[recenze] Koss The Plug x Creative EP-630 x Sennheiser CX300

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 6. 2. 2007 23:01

Koss The Plug vs. Creative EP-630 vs. Sennheiser CX300

Na čem se poslouchalo
Motorola MPx220 (WMP, Pocket Player)
Panasonic SL-SX 425
AIWA NSX-SZ 200

Záměrně jsem volil "aparaturu", ke které si většinou uživatelé pořizují sluchátka tohoto typu. Tedy mp3 přehrávač, v mém případě reprezentovaný mobilem, discman, a spíše pro zajímavost a kontrolu jsem zapojil do procesu i svou hifivěž.

Testovací skladby
Porcupine Tree - Trains
Iron Maiden - These Colours Don´t Run
Fear Factory - Slave Labour
Metallica - The Call of Ktulu S&M
Megadeth - Die Dead Enough


Koss The Plug
Sluchátka mají jiný typ tlumících kroužků než zbývající. Tomu přičítám lepší izolaci od okolního prostředí, kterou jsem testoval metodou "sednu si za bicí, pustím si do uší skladbu a hraju". Kossy jsem nemusel nutit hrát ani na polovinu výkonu mé Motoroly. Zvuk je postaven na výrazné reprodukci basové složky hudby, a to v takové míře, že bez ekvalizace je zvuk mírně hučivý, příliš přebasovaný a snaha o zachycení vyššího pásma přijde vniveč. Pokud tedy ještě používáte archaické přístroje typu discman s pouze přednastavitelnými ekvalizéry, pravděpodobně nebudete spokojeni. Činely zní velice zastřeně, jsou málo slyšet. Kytary neprůbojné, neagresivní, definice velkého bubnu (kopák) je na můj vkus neostrá (jednotlivé údery nejsou snadno rozlišitelné). Při defaultním nastavení ekvalizace je zvuk tupý.
Pakliže si pohrajete s ekvalizérem, z těchto špuntových sluchátek se stanou reproduktorky na velmi dobré úrovni. Výšky dokáží zahrát velmi čistě a jasně, ovšem je třeba je mít vytažené prakticky na maximum. Ze tří testovaných produktů je zvuk ekvalizérem nejlépe korigovatelný, a po chvilce laborování kvalitou předčí oba své soupeře.
Pohodlí při nošení není takové, jako u Sennheiserů či Creativů, nicméně časem si člověk zvykne a myslím si, že nikomu nikde nic vadit nebude. Jsou o něco větší, než konkurence - ale člověku s normální velikostí uší to může býti prakticky jedno. Je třeba naučit se je správně nasazovat, nejlépe před zrcadlem :-)
Moje volba.

+ tlumení prostředí
+ korigovatelnost ekvalizérem
+ za VELMI drsné ekvalizace špičkový zvuk
- při defaultním nastavení ekvalizéru bez výšek a s mírným náznakem středů

Body: 6,5 / 10
Cena: cca 700 - 800 Kč


Creative EP-630
Tlumení zde obstarává kousek gumy, kterýžto není uchu příliš přizpůsobivý. Z toho důvodu je třeba občas vyzkoušet různé velikosti tlumítek, člověk si ale vždy najde "to svoje". Tlumení je oproti The Plug poněkud menší, za bicíma jsem byl nucen hlasitost vytáhnout na 70 - 75%. Pro chození po ulici je naprosto dostačující.
Při defaultně nastaveném EQ jsou zvukově překvapivě vyvážená. U The Plug jasně dominuje basová složka, zde jsou nejvíce slyšet středy - ale výšky ani basy se neztrácí. Jsou přesně tam, kde mají být, tedy ne rozplizlé všude kolem, ale přesně a konkrétně definované. Činely jasné, charakter zvuku velmi dobře čitelný, neagresivní. Basový buben poněkud slabší, jednotlivé údery velmi dobře odlišitelné, neslévají se. Kytary ve středních pásmech vynikající, ostré, konkrétní, ve výškách mírně ztrácejí dech (to je ale už poznámka na hnidopišské úrovni). Akustická kytara velmi dobrá, elektronické zvuky (bass trigger, klávesy) čisté, trošku plošší (Fear Factory).
Komfort nošení je vynikající, odpadjí problémy s problematickým nasazováním (The Plug). Miniaturní, sexy. :-)

+ vynikající středy
+ definice basů a výšek
+ komfort nošení
+ cena
- slabší basy a výšky (neprůbojné, ztráta "drajvu")

Body: 7,5 / 10
Cena: cca 550 - 700 Kč


Sennheiser CX300
To nejlepší na konec. Konstrukčně shodné s EP - 630, nebudu se tedy zržovat technickými detaily. Rozdíly: zlacený jack, logo.
Po zvukové stránce už je to jiná káva. Zatímco EP-630 měly vyhnané střední pásmo na úkor výšek a basů (o The Plug a jejich deformaci nemluvím :-) ), zde jsou extrémní frekvence mírně naddimenzovány. Je to poznat především při poslechu na vyšší hlasitost, kdy občas začnou hlavně výšky být nepříjemné (sykavky v hlase, akustická kytara). Velmi dobrá definice zvuku, skvělá konkrétnost a síla basů (basový buben je průbojný, a přitom jsou jednotlivé údery parádně separované), věrný a čistý zvuk činelů. Bezchybně zvládají i různé kytarové efekty, s čímž měly EP - 630 místy problémy. Na můj vkus nejvyváženější zvuk v testu.

+ zvuk ve všech stylech - mimo kousající výšky při velkých hlasitostech
+ komfort nošení, vzhled
- CENA!!!

Body: 8 / 10
Cena: cca 1300 Kč

SHRNUTÍ
Bodové hodnocení není příliš průkazné - z důvodu pojemnovaného The Plug. Pokud zapojíte do hry ekvalizaci, dosáhnete s nimi zvuku nebojím se říci kvalitnějšího, než u chválených Sennheiserů. S těmi naopak pomocí EQ už příliš nepohnete, zvuk je skvělý i bez toho, že byste jej prznili elektronickými vychytávkami. Pokud má váš přehrávač user EQ, The Plug si ohodnoťte 8 / 10. Při pohledu na cenu je pak výběr snadný.

Pod čarou: byl jsem velmi překvapen, že i po připojení na hifivěž si sluchátka zachovaly solidní dekor - čekal jsem nedostatečnost, a nic takového jsem neregistroval. Z toho vyplývá, že jsou buď naprosto skvělá, nebo si musím koupit novou věž.

Diskuse vítána! Recenze je velmi subjektivní.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 7. 2. 2007 00:21

Moc pěkné! Díky za recenzi, která určitě spoustě uživatelů pomůže při rozhodování.. K dokonalosti chybí snad jen pár foteček. Koss The Plug mám také k dispozici, takže zkusím malinko naposlouchat, jsem zvědav, zdali to slyšíme "stejně".
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Makaveli2Pac 7. 2. 2007 11:01

Pekna recenzia, dobra praca... Takyto vysledok som aj ocakaval, no necakal som, ze by medzi EP-630 a CX300 bol az taky rozdiel...
"I believe that everything you do bad comes back to you. So everything that I do that's bad, I'm going suffer for it. But in my heart, I believe what I'm doing is right. So I feel like I'm going to heaven." - Tupac Shakur
Makaveli2Pac
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 8. 2. 2007 14:20

Jersey: u the plug bohužel všechno stojí a padá s ekvalizérem a schopnotí přehrávače jej bez zkreslení použít. sluchátka se zahráním výšek nemají problémy, ale je třeba je k nim donutit.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 8. 2. 2007 14:29

Škoda, že výrobce razí tuto filozofii a vyrábí sluchátka, která mají takto nevyrovnané frekvenční pásmo.. Sluchátkový zesilovač bohužel (bohudík) neobsahuje korekce, takže to zkusím s MP3 přehrávačem.. Jsem zvědav, jak na tom budou po ekvalizačním zásahu.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pHp 8. 2. 2007 14:46

O nějaké filozofii nemůže být ani řeči. Kdyby měly Plugy vyrovnanou charakteristiku (kterou se třeba chlubí Etymotic), tak by je určitě neprodávali za tak malé peníze. ;)
Ono udělat zvuk na měniči velikosti pár mm není žádná sranda!
pHp
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 8. 2. 2007 14:50

No, já narážel na filozofii ve smyslu celkového posunutí frekvenčního pásma směrem k basové složce.. Ať už jsou to Koss The Plug, Koss portaPro, sportaPro, atd.. mají nevyrovnanou frekvenční charakteristiku.. A měnič velikosti portaPro už tímto neduhem trpět nemusí, viz Sennheiser PX100... Opravdu není sranda vyrobit takto miniaturní měnič, ale konkurentům se to také daří a lépe (v přibližně stejné cenové kategorii).
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pHp 8. 2. 2007 15:42

Pro výrobce je důležitý prodej, ne vyrovnaná charakteristika. Pokud Porty zákazníky zaujmou (a ony zaujmou) takové jaké jsou, tak jim určitě nikdo nebude vylaďovat zvuk (to by byl sám proti sobě). Z hlediska hodnocení člověka hledajícího neutrální sound se jeví nevyrovnaná (oprávněně), z pohledu více než 90% zájemců je buť fuk (ani nevědí o co jde) nebo spíše výhoda. Jak se dnes a denně přesvědčujeme: basy prodávají! ;) (bez ohledu, co si o tom my dva + něco málo dalších myslíme).

Čili ano, u KOSSů se výrazné basy takto pojaté mohou jevit jako (úspěšný) záměr, ba i filozofie konstruktérů. Máte recht.

(P.S. Před pár minutama tu byl ogar s PX100 na uších - a KPP v kapce - pro molitany. PX složil, PP oblík a nasadil a s výrazem konečně pořádný zvuk odcházel :). Inu prostě tak. Charakteristika není až tak podstatná. Důležitý je spokojený uživatel.)
pHp
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 8. 2. 2007 16:09

je pořád spousta lidí, kteří si pod dojmem kvalitní zvuk představí basy. zvláště u sluchátek takovýchto rozměrů.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 8. 2. 2007 16:39

pHp
Nelze než se vším, co jste napsal, souhlasit.. Basy prodávají, je to smutné, ale je to tak.. Vybavuji si slova mého kamaráda, který po poslechu Sennheiser HD600 a Koss portaPro pronesl větu, která přesně vystihuje situaci dnešní doby: "Mně se teda víc líbí, jak hrajou ty Kossy". Ano, proti tomu nelze nic namítnout, ale proč se mu líběj? Protože je doma zvyklý na repro Genius, které přece tak "parádně" (dáno do uvozovek, na základě skvělého postřehu uživatele ShanDo) basují. Mrzí mě přístup dnešních výrobců, ale ještě více mě mrzí přístup lidí, kteří na jejich hru přistupují.. Naštěstí však máme možnost volby a můžeme se svobodně rozhodnout, kterou cestou půjdem.

edit.. ShanDo, měl jsi pravdu, hotovo 8)
Naposledy upravil Jersey II. dne 11. 2. 2007 21:52, celkově upraveno 3
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod pHp 11. 2. 2007 16:54

Velmi výstižně napsáno!
pHp
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ShanDo 11. 2. 2007 19:48

Jersey
skor si mal napisat "paradne" basuji :D
ShanDo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod lu.kas 24. 2. 2007 14:40

Mel bych dotaz k tem Creative EP-630. Jake jsou u nich bassy? Jde mi jak o podani bubnu ve skladbe, tak o celkovou uroven nizsich frekvenci.
Recenze tech kossu me teda nak nepresvedcila a Sennheisery sou na me moc drahy.
Podpis -> klik na 'www'
lu.kas
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Czulibrk 24. 2. 2007 14:47

Bohuzel nemuzu srovnavat s Kossy, neslysel jsem, ale basy u EP-630 jsou, jak bych to rekl, "uveritelne". V zadnem pripade "omracujici", nebo "bombasticke" atd. atd.

Shrnul bych to tak, ze Creativy za svou cenu odvadeji skvelou praci, ale stale to neni zadna spicka ... kdybych si dnes kupoval nove sluchatka (mam na mysli spunty), zkusil bych pravdepodobne stesti na ebay.com a sel po Shure E2C.

K tomu pouziti ekvalizeru, no ja nevim. Prijde mi to jako skrabat se pravou rukou za levym uchem :) Jiste, je to reseni, ale snazil bych se tomu vyhnout (ekvalizer nepouzivam, i pres to, ze Rockbox nabizi pomerne slusny).

btw. sluchatka sla opet cenou dolu, porty se daji sehnat uz za 1099,-, EP-630 dokonce pod 600,- (ja je bral za cca 740,-) ...
Olé!
Czulibrk
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 25. 2. 2007 13:26

Basy jsou na EP - 630 solidní, ale zdaj se mi trošku plošší než na The Plug. Co se týká podání bicích, dobře nazvučenej buben hraje dobře na obou a špatně nazvučený jen na Kossech, protože ty si ho dokážou vymyslet :lol: celková úroveń, jak jsem řekl. kossy lepší, prokreslenější. rozhodoval bych se podle toho, jak je pro tebe důležité výškové pásmo, a máš - li EQ, který nezkresluje, The Plug jsou jednoznačně lepší.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků