[recenze] Shure SE530

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 23. 7. 2008 10:33

SHURE SE530
Uživatelská recenze

Balení, příslušenství
SE530 jsou zabalené jako ruská matrjoška. Vše je pečlivě zabaleno a ochráněno. Sluchátka jsou až v kartonovém obalu uvnitř luxusní krabičky z broušeného hliníku, kterou chrání ještě plastový obal.

Příslušenství zahrnuje malé pouzdro se syntetických materiálů a zipem, redukci na velký jack, prodlužovací kabely (23 cm a 91 cm), regulaci hlasitosti, miniaturní čistítko a množství nástavců.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Provedení, komfort
SE530 jsou nabízeny pouze v broznové metalické barvě. Špunty jsou vyrobené z větší části z plastu a mechanicky namáhaná část chránící kabel je gumová. Slícování dílů je v pořádku. Kabel je poměrně tenký, ale vyztužený kevlarem, takže je pevný a víceméně se nezamotává. Poměrně velký je konektor.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

Správné nasazení je velmi důležité, protože ovlivňuje zvuk. Zpočátku je třeba usazení vyzkoušet a zvolit si nástavce. Sám používám silikonové, protože se nasazují mnohem rychleji (cca 5 sekund) než pěnové, které se musí nejprve zmačkat a v uchu se pěna roztáhne. Osobně nemám problém mít sluchátka v uších několik hodin, ale nepohodlný může být kabel za ušima, když za kabel zatáhnete, řeže do uší, nicméně zásadně redukuje tzv. mikrofonní efekt. Se silikonovými nástavci je izolace od okolí velmi dobrá, pěna izoluje ještě lépe.


Obrázek


Zvuk
Shure SE530 používají tři měniče, ale je to dvoupásmový systém (jeden měnič hraje výšky + středy, a dva basy).

Bas je decentní, není zbytečně výrazný, ale ani slabý. Díky dvěma měničům pro basy bez problémů a detailně zahrají veškeré basy v nahrávce. Pochopitelně chybí fyzický prožitek jako u basů z reprobeden. Vibrace se vyskytují jen velmi zřídka.

Dominantní je středové pásmo. Čisté, velmi detailní, se výborným rozlišením nástrojů a prostorem. Vokály je opravdu radost poslouchat.

Zklamáním mohou být výšky, které jsou mírně seříznuté, například pecky Nokia HS-45 mají výšek více. Více cinkání lze získat úpravou ekvalizéru. Jinak jsou docela detailní a čisté, nepatrně ostřejší.

Celkově lze zvuk označit za vyvážený a rozhodně zábavný.

SE530 jsou náročnější na kvalitu zdroje, především nahrávky. Nekvalitní a přebuzenou nahrávku identifikujete snadno a objeví se ostré sykavky. Mezi kvalitní MP3 s bitrate 320 kbps a FLAC jsem žádný rozdíl nezaznamenal. Přínos jiného, kvalitnější, zdroje (např. CD přehrávač) proti MP3 přehrávači je znatelnější. Nicméně s iAUDIO 7 jsem velmi spokojen, zesilovač není potřeba. Sluchátka jsou citlivá, může být výraznější šum.

Citlivost (1mW): 119 dB SPL/mW
Impedance (1kHz): 36 ohm
Rozsah: 18 – 19 000 Hz

Obrázek

Závěr
Na Shure SE530 je přešel po ročním používání AKG K324P. Měl jsem na velmi drahé špunty skeptický názor tak jsem se rozhodl, že je musím alespoň vyzkoušet. Tak jsem udělal a nakonec i v červenci 2008 koupil. Po několik týdnech jsem je prodal. Poté jsem si uvědomil, že jsem udělal chybu a odkoupil jsem je zpět. Očekáváně se ten člověk po nějaké době ozval, že by je zase chtěl.

1.10.2009 konečná verze recenze, oneill_sx1
Naposledy upravil oneill_sx1 dne 23. 7. 2008 14:18, celkově upraveno 2
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod palinoch 23. 7. 2008 10:50

GRATULUJEM!!! :tleskani :tleskani :tleskani tak si do toho prasti!l a poriadne!
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod palinoch 23. 7. 2008 11:02

Basují decentně, ale místy trochu zaduní
ja si myslim ze trocha casu a budes spokojny az az, len si treba zvyknut.
Těch detailů je skutečně mnoho a je třeba si na to zvykat, až by to mohlo někomu vadit
detajlnost je niekedy riadne hypnotizujuca.
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tifar 23. 7. 2008 11:10

urcite nebudes potrebovat lepsie sluchatka,ale ver mi za par tyzdnov zacnes rozmyslat nad tym ze urcite budu hrat lepsie s lepsim zdrojom signalu...a myslienka ako by to hralo zo slusnym sluchatkovym zosilovacom sa skor ci neskor objavy tiez.Inak na ich zvuk si musi clovek zvyknut,pretoze si na ne prenasa psychoakusticky model z tych predchadzajucich...Inak moj prvy krok bol ten ze som vyhodil tie peny a dal som tam stredne silikony,tie sa nasadzaju tak jednoducho,ze to nestoji za rec.

ak ti zacne hrat jedno sluchatko potichsie a bude ta slak trafovat,poradim,uz som to riesil...:-)
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hansel 23. 7. 2008 11:14

Gratuluji ke koupi.
Také jsem vážně zvažoval. Tedy jedině dovoz, nebo jeté. 10000 bych za něco tak malého nedal, ani kdyby to bylo přenosná nirvána.

Zašel jsem k Adamovi Peroutkovi a vyzkoušel. Zvuku se nedá nic vytknout, ale definitivně jsem se utvrdil, že je ze mě basofil :-)
Jak píšeš, u Shure bass je decentní a tak to má být. Ale mně více vyhovovaly (dostupnější) Klipsch Image. Mají velmi pevný zvýrazněný bass. Produkci si tedy přibarvují, ale ne třeba tak výrazně jako BOSE. Pohodlí je u obou modelů výborné. U Klipsch se ani nechce věřit, že to hraje - je to jen na konci rozšířený kabel :-)
Měl jsem je na hlavě jen chvíli, takže nemohu prorokovat nějaké velké závěry, ale mně je tenhle zvuk bližší (nehledám audiofilský ideál). Ale i 7500 je sakra hodně.
Vyzkouším ještě Shure SE420, dle popisu by mi mohli znít lépe než nejvyšší model.

Slyšel jsi 420? Můžeš srovnat?
Hansel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 23. 7. 2008 11:18

SE420 jsem neslyšel, měl jsem možnost zkusit jen UE5EB a SE530.

tifar píše:ak ti zacne hrat jedno sluchatko potichsie a bude ta slak trafovat,poradim,uz som to riesil...:-)

toho bych se nerad dočkal
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod palinoch 23. 7. 2008 11:18

tifar nebud tajnostkar rozpis.....
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eraser_svk 23. 7. 2008 11:51

Wow, gratulujem ! Dakujeme za recenziu, chvalim hlavne snahu o objektivitu a celkovu nezaujatost. :tleskani ;-)
HP Pavilion dv7-6110 > foobar2000 > EMU 0202USB > BVaudio Headamp >
---Sennheiser HD 600 (na doma, main monitoring)
---Audio-Technica ATH-50M (na cesty, check-monitoring)
-- Sennheiser HD 555 + reflector mod (pomaly hľadajú kupcu :)
eraser_svk
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tifar 23. 7. 2008 14:23

no....
asi po mesiaci mi prave sluchatko zacalo hrat potichu..Asi tretina vykonu laveho.Najskor ma skoro slak trafil a preklinal som dni ked som vytukal na pc slovo ebay...brrrrr...Kedze zaruka na shure je,tak som si povedal ze nemam co stratit a pustil som sa do skumania.Kedze som od fachu,prve co ma napadlo zobrat merak a odmeral som odpor oboch sluchatiek.Vychadzal som z predpokladu,ze keby sa nieco stalo z menicmi tak by sa to ukazalo na vyslednom odpore.Takze boli rovnake,co ma potesilo pretoze to z najvacsou pravdepodobnostou znamenalo poruchu inde,nie v menicoch..Dal som dole silikony a postupne som pokozkou na palci zapchaval vyustenie zo sluchatiek...Na pravom ktory hral potichu bolo skoro jedno,ci je zapchate alebo nie.To naznacovalo ze zvuku nieco brani dostat sa von...Najskor ma napadla nejaka forma zkvapalneneho vlhka z ucha...Cely den som ho susil a vysledok bol taky ze sa nic nezmenilo...Ked sa to neda odparit,asi to bude nejaka forma tuku..Striekacka s ihlou plus kvapka isopropylalkoholu,prekrizoval som sa a striekol som to do sluchatka (presnejsie do filtra ktory nazyvaju NOZZLE)...Chvilku som pockal,pretoze ten alkohol sa musi vyparit a dal som si ich na usi.Pocujem buchot ako keby padal meteor a to mi padol kamen zo srdca,hrali bez chyby.Chvilku som este hulakal a tancoval od radosti,ale bol som spokojny...

to je vsetko..:-)
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod smilelover 28. 7. 2008 12:19

Nemuzu se nezeptat: opravdu jsou D/A prevodniky v tom prehravaci tak luxusni, aby stalo za to si pro nej koupit sluchatka za temer 11 litru ....? :oops:
smilelover
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tifar 28. 7. 2008 18:51

zvuk týchto sluchatiek je aj na mojej rachotine tak výborný že nemá cenu rozmýšľať či sa to oplatí. . Rozmýšľať je možné len o tom či ti tie peniaze nebudú chýbať. Keď ich kúpiš určite budeš spokojný, ver mi. . . Ale nezabudni že je veľmi dôležitý aj zdroj zvuku. Taká audiofilská nahrávka hrá úplne inak ako komerčný hnoj. Neveril by si aký je to rozdiel. . . A o kvalite mp3 ani nehovorím, treba zabudnúť na myšlienky typu 160 mi stači
ibasso dx200+audiosense t800
galaxy s7+dragonfly red+corda swing+akg 701
tifar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 1. 8. 2008 19:56

smilelover píše:Nemuzu se nezeptat: opravdu jsou D/A prevodniky v tom prehravaci tak luxusni, aby stalo za to si pro nej koupit sluchatka za temer 11 litru ....? :oops:


Ano, stojí.
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pingu2221 9. 8. 2008 09:32

To oneill_sx1: Mno, já myslím, že sis splnil sen, asi tak poloviny čtenářů tohoto fóra.:-D Mimochodem moc pěkná recenze, hlavně ty fotky jsou fakt hezký...já jsem ještě pořád nepřišel na to, jak to udělat aby byly v recenzi a ne jako odkaz, nějak se mi to prostě nedaří...:-) ale moc pěkný to jo.:-)
Pingu2221
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 10. 8. 2008 20:31

Budu muset pořídit nějaký malý zesilovač, protože mi někdy docela vadí ostré "s".
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tomeq 10. 8. 2008 20:49

...a uz je to tu... chce zosilovac... :-D :-D :-D (len zartujem)

Taka otazka - ako hodnotis kabel na tychto sluchatkach? Nezaujima ma ten hruby (urcite kvalitny), ale ten tenky, ktory ide od rozdelenia smerom k sluchatkam...
Zvazujem moznosti - SE530 su v uzsom vybere, lebo na "zvuk od Shure" som si uz zvykol, a tak isto aj na pohodlie. Ale u mojich E3G mi po 8 mesiacoch (a ze jak som sa o ne staral?!) dal vypoved prave ten tenky kabel v mieste, kde vstupuje do sluchatka. Jak to vyzera u 530tiek?
Arcam A38 + Arcam CD17 + Bowers&Wilkins CM7
tomeq
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků