Alternativy k Samsung QE65Q95TD

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Antarian83 15. 8. 2022 08:38

Ahoj, ja mel predtim 55 philips pus7303. Toto je urcite krok "dopredu" :-D

Kazdopadne ja to primarne porovnaval s tou 65 od LG (co je vedle SAMSUNG 75 9000 a to se mi ten obraz na tom samsungu libil vice ... byla to 65 c12.

Ted to nedokazu posoudit uplne dokonale, ale treba u arcane, kde je bily text na cernem pozadi (zkratka titulky apodobne). Tak predpokladam, ze to neni zamer, ale u teto televize to pak dela takovy oblak kolem toho bileho textu.

U normalniho sledovani, si toho asi clovek ani moc nevsimne, protoze to sleduje jako pohyblivy celek, ale pri ciste bilem textu na cernem podkladu je to pomerne hodne viditelne.

Jinak mile prekvapeni je SD content, upscaling obecne.
Cerna mi prijde jako opravdu cerna - pokud kolem neni nic bileho viz. vyse. (predpokladam, ze to tak "nevytvorili", musim to zkouknout na dalsim contentu)
barvy po nastaveni jsou dobre (vzal jsem nastaveni z rting) - klikacka na pul hodinky, ten default je "prebarvenej" na SD content :-)
na sedy obraz v krajich bych musel podivat, ale to bude mozna spis tou bilou u toho? protoze na arcane je cerna absolutne cerna.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod Michael10 15. 8. 2022 14:01

Ten biely oblak okolo titulkov sa volá blooming. Je to vlastnosť všetkých LED TV s LD. Dá sa tomu nastavením trošku pomôcť ale je to proste neduch. Pomôže zmeniť napr. farbu tituliek na žltú a práca z jasom. Prípadne znížiť nastavenia LD ale čierna nebude tak tmavá. Je to o kompromise.
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 15. 8. 2022 14:14

Na starem philipsu jsem si toho ani nevsimnul :-) ale je to mozna i tim ze cerna nebyla cerna a tady je to zkratka u te cerne barvy videt, plus ten ambilight odvadi pozornost od tehle uplnych detailu, takze absolutni tma vlastne nikdy neni.

Stejny problem je viditelny i v pripade sirokouhleho obrazu. Ty cerne pruhy sednou a cernaji dle zobrazovaneho obsahu.
Viditelne to je tehdy pokud je absolutni tma.

Kazdopadne mi to nevadi, jen to tam je :-)))
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod xray21 15. 8. 2022 14:55

Nemá někdo náhodou zkušenost se SONY TV XR-65X93J?
xray21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Michael10 15. 8. 2022 15:28

Tá stará philipska určite s najväčšou pravdepodobnosťou LD nemala. Ja som kvôli tomu musel prejsť z high-end LED na OLED. I keď som mal Hisense ale bolo to podobné ako u Samsungu. Ale nie každý je na to tak citlivý. Každopádne dá sa s tým trošku pohrať ale zmiznúť to nezmizne. Prípadne môžeš pozerať filmy v originálne bez titulkov :).
Michael10
Junior

Odeslat příspěvekod xray21 21. 8. 2022 18:53

Tak co. Nějak nový poznatky u TV samsung?�
xray21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Antarian83 21. 8. 2022 19:42

Rekl bych, ze to byla super koupe, je to svizne, neseka se to. Obraz je dobre viditelny i pres hodne svetel v mistnosti i slunicko. V uplne tme vypada skvele, ale vsimnu si toho bloomingu a to titulky nemam, ale vetsinou se sem tam nekde objevi, ale spis se jedna jen o zacatky konce serialu a proste me to v tu chvili zaujme, prproze za uplne tmy je to opravdu hodne zretelne..

Jinak s nastavenim jsem spokojeny. Mozna jen zvyrazneni kontrastu... tam se nemuzu rozhodnout jestli nechat vypnute nebo zapnout na low.

Pro uzivatele androidu je jeste docela vyrazne zhorseni v podobe hlasoveho ovladani (mozna tam pujde googlovske nastavit, jeste jse. To uplne nezkoumal. Kazdopadne to bere jen anglictinu, coz by nebylo tak hrozne, ale.kdyz chcete vyhledat detem ceske pisnicky, pohadky nebo enco podobneho tak to s tim hlasovym ovladanim nejde)

Jo jeste je prima ovladac kterym nemusim mirit na TV, ale to je dnes uz mozna standard (nevim).
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod xray21 23. 8. 2022 05:37

Díky za shrnutí. Já jsem nad tou TV taky váhal. Do včera jsem ji měl rezervovanou. Ale asi se zkusím přiklonit k nějaké OLED. To prosvítání podsvícení by mi asi vadilo. Teď to na tv nemám a to mám starší model SAMSUNG 55Q6FN z roku 2018. Ale při přechodu z Philipse věřím že tam nějaký pokrok bude.
xray21
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Antarian83 23. 8. 2022 05:46

No hele, pokud bych nyni vybiral znova tak bych zrejme nevolil ani oled a ani toho samsunga, ale sel bych do philipsu, ktery by tyhle problemy za pomoci ambilightu vizualne vymazal.

Takhle u toho samsungu je v noci vhodne koukat ze 2 metru, kdy ty problemy s bloomingem clovek nevnima. Pokud je clovel dale tak to zkratka vidi a uplne prijemne to neni.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 23. 8. 2022 06:30

U starších TV nebyl blooming vidět z jednoho prostého důvodu. Ty televize zpravidla neměly lokální stmívání podsvícení v tmavých plochách, takže celá plocha obrazovky byla podsvícena rovnoměrně a k bloomingu defakto nedocházelo, obraz nebyl úplně černý, ale nebyl vidět ten světlejší obláček kolem bílých objektů.
I u nových TV se to dá eliminovat citlivým nastavením lokálního stmívání a intenzity podsvícení panelu, pokud to TV umožňuje.
Ještě lépe na tom jsou TV s mini LED podsvícením.
Každá technologie má své výhody i nevýhody.
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Antarian83 23. 8. 2022 07:11

S tim bloomingem si mozna jeste pohraju, zjistuju ze co se nastavenich si to mozna trosku znasobuju, co ctu recenze atd. (Mam podsviceni na max, to je jedine co jsem vlastne oproti doporucenemu nastaveni z rtingu pridal, pres den mi to neprislo tak znatelne a rekl bych ze to neni na skodu, diky tomu je obraz behem dne fakt dokonalej, ale zrejme to zvyraznuje prave ten blooming. Tak uvidime)

Dnes nejsem doma, tak pak jeste poreferuju :-)

Kazdopadne az na ten blooming je ten obraz perfektni a na obrazu "od kraje do kraje" to nijak rusive neni, u me ten problem zpusobujou fakt ciste ty cerne kraje nahore a dole na obrazovce, ktere neustale tmavnou a sednou a abych to nevnimal tak musim sedet blizko u televize.

Trochu me mrzi, ze nevim jak by se ten oled choval v extremne svetle mistnosti s odleskama... jestli bych nevidel u tmavych scen to same co na philipsu :-) takze cerny neidentifikovatelny flek :-)

Pokud ne tak bych volil oled :-)

Kazdopadne kdybych si chtel vybrat tak bych uprimne musel koupit dve televize, postavit je vedle sebe a zkouknout obraz a teprve pak vybrat. Tohle nemam v obchode sanci rozpoznat.
Naposledy upravil Antarian83 dne 23. 8. 2022 07:16, celkově upraveno 1
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod duffson 23. 8. 2022 07:14

Antarian83 píše:No hele, pokud bych nyni vybiral znova tak bych zrejme nevolil ani oled a ani toho samsunga, ale sel bych do philipsu, ktery by tyhle problemy za pomoci ambilightu vizualne vymazal.

Takhle u toho samsungu je v noci vhodne koukat ze 2 metru, kdy ty problemy s bloomingem clovek nevnima. Pokud je clovel dale tak to zkratka vidi a uplne prijemne to neni.



Proc myslis, ze u LED Philipsu ti funkce AL nejak vyrazne pomuze od bloomingu? LED podsvetleni asi clovek neosali...teoreticky by si s tim mohly lepe poradit mini-led, ale nedokazu potvrdit v praxi.
duffson
Junior

Odeslat příspěvekod Antarian83 23. 8. 2022 07:24

duffson píše:Proc myslis, ze u LED Philipsu ti funkce AL nejak vyrazne pomuze od bloomingu? LED podsvetleni asi clovek neosali...teoreticky by si s tim mohly lepe poradit mini-led, ale nedokazu potvrdit v praxi.


Ten blooming vnimam v podstate ciste na tech okrajich televize co jsou ciste cerne a furt meni barvu a pokud by to melo presah na zed za tv, tak mi prijde ze by to mohlo byt mene rusive.

Tohle by ale clovek musel vyzkouset a vzhledem k tomu ze ma philips locak dimming az od mini led rady :-) tak se da predpokladat ze by to zrejme bylo lepsi.

Snizim na noc to podsviceni, je mozne ze ten problem zpusobuju spatnym nastavenim a po uprave to bude mene zretelne.
Antarian83
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 23. 8. 2022 08:18

Podsvícení na 100% je ve tmě opravdu hodně přehnané. Maximální plošný jas toho Samsungu je 560 nitů a max. peak dokonce 2000 nitů. To je tak na vypálení očí. Úplně dostačující by mělo být podsvícení kolem 30-50%. Můžeš vyzkoušet i automatické řízení jasu pomocí světelného senzoru.
Jinak ta TV má 120 samostatných zón pro local dimming, což odpovídá přibližně čtverci 10x10cm, který lze zhasínat.
Osobně si myslím, že za tím bloomingem stojí i IPS panel, který má horší kontrast než VA a propouští více zadního podsvícení.
Tady nějaké parametry
https://www.kitele.com/en/tv-samsung-qe65q95td
tombas
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Antarian83 23. 8. 2022 22:40

Tak jsem doma...
Zjistil jsem ze se ma vsechno trochu jinak...

Celou dobu jsem hledal co to je a ted pri sledovani televize a opravdu pozornym jsem zjistil ze ten hnus se objevuje na stejnem miste.

Takze tohle je presne ten hnus v prvnim prispevku co vidim...

https://eu.community.samsung.com/t5/tv/ ... -p/4770384

V mem pripade tedy vyrazne ve slabsim provedeni, primarne na spodni strane.

Kazdopadne uz jsem vyhodil krabici (to asi nebyl dobrej napad), tak se s tim zrejme budu muset naucit zit.

Napadlo me ze by to bylo ... od drzeni pri preneseni, ale to by nebylo technicky ani mozne prenest prptoze nejak je to nutne chytit a i tak, by to muselo byt na obouch stranach. U me je to treba vyrazne zretelnejsi na spodni prave strane.
Antarian83
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků