Impedancia slúchadiel

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Slamka 1. 1. 2007 10:51

Podľa čoho kupujete kvalitnejšie slúchadlá, keď každé majú inú impedanciu?? Napríklad špunty Koss BDZ/1 majú impedanciu 32 Ohm ale už Koss KSC/75 majú 60 Ohm... Impedancia predsa súvisí s hlasitosťou, nie??
A na oficiálnych stránkach výrobcu môjho mp3 nikde nie je napísané akú impedanciu majú originál slúchatká.
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 1. 1. 2007 11:35

Kvalitní sluchátka alespoň já kupuji především podle zvuku :-) Překvapivé že? Pokud koupíš sluchátka s impedancí 60ohmů, tak to ještě bez problémů "utáhne" jakýkoli MP3 přehrávač, záleží také na citlivosti sluchátek, výkonu přehrávače, atd.. Ale jak si správně předeslal, impedance má vliv na hlasitost zvuku. Tkž čím menší, tím hlasitěji by měla sluchátka na stejném přístroji hrát..

Zde jsem zkopíroval moji odpověď na otázku jaké parametry ovlivňují sluchadla. Ber to s rezervou, ptž jsem to psal někdy v nočních, spíše již ranních hodinách.


Frekvenční rozsah = Je opravdu rozsah v udáváný v Hz, který jsou sluchátka schopna reprodukovat. Zdravé lidské ucho slyší tóny někde mezi 15Hz - 20000Hz (20kHz), kdy tóny blízké spodnímu kmitočtu prezentují basovou složku. U sluchátek většinou vidíte 20Hz-20000Hz, ale pozor, aby byl tento údaj relevantní, je třeba uvést při jakém je to útlumu, pokud je to uvedeno takto 20Hz-20khz -+3dB, pak jsou ta sluchátka opravdu schopna celé pásmo zahrát, ale pokud to tam není, většinou je míra útlumu při tomto roszahu větší a sluchátka jsou možná tyto tóny zahrát, ale ucho je neslyší, protože už jsou dávno "zeslabené", tedy je vlastně ve skutečnosti vůbec nezahrají.

Citlivost = by se dala vysvětlit jako rozdíl mezi šeptáním a křičením v závislosti na příkonu. Určuje vlastně potřebný příkon a míru hlasitosti. Například PC repráčky mají nejmenší citlivost do 90dB, protože nejsou tak náročné na velkou hlasitost, pokud chceme ale ozvučit velkou místnost je obecně třeba vyšší citlivosti. Tkž zjednodušeně řečeno Vám udají, jak hlasitě budou s přehrávačem hrát. Citlivost nad 100 je velmi dobrá.

Impedance = Toto nedokáži přesně zodpovědět, jelikož nemám elektro vzdělání. Pokud se nepletu, tak to vlastně udává, k čemu mohu/nemohu a měl bych připojit (tak je to například u repro). Pokud mám nízké napětí je problém připojit repro s velkou impedancí. Jak je to ale u sluchátek bohužel nevím. Přenosná mají ale většinou 32ohmu a 60ohmu, ty budo hrát s přenosnými přehrávači bez problému, pokud už ale mají například 300ohmu (většinou domací sluchátka) je už třeba budit něčím výkonějším (například sluchátkovým zesilovačem)

Zkreslení = Je údaj uváděn v % a udává jak dokáží v našem případě sluchátka zahrát věrně. Jak fuck8r správně řekl, je to také ovlivněno zdrojem zvuku a zesilovačem. Takže samozřejmě platí, čím menší zkreslení, tím lepší. Pod 0,2% je to většinou bez problémů, dražší HiFi přístroje (teď mám na mysli například zesilovače) mají třeba 0,005%. Ale rozpoznat například 0,1% a 0,005% je podle mě uchem nemožné.

Ale aní teď to není moc jednoduché Smile Zvuk sluchátek totiž ovlivňují ještě další věci. Za prvé je to jejich konstukce. Jsou tři typy sluchátek a to sice uzavřené, otevřené a polouzavřené nebo chcete-li polootevřené (to už jsou speciální konstrukce). "Jedodušší" je vyrobit sluchátka otevřené konstrukce, proto většina audiofilních sluchátek je právě této konstrukce. Abych to vysvětlil, mušle sluchátka ja absolutně průzvučná, takže hraje i dost ven. Uzavřená sluchátka mají zase mušli celou zavřenou, u tohoto typu se většinou projevuje plastový nádech zvuku, ale zase jsou velmi dobře izolována od okolí a okolí od nich. Za druhé pak také zdroj zvuku a popřípadě také zesilovač. Za třetí bychom mohli brát v úvahu i jejich přítlak k hlavě. No a v nepodlední řadě samozřejmě ovlivňuje zvuk kvalita, provedení a materiál měniče (dá se říci, že zvuk ovlivňuje nejvíce) a také přívodní kabel.

Ale sluchátka vyžadují poslech, takže pokud o nějakých uvažujete, tak si je prostě poslechněte a zapomeňte na technické parametry. Omluvte i případné chyby, už je dost pozdě a oči se mi klíží :-)
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slamka 1. 1. 2007 12:02

Som totiž mierne prekvapený, že slúchatká majú tak "vysoký" odpor. Pohybujem sa skôr v auto-audiu a tam sú reproduktory 4 Ohm alebo 2 Ohm... Preto som mierne mimo z takýchto hodnôt.. Všetko ostatné mi je jasné čo sa zvuku týka.
Neviem si predstaviť že mi v kamennom obchode otvoria originál balenie slúchadiel, ktoré často je už aj nemôžné zabaliť rovnako späť, a pripojím si ich k svojmu mp3 prehrávaču. :?
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 1. 1. 2007 12:10

No u repro je to asi malinko jiná záležitost a u auto repro jsou repro 2-4Ohmová zkrátka proto, že je v autě malé napětí a zesilovače s vysokou impedancí jsou problémovou záležitostí. Ano v kamenném obchodě mají dost často jedny sluchátka na zkoušení, například v Datartu jsem dokonce portaPro viděl jen připojená k iPodu na takovém stojánku volně přístupnému všem. Problém je ale se zkoušením pecek a špuntů, tam z hygienických důvodů většinou zkoušet nelze..
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slamka 1. 1. 2007 12:23

Keď má auto nízke napätie, 12V, čo má potom mp3 prehrávač, 1.5V??

Zvažujem Koss KSC/75 k prehrávaču Transcend T.Sonic 520. Nechcem také náhlavné ako sú Porta Pro..

A inak, ak si všimneš impedanciu napríklad uvedených Koss Porta Pro - 60 Ohm a impedanciu nejakých ťažkých domácich slúchadiel, napríklad Koss UR/40 - tiež 60 Ohm.....
Takže malý mp3 prehrávač bude hrať rovnako hlasno na jedných aj na druhých?? Sa mi až veriť nechce...
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jersey II. 1. 1. 2007 12:45

Nelze porovnávat repro se sluchátky, sice pracují na podobném principu, ale k probuzení sluchátek stačí mnohem menšího výkonu než je tomu u repro. Porovnával jsem repro domací s reprem v autě.

Jinak Tvůj výběr, tedy KSC/75 je bezproblémový, co se týče použití s MP3 přehrávačem. Bez problémů budou hrát a to samozřejmě hlasitěji než UR/40, ale to kvůli jejich vyšší citlivosti. Například Grado SR325 mají impedanci 32Ohmů :-) Ale nepředpokládá se, že se budou používat ve spojení s MP3 přehrávačem, kde by nebyl plně využit jejich potenciál..

Já bych se impedancí ani moc nezabýval, KSC/75 jsou určena k přenosnému přehrávači a mají poměrně dobrou citlivost, takže budou hrát bez problémů, neměj strach.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kokos 1. 1. 2007 16:41

impedance je odpor no:D kdyz je velky odpor a maly vykon tak to hraje ticho
is it nut? no, it is coconut!
kokos
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xmickey 2. 1. 2007 08:04

A když je napsáno: "NF kmitočtový rozsah 19 - 20000 Hz" Tak umí zahrát celé to pásmo které lidské ucho slyší ?
2016 VW Golf VII 1.6 TDI
2010 VW Golf VI 1.4 TSI
Samsung Galaxy S23
xmickey
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod duso07 2. 1. 2007 08:50

ja mam sluchatka koss ksc/75 a som s nimi uplne spokojny, zvuk je perfektny
duso07
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jersey II. 2. 1. 2007 09:29

xmickey píše:A když je napsáno: "NF kmitočtový rozsah 19 - 20000 Hz" Tak umí zahrát celé to pásmo které lidské ucho slyší ?h/quote]

Přečti si ten odstavec nahoře..
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slamka 2. 1. 2007 09:45

duso07 píše:ja mam sluchatka koss ksc/75 a som s nimi uplne spokojny, zvuk je perfektny

Držia dobre na ušiach? Kde si ich kúpil? Za koľko?
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Xemiq 2. 1. 2007 11:10

praveze to drzanie na usiach ma trocha odradilo.. Mal som jedny panasonic-y rovnakej konstrukcie a na jednom uchu drzalo sluchadlo inak,ako na druhom, niekedy padali a na usi to bola dost zataz.. Preto som volil racej sluchadla z nahlavovym mostom..
A teraz po case,ked potrebujem sluchadla skladnejsie a viac izolujuce,volim ako doplnok k mojim PX100 model KOSS SPARK PLUG..
Xemiq
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Slamka 2. 1. 2007 11:44

Špunty ja nerád.. Rád by som si skúsil tieto KSC/75 ako držia na ušiach, no neviem kde, v ktorom obchode.. :(
Slamka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Legalize 2. 1. 2007 16:15

Xemiq píše:praveze to drzanie na usiach ma trocha odradilo.. Mal som jedny panasonic-y rovnakej konstrukcie a na jednom uchu drzalo sluchadlo inak,ako na druhom, niekedy padali a na usi to bola dost zataz.. Preto som volil racej sluchadla z nahlavovym mostom..
A teraz po case,ked potrebujem sluchadla skladnejsie a viac izolujuce,volim ako doplnok k mojim PX100 model KOSS SPARK PLUG..
nebyly to nahodou tyhle?
http://www.panasonic.cz/vyrobek.aspx?id=CJE_2912
Legalize
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Xemiq 2. 1. 2007 16:20

nie,neboli.. Vtedy (ale to uz je davno) stali okolo 500kc a su podobne,ako tie co si dal link,ale su take modre a ten zausnik je priesvitny..
Xemiq
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků