Rozdíly mezi HDMI a DVI?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mach4 9. 6. 2007 12:21

taky mě zajímá ta délka
na svých www se snažím shromáždit vše o HTPC na jednom místě!!!
mach4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ---> ondratel <--- 9. 6. 2007 21:06

1) DVI vetsina HDCP nemaj, HDMI maj fsechny

2) spatne ste me pochopili. rozdil mezi znackovym a neznackovym neni vubec zadnej, rozdil je f ty dylce. idys si koupite drahej (a on levnej 10 nebo 15 m kabel ani koupit nejde) tak ztrata kvality obrazu oproti tomu i levnymu kratkymu je tragicka. proste problem prenosu na vetsi vzdalenosti nebyl vyresen... maj ho jak DVI tak HDMI

EDIT: este bych mel dodat, ze system (monitor, kabel, grafarnu...) je lepsi mit bez HDCP - sou s tim akorat problemy. bohuzel se nam to nevyhne...
---> ondratel <---
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KillerZero 9. 6. 2007 21:10

1) první opravdu ne, potom si chytráci stěžovali, "že byli podvedeni", když reklamní kampaň uváděla hdcp jako nutnost funkčnosti.

2) jak se ta ztráta konkrétně projevuje?


Možná že vyhne, to se ještě uvidí. A i kdyby, torrenty to jistí :)
KillerZero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ---> ondratel <--- 9. 6. 2007 23:17

hele, to newim - tady mas clanek, muzes si pocist:
http://www.audioholics.com/education/ca ... -with-hdmi

...ja sem na to linej - presel sem jen k zaveru, jak je to s tim co slibovali ze HDMI vyresi problemy DVI na delsich kabelech - a nevyresilo.

osobne si myslim ze to bude jako s utlum na utp - proste ztraty, takze jako dys koukas na analog TV za hustyho snezeni...

taky sem nekde cet ze krome coaxu se da na dlouhy vzdalenosti pouzit celkem dobre i VGA - ale musis pouzit stinenej a ten nejtlustsi co sezenes...

jinak, jeden sefik mi ted pred chvilej psal ze pouzil jednou HDMI kabel M-series od firmy Monster a mel ho asi 70 m a zadnou ztratu kvality nezpozoroval (ale byl to jen subjektivni dojem - zadny testy nedelal)

jen sem tak zagooglil a zjistil ze 7m HDMI Monster M-Series stoji 350 €
takze 70m bude tak za 3500 € (mozna vic - neplati prima umera 1m...tolik ---> Xm...x*tolik - vyrobit delsi kabel f jednom kuse je slozitejsi)
---> ondratel <---
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KillerZero 9. 6. 2007 23:51

Jeden článek nic nedokazuje...
A nejde o kvalitu, on ten přenos spíš prostě selže (tedy nebude to fungovat) možná těsně na hranici bude to "sněžení"

Co to kecáš za nesmysly že delší kabel je dražší? Naopak, kratší je dražší, protože cena kabelu = kabel samotný + konektory a konektory samozřejmě platíš ať je sebekratší.

TO by mě zajímalo kdo ti nakecal ten nesymsl, že vyrobit drahej kabel je nějak težší :D
KillerZero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ---> ondratel <--- 10. 6. 2007 09:11

to by me zajimalo co ty vis o kabelech - v tomhle pripade spis dratech...

vyvalcovat 3m medenej drat neni problem, ale 100m drat tak aby tloustka a kvalita byla udrzena po cely dylce na stejny urovni se ne vzdy povede...

no a u optickejch kabelu je to este slozitejsi.

proto ti rikam, jako ze klasickej spotrebitel (ty) ma za to ze dys koupi delsi prkno kery si doma prerizne napul tak zaplati min nez dyby si koupil dve kratky prkna... to proste ve svete high-tech neplati...

problem je ze kabely se original delaj tak do 15m a delsi si vjecinou musis udelat sam...
---> ondratel <---
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod KillerZero 10. 6. 2007 09:51

No všechny kabely co sem doteď viděl byly role, ze kterých se vždycky vzala potřebná dýlka. Platí pro elektrický i optický.
Mě by zajímalo, jak si ty představuješ, že se ty kabely vyrábí...
KillerZero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mach4 10. 6. 2007 16:23

souhlasím s Killerem, každý kavel se vyrábí z většího kusu, který je většinou namotaný na bubnu. Výroba kabelu v řádu desítek metrů není problém a u např. kilometru se použijou dva+spojka.

Ale stejně si myslím že to trochu odbočilo od tematu
na svých www se snažím shromáždit vše o HTPC na jednom místě!!!
mach4
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod antihulán 10. 6. 2007 16:57

neviem co sa hadade. Pri Televizoroch LCD/PDP je pripojenie cez DVI alebo HDMI rozdiel okom nerozoznatelny. !!! Mam to na vlastnu past odskusane na 32" LCD TV SAMSUNG.
Bůh mi odpus?...
antihulán
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Anunnaki 10. 6. 2007 23:43

a) HDCP nema nijakou spojitost v HW nebo kabelech ci koncovce s HDMI nebo DVI-D. HDCP je sifrovani/ochrana a koduje se jeste pred vstupem signalu z graficke karty do konektoru DVI-D nebo HDMI. A obracene hned po prichodu pres HDMI nebo DVI-D se dekoduje HDCP. Ale neni to zadna funkce DVI-D nebo HDCP. Vse se deje pred nebo za DVI-D/HDMI prenosem.

b) rozdil KVALITY obrazu neni absolutne zadny mezi kabelem za 75KC a kabelem za 1000KC. Tedy u obou bude obraz stejny, protoze se jedna o digitalni prenos. Tedy kvalita obrazu je vzdy na bit stejna. Kvalitnejsi kabel ma vetsinou "medene" dratky o vetsiho prumeru takze dochazi k mensimu utlumu signalu na vetsi vzdalenost, tedy signal je i na vetsi vzdalenost citelnejsi. Take tyto kabely vetsinou maji hrubsi izolaci kolem techto dratku, a ty jsou pak vlastne od sebe vzdalenejsi, takze i vzajemne ruseni mezi dratkama je pak nizssi, takze signal je mozne cist/dekodovat bez chyb na vetsi vzdalenost.

Jak se projevy "nekvalitni" obraz u DVI-D nebo HDMI ? Jednoduse vidite, ze se na obraze objevuji zelene tecky misto nekterych konkretnich barev v obraze. To znamena za jiz neni mozne dekodovat digitalni signal bez strat protoze signal prichazejici po kabelu je bud prilis utlumeny nebo zaruseny (ve skutecnost obe dohromady).

Z toho plyne ze do 1,5m pokud neni kabel poskozen, Vam staci uplne nejlevnejsi za 75KC. Pokud potebujete preklenou vetsi vzdalenost, potrebujete kabel s mensim uzlumem a mensim rusenim uvnitr kabelu. Chybovost poznate ihned okamzite v obraze, pokud se skutecne vyskytne.
Anunnaki
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mahatma 11. 6. 2007 10:06

---> ondratel <--- píše:osobne si myslim ze to bude jako s utlum na utp - proste ztraty, takze jako dys koukas na analog TV za hustyho snezeni...

jinak, jeden sefik mi ted pred chvilej psal ze pouzil jednou HDMI kabel M-series od firmy Monster a mel ho asi 70 m a zadnou ztratu kvality nezpozoroval (ale byl to jen subjektivni dojem - zadny testy nedelal)

Hodně záleží na rozlišení, pokusil jsem se se značkovým (hodně tlustým) kabelem táhnout 25m při rozlišení 1600x1200 a nic, žádný signál. U menších rozlišení se projevují výpadky v podobě černých vlasových linek. Řešením je převod na UTP, ale to si 1600x1200 taky neporadí. Nakonec používáme analog (VGA) a to je v pohodě, i když ostrost není 100%.
mahatma
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod CrazyKid 21. 7. 2007 10:21

Koupil jsem si DVB-T přijímač SAMSUNG DTB-B460F za 1900kč s výstupy: 2x SCART a 1x HDMI, chtěl bych tento výstup HDMI napojit na LCD monitor bud s DVI nebo přímo se vstupem HDMI, dělají je například LG. Myslíte si, že po zapnutí DVB-T při vstupu signálu na vstup HDMI LCD monitoru se rozžhaví a pojede mi televize? Měla by dle mě. Chci prostě využít 22" LCD monitor pro připojení notebooku (D-sub) a DVB-T tuneru (HDMI,DVI), samozřejmě, že ne zároveň. Díky
SE T610; E50 + 1GB Kingston + LD-3W; NB Toshiba L20-183 + externí šuplík eSATA + disk WD 3200KS SATA II
CrazyKid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mahatma 23. 7. 2007 04:40

Nevím ... Já mám propojené přes HDMI DVD recorder a LCD TV, vše od Samsungu. Taky jsem myslel, že spuštěním DVD spustím přes HDMI i TV, ale nefunguje to. Dokonce když není zapnuté DVD, tak TV ani nedetekuje HDMI jako vstup.
mahatma
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Peter029 27. 7. 2007 08:36

Nefunguje. Pokiaľ si bol zvyknutý, že pri zapnutí dvd alebo vhs sa ti pri prepojení cez SCART TV automaticky prepla na AV kanál, tak na toto môžeš zabudnúť. Musíš si na TV manuálne navoliť vstup HDMI a potom môžeš pozerať. Mám Samsung LCD a Panasonic DVD, volal som do Samsungu prečo to nefunguje a nevedeli mi nato nič povedať. Takže asi tak.

http://www.digiinfo.cz/forum/viewtopic.php?t=2469
...lebo je čo sa aj delením množí - vedomosti...
Keyboard not found! Press any key to continue...
Peter029
Junior

Odeslat příspěvekod CrazyKid 29. 7. 2007 22:15

OK a myslíte si, že mi pojede DVB-T Tuner s HDMI výstupem propojený HDMI kablíkem s LCD monitorem s HDMI vstupem? Pozor s LCD monitorem k počítači s HDMI vstupem, né televizí!!! A to tak, aby zde byla možnost díky možnostem propojení těchto dvou komponent, sledování živého televizního vysílání.
SE T610; E50 + 1GB Kingston + LD-3W; NB Toshiba L20-183 + externí šuplík eSATA + disk WD 3200KS SATA II
CrazyKid
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků