Slaboproude rozvody v bytě - satelit.

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pawel 8. 3. 2007 18:28

Připravuji rozsáhlejší rekonstrukci bytu a přemýšlím jak vyřešit rozvody slaboproudu. Jde o to aby na třech místech(ložnice, obývák a pracovna) šlo přehrávat obsah z PC(serveru). To vyřeším strukturovanou kabeláži, a před každý TV vždy připojím nějaký síťový multimediální přehrávač, která se dá ovládat DO. Ale jak mam rozvést signál ze satelitu? Asi mi je jasné, že u každé z televizi bude samostatný přijímač. Ale jak mám vest k tomu kabely, když budu mít 3 konvertory. To musím vést do každého přijímače 3koaxy? Mám obavy že se to ani nevejde do zdi, když už tam bude ta struktura a rozvody k reprákům. Řešil už někdo něco takového?
Pawel
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod venousekh 8. 3. 2007 18:40

Kdysi jsem to řešil u rozvodu ze satelitní anteny do satelitního přijímače a zároveň do PC satelitní karty. Nakonec jsem žádný multiswitch nenašel. Opačně to není problém - tedy z více antén do jednoho přijímače.
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Teeboy 8. 3. 2007 18:47

Teoreticky to jde pres loop out, ale musel by jsi sledovat kanaly se stejnou polarizaci.
Teeboy
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 3. 2007 22:07

Na rozbočení signálu z jednoho zdroje do více receiverů stačí i pasivní odbočovače, pokud není za nimi dlouhý koax s velkým útlumem, ale sloučit 3 výstupy z LNB konvertorů do jednoho bych nedoporučoval. Spíš bych to řešil tak, že bych nainstaloval ke každému konvertoru 1 receiver a jeho RGB + audio výstupy bych pustil do systému řešeného jako sběrnice, a u těch zmíněných multimediálních playerů něco jako multi-switch na přepínání vstupů k jednotlivým "sběrnicím". Dálkové ovládání by musely vyřešit "učicí" univerzální ovladače s přepínáním pro ovládání několika přístrojů, a do systému kabelů přidat i "kabelové prodlužováky" s infrapřijímači u každého playeru a vysílači u receiverů. Takže "dálkáč" např. v ložnici by jako 1. přístroj ovládal multiswitch, 2. by byl multimedia-player, 3-5 by byly satelitní receivery přes ony "prodlužováky", možná by i nějaký kanál zbyl pro ovládání PC s hudební databází atd. Ale nikomu nepřeju tu instalaci budovat a pak ty problémy, když se 2 uživatelé budou dohadovat o to, který sat-kanál se bude sledovat, pokud jsou žádané NÁHODOU na stejném sat-kompletu a z receiveru jde na výstup pouze jeden!!!
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod venousekh 10. 3. 2007 06:57

EKKAR píše:Na rozbočení signálu z jednoho zdroje do více receiverů stačí i pasivní odbočovačeb/quote]


Tohle prostě nefunguje. Osobně odzkoušeno.
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod richie9 10. 3. 2007 07:10

Zo satelitom to neni tak jednoduche ak chces pozerat na kazdom ini program tak potrebujes ku kazdemu osobitne LNB cko.Aj ked sa daju kupit dual LNB aj tak potrebujes ku kazdemu tuneru tahat kabel.Zaz tie koaxi nie su az tak hube kludne ich vies dat do jednej 20 trubky.
richie9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 10. 3. 2007 20:09

Pro venouska - ty odbočovače musejí být schopné přenést ss napájení z vnitřní jednotky do LNB, přepíná se s ním polarizace V/H a po stabilizaci se jím i napájí samotná LNB. Hodnotu napětí pro V/H najdeš v papírech každé LNB, ale pokud je na 1 LNB víc receiverů, musíš vyřešit, zda budeš používat obě polarizace, nebo jen jednu, nastavenou zvenku na LNB "nafest". Dělá se to kondenzátorem, kterým se ss oddělí výstup LNB od kabelu a tlumivkou, přes kterou se na ten samý výstup LNB (=vstup ovládání polarizace) přivede zvenčí to ovládací napětí. Některé typy LNB dřív měly i samostatný vstup pro toto napětí. Pak bys musel mít na 1 satelit 2 LNB, jednu trvale přepnutou na H, druhou na V, abys mohl na dvou receiverech koukat v 1 momentě na 2 různé programy s opačnou polarizací signálu.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Sorensen 10. 3. 2007 20:15

A co takhle: Ke každému přijímači zvlášní kabel, k parabole. Na ní umístit LNB se čtyřmi výstupy a při použití více LNB pro příjem z více družic také 3 x přepínač Diseq
Sorensen
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mafo 10. 3. 2007 20:15

existuji zesilovace s diseq a jeste k tomu i s rozbocovacem...ale jsou celkem dfahe,
ps jaky budes mit ten ethernetovy prehravac? kolik bude stat?
Life is war with PC (etc.).
Mafo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bilardos 10. 3. 2007 20:17

pro 3 příjmače a příjem 3 různých družic potřebuješ:
1) konvertory s příslušným počtem výstupů (kolik TV, tolik výstupů musí mít konvertor (3 TV = 4 výstupy z konvertoru)
2) pokud máš SAT na více družic, pak púotřebuješ tyto konvertory spojit do jednoho kabelu. To se řeší DISEqC přepínači. o5 různé dle počtu připojených konvertorů. (3 různé družice = DISEqC pro 4 konvertory) Ten to sloučí a do satelitního příjmače jde už jen jeden kabel. Ke každému příjmači solo.
Jiné řešení není, protože by si jinak příjmače kradli signál a nebo by to bylo ještě složitěší řešení.
Fíla: vkládání odkazů do podpisu je v rozporu s pravidly fóra, a proto byl odstraněn
Bilardos
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Sorensen 10. 3. 2007 20:19

Těmi LND jsem myslel něco takového: http://www.svet-it.cz/product.aspx?id=151293
Sorensen
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod venousekh 11. 3. 2007 07:14

EKKAR píše:Pro venouska - ty odbočovače musejí být schopné přenést ss napájení z vnitřní jednotky do LNB, přepíná se s ním polarizace V/H a po stabilizaci se jím i napájí samotná LNB. Hodnotu napětí pro V/H najdeš v papírech každé LNB, ale pokud je na 1 LNB víc receiverů, musíš vyřešit, zda budeš používat obě polarizace, nebo jen jednu, nastavenou zvenku na LNB "nafest". Dělá se to kondenzátorem, kterým se ss oddělí výstup LNB od kabelu a tlumivkou, přes kterou se na ten samý výstup LNB (=vstup ovládání polarizace) přivede zvenčí to ovládací napětí. Některé typy LNB dřív měly i samostatný vstup pro toto napětí. Pak bys musel mít na 1 satelit 2 LNB, jednu trvale přepnutou na H, druhou na V, abys mohl na dvou receiverech koukat v 1 momentě na 2 různé programy s opačnou polarizací signálu.k/quote]


Máš prosím nějaký tip na takový rozbočovač ?
Lenovo Ideapad 5 Pro AMD Ryzen 7, RAM 16 GB , Windows 11 Pro
venousekh
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vladimir 11. 3. 2007 09:32

Pochopil jsem dobře situaci? 3 satelitní antény nasměrované na různé satelity, 3 samostatné přijímače?

Pak jsou nástiny řešení zde:

Varianta 1:
3 kusy Přepínače čtyřnásobné: http://www.er-tronik.de/shopdh/catalog/ ... ts_id=2520

K tomu 3 kusy LNB typu QUAD (ne QUATTRO), doporučuju značku invacom (jinak se ti může stát, že některé slabší satelity budou nedostupné) a velké paraboly (pro 3 přijímače potřebuješ perfektní signál, aby se dal rozbočit)


Varianta 2: multipřepínač, něco jako http://www.er-tronik.de/shopdh/catalog/ ... ts_id=4420 , tobě by stačil model 13/4 (13 vstupů, 4 výstupy), asi existuje, jenom jsem ho zrovna nenašel. K tomu 3 kusy LNB, tentokrát QUATTRO, (ne QUAD), opět velké paraboly. (poznámka: 13. vstup slouží pro pozemní TV a rádiové frekvence, které můžeš vést stejným koaxem a u televize zase zozbočit pomocí účastnické zásuvky nebo rozbočovače)


Jak ve variantě1, tak ve variantě2, od parabol povede 12 kabelů k přepínačům, od přepínačů pak po jednom kabelu ke každému přijímači.


Varianta 3:
Pasivní rozbočovače nedoporučuji - nelze sledovat rozdílné satelity na různých přijímačích, pokud jsou rozdílně polarizovaké nebo vysílají v rozdílných frekvenčních pásmech. Kromě toho 3 přijímače a 3 paraboly nejsou pasivními rozbočovači vůbec řešitelné.

Pro Venousekh: příklad takových rozbočovačů:
http://www.er-tronik.de/shopdh/catalog/ ... ts_id=3973
http://www.er-tronik.de/shopdh/catalog/ ... ts_id=3974
http://www.er-tronik.de/shopdh/catalog/ ... ts_id=3975
vladimir
Junior
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků