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod cport 20. 7. 2021 11:31

Ahoj,

měl bych dotaz na výběr televize. Dívali jsme se na OLED (LG, Panasonic), teď nás trošku zase lámou známí, že OLED je už zbytečná, zbytečně drahá a stačí některá z jiných technologií, např. Direct LED.

Nechceme za to dávat moc, logicky čím nižší cena, tím je to lepší. Dosud jsme měli plátno (úhlopříčka 210cm) a měli jsme to primárně na filmy a občas živé sportovní přenosy.

Nyní chceme TV (65 palců) - občas nějaká obyč. TV, primárně filmy, občas stream z netu apod. 4K sledování se moc neplánuje, spíše pravidelně FullHD. Hraní her se neplánuje, zvuk nemusí být top (stačí optický výstup na externí nařízení), zato chceme propojit s NAS. Telefony máme s Androidem.

Měl by někdo tip?

https://www.ellexgk.cz/p/sony-kd-65xh9505

https://www.ellexgk.cz/p/sony-ke-65xh9096

Jo a máme širokou pohovku, takže potřebujeme dobrý nezkreslený obraz i z širokých úhlů.
cport
Junior

Odeslat příspěvekod jostal 20. 7. 2021 12:16

LG OLED65CX se dá na Vip Datartu sehnat za 33,4k nebo 35k bez Vip, což je nižší cena než u Sony KD 65XH9505 z odkazu. V tom případě pokud jsi byl rozhodnutý pro Oled, bral bych Oled.
jostal
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 20. 7. 2021 15:02

oled
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod storm 20. 7. 2021 15:03

Hlavně se neohlížej podle svých známych a běž se přesvědčit sám. Levné LCD absolutně nemají šanci konkurovat OLED. Nejsem bláznivým vyznavačem OLED a vím, že Top LCD panely už dokáží divy, ale ty už jsou cenově někde u Top Oledu. Kdyby si měl TV jako zatiší, že by běžela celý den, tak bych ti asi spíše doporučil LCD, kuvli vypalovaní, ale jestli to využíváš tak jak píšeš, je OLed jasná volba, pokud chceš pěkny obraz. Oled nabídne i lepší pozorovací úhly nez LCD a u LCD na úhly je lepší IPS panel, ale ten zas nenabídne takový kontrast a černou jako VA panel.
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cport 20. 7. 2021 15:08

Díky za odpovědi.

LG OLED65CX je mezi kandidáty.

No podívat jsem se už byl a ještě půjdu. U těch kapku dražších technologií jsem moc rozdílů nepozoroval, ale třeba pozorovatelnost a změny barev z různých úhlů jsem nezkoumal. Taky čekám, že v showroomech budou pouštět svoje přesaturované videa a reálný přenos tam neuvidím. To se taky stalo :)
cport
Junior

Odeslat příspěvekod storm 20. 7. 2021 15:23

Pokud by byla možnost si pustit svoje videa někde v obchodě, tak to udělej. A pokud si pouštíš obsah s titulky, tak u LCD s FALD podsvícenim vzníká Blooming
storm
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod riddle 21. 7. 2021 08:31

Za mě určitě OLED technologie :-)
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tanguero 21. 7. 2021 13:01

Vlastníci OLED budou doporučovat OLED, včetně mě. Je nás tu poměrně dost. Pak jsou tu dva nebo tři odpůrci OLED, kteří mají SONY LCD a QLED. Ti argumentují vyšším jasem, ale pokud nahrazujete plátno, tak určitě přímé světlo nehrozí. LG umí NAS i streamovací služby, i když nemá Android.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod dede 21. 7. 2021 21:02

Tu Sony XH9096 mi tu někdo doporučoval, že je kvalitní. Byl jsem se naní kouknout a vypadá dobře i s hnusným DVB-T2. Ale u nás běží TV skoro celý den. Navíc má manželka děsný zlozvyk pauznout nějaký seriál a nechat ho viset hodinu na obrazovce. Sice mám na Kodi nastavený šetřič, ale i tak. A mě se taky nechce dávat do TV hodně peněz, takže Oled je mimo.
dede
Junior


Odeslat příspěvekod tanguero 22. 7. 2021 08:46

Dede, rozdíl dva tisíce mezi SONY LED a LG OLED už není tolik. A ta LG má automatický šetřič obrazu. Statický obraz se sám za krátkou dobu zhasne a po obrazovce jen lítají hvězdy. Zapauzovaný seriál problém není. A DVB-T2 tyto TV umí minimálně stejně dobře jako SONY.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xxsonic71xx 25. 7. 2021 10:04

Zdravím. Tak jsem se stal majitelem LG oled55CX a musím vám poděkovat, protože nebýt vás, asi bych nenašel odvahu pořídit si OLED. Ale teď jsem velice rád, že jsem tady na fórum zašel a mnoho se od vás dozvěděl. Dříve nebo později určitě nastane doba, kdy budu s obrazem ještě trochu experimentovat a možná vás poprosím o rady k nastavení plynulosti obrazu při pohybu, ale i přesto je obraz pro mne takřka perfektní a já se jim kochám. U bývalé ledky mně dost štvaly například ty svislé pruhy při rychlém pohybu (bading?),ale taky se nic takového nekoná. obraz je krásně čistý, žádný efekt špinavé obrazovky. Je fajn, že taková fóra jsou a lidé jsou ochotni druhým pomoci, poradit. Ještě jednou díky za pomoc při výběru
xxsonic71xx
Junior

Odeslat příspěvekod cport 17. 8. 2021 15:37

Ahoj, tak jeste jednou diky vsem za rady, nakonec to vyhrala:

https://www.patro.cz/sony-kd-65x85j/

Jen ta cena tam je podezrele nizka. Muze to byt nejaka neCZ distribuce a problemy se zarukou? Nevim, jak moc se to v servisech u TV hlida :)
cport
Junior

Odeslat příspěvekod ROHLIKvPARKU 17. 8. 2021 19:53

cport píše:Ahoj, tak jeste jednou diky vsem za rady, nakonec to vyhrala:

https://www.patro.cz/sony-kd-65x85j/

Jen ta cena tam je podezrele nizka. Muze to byt nejaka neCZ distribuce a problemy se zarukou? Nevim, jak moc se to v servisech u TV hlida :)
Me teda 35t za 65" TV bez OLED prijde jako hodne. :-|
ROHLIKvPARKU
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kvok 17. 8. 2021 20:05

Za LCD bez lokálního stmívání mi to nepřijde jako kdovíjak nízká cena.
kvok
TV expert
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků