Jak jsem vybíral, kupoval a nastavoval TV (Sony XR-55A83J)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tombas 4. 3. 2022 13:34

Však to má android ne? Tak si nainstaluj nějakou aplikaci, která ti to řekne - HWmonitor apod.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 4. 3. 2022 15:34

Zjistím to, napíšu. Jen ne hned :-)

Myslím, že jsou tam 3 GB RAM, ale nechci lhát. Ono je důležitá spíše odladěnost systému, než strohé kouknutí na množství RAM.
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 4. 3. 2022 18:39

Takže potvrzuji 3 GB RAM a 4 GB je celková velikost úložiště. CPU je čtyř jádro, kdyby to někoho zajímalo. Info se týká Sony XR-55A83J.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod FKCHB 6. 3. 2022 16:25

Jake konkretni nastaveni obrazu jste tedy pouzil?
FKCHB
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 6. 3. 2022 16:29

Nemyslím, že zcela pomůže, když kdokoliv napíše konkrétní nastavení svého televizoru. Ty telky jdou z výroby většinou jinak sestavené a pak jedno nastavení obrazu u jednoho kusu, může být na dalším spíše ke škodě.

Navíc, a to je zcela běžně vidět zde v diskuzích. Jedni chtějí co nejčistější obraz a co nejplynulejší, dalším vadí cokoliv z aktivních vylepšení.

-- 6. 3. 2022 17:29 --

Jestliže máte jakýkoliv problém v obraze, tak ho spíše popište. Určitě se najde někdo, kdo poradí, kde co poštelovat. Samozřejmě jde i o typ signálu, kde se případný problém vyskytl. Tudíž je nutné ho uvést.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DANIK6 6. 3. 2022 19:05

Rovnako som siahol po Sony A83J, v mojom pripade vo velkosti 77". Zaujimave je, ze vsetky 77" verzie obsahuju EVO panel, rovnako ako vyssi model A90J a s tym spojenych zopar drobych vyhod. Taktiez koli tomu tato verzia nema polomatnu ale lesklu upravu displeja.

Vyberal som aj medzi Philips 806 a LG C1/G1, priapdne som uvazoval ze pockam na modely 2022. Hlavne moje preferencie boli co najlepsi upscaling a processing pohybu. Nakoniec moje rozhodnutie podporila prilis vysoka cena Philipsu v tejto velkosti, pritomnost EVO panela, minimalny rozdiel s modelom A80K a podla recenzentov lepsie zobrazovanice schopnosti a processing v prospech Sony. (Aj ked objektivne treba povedat ze tie rozdiely su minimalne a bez priameho porovnania asi neviditelne).

Obecne by som odporucil pri novom kuse si skontrolovat uniformitu displeja a uroven vertical bandingu na 5% sedej obrazovke. Objektivne sa da zhodnotit po "zabehnuti" displeja po 100-200 hodinach (presny udaj sa da vycitat zo servisneho menu). Kazdopadne uz prve zobrazenie testovacieho obrazka/videa napovie, ci sa clovek dostal k lepsiemu alebo horsiemu panelu.

Rovnako odporucam skontrolovat pritomnost mrtvych (vzdy cierne), alebo zaseknutych pixelov (vzdy zobrazuju rovnaku farbu R/G/B/W).
Pre detailistov stoji za uvahu aj kontrola mrtvych subpixelov (vzdy cierny iba jeden zo subpixelov RGBW), pomocou kompletne cervenej, zelenej, modrej a bielej obrazovky. Ak nie su v skupinach, tak to pri beznom pozerani nie je viditelne.
Od vyrobcu je stanovena tolerancia chybovosti, kedy rozny predajcovia sa k tomu mozu stavat rozdielne.
Riesit by som odporucal vyrazne nedostatky v uniformite a viditelny banding pri beznom obsahu, zaseknute pixely v pocte 1+, mrtve pixely v pocte 5+, mrtve subpixely v pocte 10+.

Aktualne Sony uvolnilo novu verziu FW, ktora hlavne prinasa podporu VRR pre HDMI 2.1 vstupy a zopar drobnosti k tomu. Pozitivne je, ze by novy FW nemal priniest nejake nove chyby/bugy. Ja som na ziadne zatial nenarazil. Mam pocit ze sa zlepsil Dolby Vision, ale moze to byt len pocit.

Co sa tyka konfiguracie TV, ako uz bolo spomenute, ak sa nekalibruje sondou, tak je to dost subjektivna zalezitost, a aj pri kalibracii sondou treba brat do uvahy osobne preferencie.
Nie je ziadna chyba, ak niekto preferuje saturovanejsie farby pripadne co najviac prirodzene, rovnaku to plati pre procesovanie pohybu a vyhladzovanie.

Na zaciatok by som odporucal si pozriet tieto obrazove konfiguracie:
AVForums, A80J config - https://www.youtube.com/watch?v=mfBi6mH ... b&index=12
Classy Tech, A80J config - https://www.youtube.com/watch?v=LjBMbxi ... x=6&t=517s
Classy Tech, A80J/A90J config - https://www.youtube.com/watch?v=LjBMbxi ... x=6&t=517s
A nasledne si to doladit podla seba.

Taktiez odporucam si pozriet tieto nastavenia:
HDTVTest Sony tips - https://www.youtube.com/watch?v=SW1S68w4Uvc

Pripomeniem, ze 100 Mbit/s limit Ethernetu sa da zlepsit pomocou USB 3.0 sietovky. Mozem potvrdit, ze funguje napr tento model: https://www.axagon.eu/produkty/ade-tr

Inak moje osobne skusenosti su, ze pri prechode z 55" LG OLED z roku 2016 je najmarkantnejsie samozrejme navysenie uhlopriecky a nasledne lepsie pracovanie s jasom (nerusivy ABL/ASBL). Potom upscaling, lepsi processing, ale to je badatelnejsie az pri podrobnejsom skumani.

Ako teoretickeho nastupcu by som uz uvazoval asi nad QD-OLED po rozsireni technologie a ak bude ceny prijatelne. To bude dufam minimalne o 6 a viac rokov. Vseto v ramci OLED modelov by bolo skor krok do strany ako dopredu.
DANIK6
Junior

Odeslat příspěvekod Kpt. Bobr 14. 3. 2022 22:02

Měl jsem problém s přidáním této Sony XR-55A83J do Harmony Ultimate.
Konkrétně jen pro toto konkrétní zařízení Harmony odmítá manuální učení některých tlačítek, prostě je to "zešedlé" :-| Myslím dokonce, že tento model Harmony ani pořádně nezná...

Nemáte někdo podobnou zkušenost ?
Kpt. Bobr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DANIK6 15. 3. 2022 09:26

K TV pouzivam iba ovladac Harmony. Najjednoduchsie je nastavit ho priamo cez MyHarmony aplikaciu, kedze tato TV je priamo v databaze.
Pri manualnom citani kodov je potrebne odparovat ovladac od TV, pretoze sparovany ovladac posiela cez IR iba tlacidlo zapnutia/vypnutia a zvysok ide cez BT.
DANIK6
Junior

Odeslat příspěvekod Kpt. Bobr 17. 3. 2022 15:38

Tak v tomto mám drobet nejasno, nepamatuji se, že bych Harmony HUB pároval přes BT s TV... :nenapadne To by se asi mělo, pokud by TV měla být z Harmony Hubu ovládána i přes BT.

Ale je to logické, pokud ovládání běží přes BT (jako u jiných Android TV), nebude asi možné přidat další funkci originálního RC do Harmony ovladače přes IR, což jsem potřeboval.

A když jsem to pároval (poté co TV byla automaticky nalezena na LAN), přesný model nebyl ještě v databázi Harmony, potom jsem to tam nějak dostal..

Apropo, prč není zapínání/vypínání TV také přes BT?
Kpt. Bobr
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DANIK6 17. 3. 2022 16:49

Pre upresnenie, je potrebne nemat sparovany cez BT originaly sony ovladac, aby sa z neho dali citat IR kody. TV prijma IR kody stale, len ovladac ich v sparovanom stave nevysiela.

Zapinanie nie je cez BT pravepodobne preto, ze BT nie je aktivne vo vypnutom stave.
DANIK6
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 20. 3. 2022 17:27

Mám dotaz zvláště na majitele 55" verze. Když se vypne TV, pak v pohotovostním režimu je u napájecí šňůry (tj. vpravo dole - čelní pohled) slyšet vrčení/vrnění zdroje. Názory na tento jev se kontrastně liší. Zatímco jedni servisní technici ji berou jako hodnou k prověření, další tvrdí z placu, že se jedná o běžný jev u zdroje, který je méně zatížený, čímž vzniká onen zvuk. U monstr úhlopříčky stejného typu se nic podobného údajně neděje. Vysvětlení od technika bylo, že tyto telky mají zřejmě dvojí zdroj. Jeden pro plný běh a druhý pro sekundární činnosti v pohotovostním režimu.

Dotaz - vrčí Vám taky zdroj?

//Upozorňuji, že se zvuk neozve po celou dobu pohotovostního režimu. Jen ve chvíli, kdy TV v pohotovostním stavu provádí nějakou činnost. Načítá aktualizace, EPG, nové stanice atp.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dagy2 21. 3. 2022 21:28

Pozeral som v centrále Alzy TV s uhlopriečkami 75"/77"
U ostrovčeka SONY bol veľmi agilný predajca a veľmi ma lámal práve na Sony - argumentoval hlavne RAM 3GB a úložiskom 4GB (parametre na ktoré sú tu dotazy mal zjavne v malíčku), systémom Android ktorý predviedol a musím povedať že svižnosť s ktorou TV pracoval s aplikáciami je fajn.

Zarazila ma však informácia a toto je môj dotaz: dopočet obrázkov - mám pocit že Alzák hovoril do 120Hz - si TV volí automaticky a nie je možné ho nikde nastaviť. Rovnakú informáciu som čítal v nejakej recenzii.
Je pravdou, že si to telka reguluje sama, tzn. že filmy sú potom síce "obrazovo perfektne spracované" ale obraz je ako to nazvali v recenzii "mydlová opera"? To sa fakt nedá vypnúť?
Mám 12 rokov starú LG LCD 100Hz, kde sa tento parameter dá nastavovať - takže pre šport, dokumenty volím 100Hz ale filmy zásadne 50Hz.

Otázka 2 - MgX píšeš, že TV v pohotovostnom stave sťahuje EPG. Sice TV je u mňa len monitor ale táto funkcia ma zaujala, pretože toto TV všeobecne nevedia.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod DANIK6 21. 3. 2022 22:53

Dopocet snimkov/interlacing sa samozrejme da vypnut, pripadne regulovat. Sony to ma v casti motion -> motionflow -> smoothness. Pri tomto modeli su odporucane hodnoty 1-2, podla citlivosti na soap opera effect.
DANIK6
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 22. 3. 2022 05:38

Dagy2 Sony umí normálně klokotat, když chceš. Anebo si uděláš telenovelu. Anebo něco mezi.

Jasně, mohlo by tam být třeba pět kroků a ne jenom tři. Ale nastavit lze.

O stažení EPG se píše i v manuálu.
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ppepko 22. 3. 2022 05:59

Ten diskovy priestor u sony vo velkosti 4GB je zufalo malo. Sam som mal velky problem nainstalovat napriklad benchmark gfxbench na otestovanie rychlosti a schopnosti procesora. Pretoze skutocna rychlost sa v recenziach uplne ignoruje. Pritom v recenziacia smartfonov je to jeden z hlavnych testovacich krokov. Napriklad taky Metz 43MUB8000 ma 12GB disk a nikdy som nemal problem z nedostatkom priestoru, nainstaloval som si co som chcel. Ale zase ten procesor je vyrazne pomalsi. Mozem dat podrobnejsie testy ak by bol zaujem. U sony je asi nutne rozsirit si disk cez USB, inak je to fakt velka bieda. Aplikacie na android pribudaju a sony zaspali dobu ...

-- 22. 3. 2022 06:02 --

Motion sa da sice nastavit pre kazdy obrazovy rezim a pre kazdy obrazovy vstup. Ale automatika vobec nefunguje dobre a musis si dookola prestavovat rezimy. Ani jeden rezim nastavenia neposobi dobre. Ako som uz pisal, manzelka je uz alergicka z toho, ked beriem do ruky ovladac a idem prepinat rezim.
ppepko
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků