[recenze] Sennheiser HD 555

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 09:22

palinoch - moj nazor: vyzmi si bud HD555 alebo SR-60. HD595 su lepsie samozrejme, ale pokial nemas kvalitny sluchatkovy zosilnovac (a ani ho neplanujes), vazne pochybujem, ze budes pocut rozdiely v porovnani s HD555. A ak aj budes pocut mozno jemnulinke zlepsenie, otazka je, ci ti to stoji za 1500,- -2000,-SK vyssiu cenu. Inak, aj na head-fi prevladaju nazory, ze ak niekto ma HD555 a chce ist vyssie, nech si radsej nekupuje HD595, pretoze moze byt sklamany- ten rozdiel nebude az tak vyrazny. Taktiez tam neodporucaju kupovat HD595, ak nemas poriadny audio-retazec.
Podla mna na HD555 sa lame hranica, ked uzivatel moze ziskat jemne audiofilsky zvuk bez pouzitia sluchatkoveho zos. a nemusi vrazat horibilne sumy do zvyska audio retazca. Krok vyssie znamena dalsie nehorazne sumy a starosti a palinoch moze byt napokon uplne spokojny aj s HD555, SR-60. Ak mu vsetko bude hrat tak,ako ma, nebude mat dovod ist vyssie... :wink: Mozno to vyznie ako odhovaranie- to nie. Len mu chcem pomoct od dalsich nevyhnutnych financii. Sluchadla su jedna vec- ale to, do coho ich napoji je druha...

Jersey II. - s tvojim "evolucnym" retazcom suhlasim :) , ale az na jednu vec: Skok z 500,-SK sluchadiel na 4000,-SK pocitis ako zvukovu senzaciu. Ale skok zo 4000,- na 7000,- SK pocitis ako citelne zlepsenie. Lenze tento skok uz v sebe zakonite zahrna aj dalsie obrovske naklady na zdroj zvuku, zosilnovaci prvok atd. Ved HD600 asi nebudu urcene na mp3 s 2x10W... :lol:
Cize je to aj otazkou priorit- stoji mi urcite zlepsenie zvukoveho spektra za tych 20 000,-? Pekne to bolo vystihnute v recenzii HD555-iek na dansdata.com :" Jasne, daju sa kupit sluchadla za dvonasobnu cenu a dosiahnut o poznanie lepsi zvuk, ale uz nie dvojnasobne lepsi."

PS: Na head-fi je typek, ktory uprednostnuje HD555 pred HD600, skratka, viac mu vyhovuje prednes 555.... :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 09:32

Male doplnenie...na golias.cz (stereo&video) je recenzia HD650. Velmi tam kladu doraz na pouzity zdroj zvuku. Urobili aj maly pokus, HD650 napojili na prenosny pristroj (myslim, ze to bol discman) a dostali nejasny, temny zvuk so "zahuhlanymi" basmi. Vysledok? Lepsi zvuk na prenosnom pristroji dosiahli s Koss PortaPro ako s HD650... :wink:

Preto POZOR, nejde len o to kupit co naj sluchadla...aby sa nakoniec povodna radost za 8000,-SK nepremenila na zlostny fanatizmus za 20 000,-SK... :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 24. 12. 2007 09:44

Aurelius to řekl až moc výstižně:D Je sice krásný mít drahý a dobrý sluchátka, ale připojit je k něčemu, co nevyužije jejich potencionál je prasárna.
K přenosnému přehrávači bych volil Senny HD 555 - PX 100, Porty, Q-Jays, GRADA SR 60, SR 80 ještě také, ale vyšší modely už je zbytečnost.
Mně osobně se líbí GRADO RS 1, k tomu RA 1 a jsem na krásnejch 33 000,- ale pokud bych to zapojil k mp3, tak tu krásu zničím až bych se styděl :D
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 10:02

Dzordano_Bruno - presne tak! Sen je sen, ale realita... zase si treba povedat, ze kde to hi-end sialenstvo konci. Ved s HD555 a mp3 Creative Zen som dostal naozaj krasny, detailny a plny zvuk, ktory si vychutnavam na kazdej minute. A smelo mozem povedat, ze mam uz fakt vysokokvalitny zvuk, dokonca aj tak trochu high-endovy :wink: A ako napisal Dzordano_Bruno, kupim si spicku od Grada, ale urcite na tom nepustim mp3 so 192 kbps...a znova si prekopavat celu zbierku albumov len preto, aby som pocul, ze Sting mal v case nahravky v hlasivkach bacila zapalu hrdla, sa mi fakt moc nechce. A za tu cenu audio-retazca mam Egypt all inclusive, novu obyvacku, 107palcovy LCD TV, alebo celkom fajn auticko :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DC20 24. 12. 2007 10:05

aurelius9 píše:HD650 napojili na prenosny pristroj (myslim, ze to bol discman) a dostali nejasny, temny zvuk so "zahuhlanymi" basmi. Vysledok? Lepsi zvuk na prenosnom pristroji dosiahli s Koss PortaPro ako s HD650... :wink:

Ale sa pozri na impedanciu oboch sluchadiel, ktora podla mna v tomto zohrava velku rolu. Ten discman nema sancu dokonale vybudit HD650(300Ohm), narozdiel od KPP(60Ohm).
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 24. 12. 2007 10:06

jasne naozaj az taky aidiofil nie som ze by som si zadovazil zvukovy zdroj ale nic proti vkusu a vasni 8) . chcem kvalitu ale iba k svojmu mp3 na vecer, tak myslim ze ako tu padli tie navrhy tak to budu asi HD555 uz len z dovodu ze na sluchatka.net ich maju za cca 3790, no a este dizajn.
aurelius9 a to prepustanie zvuku do okoliteho prostredia?
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 24. 12. 2007 10:09

Sting mě pobavil, ale bohužel je to tak. Za ty peníze, co jsem už narval do audia bych jel krásně na dovolenou, tak na měsíc do tramtárie s celou rodinou, ale zase na jednu stranu koníček je koníček, pokud se držíme v normálních cenách(tísíce) a ne neskutečných(desetitisíce) za sluchátka, přehrávače atd, tak je vše ok, pokud ne, tak je to už průser , protože už takhle mám problémy sehnat svojí hudbu v mp3 alespoň 250Kb/s a pokud bych měl high-end komponenty, tak už bych musel investovat do CD a to je opravdu hodně peněz s mojí chutí na hudbu.
:D :D :D :D
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod hulller 24. 12. 2007 10:33

s vyskusanim suhlasim

ale povedzte mi kde v nitre najdem obchod ktory ma vystavene hd555, beyerdynamic a grado?
hulller
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 10:35

Dzordano_Bruno- jj, mas pravdu. Konicek je konicek, ale len v rozumnych medziach. Lenze mne to nahananie za kvalitnym zvukom uz zacina liezt na nervy a to z jedneho dovodu- vytraca sa z neho to najhlavnejsie- vychutnat si oblubenu skladbu. Vsetci si dajme ruku na srdce a povedzme, ci to nie je tak? Skor sa uz pozerame na to, ci dostatocne "realne" pocujem nadych spevaka a ine nepodstatne detaily, ale akosi zabudame vychutnavat si celkovu melodiu a to, preco ju mame radi. Pritom ani v skutocnosti neviem, ako presne znie spevakov hlas. Ved na chate sa mi hrozne zapacila jedna skladba a to som ju pocuval na FM charcaku za 300,-...A ked ju o hodinku opakovali, mal som radost, ze ju znova pocujem :lol:

palinoch - to prepustanie zvuku je pri vysokej hlasitosti dost velke, ale to mas pri vsetkych otvorenych sluchadlach. Vecer si nepotrebujem pustat hudbu nejako nahlas, cize nikomu v mojej blizkosti ta hudba nevadi. A cez den to ma rodina a aj ja na haku :wink:

DC20- ten impedancny nepomer je mi jasny, ale prave o tom som hovoril- sluchadla za 8000,- vs. zdroj za 3000,-SK. Mimochodom, myslim, ze v tej recenzii spominali, ze ten discman dostatocne vybudil sluchadla, ale skratka kvalita zvukoveho vystupu je stavana na prenosne modely, nie na tazky hi-end. Isty si vsak nie som :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 24. 12. 2007 11:13

aurelius9

Pěkně jsi se nám tu rozepsal, hezké. :wink:

Posluchači přestane stačit zvuk z nekvalitního reprodukčního zařízení, a tak přemýšlí, co si zakoupí. Jsou dvě vývojové cesty.

1) Buď půjde postupným vývojem - zakoupí si o něco dražší a lepší (mluvme tedy o sluchátkách) sluchátka. Po nějakém čase zjistí, že už nestačí ani tyto a pokukuje opět výše, zakoupí další. Zde už je patrný moment "zbytečného" finančního mezistupně. Pokud by rovnou koupil vyšší třídu, ušetřil by za ta sluchátka v kvalitativním řetězci horší.

2) Nebo rovnou bez zmiňovaného mezistupně zakoupí sluchátka kvalitnější a něco tím ušetří. Otázka je, zdali je pak schopen dostatečně ocenit kvalitu nových, kvalitních sluchátek. Dle mého názoru je postupný vývoj vhodný v případě, že člověk má úmysl dostat se až na pomyslný vrchol nebo se mu alespoň přiblížit. Jenže kdo má vědět, že jednou takto onemocní, že?

Jak z toho tedy ven? Jde-li člověku opravdu jen o něco lepší poslech a je si naprosto jistý, že sluchátka, co si koupil jsou jeho poslední a zároveň nemá přehnané nároky a snovou sestavu, opravdu má smysl zakoupit sluchátka ze střední třídy. Jenže pokud už si člověk před tím prošel jakýmsi "kvalitativním vývojem", dá se očekávat, že po čase přestanou stačit i ta dostatečná ze střední třídy. A právě v tomto případě je možná lepší koupit rovnou sluchátka high-end, protože ušetření už může být výrazné. To ale zase nastává jiný problém, zbytek poslechového řetězce aneb vždy je co vylepšovat. Vždycky říkám:,, Nechceš-li do HiFi kolotoče spadnout, nikdy nikde neposlouchej lepší sestavu a raději se spokoj s tím, co máš." Touha člověka někdy nezná mezí a onemocnět nemocí HiFi je více než snadné. Pakliže už v něm člověk je, nesmí nechat nemoc postoupit do konečných fází. Nejlepší je najít rozumnou cestu a nekupovat věci, o nichž sice hifista tvrdí, že rozdíl v kvalitě výrazně stoupne, ale ty ve slepém testu neslyšíš posun vůbec nikam.

Nejvýrazněji ovlivňují kvalitu reprodukce právě sluchátka. Nechci tu dávat žádná procenta, protože je nevím. Podíl je ale více než značný. Zdroj zvuku a sluchátkový zesilovač mají svůj podíl samozřejmě také. Je logické, že co z např. CD přehrávače vyleze nebo nevyleze a je zesilovačem zesíleno, popř. mírně upraveno, sluchátka přehrají nebo nepřehrají. Není ale již tak markantní. Možná byste se ale divili, že rozdíl mezi CD přehrávačem za cca 8tis. a za cca 20tis. je sice 12tis., ale rozhodně tomu neodpovídá kvalitativní posun. Ve vyšší cenové kategorii je každý desetitisíc opravdu malinkatým krůčkem a to už je podle mého ta poslední fáze nemoci. Člověk zapomíná na samotnou hudbu, ale snaží se za každou cenu sestavu vylepšovat a vylepšovat, i když už možná ani rozdíly neslyší, ale sakra byl o 30tis. dražší, tak přece lepší být musí.

A vůbec nevím, co jsem tím chtěl říct, jen jsou ty Vánoce a já se nějak rozepsal. Tak klidné svátky a držte se od HiFi nemoci dál. :D
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DC20 24. 12. 2007 11:26

Ja som ockovany :D
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 11:44

Jersey II. - ano, presne takto to vnimam aj ja. Niekedy ako zachrana pred hi-fi/hi-end sialenstvom postaci obycajna skromnost, zdravy rozum (alebo milovana zena) :wink:
Naozaj je to tak, vo vyssich cenovych hladinach su rozdiely v kvalite zvuku takmer zanedbatelne a urcite neodrkadluju cenovy rozdiel. Jasne, ze by som chcel mat hi-end retazec za 20 000,-, ale je to naozaj potrebne? Vsetko, co potrebujem pre vychutnanie hudby najdem uz v sete za 4000,- za sluchadla a mp3 za 3000,-SK
Samozrejme, vyssia kvalita laka ist po case este vyssie, ale tam ma odradza vysoka cena, nepomer v raste kvality (len drobne zlepsenia) a nutnost kompletne menit celu zbierku skladieb. A cela ta namaha preco???

Myslim si, ze uz samotne HD555 zabrdaju do hi-endu a davaju tusit, co sa skryva vo vyssich modeloch, ale zdravy rozum hovori- uz dost! Mozno, ak niekedy vyhram nejake loto: "kliknutim potvrdite kupu tohoto produktu: Sennheiser HD650" :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alximiq 24. 12. 2007 11:58

aurelius9 píše:Niekedy ako zachrana pred hi-fi/hi-end sialenstvom postaci obycajna skromnost, zdravy rozum (alebo milovana zena)


Este ze ma pred tou audiopliagou chrani aspon to tretie,ked uz tie prve dve nemam :mrgreen:

Mna by zaujmalo,kto by bol aky audiofil,keby neexistuje forum..
I`m not like them, but I can pretend..
alximiq
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod aurelius9 24. 12. 2007 12:12

alximiq - no, to by vyzeralo asi tak, ze si sedis pod mostom, si skoro nahy, spinavy, hladny a okolo teba Staxy, focal JM lab. Grande Utopia napojene na cd prehravac a zosilnovac McInstosh, kabel Cardas za 280.000,-SK a na cd podlozka EGO proCD a v ruke objednavka na fajnovy Burmeister :lol: a napajaci kabel natiahnuty nacierno od susedovej zahradky :wink:
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod palinoch 24. 12. 2007 12:12

aurelius9 - Naozaj je to tak, vo vyssich cenovych hladinach su rozdiely v kvalite zvuku takmer zanedbatelne a urcite neodrkadluju cenovy rozdiel.
co dodat absolutna travda. pocuvanie hudby ma byt pozitok v rozumnych medziach, ale nahanat sa za vernostou vo vysokych cenovych relaciach je asi uz o niecom inom. pekne sviatky
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků