Může kabel odstranit zastření (veil)?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tenzor 22. 9. 2021 21:58

Na prvním místě se přiznám, že nepatřím k těm, kteří slyší rozdíly v jednotlivých komponentech systému. Nejsem si jistý, že bych rozeznal jeden převodník/zesilovač od druhého. Náhodou jsem ale narazil na Black Dragon Cable od Moon Audio, kde se přímo v popisu produktu píše: "... It will also remove the veil from all headphones just like the Silver Dragon. ..." A to už mě tedy zaujalo, protože zastření je to jediné, co mi vadí na AQ Nighthawk. Při ceně převyšující cenu sluchátek a navíc nejistotě přidané hodnoty pro moje uši se nechystám dát za kabel takovou dardu (cca 8000,-), ale jsem zvědavý. Myslíte, že je tvrzení výrobce přehnané?
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 9. 2021 23:35

Nighthawk výšky moc neumí a to, co popisujete, je zřejmě jejich charakter. Pokud nemáte problém s angličtinou, doporučuji tuto recenzi. Najdete tam i srovnání kabelů s obsahem stříbra i zlata. Slyšitelný rozdíl v kabelech je, ovšem charakter sluchátek to nespraví. Věřím, že dnes za těch 8 tisíc seženete (místo kabelu) lepší sluchátka.

Mnohem lepší upgrade jsou jiné náušníky. Změní usazení sluchátek a tím zvýrazní vyšší pásmo. Velmi chválená je kombinace těchto sluchátek a Brainwavz HM5 Hybrids. Náušníky sice nejsou přímo kompatibilní, ale instalace je snadná a jednoduchá - stačí něčím ostrým udělat 4 otvory na piny ve sluchátkách viz obrázek zde.
Obecně jsou výměna a vliv náušníků často podceňováni, přitom mají jeden z nejzásadnějších vlivů na zvuk.
Emil Pastelka
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 9. 2021 22:33

Tak to bude můj omyl. Myslel jsem, že výraz veil vystihuje zastření v celém spektru a ne jen ve výškách. Takže jsem asi měl použít výraz muddy, který se týká středů, u kterých mi to vadí nejvíce. S výškami jako takovými u Nighthawk nemám problém, jen s tím zastřeným charakterem sluchátek.

Podle recenze je charakter: ‘dark/muddy/closed-in’ and ‘soft’ in the treble z čehož mi nevyhovuje zřejmě jen 'muddy'.

No, neměl jsem v plánu ten kabel kupovat=D Lepší sluchátka možná, bohužel ale mám dlouhodobě problém sehnat uzavřená sluchátka, která by mi vůbec vyhovovala. Něco jako čistší Nighthawk.
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 24. 9. 2021 05:46

Něco jako čistší Nighthawk by mohly být Audeze LCD-2 Closed Back. Případně Dan Clark Aeon 2 Closed Back. Co by ti vyhovovalo víc si musíš vyzkoušet. Každopádně solidní uzavřená sluchátka jsou drahá, přeci jen je to větší věda jak sluchátka otevřená.
Co se kabelů týče, vliv na zvuk mají, ale jsou to drobné nuance, rozhodně neudělají z temného zvuku světlý. Spíš dodají jiskru výškám a podobné drobné změny, často za spousty peněz.
Jak bylo řečeno, daleko větší vliv má změna náušníků, ale samozřejmě nejlepší je výměna sluchátek, pokud původní tonalita nevyhovuje.
Částečně by mohl pomoci třeba parametrický ekvalizér, zkusit buď sám nějaká nastavení a nebo se někde inspirovat a doupravit dle uší:
https://community.roonlabs.com/t/eq-set ... hawk/41665
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 24. 9. 2021 11:04

Jo, tahle sluchátka už mám vyhlédnutá, jenže při té ceně už to není tak, že je koupím a případně prodám a ani v inzerci se moc nevyskytujou. Ta Audeze má Audigo, ale mně je to u sluchátek takový blbý koupit si je a za 2 týdny zase vracet.
To o kabelech jsem tak nějak předpokládal, že to nebude mít až takový vliv a navíc si myslím, že bych to asi ani nepostřehnul.
Náušníky jasné, ale přijde mi, že tam je největší vliv na basy (velur/kůže).
Ekvalizace mi nikdy nešla=( Resp. vím samozřejmě, co mám dělat, ale vždycky mi přišlo, že je to něco za něco - něco jsem vylepšil, něco zhoršil. Nikdy jsem s tím nebyl spokojený. Zkoušel jsem tedy zatím jen grafický ekvalizér.
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 24. 9. 2021 11:29

Audigo bude mít brzy půjčovnu.
Tu ekvalizaci bych rozhodně vyzkoušel. Parametrický ekvalizér je daleko přesněji působící jak grafický.
Třeba tady je mnoho způsobů nastavení EQ pro různé modely sluchátek:
https://www.reddit.com/r/oratory1990/wi ... of_presets
https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 24. 9. 2021 11:56

Dle mého nebude možné si v Audigu zapůjčit cokoliv. U těch Audeze LCD-2 Closed bych tipoval, že to možné bude.

Ale kdoví, třeba nás Audigo pozitivně překvapí :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 24. 9. 2021 12:32

Podle mě by Audigo tu chystanou službu nemělo koncipovat jen jako náhradu za jejich bývalé poslechovky v Praze a Brně, nýbrž z toho udělat plnohodnotný (adekvátně zpoplatněný) pronájem. Ne každý má v plánu sluchátka rovnou kupovat, někdo si chce prostě jen užít něčeho nového, rozšířit si obzory.

Řekněme X procent maloobchodní ceny produktu za každých započatých Y dní zapůjčky, k tomu vratnou zálohu ve vyši Z procent malobchodní ceny produktu. S tím, že peněžní převody tam i zpět mezi zákazníkem a Audigem ideálně řešit přes prověřenou online bránu s jasným reklamačním procesem tak, aby obě strany byly jištěné.

Pokrylo by to všechny následující body:
- Audigo by mohlo nabízet modely bez ohledu na cenovku, vybrané půjčovné + následný prodej půjčovaného kusu by jim standardně minimálně pokrylo náklady.
- Audigo by skrze zpoplatnění automaticky odradilo většinu neseriózních zákazníků.
- Zapůjčka by mohla být na libovolně dlouhou dobu, ne jen na Audigem avizovaných 5-7 dní.
- Zákazník by se nemusel cítit zle, že Audigu zadarmo opotřebovává (a tedy snižuje hodnotu) sluchátek.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vla60 24. 9. 2021 12:47

introvert píše:Dle mého nebude možné si v Audigu zapůjčit cokoliv. U těch Audeze LCD-2 Closed bych tipoval, že to možné bude.

Ale kdoví, třeba nás Audigo pozitivně překvapí :-)


Pred casem mi z Audiga odpovedeli mimo jine toto:

"Dobrá zpráva je, že si budete moci moci oboje sluchátka Ollo a sluchátka Grado SR325X vyzkoušet, protože v půli září plánujeme spustit online půjčovnu. Za zálohu, která je o trochu menší než cena prodejní si sluchátka na 5 dní zapůjčíte a pak budete vědět více..."

Takze snad brzy budeme vedet vic..:)
vla60
Junior

Odeslat příspěvekod tenzor 24. 9. 2021 13:36

To zní dobře, to bych určitě využil=) Snad to spustí brzy. Těch 5 dní je podle mě akorát, mně většinou stačí se sluchátky 5 minut, abych věděl=D. Neomezený pronájem by podle mě znamenal, že se nedostane na každého, protože u dražších sluchátek nemůže mít prodejce na půjčení X kusů.
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod MHOE 24. 9. 2021 15:17

I pro někoho, kdo si chce sluchátka jen vyzkoušet před reálnou koupí, je 5 dní na hranici únosnosti - spíš pod ní. A to kdo ví, jestli to Audigo myslí s nebo bez dopravy tam a zpět. A je jedno, jestli se bavím o bluetooth sluchátkách za desítku, nebo high end modelu za sto klacků.

Maximální doba zapůjčení by se dala omezit, rovněž by se mohlo hrazené procento z prodejní ceny navyšovat s délkou zapůjčky, u frekventovanějších (čti levnějších) modelů nemít v záloze jen jediný kus. Určitě existuje i mnoho dalších způsobů, které mě teď jen nenapadají.

Ať je to jak chce, měli by se držet alespoň modelu The Cable Company, kteří nabízí i high end modely a to na cca dvojnásobný čas. Zkrátka by ten jejich servis měl člověka navnadit, měl by být skutečně co k čemu. V opačném případě je pro mě totiž smysluplnější si libovolná sluchátka prostě koupit a v zákonné lhůtě jim je po dvou týdnech zase poslat zpět, čemuž se předpokládám chtějí právě vyhnout...
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 24. 9. 2021 16:09

Pánové musíte přemýšlet tak, že je sice krásné nemít v záloze jen jeden kus, ale tady to zboží k půjčování budou statisíce, co nebudou nic moc vydělávat. Takže cenu dají řekl bych minimálně takovou, aby to pokrývalo rozdíl mezi novým/rozbaleným zbožím, což klidně může být v případě Elite, LCD-5, HugoTT2 a podobně 20-30 tisíc za kus. Protože mám obavy, že to bude podobně jako s prodejnou, kde si podle mě přišlo pět lidí něco poslechnout a jeden z nich něco koupil a nebyly to zrovna sluchátka za 50 litrů. Dál si myslím, že se budou půjčovat hlavně věci, co se prodávají. Takže to nebudou dost možná ani Elite, ani LCD-5, protože toho prodají kolik? Kus, dva za rok? Ten model půjčovny zní krásně, ale moc v tom v českých podmínkách nevidím budoucnost. Toť můj názor.
Ale souhlasím, že pět dní je málo, sám na to obvykle potřebuju minimálně dva týdny, spíš víc.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 24. 9. 2021 16:43

Částečně už jsem toto řešil svými předchozími příspěvky:
- "u frekventovanějších (čti levnějších) modelů nemít v záloze jen jediný kus"
- "vybrané půjčovné + následný prodej půjčovaného kusu by jim standardně minimálně pokrylo náklady" Tím spíš, pokud by alespoň někdo z těch, kdo si půjčil, poté také koupil. Navíc prodejní cena =/= nákupní cena.

Jinak můj názor je, že pokud chtějí prodat/fungovat...
...musí mít co prodat. Kupuju zásadně tam, kde věci vedou skladem.
...musí věřit tomu, co nabízí. Pokud něco zákazníkovi nabízím, pak se vším všudy - žádné výjimky/segregace.
...musí tomu jít naproti. Musí mi dát důvod, proč si to půjčit... proč je výhodnější jít touto cestou.

Tvůj názor martas38 zcela chápu, ale tento přístup k věci by mě donutil akorát tak pokračovat v tom, co dělám doposud - nákupy za levnější z druhé ruky nebo zahraničí, popř. opakované využívání 14-ti denní lhůty na vrácení peněz. Což předpokládám, že Audigo nechce, protože by ve mně (a mně podobných) mohli mít slušně lukrativního zákazníka.

Audigo mělo s prodejnami něco navíc, co jinde nebylo. To, že to teď nahradí zapůjčkou přes dopravce na 5 dní, mi přijde nesmyslný v době, kdy mám ze zákona nárok na plných 14 dní tak jako tak.

No ještě to nepředstavili... tak uvidíme, s čím se vytasí.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martas38 24. 9. 2021 20:03

MHOE: ano, s tím souhlasím. Já nejraději nakupuju podstatně levněji ze zahraničí. Když jsem naposled kupoval DAP, koupil jsem ho z mp3store.pl místo za tuším 22 od nejmenovaného našeho prodejce za 15 z Polska a ještě mi ho po domluvě poslali přes DHL zadarmo, byť do ČR oficiálně neposílají.
Lhůta dva týdny na vrácení je fajn, ale už znám člověka, co to několikrát využil u hodně velkého dominantního eshopu a nakonec mu odmítli další nákup uskutečnit (ano i to mají nějak ošetřeno v podmínkách). Možná by to s nimi nějak přes čoi uskutečnil/vyhádal, ale kdo by se do toho pouštěl. Koupil to tehdy jinde.
Eversolo DMP-A6->Chord Qutest->Cayin HA-1A->Forza Noir Hybrid HPC->Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000->Dunu Blanche->Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+->Pioneer SX-S30DAB->Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 30. 9. 2021 22:06

Tak to Audigo spustilo víceméně tak, jak jste tu předpokládali. LCD2CB bohužel v nabídce nejsou=/
tenzor
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků