[článok] Sony MDR-EX85 vs. JAYS d-JAYS

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Makaveli2Pac 12. 1. 2008 18:41

O sluchátkach a hlavne špuntoch sa tu hovorí denne, nedávno mi do zbierky pribudol zaujímavý model od JAYS a ich zvuk ma doslova prekvapil. Rozhodol som sa ich porovnať asi s najlepším modelom špuntov, čo sa v kategórii do 1600Kč dá kúpiť, a to so Sony MDR-EX85LP.

Obrázek VS Obrázek

Technické parametre, obsah balenia, cena:

SONY EX85:

Kmitočtový rozsah: 5 - 24000 Hz
Impedancia: 16 Ω
Citlivost: 100 dB
Menič: 13,5 mm
Dĺžka a typ kábla: 1.2 m kábel v tvare retiazky na krk s vodičom z bezkyslíkatej medi
Hmotnosť: 6 g
Jack: Pozláteny stereo mini-jack 3.5 mm

V balení nájdete sluchátka, kapsičku na prenášanie, ušné klapky/pecky v troch veľkostiach (S, M, L).

Cena: cca. 1500 – 1600 Kč

JAYS d-Jays:

Kmitočtový rozsah: 20 - 20 000 Hz
Impedancia: 40 Ω
Citlivosť: 115 dB
Menič: tlakový
Dĺžka a typ kábla: Kábel tvaru „Y“ 0.60 m + „predlžovačka“ 0.90 m
Hmotnosť: 13 g
Jack: Pozláteny stereo mini-jack 3.5 mm (oba priame; predlžovací kábel sa dá vymeniť za kábel so zahnutým jackom)

V balení nájdete sluchátka, predlžovací kábel, ušné klapky/špunty v štyroch veľkostiach (XS, S, M, L), štyry páry filtrov.

Cena: cca. 2500 – 2700 Kč

Čo sa týka balenia, tak by som vytkol iba absenciu prenosnej kapsičky u Jays, predsalen by si sluchátka za túto cenu nejakú tu kapsičku zaslúžili.

Porovnanie:

Toto porovnanie má 2 časti: Prvá časť vznikala počas týždňa, keď som Sony odložil a celú dobu výhradne počúval len d-JAYS aby som si zvykol a aby sa rozohrali. Ani raz som Sony nenasadil, čiže všetko to boli moje pocity ktoré nevychádzali z priameho porovnania skladby po skladbe. Prvú časť som napísal celú pred dnešným priamym porovnaním, ktoré je obsiahnuté v časti druhej.

Časť 1:
Takže poďme na porovnanie: (myslite na to, že nie som žiadny zvukový expert a všetko toto sú moje čisto subjektívne pocity)
Začal by som hudbou ktorú počúvam a tá je veľmi pestrá, nie som nijak zameraný na jeden druh hudby, rád si vypočujem skladby od Genesis či Pink Floyd, ako aj nové/staré popové veci, klasický americký rap (2Pac, NWA, Notoroius B.I.G.), alebo súčasný nemecký rap (sido, Bushido, B-Tight) či pop (Silbermond, Lafee), alebo filmovú hudbu. Nemusím ale napr. metal a štýly jemu podobné...

No, a teraz konečne k porovnávaniu:
Sluchátka Sony som si kúpil asi 3 mesiace dozadu, keďže mi už Koss portaPro liezli na nervy svojím príliš basovým prednesom a chcel som niečo vyváženejšie, niečo, čo by blokovalo okolité ruchy a nehralo veľmi „von“ – čiže nejaké špunty. Kedysi som mal Sony EX71, v tej dobe to boli jedny z mála špuntov, no zároveň veľmi kvalitné špunty, s ktorými som bol spokojný, teraz som chcel ale niečo lepšie. V súčasnosti je toho na výber veľa: Creative, Sony, Beyerdynamic, Koss, Sennheiser, UltimateEars, Shure, Denon, Panasonic atd., pomaly u každej značky nájdeme aspoň jeden model. Mal som cenový strop a tak som prešiel nejaké recenzie, testy, skúsenosti užívateľov a jednoznačným víťazom v pomere kvalita/cena sa stal nástupca EX71, a to EX85. Keď som sluchátka prvý krát nasadil, bol som milo prekvapený. Hrali veľmi dobre, vyvážene a časom sa ešte rozohrali. Takže s kúpou som bol viac než spokojný a EX85 vrelo odporúčam. Ako nástupca EX71 majú ale jeden nedostatok – kábel. EX71 obsahujú krátky kábel + predlžovací kábel, EX85 len jeden, dĺžky 1,2 m. Toto bol dôvod, prečo som sa začal pozerať po nových sluchátkach, pretože nedávno som kúpil MiniDisc MZ-RH1 (http://avforum.zive.cz/viewtopic.php?t=68472) ktorý má diaľkové ovládanie a keď doň človek zapojí ešte ďalsí meter kábla, je káblami priam ovešaný. Najprv som myslel, že kúpim staré dobré EX71, no mal som nejaké peniaze našetrené, tak som začal pozerať po niečom lepšom. Natrafil som na d-JAYS ktoré su cenovo prijateľné a majú aj krátky kábel. Po dlhšom rozhodovaní som ich nakoniec kúpil a po zvolení ideálnej veľkosti špuntu nasadil. Pri Sony EX85 som nepoužíval EQ (resp. len v ojedinelých prípadoch), EQ nebol zapnutý ani pri prvom nasadení Jays. Po spustení prvej skladby som bol dosť prekvapený, no tentoraz nemilo. Zvuk zo Sony bol oveľa príjemnejší, ten z Jays bol nemastný-neslaný, proste ma ich prejav doslova zaskočil. Tak som sa trošku pohral s EQ, vytiahol výšky, pridal trošku basov a hneď sa mi zjavil úsmev na tvári. EQ som nechal zapnutý, bez EQ sú pre mňa jasným víťazom Sony ktorých zvuk je oveľa príjemnejší. Sony som teda na pár dní odložil a počúval len na JAYS nech sa trošku rozohrajú a nech si na ich zvuk zvyknem. Po pár dňoch musím povedať, že JAYS hrajú fakt dobre a s kúpou som spokojný. Neviem či je to tým, že v poslednej dobe som sa snažil viac započúvať do hudby, alebo tým, že JAYS lepšie izolujú okolie a aj vonku človek počuje viac detailov, no pri JAYS som v skladbách nachádzal detaily, ktoré som si dovtedy nevšímal. Čiže celkovo na mňa JAYS pôsobia, že hrajú čistejšie a detailnejšie ako Sony. Na druhej strane sa mi ale ich zvukový prejav v porovnaní so Sony nie vždy viac páči (Sony som si opäť nenasadzoval, vychádzal som z toho, že určité skladby dobre poznám a pamätal som si, ako asi na Sony znejú). Povedal by som, že Sony sú univerzálnejšie sluchátka, každá skladba znie veľmi dobre, pri JAYS to je iné, tým musí skladba „sadnúť“. Medzi skladby ktoré JAYS veľmi nesedia sú skladby rapového žánru. Niekde som čítal, že JAYS menej basujú a preto sú na tento štýl menej vhodné, s týmto ale nesúhlasím. Basy majú JAYS minimálne na takej úrovni ako Sony a v basoch to určite nie je, ide o ten celkový zvukový prejav. Keď ale skladba JAYS „sadne“, tak majú jasne navrch. Skladby ako „I’ll always love you“ od Whitney Houston, orchestrálna verzia „Symphonie“ od Silbermond, či skladby od Mariah Carey znejú nádherne.

Časť 2: Priame porovnanie:

Keďže nie som doma, na porovnávanie som použil iba spomínaný Sony Hi-MD MZ-RH1 a vybral som nasledujúce skladby: (začal som s MP3 a nakoniec som prešiel na skladby prenesené z originál CD bez kompresie)

Pop! Goes my heart (Music & Lyrics OST) MP3 192VBR
Rick Astley – Never gonna give you up MP3 192VBR
Linkin Park – Shadow of the day MP3 192VBR
Roxette – Spending my time MP3 192VBR
Sugababes – Easy MP3 192VBR
John Williams – Jurassic Park end credits MP3 192VBR
Phil Collins – All of my life MP3 192VBR
Patti LaBelle – Stir it up (Beverly Hills Cop OST) MP3 192VBR
Phil Collins – Another day in paradise MP3 192VBR
IMT Smile – Ľudia nie sú zlí MP3 320CBR
Whitney Houston – I’m every woman LinearPCM Uncompressed
Mariah Carey – Always be my baby LinearPCM Uncompressed
Mariah Carey – Fantasy LinearPCM Uncompressed

Na MD som vypol EQ, vložil disk, po týždni vytiahol EX85 a hneď ich aj zapojil. Nazačiatku som spomínal, že okrem iných dôvodov, prebasovanosť bolo to, prečo som menil portaPro za vyváženejšie EX85. EX85 sa mi zdali fakt vcelku vyvážené, no keď som ich po týždni vymenil za rozohrané d-JAYS, hneď som vedel prečo sa mi zdali byť Sony príjemnešie ako JAYS a zvuk JAYS bez EQ nemastný-neslaný: basy. Basové pásmo Sony cítiť jednoznačne viac ako to je u d-JAYS, a tento basový nádych ovplyvňuje aj ostatné pásma (podobne ako portaPro, ale nie až tak, EX85 pôsobia oproti portaPro oveľa vyváženejšie). Preto je zvuk Sony na prvý posluch príjemnejší, hudbu trochu prifarbujú, pridávajú spomínaný basový nádych, obrazne by som to nazval že hrajú tak, ako keby už mali nejaký EQ „zabudovaný“. Sony teda hrajú vyvážene, pokiaľ ich neporovnáte aspoň s d-JAYS čo sú sluchátka, ktoré hrajú fakt vyvážene. Tento pocit som mal aj pri posluchu druhej skladby, jasný rozdiel bol v tom prebasovanejšom prejave Sony, no potom prišla skladba od Linkin Park, kde som si uvedomil, prečo na mňa JAYS počas minulého týždňa pôsobili detailnejšie. Nebolo to v tom, že hudbu som sa snažil viac vnímať, nebolo to v tom, že izolujú lepšie okolité ruchy, bolo to v tom, že oni sú fakt detailnejšie. Vďaka tomu, že basové pásmo „neprebíja“ pásma ostatné, nezasahuje do nich, vychádzajú na povrch detaily, ktoré si u Sony všimnete buď po stiahnutí basov, pri veľmi vysokej hlasitosti (čo by som ale neodporúčal), alebo nevšimnete vôbec. Tieto detaily ma fakt prekvapili, pretože doteraz som si ich nevšimol, až pri priamom porovnaní. Štvrtá skladba ma v tomto jednoznačne utvrdila, pretože gitara bola jednoznačne detailnejšia pri d-JAYS. Ďalej nasledovala „Easy“ od Sugababes kde sa mi potvrdilo, že aj JAYS vedia zabasovať a basy im jednoznačne nechýbajú. Rozdiel je jedine v tom, že Sony produkujú basy mohutnejšie, zasahujú aj do ďalších pásiem, basy u JAYS ostatné pásma ideálne dopĺňajú. Pri počúvaní ďalších skladieb som k nejakým novým rozdielom nedošiel, iba sa mi utvrdilo to, čo som doteraz opisoval.

A kto je teda víťaz? – d-JAYS majú jednoznačne navrch. Keď som JAYS prvý krát nasadil, určite by som nepovedal že ich určím za jasného víťaza. Schválne som moje prvé, skôr negatívne dojmy v porovnaní nechal, pretože ako som sám zistil, sluchátka sa musia rozohrať, človek si na ne musí zvyknúť a až potom sa dajú porovnávať. Musím ale povedať, že oboje sluchátka sú veľmi dobré, keby nemám možnosť porovnávať, oboje by som hodnotil ako vynikajúce pretože ani ja sám som nečakal, že sluchátka tohto typu môžu mať takto odlišný zvukový prejav (toto sa týka hlavne basov, resp. vyváženosti). Sony na mňa po prechode z portaPro pôsobili vyvážene, detailne, jednoducho som bol milo prekvapený a fakt som nečakal, že JAYS hrajú ešte vyváženejšie a detailnejšie.

SONY MDR-EX85 vs. JAYS d-JAYS v skratke:

Sony EX85: „univerzálnejšie“ sluchátka ktoré sa hodia na počúvanie každého hudobného štýlu; príjemný, (oproti portaPro) vyvážený zvukový prejav; pri správnom zvolení veľkosti špuntov držia veľmi dobre v uchu, netlačia, nevypadávajú; vynikajúci pomer kvalita/cena.

d-JAYS: sluchátka menej vhodné na počúvanie rapu, ten znie lepšie na EX85; vynikajúca izolácia okolitých ruchov; perfektné držanie v uchu; oproti EX85 ozaj vyvážený a detailnejší zvukový prejav; väčšia flexibilita čo sa voľby dĺžky kábla a veľkosti špuntov týka; vynikajúci pomer kvalita/cena.

Foto (nič iné ako telefón som nemal):

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
"I believe that everything you do bad comes back to you. So everything that I do that's bad, I'm going suffer for it. But in my heart, I believe what I'm doing is right. So I feel like I'm going to heaven." - Tupac Shakur
Makaveli2Pac
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 1. 2008 19:29

nemam cas precital, ale uz teraz sa tesim na poctenicko :)
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Carabei 12. 1. 2008 20:23

precteno skoro komplet, obcas se neco opakuje, ale celkove moc pekna recenze. JAYS se nam tu pekne rozlejzaji, hehe, BTW je pouzity i u d-JAYS mnohem tlustsi material na ty "tips", proste ty spuntiky nez u ostatnich spuntovych sluchatek? porovnaval sem to mezi q-JAYS cx300
source: Cowon D2, Macbook Pro Retina, iPhone 5, Fiio X3
phones: q-JAYS, c-JAYS, Apple IEM, Sennheiser IE8, Sennheiser HD-25, Etymotic HF5
Carabei
Aristokrat klubu D2

Odeslat příspěvekod The Wolverine 12. 1. 2008 20:48

Velmi pekne srovnani, uz to bylo potreba.

Ze d-JAYS jsou mene vhodna na styly s bohatym bsasovym zakladem je dan za analiticky presnejsi tlakovy menic. U q-JAYS nebo UE .fi 5 (prip.10) proste vice menicu uz je patrny posun oproti dynamice i timto smerem (.fi 5 EB pouzivaji jedn tlakovy+jeden dynamicky na basy).
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod palinoch 12. 1. 2008 21:29

ano ano uz bolo na case urobit nejake porovnanie z d-JAYS. dik aspon mam nejaku predstavu.
palinoch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Makaveli2Pac 12. 1. 2008 22:05

2 Carabei: Ano, aj d-Jays maju znatelne hrubsi material oproti Sony.

2 The Wolverine: No, a presne toto ma laka kupit este drahsie sluchatka :D, rad by som vedel, ako hraju aspon q-Jays vs d-Jays. Mozno cez leto ked budu dalsie financie navyse opat po niecom este lepsom siahnem.

A som rad ze porovnanie sa vam paci.
"I believe that everything you do bad comes back to you. So everything that I do that's bad, I'm going suffer for it. But in my heart, I believe what I'm doing is right. So I feel like I'm going to heaven." - Tupac Shakur
Makaveli2Pac
Mírně pokročilý