[recenzia] Sennheiser PX 100

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod eraser_svk 18. 3. 2007 20:11

Sennheisery PX100 preslávilo priame konkurovanie legendárnym Koss Porta PRO, keď už od doby ich uvedenia sa vedú dlhé diskusie, ktoré slúchadlá sú lepšie... Poďme sa pozrieť, či oprávnene !

Zdroje zvuku :

-MP3 prehrávač TEAC MP-111 /hudba v MP3, WMA, bitrate 128-256kbps/
-Zvuková karta Creative SB Surround 5.1 external /Audio CD, FLAC ,hudba v MP3, WMA, bitrate 128-256kbps/ , prehrávač Foobar


Specifikacie :


Min. frekvence
15Hz
Max. frekvence
27000Hz
Citlivost
114dB/mW
Zkreslení
0.1%
Impedance
32ohm
Ovládání hlasitosti na kabelu
ne
Délka kabelu
1.4m
Hmotnost
60g



Balenie :


K sluchadlam sa dodava este praktický "obal" na transport, ktory uputa svojim vzhladom.

Vzhľad:

PX100 sú prenosné supraaurálne slúchadla, s moznostou zlozenia do priestorovo usporneho stavu. Ide o otvorene sluchadla, takze sluchadla netlmia hluky z okolia a okolie pocuje, co prave sluchadla prehravaju, avsak poskytuju znacne vyssiu kvalitu prehravania, ako uzavrene sluchadla v tejto triede.

Obrázek

Na prvy pohlad sluchadla nebudia pozornost. Vyzeraju ako lacne low-endy za 400Sk.
Pri blizsom pohlade je mozne si vsimnut vysoku kvalitu spracovania, neporovnatelnu so sluchadlami za 400Sk. Po dlhom preskumavani mozno prist na vyhody ich konstrukcie, dobru skladnost a vynikajucu ergonomiu.

Veľmi užitočné je vystuženie medeného kabla Kevlarom, zlepšujúcim jeho celkovu odolnost, čo pri
triede "STREET-WEAR HEADPHONES"považujem za veľké plus.


Ergonomia :


Vdaka premyslenej konstrukcii sa sluchadla velmi prijemne nosia na drvivej vacsine hlav. Prispievaju k tomu aj jemne a mozno az prilis pruzne molitany. Prítlak je ideálny, ani po niekoľkých hodinách netlačia.

Zvuk :

Test na MP3 prehrávači :


Už pri teste na MP3 prehrávači Teac MP-111 slúchadla ukázali svoj potenciál. Pokryté celé frekvenčné pásmo, dokonca veľmi vyrovnane nie je pri slúchadlach tejto triedy bežné. Celkovo možno povedať, že zvuk bol veľmi prirodzený, čo pri prehrávačoch s nekvalitným výstupom a MP3 s nízkym bitrate je skôr na škodu, keďže aj tie najmenšie chyby zvuku vyjdú na povrch, avšak pokiaľ má prehrávač kvalitný výstup a počúvaná skladba je vo vyššej kvalite, nebudete veriť, že máte na hlave malé "supraaurálne" prenosné slúchadlá s "lookom za 400Sk".
Musím pochváliť aj veľmi nízku Impendenciu 32 Ohmov, čo sa spoločne s citlivosťou 114dB prejaví na slušnej hlasitosti a nízkej spotrebe, čo je vzhľadom na ich určenie výrazné plus v boji proti Portám PRO.
Výdrž MP3 prehrávača bola takmer rovnaká, ako s dodávanými špuntami.


TEST na externej zvukovej karte Creative SB Surround 5.1 external


Po zapojení slúchadiel na externú zvukovú kartu ma prekvapilo, akou vysokou hlasitosťou sú slúchadlá schopné hrať bez skreslenia. Trúfam si povedať, že pre PX100 nie je potrebný ani slúchadlový zosilňovač /samozrejme záleží na výstupnom výkone zdroja/.
Spodné pásmo je vykreslené lineárne už od 20Hz, bez akéhokoľvek zvýraznenia, čo je pri klasickej hudbe a jazze je ideálne... Poslucháčom týchto hudobných štýlov vadilo u konkurenčných Koss Porta PRO zvýraznenie basových frekvencií okolo 70-200Hz, čo "zatienilo" detaily stredného pásma. Pri metale a elektro-hudbe by však zvýraznenie týchto frekvencií nebolo na škodu. Laik zvyknutý na prebasované počítačové 2.1 reproduktory by povedal, že PX100 má "slabé basy". Z jeho hľadiska by aj mal pravdu, avšak pri bližšom posluchu by zistil, že PX100 má dostatočne silné basy, ktoré sú presne mierené a sú len tam, kde majú byť.
Stredy sú podobne ako basy, neutrálne, detailné a bez prifarbenia. Sú dobre zrozumiteľné aj vďaka neutralite basov. Výšky sú čísté a jasné, miestami až agresívne /hlavne pri metale/ , nie však nepríjemné.
Celkové zladenie zvuku je vynikajúce, PX100 reprodukuje len to, čo im pustíte...

Mnohým možno predsa bude vadiť "menej basov" v porovnaní s KOSS Porta PRO. Slúchadla som otestoval aj s ekvalizérom nastaveným tak, aby PX100 produkovali zhruba rovnaké množstvo basov, ako Porty PRO. Slúchadlá to zvládli, dokonca bez skreslenia pri stredne-vysokých hlasitostiach, stále dostačujúcich na kvalitný posluch hudby.

Slúchadlá púšťajú do okolia relatívne slušné množstvo zvuku, pri vysokých hlasitostiach ľudia vo vašom okolí dokážu presne identifikovať púšťanú skladbu, v extrémnych prípadoch aj jej text.

Skúšal som, do akej miery je poznať kompresiu MP3 skladieb na týchto slúchadlách.

128kbit - nedostačujúci bitrate, dá sa spoznať po pár sekundách posluchu nedostatkom vysokých frekvencií a detailov v strednom pásme
160kbit - záleží od nastavenia kodeku, v prípade dobre nastaveného Lame sú niektoré hudobné štýly počúvateľné, rozdiel medzi vyššími bitrate je však citeľný
192kbit - niečo ako nepísaný štandard... pri dobrom nastavení Lame kodeku a niektorých štýloch hudby je ťažké rozpoznať rozdiel medzi vyššími bitrate
224kbit VBR - dostatočná kvalita pre vacsinu hudobých štýlov /okrem orechstrálnej hudby/
256kbit VBR a viac - dostatočná kvalita pre všetky štýly

- samozrejme závisí na kodeku a spôsobe konvertovania, uvedené komentáre platia pre LAME 3.90 a vyšsie, pri najvyššej nastavenej kvalite. Pre OGG Vorbis platia zhruba 60-65percentné hodnoty bitrate, Windows media cca 65-70 percentné hodnotoy.

Sennheiser PX 100 sú veľmi podarené prenosné slúchadlá. Oproti Koss Porta PRO strácajú na absencii ComforZone /možnosť nastaviť prítlak slúchadiel/ a doživotnej záruky, avšak dokážu hrať hlasnejšejsie pri menšej spotrebe, majú vystužený kábel pre vyšsiu odolnosť a zvuk majú porovnateľný, prirodzenejší.
Pre to je výber na vás, jedno je však isté, chybu s kúpou PX 100 určite nespravíte.
Naposledy upravil eraser_svk dne 19. 3. 2007 16:39, celkově upraveno 1
eraser_svk
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xmickey 18. 3. 2007 20:22

Ted jsi mi to zamotal. Hrozně dlouho vybírám které si koupím. Už sem byl rozhodnutý pro Porta Pro a ted ses objevil ty ! :) A zase od začátku... Ne, myslím že vsadím na legednu: KOSS
2016 VW Golf VII 1.6 TDI
2010 VW Golf VI 1.4 TSI
Samsung Galaxy S23
xmickey
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 18. 3. 2007 20:30

Recenze velmi pěkná, tleskám! Jen tak dále!

Snad jen malinkou poznámku a to sice k citované větě.. Ideální je vo všech případech, ale konkrétně v klasické hudbě a jazzové hudby se tak nízké basy dost často třeba ani nevyskytují.
eraser_svk píše:Spodné pásmo je vykreslené lineárne už od 20Hz, bez akéhokoľvek zvýraznenia, čo je pri klasickej hudbe a jazze je ideálne... e/quote]


A copyright je sice pěkný, ale myslím, že k ničemu (viz. podmínky pro příspívání do diskuze).. Tedy v případě, že je to kvůli Computer Press a.s. Pokud to máš kvůli tomu, aby to někdo cizí nezkopíroval, tak to je pak něco jiného.
:wink:
Naposledy upravil Jersey II. dne 18. 3. 2007 20:36, celkově upraveno 2
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eraser_svk 18. 3. 2007 20:34

jj, diky
eraser_svk
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod martin_o5 18. 3. 2007 20:38

Taky chválím. Povedená recenze...
"Štěstí je jako malé dítě. Musíte ho neustále podpírat a pomáhat mu"
martin_o5
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod negr 18. 3. 2007 21:04

Pěkná recenze na výborná sluchátka.
-We gotta get out of here dude!
-Why?!
-C4 yourself!
negr
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zivjo 19. 3. 2007 23:50

Taky je mám a musím říct,že jsou zvukově dokonalé.Akorát mi obecně nedochází smysl otevřených sluchátek na ven.Jelikož vůbec netlumí okolní zvuky slyším z okolí každé projíždějící auto,o čem se kdo baví a nemůžu se skoro vůbec soustředit na to co poslouchám.V autobuse a vlaku hudbu prakticky neslyším.Jediná šance je to opravdu hodně zesílit,ale pořád to není ono.Kdo jednou venku používal špunty nebo uzavřená sluchátka už se těžko bude vracet k otevřeným.
Sony NWZ-S638,Iriver T10,Iphone + Head-Direct RE2,Sennheiser PX100,Cresyn
zivjo
Junior

Odeslat příspěvekod dallas96 20. 3. 2007 20:59

Pekna recenzia, konecne niekto spravil recenziu cisto len o tychto sluchatkach :)
Len sa chcem spytat autora ako zistil ze kabel je vystuzeny kevlarom?
dallas96
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 20. 3. 2007 21:13

Hodily by se reálné fotky, ono většinou je rozdíl mezi realitou a ilustracnim fotem.
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bobroněnko 20. 3. 2007 21:58

he, gratuluju, cekal sem, kdo se tohoto ozehaveho tematu ujme. docela by me zajimala recenze na PX100 od nejakeho kossare.
Hell was full...so I came back!
Bobroněnko
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eraser_svk 21. 3. 2007 16:17

2 dallas96 - diky, tento udaj uvadza vyrobca... nemal som moznost si ho nejak prakticky overovat

2 oneill_sx1 - momentalne ich nemam ako vyhotovit, ale budem sa snazit v dohladnej dobe...

2 Bobroněnko - tiez diky, mna by to tiez zaujimalo :wink:
eraser_svk
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 8Paul 21. 3. 2007 16:52

Já je teda používám každodenně snad tři měsíce, a to právě ve vlaku a autobuse, při chůzi po městě...a je pravda, že je mám hodně nahlas - ale hudbu slyším suprově, nemám problém s tím, že bych se na ní nemohl soustředit.Ani si mi zatím nikdo nestěžoval že by ho rušila..Ale zatím jsem za tu dobu potkal jen jednoho člověka co je taky měl, v Teplicích a Ústí moc rozšířené nebudou :) - každý má pecky (které absolutně nesnesu, nic co se strká přímo do uší mi nevyhovuje).
"War does not decide who is right, war decides who is left."
8Paul
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 22. 3. 2007 17:54

Pro zajímavost jsem vytvořil srovnání kmitočtových průběhů mezi Sennheiser PX100, PX200 a Koss Porta Pro a Sporta Pro, na kterém je mimo jiné pěkně vidět rozdíl mezi otevřenými a uzavřenými sluchátky.

Obrázek
http://www.headphone.com/technical/prod ... Headphones

PS: Nechci vyvolávat žádný flame.
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 22. 3. 2007 18:04

Ano, basová složka je potlačena, cože je samozřejmé. Vzhledem k tomu, že membrána při reprodukci basů kmitá v největším rozsahu, potřebuje dostatečný "přísun" vzduchu, proto trpí uzavřená sluchátka většinou nedostatkem basů. Reprosoustavám se pomáhá tzv. bassreflexem, který zajišťujě možnost dýchat a tím zajišťují pohyb membrány ve větším rozsahu.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Czulibrk 22. 3. 2007 20:04

My jsme se ve skole ucili, ze bassreflexem prochazi zvuk fazove posunuty od vyzareneho originalu o periodu (jednoduse delsi cestou skrz ozvucnici). Ve vysledku se tedy oba spoji.

A vzhledem k tomu, ze ruzne "odrazet" se umi jen basova slozka, bassreflex vede ke zvyrazneni basu. Je to docela jednoduche, ale jen tezko se to da takto popsat :))

No flame, jen tak matne vzpominam na SŠ ... ;)

Trochu je to naznaceno tady:

http://www.incar-hifi.de/Bassreflex.gif

Proto je taky takovy problem udelat dobre bassreflex amatersky. Spravne propocitani neni jednoduche, navic firmy to muzou odladit, amater jen tezko. Muze se pak stat, ze basy "seslabi", protoze se basove slozky navzajem odectou diky nepresnemu posunuti o periodu ...
Olé!
Czulibrk
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků