Jakou značku kabelů doporučujete?

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 22. 9. 2007 19:15

Zdravím,
mám dotaz, jaké kdo používáte propojovací (signálové) kabely a jaké reprokabely? Zajímá mně především značka, případně typ kabelu a jeho cena a jakou s ním máte zkušenost.
Dá se to nějak jednoduše rozdělit (např. podle značky) na kvalitní a méně kvalitní? Jedná se mi o to, zjistit, který kabel je (při stejné cenové relaci) opravdu kvalitní a který se tak jenom tváří. Chtěl bych předejít tomu, že bych za tzv. kvalitní kabel dal např. 1000,-Kč, když kabel jiné značky by se prodával se stejnou kvalitou za 500,- Kč.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 22. 9. 2007 20:48

Proel
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 23. 9. 2007 10:37

Já mám dobré zkušenosti s doma udělaným signálovým kabelem z RG62 (vzduchové dielektrikum) a konektorů A.E.C Connectors RP-208. Konektory lze samozřejmě zakoupit jiné, ale značka A.E.C patří mezi špičku. Takový kabel pak vyjde na velmi dobré peníze při zachovaní velice dobré kvality zvuku. Pokud bys ale chtěl nějaký opravdový highend, tak výrobců je několik, cena již však odpovídá (resp. neodpovídá) požadavkům audiofilů.
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 23. 9. 2007 13:58

Když se na to podívám z hlediska bastlíře - technika, kterému jde o to, aby to hrálo "co nejrovněji", musím se pozastavit nad schopnostmi některých producentů OBLBOVAT veřejnost, a to i poměrně technicky fundovanou, jako jsou HiFisti. Ano, signálový kabel by měl odolávat průniku rušivých signálů zvenčí - to znamená, že by měl být tzv. STÍNĚNÝ - neboli s uzemněným vodivým obalem, anebo by se měl přenos signálu realizovat symetrickým vedením, v němž se rušení zvenčí ztratí díky způsobu zpracování na přijímací straně - diferenciální vstupní zesilovač z velké míry ignoruje soufázový signál - míra závisí na kvalitě operačního zesilovače, použitého na vstupu. Symetrické vedení proto díky této skutečnosti nemusí být stíněno. Ale na kvalitu přenosu nemá vliv jen odolnost proti vnějšímu rušení - kvalitní kabel (linka všeobecně) neovlivní přenos akustických frekvencí, ale pokud se použije koax, primárně určený pro vf aplikace, je potřeba říci, že jeho parametry nejsou pro nf zrovna ideální - jeho kapacita mezi středním vodičem a opletením funguje jako tzv. DOLNÍ PROPUST - ve spojení s výstupním odporem zdroje signálu a vstupním odporem následujícího stupně (lépe než odpory je říkat IMPEDANCE - MAJÍ KOMPLEXNÍ CHARAKTER) se chovají jako parazitní kondenzátor připojený mezi signálový vodič a zem - tedy více či méně omezují vysoké kmitočty. Pozor tedy na dlouhé koaxy - je potřeba porovnávat poslechem nebo kontrolou kmitočtové přenosové charakteristiky, jestli k tomuto jevu nedošlo. Na rovinu - u koaxiálních kabelů, určených na propojení domácích komponent, o celkové délce maximálně v jednotkách metrů NELZE říci, že by měly vliv na přenos vysokých kmitočtů, pokud tedy nějaký nadšenec (už jsem tady takové odkazy viděl) ty koaxy nepropojí paralelně 2 nebo dokonce více - parazitní kapacita se sčítá... Dalším vlivem, který při použití koaxu jako linkového propojení může ohrozit přenos vysokých frekvencí, je vysoká výstupní impedance zdroje signálu - pokud je příliš vysoká, omezuje proud, kterým se nabíjí na žádané signálové napětí už zmíněná parazitní kapacita kabelu - při menší strmosti narůstání napětí (= při nižších frekvencích) to nevadí, jakmile výtup díky své impedanci "přestane stíhat", dochází k omezení úrovně výšek. U moderních předzesů s operačními zesilovači na výstupech to příliš nehrozí - ale přece...

Jiná kapitola jsou reprokabely. Vzhledem k charakteru výstupů nf koncových stupňů se hledí především na jejich vysokou a spíše co nejvyšší vodivost, vzájemná kapacita sice také může ovlivnit přenos výšek, ale s ohledem na minimální obvodové impedance (jednotky Ohmů) jak na straně zesilovače, tak u repra NORMÁLNÍ SMRTELNÍK NEMÁ ŠANCI ZACHYTIT TYTO ZMĚNY POUHÝM SLUCHEM. Ano, vliv zde existuje, dokonce měřitelný - ale v porovnání s nedokonalostmi lidského ucha je natolik MIZIVÝ (zlomky procenta), že kdokoliv bude tvrdit, že slyší rozdíl mezi kabelem z běžné elektroinstalační mědi (99,9% čistoty) a kabelem takzvaně AUDIOFILSKÝM, z tzv. ČISTÉ MONOKRYSTALICKÉ BEZKYSLÍKATÉ MĚDI (výrobci udávaný stupeň čistoty je 99,999% Cu - klenotnická kvalita...), pošlu ho na vyšetření k primáři Chocholouškovi. Podmínkou pro porovnání musí samozřejmě být stejná délka kabelů, stejný způsob kontaktace a stejný účinný průřez vodiče. Rozdíl v impedancích takových vodičů je MENŠÍ NEŽ MIZIVÝ - přesto je laboratorními měřicími přístroji běžně zjistitelný. Výrobci takových monstrózních nesmyslů však bez uzardění tvrdí opak - že lidské smysly jsou dokonalejší, než technika. Potom bych těmto lidem doporučil zamyslet senad faktem, jak by postupovali v případě, že by jim někdo chtěl prodávat třeba zboží na váhu (cokoliv - mouku, cukr, zeleninu) nebo na objem (zase cokoliv - mléko, pivo nebo jiný truňk, benzín...) ve stejném tolerančním poli, jakým se vyznačuje lidský sluch - tedy +- 3dB žádný velký rozdíl. Ony ty 3dB jsou totiž pokles nebo nárůst u napětí na 0,707 nebo 1,41 násobek, u výkonu ještě více - mezi 0,5 a 2 násobkem... - a chtěli byste kupovat 10litrů benzínu u pumpy s tím, že nevíte, jestli Vám ze stojanu do nádrže nateče 7, nebo 14 litrů - vlastně cokoliv mezi tím? Ano, vliv reprokabelu je slyšitelný, ale pouze v případě, že si hudbymilovný posluchač, do té doby používající výrobcem své sestavy dodaný "reprokabel" = dvoulinku 2x0,25mm2, tuto drátonitku nahradí síťovou dvoulinkou 2x1,5mm2 - tedy průřezově 6x mohutnější - pak slyší mohutný nárůst všech detailů zvuku, které se mu na starém vedení ztrácely. Obecně pro tento případ platí, že stejnosměrný odpor vedení mezi zesilivačem e reprobednami BY NEMĚL BÝT VYŠŠÍ, NEŽ JE 1/10 POUŽITÉ ZATĚŽOVACÍ IMPEDANCE - pak lze jeho vliv na kvalitu přenášeného signálu považovat za zanedbatelný.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Scylok 23. 9. 2007 18:51

EKKAR:
Před pár lety jsem na kabely zastával úplně stejný "technokratický" názor. Dnes bohužel zvukové rozdíly mezi kabely slyším a stojí mně to dost peněz :(
Scylok
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 24. 9. 2007 08:40

Jak vidím, mnozí z vás zastávají zcela odlišné názory na vliv kabelů na výsledný zvuk.
Já jsem od té doby, co chodím po různých poslechových studiích, slyšel tolik nejrůznějších názorů na kabely, že vůbec nevím, co si o tom mám myslet. V jednom studiu mně přesvědčovali o tom, že čím kvalitnější (a dražší) kabel se použije, tím lepšího zvuku se dosáhne, ve druhém mi na rovinu řekli, že prováděli slepý poslechový test s 10 lidmi (všichni byli hifisti) na 300 tisícové aparatuře s tím, že vyměňovali pouze reprokabely od nejlevnějších až po kabel za 3000,- Kč/metr a jako bonus že tam dali běžnou elektrikářskou dvojlinku pro silové vedení. Protože nikdo nevěděl, jaký kabel tam zrovna je, většina z těch 10 lidí označila za nejlepší zvuk ten, který vycházel právě z elektrikářské dvojlinky. :D
Teď mi tedy řekněte, čemu mám věřit.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod Jersey II. 24. 9. 2007 09:05

Věř tomu, co sám slyšíš. Pokud neslyšíš rozdíly mezi jednotlivými kabely, tak na co zbytečně utrácet!
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 9. 2007 17:55

radek.kovacik píše:...V jednom studiu mně přesvědčovali o tom, že čím kvalitnější (a dražší) kabel se použije, tím lepšího zvuku se dosáhne, ve druhém mi na rovinu řekli, že prováděli slepý poslechový test s 10 lidmi (všichni byli hifisti) na 300 tisícové aparatuře s tím, že vyměňovali pouze reprokabely od nejlevnějších až po kabel za 3000,- Kč/metr a jako bonus že tam dali běžnou elektrikářskou dvojlinku pro silové vedení. Protože nikdo nevěděl, jaký kabel tam zrovna je, většina z těch 10 lidí označila za nejlepší zvuk ten, který vycházel právě z elektrikářské dvojlinky. :D
Teď mi tedy řekněte, čemu mám věřit.e/quote]


Tenhle test jsem absolvoval taky - ne sice v poslechovém studiu někde u prodejce, ale v Hi-Fi klubu tehdejšího právě zaniklého SVAZARMU - proto tvrdím, že normální elektrikářský kabel, pouze s patřičně dimenzovaným průřezem vlastního vodiče MUSÍ BÝT POSTAČUJÍCÍ PRO 99.99% případů poslechu. Prostě nesmíte mít na kabelu zbytečné úbytky ani na vlastní žíle, ani na přechodovém odporu mezi kabelem a svorkou na libovolném konci - a normální posluchač, s běžně civilizačně postiženým sluchem NIC NEPOZNÁ - nejrůznější DÝZY a TECHNOPÁRTY a podobné hlučné produkce vymetající hudební fanatik pak pozná ještě méně. to, co se povídá ve nejrůznějších fórech o kvalitě BI-WIRINGu, nebo TRI-WIRINGu, nebo dokonce o BI-AMPINGu - jejich sluch je natolik poškozený, že jim už nepomůže ani svěcená voda, natož nějaký (málem) svěcený kabel... daleko větší vliv na kvalitu poslechu má kvalita poslechového prostoru, reproboxů a zesilovače - kabel, pokud má dostatečný průřez a minimální přechodový odpor, slyšet prostě není. Jediné rozdíly mohou nastat, pokud se některá z hodnot změní nad limit - tím je obecně 1/10 zatěžovací impedance neboli impedance reproduktorů - u 4 Ohms beden tato změna dělá pouhé 0,4 Ohmu - tedy pokud celkový odpor vedení se zahrnutím přechodových odporů mezi svorkami zesilovače a kabelem a kabelem a svorkami repra vzroste na více než 0,4 Ohmu, dá se říci, že tato změna MÁ VLIV na výslednou kvalitu poslechu A MŮŽE BÝT ZAZNAMENATELNÁ LIDSKÝM SLUCHEM.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 7. 10. 2007 12:58

Když bychom se vrátili ještě zpět k signálovým kabelům, jaké značky používáte a jaká je vaše zkušenost? Máte všechny signálové kabely (audio, video, analog, digitál) od jednoho výrobce nebo používáte různé kombinace?
Ve dvou hifi studiích mi doporučovali kabely zn. B-Tech, že jsou velice kvalitní za lidovou cenu (prý jsou kvalitou lepší než ProfiGold a cenou na poloviční úrovni). Máte s nimi nějakou zkušenost?
Můžete něco doporučit s ohledem na cenu (předpokládám jejich použití v sestavě za 20000,- Kč bez repráků)?
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 10. 2007 19:58

V sestavě za 20 litrů nemají nějaké speciální kabely cenu - moje Hi-Fi minivěž Technics stála při nákupu 20... pořiď si kabely pokud možno co nejkratší, jen co bys s minimální rezervou dosáhl od konektoru ke konektoru, z nějakého dobrého - měkkého souosého kabelu s celoobvodovým opletením a kvalitními konektory, nemusí být cena v řádu stokorun za metr kabelu a tisícovek za konektor - konektor za stovku Ti udělá stejnou službu, jako konektor za 500,- a kabel za 20/m kliďánko nahradí monstrózní kábel za 500/m.

Jo, kdyby to byl překlep a ta sestava byla za 200 000,-Kč - to už by se pak dalo mluvit o signálových kabelech v ceně řádově 10 000 - v té celkové ceně už by to nebyla taková pálka...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod radek.kovacik 8. 10. 2007 09:10

Ještě bych to snad mohl upřesnit - bude se jednat o propojení digitálního satelitu, DVD přehrávače, AV receiveru a LCD televizoru, přičemž ta cena 20000,- Kč by měla být za AV receiver.
Cenu reprosoustavy předpokládám kolem 30000,- za set 5.0.
radek.kovacik
Junior

Odeslat příspěvekod JendaLinda 8. 10. 2007 14:45

U digitálních propojení jako HDMI a SPDIF stačí levnější kabely.
Co můžeš odložit na zítřek, odlož na pozítří.
JendaLinda
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod maler 8. 1. 2008 01:20

Poucna diskuse :). A jak to spojovat? Bananky, vidlice nebo rovnou ten svazek prisroubovat na terminal?
maler
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ShanDo 8. 1. 2008 08:23

oneill_sx1 píše:Proel

proel je tiez celkom oblubeny, aj ja ho budem mat:)
Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere.
ShanDo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 8. 1. 2008 19:26

maler píše:Poucna diskuse :). A jak to spojovat? Bananky, vidlice nebo rovnou ten svazek prisroubovat na terminal?

Signál před zesílením nebo digitální kódovaný samozřejmě tahat signálovým stíněným kabelem, napojovaným na patřičné konektory. Zesílený výkonový pro repra zásadně do pérových nebo šroubovacích terminálů - banánky se vyklepou, vidlice bez zajištění závitem nebo bajonetem taky, takže jedině krimpovaná nebo pájená oka nebo proříznutá oka = vidličky a pod šrouby nebo do pružinových svírek.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků