Digitál vs. analog přes HDMI

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Vincnetibm 6. 11. 2006 13:55

Když koupim plazmovou televizi s DVB-T bude obraz stejný jako když bych do něj pouštěl signál z HDMI konvertovanej na 1080i ??

Je lepší obraz konvertovanej na 1080i z digitálního signálu nebo z analogovýho?? Nebo je to vesměs stejný?

Plánuji pořídit 50''plazmovku, DVD rekorder a mam dilema zda pořídit rovnou všechny s DVB tunerem nebo bez něj a následně set-top-box. Každý by volil tu první možnost, ale cena je strašně vysoká.. Co myslíte? Poradtě. Mám tu vyhlídlí Panasonic TH-50PV60E + DMR-65 rekorder nebo Philips plazma 50'' s DVB a nějakej další rekorder s HDMI (a ted nevim jestli bude důležitej DVB tuner nebo ne) Díky za odpověď
Vincnetibm
Junior

Odeslat příspěvekod Swifty 6. 11. 2006 14:51

No s DVB-T zkušenosti nemám, ale co jsem četl, tak ta kvalita není o moc lepší než na satelitu (UPC Direct) a to je dost slabota. Kdybysme doma chytali pořádnej analog, tak se radši dívám na to než na sat. A to je to jen 43", na 50" to bude vidět ještě víc.
Swifty
Junior

Odeslat příspěvekod lubomt 7. 11. 2006 17:06

ja mam samsung PS-50Q7 a dvd rekorder samsung 737,kvalita obrazu super,mam satelit a obraz je tiez velmi kvalitny. Pokial nebude vysielat DVB-T v kvalite 1080i,tak kvalita obrazu bude ako z klasickej anteny. tam ide skorej o to,ze DVB-T nema duchov,odrazy a rozne nemile súčasti naseho hornateho prijmu. DVB-T vyriesi tieto neduhy,pokial bude dobre pokrytie, obraz bude bud v plnej kvalite alebo vobec. taky je digital
lubomt
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 7. 11. 2006 17:32

Jistěže přímo DVB-T tuner bude mít lepší kvalitu než se set-top boxem. Už jenom proto, že zde ubyde jeden analogově-digitální převod, kterým se vždy určitá část informace ztratí, i kdyby to bylo nevím jak kvalitní zařízení. Patrně ovšem není zobrazovací zařízení ani lidské oko tak citlivé, aby poznalo rozdíl.
Tak prakticky jedinným analogovo-digitálním převodem zůstane převod světla do digitální podoby v kameře. V ČT se pořady natáčí snad už jen digitálně.
wojta
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod jirka44 7. 11. 2006 18:05

To Wojta:
Trochu mne zarazila vaše věta "V ČT se pořady natáčí snad už jen digitálně". To jako podle vás znamená, že budete mít na svém přijímači obraz ve kvalitě, v jaké se natáčí? Ono totiž tomuhle omylu podléhá mnoho lidí. Jenže u digitálního vysílání musíte zmínit jeden důležitý parametr a to je datový tok neboli bitrate. Pokud uvažujeme normu PAL, 720x576 při 25sn/s, tak se dostaneme na bitrate zhruba 250Mbit/s, v takovémto bitrate dostává Český Telecom od České Televize nekomprimovaný obrazový signál. Ten se pak v přenosových vozech převádí a komprimuje do MPEG2 proudu o 24 až 32 Mbit/s , po finálním zpracování v centrálním studiu (na Kavčích horách) se TV signál znovu "vrací" do ATM sítě Českého Telecomu - již včetně teletextu, kódů VPS a dalších "součástí" - a odsud je rozváděn k pozemním vysílačům. Do multiplexu se musí vejít 4-5 kanálů, takže se dále komprimuje, pro jeden kanál 3,80MBps pro video a 0,26MBps pro audio, zbytek do asi 4,5 je pro EPG, teletext ap., celý multiplex se musí vejít do 22MBps. To bude v nejbližší budoucnosti ještě oříznuto na 19MBps. Pro srovnání, DVD kvalita je zhruba kolem 6MBps , může být až 9,80MBps. Pokud chcete podrobnější informace, tak třeba tady:
http://www.tvfreak.cz/modules.php?name= ... le&id=1626
jirka44
Junior

Odeslat příspěvekod Tomasek1234 8. 11. 2006 07:06

Je to tak. S extra kvalitou ceskeho (a asi ne jen ceskeho) DVB-T to nebude uplne eno nuno. Multiplex uz ten neni co se tyka bitrate pro video zadnej luxus a te se jeste bude zuzovat. Vim, ze vuci divakum (zakaznikum) je to svinarna ale prachy vladnou svetu. Myslim, ze i na ceskem netu uz je celkem dost clanku ohledne DVB v CR.
Phenom™ X4 Quad-Core Black Edition 9950 2.6GHz 125W socket AM2+ ,BOX, 4GB RAM, ATi HD4850, Samsung SpinPoint F1 1TB, Samsung 2053BW, 20'', Seasonic :)
Tomasek1234
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 8. 11. 2006 08:38

"V ČT se pořady natáčí snad už jen digitálně". To jako podle vás znamená, že budete mít na svém přijímači obraz ve kvalitě, v jaké se natáčí? /quote]

To jsem neřekl, i když to tak možná vyznělo. Komprese je samozřejmě ztrátová, ale to je nutnost. Tady spíš šlo o to, že nechápu, jaktože se moderní televizory dodávají bez digitálního tuneru. Připojením set-top boxu analogově (S-Video/Composite) se zbytečně zase nějaká informace ztrácí.
Kvalita DVB-T je teď opravdu stále dost slabá, hlavně protože je v multiplexu narváno spoustu programů.
wojta
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlasta 8. 11. 2006 11:20

Nikdo neví, kam se digitální šíření signálu za pár let posune a jaký doplňující komfort poskytne, takže trvat na digitálním tuneru v přijímači je nesmysl. A způsob připojení nespočívá jen v S-Video/Composite. Jsou i jiná připojení a i vzhledem ke kvalitě a normám TV vysílání jsou tyto úvahy scestné.
vlasta
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Krayzie 8. 11. 2006 11:27

Ja sa sice v set top boxoch nejako nevyznam, ale myslim si, ze urcite ponukaju alebo aspon budu ponukat aj digitalne pripojenie cez HDMI a v tom pripade nedochadza ku spominanej analogovo-digitalnej konverzii navyse.
Momentalne (aspon na Slovensku) je to s DVB-T velmi slabe a kupovat TV podla toho, ci ma alebo nema zabudovany DVB-T tuner mi pride dost od veci.
If murder makes me richer then I'll be a killer.
Krayzie
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EvilDeath 8. 11. 2006 13:57

Krayzie píše:Ja sa sice v set top boxoch nejako nevyznam, ale myslim si, ze urcite ponukaju alebo aspon budu ponukat aj digitalne pripojenie cez HDMI a v tom pripade nedochadza ku spominanej analogovo-digitalnej konverzii navyse.
Momentalne (aspon na Slovensku) je to s DVB-T velmi slabe a kupovat TV podla toho, ci ma alebo nema zabudovany DVB-T tuner mi pride dost od veci.


Zapomen na HDMI u set top boxu. Vyrobce neni schopnej ani udelat component natoz HDMI. Budeme jeste radi za S-video a nebo RGB. Ona je ale ta kvalita vysilani tak hnusna, ze je uplne jedno cim to ma clovek pripojene. Vubec nechapu jak mohl nejakej kreten v CR vymyslet, ze se tu plosne zavede MPEG2 vysilani !!!!! Zavest technologii, ktera je neuveritelne narocna na datovy tok nekde, kde se skudli uplne na vsem je naprosta demence.
EvilDeath
Junior

Odeslat příspěvekod Krayzie 8. 11. 2006 15:13

Ako som uz povedal, ze sa do set-top boxov nevyznam a preto sa nemienim hadat. Ale napr. tento set-top box HDMI ma.

http://www.avwholesale.com.au/product.asp?productid=206

Neviem, ci je pouzitelny aj u v SR, resp. CR, ale existuje to. IMHO este nema zmysel vybavovat domacnost DVB-T tunerom (ci uz pre nizke pokrytie alebo slabu kvalitu signalu) a najblizsie 2 roky sa to podla mna moc nezmeni. Nehovoriac o tom, ze sa este mozno zmenia aj specifikacie pre nedostatocnu sirku pasma.
If murder makes me richer then I'll be a killer.
Krayzie
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EvilDeath 8. 11. 2006 16:08

Krayzie píše:Ako som uz povedal, ze sa do set-top boxov nevyznam a preto sa nemienim hadat. Ale napr. tento set-top box HDMI ma.

http://www.avwholesale.com.au/product.asp?productid=206

Neviem, ci je pouzitelny aj u v SR, resp. CR, ale existuje to. IMHO este nema zmysel vybavovat domacnost DVB-T tunerom (ci uz pre nizke pokrytie alebo slabu kvalitu signalu) a najblizsie 2 roky sa to podla mna moc nezmeni. Nehovoriac o tom, ze sa este mozno zmenia aj specifikacie pre nedostatocnu sirku pasma.


Jasne, ono se v USA a nebo japonsku prodava ledacos........ a za 700$
EvilDeath
Junior

Odeslat příspěvekod Krayzie 8. 11. 2006 16:13

If murder makes me richer then I'll be a killer.
Krayzie
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Megadeth 8. 11. 2006 16:16

No zase u set-top-boxu spise vadi to, ze musim mit dalsi ovladac. Programy prepinam ovladacem od STB a napr. na teletext zase pouzivam DO od TV. A vecne jeden z techto DO hledam, kam mi zase zapadl
Megadeth
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EvilDeath 10. 11. 2006 11:23

Krayzie píše:No dobre, DVB-T s HDMI, pokus c.2:

http://www.computer.cz/DetailPage.asp?D ... &CatId=979


Ok mas pravdu ze jich par s HDMI je. Tenhle SAMSUNG bych nepral, jsou s nim dost problemy. A taky nejde zmenit pozice naladenych stanic, coz by me teda hodne vadilo, abych mel treba CT1 na 5 a NOVU na 1 kanalu :?
EvilDeath
Junior


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků