TCL - dlouhodobá zkušenost

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MMKS 24. 11. 2021 13:05

Dobrý den. Překvapivě mě vyhledavač na tomto fóru k této značce nic nenašel. Je poměrně často doporučovaná pro svůj poměr výkon/cena. Co jsem ale četl v zahraničních hodnoceních, tak x lidí psalo, že se jim pokazili skoro ihned po záruční době.
Má s touto značkou prosím někdo víceleté zkušenosti?
Děkuju.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod Paleandr 24. 11. 2021 13:22

Ahoj, myslím si, že o posledních modelech se tu toho píše až až. Jen to vyhledávání tady je takové na facku. Musíš si vždy přepnout na "klasické vyhledávání", potom co něco vyhledáš. Jinak nenajdeš nic.

Já jsem se na ty TV teď díval a byl jsem i v prodejně. Nechci Ti nijak radit a ani nemám osobní zkušenost, ale minimálně do konce roku to vypadá, že na konkrétní modely je prodloužená záruka na 5 let, což mi přijde fajn.

Taky nepíšeš nic o tom, na co chceš TV používat. Není to vždy jen o tom výkon/cena. Musíš říct, co od toho chceš a určitě i jakou velikost. To je podle mě první věc.
Paleandr
Junior

Odeslat příspěvekod MMKS 24. 11. 2021 13:53

5 let by bylo fajn. Úhlopříčku se dívám 65-75 podle možností. Chtěl se se vlézt do 30t, což ale vypadá pomalu nereálně. Užití běžná TV v domácnosti, většinu doby HD signál ze satelitu, večer občas film z Kodi (externě), hraní není podstatné Xbox sice mám, ale pouštím výjimečně, spíš vůbec.
Zvuk nepodstatný, zapojení mám přes receiver a externí repro 5.0.

Jak jsem psal, je pro mě těžké odfiltrovat, na co se dívat za hodnoty. Jestli řešit frekvenci 50 vs 100, typ panelu atd. Teď mě třeba překvapilo, že je podstatné počet polí na stmívání (jestli to dobře píšu) kvůli zobrazování titulků, se kterýma sleduju filmy nejčastěji. To jsou věci, které by mě nenadaly např. ani vyzkoušet v prodejně a otázka, jestli bych si jich tam vůbec všiml. Atd. atd.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod DAREVIL 24. 11. 2021 14:28

Ahoj,jestli jsi z Prahy,tak zajdi do Alzy,mají tam Showroom na TLC televize. Teď jsem byl podívat na 825 a dobrý,ale recenze nic moc,když se pobrouzdáš po internetu.
DAREVIL
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tombas 24. 11. 2021 14:48

Já jsem teď kupoval rodičům TCL 43C725 a maximální spokojenost. Obraz jsem musel ručně doladit, ale pak vypadal skvěle. S černou žádné problémy, rovnoměrné Direct LED podsvícení, trochu horší pozorovací úhly (VA panel). Systém Android TV 11 je přiměřeně svižný.
V čem ovšem TV boduje je QLED obrazovka. Má opravdu přirozené, plné a syté barvy, kam se hrabe LG NANOCELL.
Záruka je 5 let po registraci, ale myslím, že se to vztahuje jen na QLED TV, ne na nižší řady.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MMKS 24. 11. 2021 15:14

sík, z Prahy bohužel (naštěstí :-D ) nejsem, budu muset projít víc obchodů. Na modely mrknu. QLED jsem původně chtěl, ale pak jsem zase viděl srovnání QLED a OLED vedle sebe a i když bylo v prodejně dost světlo (což má údajně být + pro QLED) tak mě Samsung nemile překvapil. Mrknu co to TCL.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 24. 11. 2021 16:37

Srovnání obrazu v prodejnách je obecně o ničem. TV jsou přepnuté do obchodního režimu, jas a kontrast vytažené na max., každá televize v jiném továrním nastavení...
Spíše se podívej na srovnávací testy na YT, nejlépe kde testují zkalibrované panely. V úhlopříčkách kolem 65" je jich tam spousta i srovnání OLED vs. QLED.
OLED mají obecně výhodu v naprosto dokonalém kontrastu a nekonečných pozorovacích úhlech (málem i zezadu :D). Základní OLED řady mívají nižší jas a to je vidět jak u HDR, tak v silně osvětlených místnostech. V domácích podmínkách to většinou nepoznáš a navíc chybí i přímé porovnání s jinou TV, takže obraz je jednoznačně ohromující, obzvlášť, pokud jsi měl doposud nějakou levnější LEDku.
Podle toho co píšeš ve svém druhém příspěvku by byla OLED určitě nejlepší volba, ale když už tak 100Hz a ne úplně základní nejlevnější model.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MMKS 24. 11. 2021 21:24

Děkuju. Já přecházím dokonce z plasmy :-D. Je mě jasné, že hodně záleží na nastavení, ale zase si nedělám moc iluze, že v nějaké elektru (nemyslím značkové prodejny) se drbou s tím, nastavovat každou z 50TV co tam mají. Z těch testů jsem právě rozpačitý. Podle popisu a a doporučovaných modelů jsem byl tak nějak přesvědčen, že Samsung a QLED pro mě bude to pravé, pak jsem to viděl v prodejně a bylo to dost zklamání (když jsem to porovnal s OLED)
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 24. 11. 2021 23:15

MMKS píše:5 let by bylo fajn. Úhlopříčku se dívám 65-75 podle možností. Chtěl se se vlézt do 30t, což ale vypadá pomalu nereálně. Užití běžná TV v domácnosti, většinu doby HD signál ze satelitu, večer občas film z Kodi (externě), hraní není podstatné Xbox sice mám, ale pouštím výjimečně, spíš vůbec.
Zvuk nepodstatný, zapojení mám přes receiver a externí repro 5.0.

Jak jsem psal, je pro mě těžké odfiltrovat, na co se dívat za hodnoty. Jestli řešit frekvenci 50 vs 100, typ panelu atd. Teď mě třeba překvapilo, že je podstatné počet polí na stmívání (jestli to dobře píšu) kvůli zobrazování titulků, se kterýma sleduju filmy nejčastěji. To jsou věci, které by mě nenadaly např. ani vyzkoušet v prodejně a otázka, jestli bych si jich tam vůbec všiml. Atd. atd.


50 vs 100 - na to ti nejlépe odpoví to, jak máš nastaveny dopočty snímků na tvé stávající TV. Pokud máš rád ten umělý efekt u filmů, kdy film vypadá spíš jako domací video, tak ti bude víc imponovat 100hz, protože to pak je dopočtené do vyšší ostrosti.
120hz (to samý co 100) využiješ u her, pokud tedy máš novýho xboxa , kterej umí vybrané tituly ve 120fps.

Typ panelu na ty požadavky pochopitelně VA. Ne IPS.

V prodejnách bývá většinou světlo, a tak to tam nejde moc nakoukat. Základní FALD (celoplošně podsvícené modely, kde každá zóna pracuje separátně) mají výhodu ve vyšším jasu, ale jako daň za to je právě blooming (halo efekt okolo třeba těch titulků). To je dáno tím, že ty dostupnější FALD modely mají nízký počet zón.
Global dimming modely (chovají se jako jedna zóna, akorát je to softwarově upravováno, což samozřejmě nemá takový efekt), tak zase nemá takový jas pro oslnivý hdr efekt, ale zase na druhou stranu nemusí trpět tolik na ten blooming.

65-75 - to znamená, že jakmilu už tam zařazuješ 75", byla by škoda kupovat 65" :)
Na druhou stranu se do 30k nevejdeš se slušnou 75" . Na 75C728 bys musel nějakej 7 litrů přihodit. To už pak se nevyplatí kupovat 75C725, protože 75C728 je výrazně lepší na mnoha frontách a stojí v podstatě stejně.

Píšeš, že máš i KODI extrerně. Záleží, jakou máš mašinu. Výhodou zde je, že KODI 19.3 u Android televizí, které mají podporu Dolby Vision, tak to zahraje z mkv souboru, tj. ať už z již staženého, nebo i z SCC. To by za jiných okolností externě z krabiček zvládnul skoro jenom novej Shield.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MMKS 25. 11. 2021 07:39

děkuju za vysvětlení. Jak jsem psal, přestupuju ze staré Samsung plasmy (tuším 51F5500) a ta předpokládám, žádné dopočty nemá. Takže popravdě netuším, jaký je v tom rozdíl při pohledu 50 vs 100 a co se mi tedy bude víc zamlouvat.
"Hádka" 65 - 75 je tady něco běžného, jako na motorkářích textil vs kůže. Jedni radí určitě větší úhlopříčku v daném rozpočtu, jiní zase radši vyšší model v menší úhlopříčce, protože na větší půjde o to víc vidět nedokonalost obrazu. Vzhledem k tomu, že přecházím z 51´´ bude pro mě na začátku efekt větší obrazovku u obou stejný, ale pozorovací vzdálenosti i místo okolo tv mám v pohodě na 75.
Externě užívám Kodi z Rapsberry Pi4. Samozřejmě bych uvítal možnost to sjednotit z TV už jen kvůli snazšímu ovládání (přehazování vstupů na HDMi na receiveru), ale zase co občas sleduju různé KODI fóra, tak se setkávám u uživatelů na TV s problémy, které já neznám a od spuštění mám vše stabilní a bez problémů (klepu na dřevo).
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 25. 11. 2021 09:29

U raspberry máš asi libreelec.
Je to přímo na KODI.
Dneska už ty nové buildy jsou v pohodě i na Androidech.
Navíc Raspberry ti nebude přehrávat DV v mkv souborech, Android TV ano.

Dopočty mohla mít. Bylo to v pokročilém nastavení obrazu - Motion Plus. Prostě to, co nemá rád Tom Cruise - https://www.cnews.cz/tom-cruise-motion- ... nuly-obraz :)

Samozřejmě 120Hz je obecně lepší, ale při vypnutých dopočte málokdo pozná rozdíl.


Na filmy se hodí vždy větší, protože většina filmové tvorby používá formát obrazu, který nevyplní celou 16:9 obrazovku, ale spousta místa tam připadne vniveč. To nejlépe opravdu nakoukat. Vzít si třeba HDD do prodejny, nechat si pustit film, nakoukat to. V tom má každý jinej cit. Pokud to ale budou kvalitní mkv ripy přes KODI (SCC), tak se té 75" rozhodně bát nemusíš.

[size=85:*****][i:*****]-- 25. 11. 2021 09:29 --[/i:*****][/size:*****]

Nicméně nepadla tu žádná zmínka o pozorovací vzdálenosti. Třeba cca od 2.5m bych se 75" vůbec nebál.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MMKS 25. 11. 2021 10:57

Zmínka padla. Pozorovací vzdáleností pohodě překonávám 3 metry (odhadem tak 4-5). Kolem místa dost, protože to mám zavěšené na stěně a pozorovací úhly taky v pohodě, protože obývák mám spíš do délky, než šířky.
Můžu poprosit o doporučení nějakého konkrétního modelu? Jeden tady padl, ale co jsem se díval, tak cena tak začíná na 44t a to už je opravdu moc. 30 jsem chtěl jako limit za 65, pokud by se našla stejně kvalitní 75, tak bych se zaťatými zuby +-5 obětoval. Dík za současné reakce.
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 25. 11. 2021 12:20

Tak to není moc o čem přemýšlet, klidně 85" na tu vzdálenost.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MMKS 25. 11. 2021 12:32

jasný, já nevím jestli jít s mým rozpočtem do 65, nebo s těžkým srdcem, špatným svědomím a slzou v oku připlatím za 75 a vyřeším to šalamounsky tak, že vezmu 85 8-D .
To jsem klidný, má to být klasicky rodinný vánoční dárek, který by jsem si moc neužili, protože by 1/3 obrazovky zakrýval stromek :-D
MMKS
Junior

Odeslat příspěvekod ppepko 25. 11. 2021 12:43

Samsung 51F5500 nebude plazma. Ja som sa rozpisal vo vedlajsom vlakne o prechode zo samsung 55F6400 na sony 75x90J. Nechcem to tu opakovat. Ale ako som tam pisal, za mna jednoznacne co najvacsi rozmer. OLED ma urcite paradny obraz, ale napriklad to sony nema vobec spatny obraz a voci tomu staremu samsungu je to zlepsenie viditelne na prvy pohlad. A to nehovorim o porovnavani nejakych testovacich obrazkov a videi a hladani duchov. Priplatit si dvojnasobok za OLED, alebo ubrat 10" v rozmere, podla mna nema zmysel. Ak mas velku a dlhu miestnost, tak 65" bude malo. To sony je uz pomerne drahy TV, stoji okolo 1900eur, ja som chytil akciu za 1550eur. Samozrejme OLED 77" by bol super, ale uz sa bavime o cene cez 2500eur a to by som zase osobne radsej zobral LCD v rozmere 85".
ppepko
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků