Jak připojit 6 TV na jednu anténu?

Digitální vysílání DVB-T/S/C/, poskytovatelé, set-top boxy, diskuze kolem HD

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod hit.man 20. 12. 2008 22:45

Ahoj
Chtěl bych si doma zapojit 6 TV na jednu společnou anténu. Chci si rozvést po domě koaxiály rovnou s elektrikou do zdi a zakončit koaxi zásuvkou. Mohly by jste mi prosím poradit jakou zvolit anténu a rozbočovač? Co jsem se tak díval po netu tak anténu bych koupil Síto se zesilovačem 35dB a Rozbočovač 6x 9dB - 1 směr průchozí pro napájení. Nevím zda to bude stačit nebo jakou bych měl zvolit anténu, rozbočovač či koaxiální kabely do jaké délky maximálně, aby to jelo všechno v pohodě? děkuji za rady
hit.man
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2008 00:12

Anténu bych volil podle příjmových podmínek, zesilovač taky - nemusí být potřeba vždycky největší možné zesílení, takže s tím 35dB zesilovačem bych tak nechvátal. Raději menší zesílení, pak rozbočit a v případě potřeby následně posílit malým mezilehlým zesilovačem. Každopádně se vyhnout obyčejným konektorům IEC (jenom zastrkovacím) a použil bych šroubovací provedení "F-konektory" - mají lepší parametry stínění.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hit.man 21. 12. 2008 01:09

No já si s výběrem antény vůbec nevím rady co bude stačit. Jestli mám vzít tuhle http://www.omko.cz/?kod=ANSIVH (klasické síto) nebo takovouto http://www.omko.cz/?kod=ANCSU ?? Stím zesílením to se chci zeptat, když to budu rozbočovat na 6 TV a signál bude na příjem antény dobrý tak to rozbočení nebude mít vliv na celkovou ztrátu signálu? Já jsem právě myslel, že když budu přijem rozdělovat na tolik TV, že je to automaticky potřeba mít zesílené'? Jinak ten rozbočovaž budu mít na klasické F-konektory http://www.omko.cz/?kod=APR6XFSNAP jen z té zásuvky do TV budou klasické spojky. Právě bych nerad to všechno nakoupil a pozapojoval a pak zjistil, že mi to nechce valit a že to bude potřeba jiná anténa atd.
hit.man
Junior

Odeslat příspěvekod suvel 21. 12. 2008 10:34

Nejjednodušší cesta je asi tahle:

Jestli jde teď z antény dostatečně silný signál pro 1 TV, není ho třeba vůbec zesilovat nějakým vloženým zesilovačem (dříve se doporučovalo dát v tom případě zesilovač přímo do antény, ale kdo tam má lézt, když odejde? :mrgreen:).

Rozbočení se vždy provede aktivním rozbočovačem, který a) nahradí ztráty při rozbočení a b) nahradí útlum účastnické zásuvky. Podle toho je třeba vybrat zesílení těch rozbočovačů.
Pro 6 zásuvek bych použil buď 5x dvoucestný (cca 1.500 Kč) nebo 1x dvoucestný a 2x třícestný (cca 1.200 Kč). Taky lze použít 1x osmicestný (nevím, jestli se dělá šesticestný).

To je asi nejjednodušší a nejlevnější řešení, se kterým lze dosáhnout bezproblémového výsledku bez měřáků. Protože když například širokopásmově zesílím hned za anténou a pak použiju pasivní rozbočovače, může se snadno stát, že signál bude "přebuzený" a to je špatně, hlavně při DVB-T. A když nemám čím měřit, bude mě to stát zbytečně hromadu času a peněz.

Co se antény týče, závisí na příjmových podmínkách - někam se hodí "síto", ale někam, kde je spíše nehomogenní pole, se nehodí vůbec. Na jistotu je vždy nějaké Yagina nebo něco od ní odvozeného, ale na dálku se dá těžko radit, jaká... Ale s tou Colorkou bys neměl udělat chybu.

EDIT: Jen pro pořádek, taky existují průchzí účastnické zásuvky, ale ty se raději nedoporučují. Jejich místo je snad jedině tehdy, když se po čase rozhodneš, že chceš ještě 7. TV, a rozvody už jsou hotové.
suvel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2008 11:24

Suvele, až na to porovnání síta a Yaginy máš pravdu - právě síta se doporučují do míst s málo homogenním polem, protože homogenita se posuzuje podle poměru fázově posunutých složek signálu - neboli časově zpožděných odrazů. Na dlouhé anténě (klasickým příkladem je právě Yagi-Uda) se těch fázově posunutých odrazů nakmitá percentuálně mnohem víc, než na anténě, která má ve směru příjmu mnohem menší délku - příkladem jsou právě fázované patrové soustavy, ze kterých se vyvinula "síta" - přidáním reflektorové stěny "za" hlavní přijímací zářiče. Takže dlouhou Yagiho anténu ano - ale do místa, kde je minimum odrazů na žádaném signálu a kde se dá využít její extrémně úzký diagram příjmu, jinak bych volil síto s fázovanou patrovkou nebo se smyčkovými "zářiči".
A co je asi nejdůležitější - Hitman nenapsal, z jakého vysílače chce signál přijímat a kde má místo příjmu - to je důležité z hlediska příjmových podmínek, jestli nemá ve směru na vysílač nějaké stavby, vysoké stromy nebo kopce. Taky je důležitá vzdálenost - podle ní a podle výkonu vysílače se dá hrubě odhadnout, jestli bude k příjmu potřebovat zesiloveče už u antény, nebo jestli budou stačit ty Tebou navržené aktivní rozbočovače. Nemá absolutně žádnou cenu mít 35dB zesílení, pokud bydlím 20km od třeba Krásenského vysílače - akorát budu mít všecko přebuzené. Na tomto místě bych poradil kontaktovat místní anténářské firmy a poptat se u nich, kolik dB dávají na antény oni.
No a k té technice - F-konektory jsou základní předpoklad dlouhodobé stability rozvodu. Jak Hitman napsal na začátku, že chce natahat anténní rozvod zároveň s elektrikou - doufám, že to nechceš natahat do jedněch trubek, Hitmane? Minimálně půl metru od sebe, radši ještě dál - a pokud možno ne souběžně TV a síť. Z vlastní zkušenosti spíš doporučím hvězdicové uspořádání rozvodu než páteřové - pro rodinný domek nebo malou bytovku je to kvalitnější řešení. Prostě si někde mezi blízko u sebe ležícími zásuvkami najít bod, do kterého se dá rozbočovač pro všechny najednou - a přívod mají společný. Odbočování průchozím odbočovačem nepovažuji za vhodné - to mohlo fungovat 25 roků zpátky, kdy se vysílalo na nižších kanálech a společné antény i ty vyšší konvertovaly do 1-3 pásma.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod hit.man 21. 12. 2008 21:39

Ahoj děkuji za zodpovězené dotazy a rady.
Tak asi půjdu do této color antény: http://www.omko.cz/?kod=ANCSU . Jenže potom co mi napsal EKKAR tak zas nevím jestli jo nebo ne. Jak poznám že v tom mém místě se vyskytují nějaké odrazy nebo je to OK? Mám barák tady v této vesnici je to docela na kopci: http://www.mapy.cz/#x=138240307@y=13364 ... _149899137 . Nemám ho přímo ve vesnici, ale mimo ní. Signál chci brát z digitálního vysílače, co je v Brně.
Aktivní rozbočovač co se mi povedlo vyhledat, je tento který se mi zamlouval: http://www.gisow.cz/satelit/index.php?f ... cts_id=687 . Jestli mi doporučíte nějaký lepší aktivní rozbočovač se kterým máte dobré zkušenosti, tak sem sním. Ještě si načrtnu jak bych to chtěl vést a podle toho koupím rozbočovač s požadovanými výstupy. 100% nepovedu zároven el. kabely s koaxem. Je mi jasné že by docházelo k rušení. Pokusím se to vyřešit tím hvězdicovým rozvodem, protože se mi to také zdá také výhodnější. I když bych to dělal pomocí těch učastnických průběžných zásuvek zas bych ušetřil na koaxech :-) . Děkuji za další rady po svátkách bych chtěl jít na nákupy a realizovat :-)


EDIT: trošku jsem Ti poupravil syntaxi - zabere to míň plochy a dá se na to klikat - funguje to potom jako přímé odkazy.
Ekkar
hit.man
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2008 21:59

Nevím, na co budeš kupovat za tak drahé prachy 10násobný splitter, ještě ke všemu aktivní - namaluj si plánek baráku/bytu a zakresli si do něj místa, kde chceš mít účastnické zásuvky. Taky tam přimaluj místo, kudy do baráku vstupuje svod, respektive kde bude anténa. Nakonec mi ten plánek šoupni do mailu, který Ti pošlu v SZ. Rozhodně nebude potřeba taková mrcha za 800... Ta X-colorka je dobrá, mně samotnému šlape na baráku (dnes už jen jako chalupa) 17 let i s vestavěným samodomo zesilovačem. Mnoho odrazů tam mít asi nebudeš, jestli bydlíš na kopci, máš přirozené zlepšení příjmu. Síla signálu a potřeba zesílit ho se bude odvíjet od výkonu, kterým ten městský vysílač "topí" - jestli je to Barvičova ulice, dá se to najít na netu... Ke Kojálu to máš nějakých 14km - tam bys ani žádný zesilovač používat nemusel - naopak si myslím, že s jeho silným signálem možná budeš mít trošku problémy, bude se Ti míchat do všeho, co je kovové a budeš ho muset odlaďovat...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 21. 12. 2008 22:15

A to by pak bylo potřeba spousta kabelu. Z jednoho místa solo do každé TV to snad pokud bys měl rotundu tak pak jo
Jinak ja píše nademnou, rozkresli to a ono to vyjde logicky.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 21. 12. 2008 23:02

Tady:
http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?p=158773
zase "odborníci" píší:

O žádném aktivním rozbočovači vůbec neuvažuj! U UPC zesiluješ nějakých 36 programů, takže k tomu potřebuješ pořádný zesilovač se slušnou vybuditelností (http://www.skysoft.cz/DetailPage.asp?DPG=43236) a ne paskvil.

Taky bych se vyhnul rozbočovačům z té úplně nejnižší cenové kategorie a vzal např. něco od Toneru, Flomatiku a samozřejmě Tratec, Zinwell je taky v pohodě.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod suvel 21. 12. 2008 23:45

Kozousch píše:O žádném aktivním rozbočovači vůbec neuvažuj! U UPC zesiluješ nějakých 36 programů, takže k tomu potřebuješ pořádný zesilovač se slušnou vybuditelností

Správně píšeš "odborníci" v uvozovkách. Je totiž samozřejmě úplně jedno, jestli zesiluješ 100 programů nebo jeden.
Co se týče toho desetinásobného rozbočovače, cena mi nepřijde vysoká, otázka je, jestli zesiluje dost. Účastnická zásuvka vezme minimálně 1 dB, něco koax... Ale jestli je dost silný signál, mohlo by to jít.
suvel
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 21. 12. 2008 23:47

Ono to není o ceně - je to o tom, že pokud chce Hit.man přijímat DVB-T z Barvičovky, nebude potřebovat velké zesílení, vždyť to má pár kilometrů, málem co by dohodil erteplí a zbytek došel pěšky - tedy spíše jen na pokrytí ztrát v kabelu. Ale to uvidím z toho plánku - jestli mi ho pošle. Horší to bude mít s parazitním příjmem z Kojálu - ten má za humny a protože tam lítají do vzduchu stovky kW nejen v TV pásmu, ale i v FM2 rozhlasu, vůbec bych se nedivil, kdyby si tam sedláci cestu ke kadibudce na dvorku osvětlovali LEDkami napojenými na dipólové antény, naprosto bez baterek...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod WarCZ 21. 12. 2008 23:53

http://www.omko.cz/?kod=ANSIVH
Tomuhle typu anteny se při DVB-T vyhni obloukem. Chytá hrozný bordel okolo a pak už žadný zesák nepomůže !!! všude v hyper, super marketech to prodavají v akci a potom řikam lidem "vyhodit, nepoužitelné"
https://zabovreska.webnode.cz/
Hodinky: Pebble Steel
Registrován od 19. 2. 2006
WarCZ
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 12. 2008 08:22

Vždyť napsal, že se mu líbí a chce si koupit http://www.omko.cz/?kod=ANCSU , tak proč varuješ před http://www.omko.cz/?kod=ANSIVH??? Navíc o tom chytání "bordelu" - pokud někde v příjmu DVB-T vadí rušení, není nic snadnějšího, než si na netu najít linku k podání stížnosti na špatný nebo rušený příjem a odrušovací služba už se postará, aby k rušení nedocházelo. Kupodivu, jsou docela agilní, známému shodili ze střechy rušící směrový spoj, nepovoleně nainstalovaný nejmenovaným poskytovatelem bezdrátového připojení, nějakých 36 hodin po ohlášení...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 22. 12. 2008 17:33

Možná nebude ten aktivní rozbočovač třeba. Taky jsem si dělal doma "rozvod" antény na 3 tv a bez aktivního rozbočovače jsem se obešel a to to bylo ještě složitější.

Ze zásuvky na STA do (aktivní) pokojové antény (Hama 36 db), z té do videa, z videa 10metrovým kabelem do kuchyně, tam připojený pasivní rozbočovač a z něj 1 kabel do koupelny do TV, jeden kabel v kuchyni do TV a třetí kabel do obýváku do TV.
Všechny tři TV chodily bez jakékoli závady příjmu, "posílal" jsem po tom i video. Když náhodou vypadal STA, stačilo jenom zapnout pokojovku.
Vše vedeno nejlacinějšími koaxiálními kabely.
S přechodem na DVB-T to budu předělávat, ale zatím to 100 % slouží.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod imaster 22. 12. 2008 21:02

Doma na rodinném domku jsem dělal po rekonstrukci nové rozvody TV. Na 4 přístroje, cena i s kabeláží 900 kč, nejvzdálenější místo je 20 m koaxu. Jede v DVB-T i prozatím analog.
Materiál

Obrázek

Obrázek

Samozřejmě kabely , konektory...
Lokalita Ostrava vysílač Hladnov, nemám žádné výpadky, signál 90 %, kvalita 100 %.
imaster
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků