propojení repra (PC, dvd, tv, mp3 player)

Zdroj zvuku+zesilovací prvek+reprodukční zařízení. Rady, dotazy a zkušenosti.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 3lemen7 3. 2. 2006 11:33

Cau,
chtěl bych propojit klasické 2 reproduktory od hifivěže s více zařízeníma (PC, dvd, tv, mp3 player). Asi budu potřebovat nějaký zesilovač nebo tak něco. Na netu jsem o tom nikde nic moc nenašel a jak sem se tak koukal po zesilovačích, tak sem se ceny pohybovaly většinou tak od 6000 vejš, neexistuje nějaká levnější alternativa jak to propojení zrealizovat?

V tomhle se vážně moc nevyznám, takže sorry jestli píšu nějaký blbosti :)
3lemen7
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kukin 3. 2. 2006 18:00

no vzhledem k tomu, že dotaz není moc konkrétní, tak takto:
-pokud chceš propojit jen reproduktory, tak zesilovač, dá se sehnat i levnější, třeba AQ M2, nebo pohledat v nějakém (hifi)bazaru; jenom si dát pozor na impedanci (impedance repro má být stejná jako zesilovače nebo může být vyšší než zesilovače) a zatížitelnost repro
-pokud jsou repro připojené k funkční věži, a ta má aspoň jeden linkový vstup, tak bude stačit externí přepínač vstupů, ten by se dal i "zbastlit na koleně" :wink:
Po nás potopa.

na doma: foobar2000 + Carat RUBY2 / NAD C545BEE + C352BEE + KEF iQ30 + Audio-Technica ATH-A900X
do práce: HRT microStreamer + Audio-Technica ATH-A500X
kukin
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 3lemen7 4. 2. 2006 13:51

kukin píše:pokud chceš propojit jen reproduktory, tak zesilovač, dá se sehnat i levnější, třeba turl=http://obchod.aq.cz/index.php?status=subkat&id=10&name=Zesilova%E8e%20/%20]AQ M2[/url], nebo pohledat v nějakém (hifi)bazaru; jenom si dát pozor na impedanci (impedance repro má být stejná jako zesilovače nebo může být vyšší než zesilovače) a zatížitelnost repro
3lemen7
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 4. 2. 2006 14:26

Impedance je bud 4 nebo 8 Ohmu, ve velmi ridkych priadech i jine hodnoty. Vetsinou uplne staci nejaky multimetr a zmerit odpor, nebo je mozne se podivat dovnitr a precist udaj primo ze samotneho reproduktoru.

A o "kompatibilite" se vetsinou nemusi moc uvazovat - jen je treba, zby impednace reproduktoru byla stejna nebo vyssi nez hodnota, na kterou je navrzen zesilovac , a pokud jsou na nizsi vykon nez je zesilovac schopen dodat, je treba hlidat maximalni uroven vybuzeni, aby se reproduktory neposkodily.
Lemur
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod x-father 4. 2. 2006 15:11

Lemur píše:Vetsinou uplne staci nejaky multimetr a zmerit odpor


To je blbost... sice se takhle muzes domerit podobne hodnoty, ale taky pravdepodobne ne.

Odpor ktery zmeris multimetrem je odpor ktery soucastka klade stejnosmernemu proudu - odava se v ohmech.

Impedance je odpor ktery soucastka klade stridavemu proudu o urcite frekvenci - pokud neni uvedeno jinak, bere se jako referencni 1kHz udava se take v ohmech.

Takze zatimco u kusu dratu muze byt rozdil mezi odporem a impedanci napr pri 1kHz zanedbatelny, tak u soucastek frekvencne zavislých - predevsim jak civky a kondenzatory bude impedance dost rozdilna.
x-father
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lemur 4. 2. 2006 15:23

Samozdrejme ze odpor a impedance nejsou jedno a totez (leda ze by se bral cinny odpor jako limita impedance pri f->0), ale u reproduktoru je v oblasti pracovni charakterisky impedance stovnatelna s cinnym odporem (protoze membrana se hyba) - je to podobne jako s charakterisikou tocivych i netocivych elektrickych stroju - plne zatizeny elektomotor nebo transformator ma take temer jen cinny odpor.

Prave proto staci u repropduktoru zmerit cinny odpor, minimalne u basovych a stredovych membranovych menicu. U vyskovych, piezoelektrickych a tlakovych to pouzit nejde, ale ty se samostane nepripojuji.
Lemur
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 3lemen7 5. 2. 2006 16:06

díky moc, už to aspoň trochu chápu :)
3lemen7
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KillerZero 9. 2. 2006 22:15

Multimetrem to změříš těžko, protože impedance reproduktoru je silně závislá na frekvenci. Na těch reprácích by měl bejt štítek s hodnotama. Ale pokud koupíš zesilovač co zvládá 4ohmy, tak se nemáš čeho bát.
KillerZero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mistake 9. 2. 2006 23:14

impedance by mela bejt napsana uvnitr repraku, na pouzdre magnetu...kazdopadne potrebujes nejakej zesik se vstupama...pravdepodobne nejaky cinche... muzes si udelat krabicku s prepinacem a prepinat tak mezi jednotlivymi vstupy...neni to nic slozityho...staci ti k tomu par dratu, patricny koncovky, pajedlo, cin, kalafuna...nejelegantnejsi by to bylo na plosnaku...neni nad to si veci udelat sam...clovek z toho pak ma radost :)
No rush, be cool!
Mistake
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Majpo 17. 2. 2006 10:44

Iba k meraniu impedancie multimetrom je iba referencne myslim ze takto by sa nemala merat dostanes iba priblizny udaj ktory by si mal vynasobit x1,2 aby si dostal priblizne udaj ktory sa podoba skutocnosti teda 4, 8 , 16 ohm ale je to dost divne a nie presne radsej sa priklanam k preskumaniu reprakov vo vnutri vacsinou tam ten udaj najdes.
Majpo
Kolemjdoucí


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků