[krátká recenze] Sandisk Fuze

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Fojťan 28. 1. 2009 22:36

Tuším, že recenze Fuze tu ještě není, tak třeba někomu pomůže ve výběru několik postřehů.

Sandisk jsem vybral z jednoduchého důvodu - byl levný. V recenzích nevycházel špatně, a tak když jsem ho uviděl v 8GB za 1900 vč. dph, bylo rozhodnuto. Úvahy o všech dalších konkurentech tím vzaly za své. Za 1900 bych mu odpustil, i kdyby nebyl úplně takový, jakého ho recenzenti líčili... Nutno říct, že jsem se ještě rozhodoval mezi Fuze a Clip, které mají mít údajně stejné vnitřnosti, zejména co se týká zpracování výstupního signálu. Ovšem slot pro microSD karty misky vah naklonil k "dražší" variantě. K přehrávači jsem na místě zakoupil ještě 4GB paměti navíc.

Samotné balení přehrávače je opravdu zoufalé. Plastová skořápka místo krabičky je něco, co mě prostě vadí, ovšem za 1900 se nedá čekat nic extra - finanční stránka je v tomto případě výmluvná. Po rozbalení jsem byl mile překvapen přehrávačem samotným. Tělo vypadá opravdu bytelně, má příjemná pogumovaná záda a lesklý plast zepředu, který nevypadá, že by se poškrábal až tak lehce. Chod ovládacího kolečka je přesný, leč trochu hlasitý a podobně jako u dalších ovládacích tlačítek jsem nenabyl dojmu, že by bylo dimenzovano na "nekonečný" počet cyklů. Zpracování zkrátka lehký nadprůměr, vzhledem k maloobchodní ceně naprostá spokojenost. Teprve čas ukáže, jak na tom jsou ovládací prvky se spolehlivostí. Kritiku ještě zaslouží spínací tlačítko, nebo spíš kolébka, která se těžko mačká, tudíž při zapínání/vypínání se občas stane, že musíte úkon provést napodruhé a s větší pozorností.

V balení jsem kromě přehrávače našel usb/napájecí kabel, černé "semišové" pouzdro, pecková sluchátka, mini cédéčko a nesmírně milý stručný návod v sešitých kartičkách, jak ovládat základní funkce. Na cédéčku je pak kompletní manuál a jakési ovladače, pokud si dobře pamatuji. Stejně jako dodaná sluchátka jsem je totiž nepoužil a nemám to ani v plánu.

Spolupráce s počítačem je bezproblémová - fuze píchnete do usb, a ten zobrazí se jako diskový oddíl (resp. diskové oddíly - zvlášť interní pamět a zvlášť microSD karta). Stačí sem nahrnout muziku nebo video, a je hotovo. Co se týká kopírování souborů, tak malinkou nedůvěru ve mně budí akorát zakončení usb kabelu u přehrávače - má to speciální zacvakávací port, jehož umělohmotné pacičky nejsou úplně důvěryhodné. Ale opět - těžko soudit nyní, po dvou měsících provozu. Výdrž baterií je solidní, hodiny jsem neměřil, ale vydrží opravdu dost.

Po spuštění stroje procesůrku chvíli trvá, než zkousne dávku 12GB dat, ale po nějaké minutě, možná dvou, je přípraven přehrávat. Tento úkon se děje pouze při prvním spuštění po nahrání nových souborů. Každé další spuštění už je tedy dílem několika vteřin. Fuze umí přehrávat hudbu, video, zobrazit fotky a naladit rádio. Hudbu by mělo umět přečíst snad ze všech existujících formátů, ovšem v tomto směru nemohu sloužit s praktickým postřehem - hudbu mám pouze v mp3. Co se týká videa, tak to taky nemohu moc rozsáhle okomentovat. Koukat na video v rozlišení dva na tři pixely (obrazně řečeno) mě vážně neláká, nehledě na to, že fuze jsem si koupil výhradně jako přehrávač hudby. Z výroby je tam nahraný jakýsi klip nějakých zoufalců, který jsem shlédl jednou, a nepochybně naposled. To samé se týká fotek, raději nechám bez komentáře. Naprosto zbytečné funkce.

V menu najdete obvyklé položky, které má každý mp3 přehrávač podobného ražení. Na okraj bych zmínil snad jen ekvalizér, který je možné (kromě předvolených režimů) ovlivňovat v pěti úrovních. Jeho účinnost je diskutabilní, důležitější než ekvalizér jsou kvalitní sluchátka. Zkrátka, na nastavení "normal" to hraje naprosto v pohodě. Ale o tom až dále... Co se týká menu, tak jediný zádrhel vidím v nemožnosti listovat soubory podle složek - je nutné filtrovat nahranou hudbu dle interpreta, názvu alba, písničky, nebo playlistů. Dle složek nikoliv, což je trochu škoda. Ale znovu - za devatenáct stovek je odpuštěno.

Dostáváme se do nejdůležitější pasáže - kvalita zvuku. Abych předešel nevhodným komentářům, mými poslechovými referencemi jsou cd mp3 přehrávač iriver imp550 slimx, pci zvukovka Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi a sluchátka Koss Porta Pro, Sennheiser PX200 a Beyerdynamics 234 Pro (resp. 231). Co se týká otevřeného poslechu, tak to je av receiver Yamaha 497 (nebo tak nějak) s reproduktory AQ Toba. Zvukovou kvalitu referencí posuďte sami - pro někoho zoufalý výčet totálně lowendových produktů, pro jiného naopak odpovídající. Záleží, na co jste zvyklí, víc k tomu není co z mé strany říct.

Sandisk Fuze hraje dobře. Prostě dobře. Po připojení na Sennheisery tomu chybí basy, ovšem žádný div - PX200 jsou prostě takové, basy mají přesné, ovšem velmi málo výrazné a nosné. I přesto bych výstup z tého kombinace hodnotil jako velmi kvalitní vzhledem k celkové ceně nějakých tři a půl tisíce. Výšky jsou zřetelné a zvonivé, ve skladbách jsou slyšet všechny nástroje velmi dobře a tóny se do sebe neslévají. Není to ale moc na taneční hudbu nebo něco drsnějšího - ty basy tam prostě nejsou takové, jaké by měly. A ekvalizér to nezachrání - jakmile do něj šáhnete, na první poslech se situace možná zlepší, ovšem na druhý vám tam začnou chybět frekvence, které tam předtím byly jasně zřetelné. PX200 to zkrátka nedávají.

Kombinací fuze + beyerdynamics 234 jsem byl ale (...na svou cenu...) naprosto unešen (když pominu krajní nepraktičnost mini mp3 plejeru a domácích uzavřených sluchátek dohromady). Beyery jsou opravdu výborně znějícím kouskem za slušnou cenu. V hudbě se najednou objeví tóny, které tam předtím nebyly, nebo byly jen málo zřetelné, a to včetně hutných a přesných basů, neslévajících se do sebe. Čistota je vynikající, prostor rovněž, celkový dojem parádní. Zde se nabízí srovnání s celkem kvalitní počítačovou zvukovou Audiotrak, ke které Beyery 234 běžně denně používám. Asi bych si netroufl tvrdit, že Sansa hraje lépe. Do Audiotraku jí něco chybí, ale už je pro mě těžké říct co přesně. Řekl bych, že tam je už opravdu malý, pro běžný poslech skoro přeslechnutelný, rozdíl.

Musím na tomto místě reagovat na některé recenze, které jsem na sandisky četl. Mnozí jim vytýkají málo prostorný projev nebo slabé středy. Jsem na 99% přesvědčený, že je to pouze o tom, co za sluchátka k fuze připojíte a jak kvalitní mp3 do něj nahrajete. Recenzent na Anything but iPod sandisk testoval na špuntových Sennheiserech za bratru 11 na stole v českých. A nemohl si kvalitu výstupu vynachválit. Sandisk zkrátka přehraje přesně to, co jste skrze něj poslali z počítače až do uší. A kvalitu zde nedělá přehrávač samotný, ale nahrávka a sluchátka. Právě v této vlastnosti vidím (možná trochu paradoxně) obrovskou výhodu. Máš mp3 nahrávku a sluchátka? Tak si poslechni, cos do mě nacpal a ke mně připojil! Tudíž - máš sluchátka za dvěstě a nahrávku v 56 kilech? Tak si to vyžer! Máš kvalitní sluchátka a kvalitní nahrávku? Tady máš kvalitu, jakou si zasloužíš... Žádné chybějcí středy nebo basy. Ano - chybí tam, pokud chybí v nahrávce... jinak ale nikoliv. Fuze zkrátka charakterizuje naprosto přesná a ekvivalentní reprodukce bez jakýchkoli "zlepšováků" typu x-fi a podobně.

Pokud bych měl srovnat tento sandisk s mým předchozím iriverem, je to těžké. Na cdčkovém iriveru jsem přehrával i v originální kvalitě 1411kbps, a to je samozřejmě jiná liga než jakákoli empétrojka. Pokud bych měl ale srovnat totožnou mp3 nahrávku z iriveru a z fuze, nevím, kdo má zvuk lepší. Oba nabízejí svůj přístup - fuze je puritánský, "bez přídavků", kdežto iriver si můžete (zejména s upgradovaným firmware) poladit tak, že hraje sice malinko uměle, ale prostě dobře. Umí kvalitu mp3 trochu povýšit, i když je třeba dodat, že se jedná o tak trochu laciný trik. Přidává do výstupu něco, co v originálu není. Fuze je své, přehrává to, co má, a jak má. Je těžké z jakékoli mp3 nahrávky požadovat nějak výrazně kvalitní přednes, takže celá předchozí stať je svým způsobem jen tlachání, protože v opravdovém smyslu kvalitní to nebude nikdy. Ale to je prostě mp3 - hudba kdekoli a kdykoli. A proto tvrdím, že v relativním srovnání s konkurenty je Fuze, potažmo další sandisky, rovnocenným konkurentem, navrch s výhodnou cenou.

Fuze mohu doporučit všem, kteří se zajímají o dobrý a levný mp3 (vlastně by se slušelo psát mp4) kapesní přehrávač. Plusy jednoznačně převažují a pokud překousnete jisté nedostatky - zejména ovládání, trochu nelogickou koncepci menu a chybějící přehrávání dle složek, máte před sebou kvalitu za rozumnou cenu. A o tom sandisk, myslím, je. Ano, sony nebo cowon by byly asi lepší ve srovnání, ale cena je cena a jsem si jistý, že fuze udělá stejnou službu jako sony, cowon etc. 90% uživatelů. Nehledě na to, že radši budu mít fuze, než na tomto fóru rádoby aristokratický D2. Vězte, že mp3 přehrávač z vás lepšího člověka nedělá :tleskani
learnin' to fly
Fojťan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kappa2 28. 1. 2009 23:48

d2 mám asi 4 dny a nevšiml jsem si,že bych od té doby byl lepším člověkem.máš pravdu,že přehrávač ze mě lepšího neudělá,ale jsem rád,že mou kapsu ʺtížíʺ cowon d2 a ne sandisk fuze.
kappa2
Junior

Odeslat příspěvekod Fojťan 29. 1. 2009 03:00

promin, zabrousim sem jen obcas, a pri psani mi na mysl vyvstalo to tema "aristokraticky koutek D2" ktereho jsem si nahodou vsiml. tak sem se tomu musel smat, a zaroven si rejpnout.
learnin' to fly
Fojťan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kappa2 29. 1. 2009 06:47

to je dobrý.já v aristokratickym klubu nejsem.o sandisku fuze si nemyslim nic špatnýho a za recenzi děkujeme.
kappa2
Junior

Odeslat příspěvekod aurelius9 29. 1. 2009 08:47

Aristokraticky klub D2 bol chapany ako ulet, mierne pobavenie a ozivenie fora. Ziadne vyvysovanie sa uzivatelov... ;-)

Inak, velmi pekna recenzia, plna uzitocnych infomacii. Chvalim!!! :tleskani
Cowon D2 4GB + DIY cmoy + Sennheiser HD555 (bye...) Beyerdynamic DT990 Pro, Koss PortaPro, Creative EP630

Fujitsu Siemens AMILO Pa1538 - Creative X-Fi Surround 5.1 - Genius sw-hf 5.1 5005

Nokia 5800 XM
aurelius9
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 29. 1. 2009 08:55

On někdo bral klub aristokratů D2 vážně? :D To jsou mi dneska lidi blázni :D
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod minio 29. 1. 2009 16:12

Dobra recenze. Jenom bych doplnil ze s novym firmware opravdu prehrava Flac ale jen 16bit, 24bit uz nezvlada. Dalsi vec je ze aby korektne zobrazil ceske znaky tak chce tagy v UTF-16 (mozna moje chyba ale jinou cestu jsem nenasel). Posledni vytka k Fuze je ze ze obrazky prebalu se musi jmenovat Album art.jpg aby je zobrazil. Bylo by fajn kdyby rozpoznaval treba i cover.jpg a folder.jpg. Jinak naprosto souhlasim s recenzi :)
minio
Junior

Odeslat příspěvekod tino4 29. 1. 2009 16:45

dík za recenziu, zaujímavé by bolo zrovnanie fuze a clip :)
tino4
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fojťan 29. 1. 2009 20:45

minio píše:Dobra recenze. Jenom bych doplnil ze s novym firmware opravdu prehrava Flac ale jen 16bit, 24bit uz nezvlada. Dalsi vec je ze aby korektne zobrazil ceske znaky tak chce tagy v UTF-16 (mozna moje chyba ale jinou cestu jsem nenasel). Posledni vytka k Fuze je ze ze obrazky prebalu se musi jmenovat Album art.jpg aby je zobrazil. Bylo by fajn kdyby rozpoznaval treba i cover.jpg a folder.jpg. Jinak naprosto souhlasim s recenzi :)

nevis, jestli to umi po nahrani noveho firware prehrat ogg format?

co se tyka tech tagu, tak to je fakt, taky mi to hazi divne znaky. ale nepovazuju to nejake velke minus, protoze to nepredstavuje naprosto zadne prakticke omezeni.
learnin' to fly
Fojťan
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Richie-Richie 30. 1. 2009 14:20

Mám tento přehrávač ale nevím si rady s tím, aby mi zobrazoval přebaly alb. Obrázek přebalu přejmenuju na Albumart.jpg a vložím do složky daného alba ale v přehrávači se mi neobjeví u alba jedině kam se mi uloží je mezi fotky v přehrávači. Co dělám špatně?
Richie-Richie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod minio 31. 1. 2009 01:00

Fojťan píše:nevis, jestli to umi po nahrani noveho firware prehrat ogg format?

Melo by, ale ogg nemam a Fuze je plny...

Richie-Richie píše:Obrázek přebalu přejmenuju na Albumart.jpg a vložím do složky daného alba ale v přehrávači se mi neobjeví u alba jedině kam se mi uloží je mezi fotky v přehrávači. Co dělám špatně?

"Album art.jpg" mezera je dulezita. Jsou tam jeste dalsi pravidla ale moc si je uz nepamatuju neco jako maximalne 250x250, pixelu 100kB a nesmi byt progresivni ale me to schroustalo i vetsi jpegy kdyz byly spravne pojmenovany
minio
Junior

Odeslat příspěvekod flatliners 10. 2. 2009 14:06

tino4 píše:dík za recenziu, zaujímavé by bolo zrovnanie fuze a clip :)

já mam Clip i Fuze a můžu říct že hrajou uplně stejně ;-)
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Elysian Annihilator 2023, Empire Ears Odin, TIMSOK TS-316, Westone 4R, iBasso DX320/AMP14, iFi Go Blu, Shanling M0 Pro, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Figut 10. 2. 2009 19:00

Takže velmi dobře. Podle mně trochu lépe než D2 ale zase i7 je lepší. Od doby, co ho mám, Clip jaksi nepoužívám :-- .
Cowon Plenue D (1.02) + ER4S | xDuoo X3 + ER4SR
black | death | thrash | grind | doom | sludge | heavy | metal
Figut
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marty63 10. 2. 2009 20:25

Dotaz, umí procházet adresáře, nebo se musím řídit ID3 tagy?
iAudio X5L, iAudio 7, FiiO X3 1st, Cowon Plenue 1, Cowon Plenue D
Fischer Audio DB02 Mk II, Soundmagic E50, Soundmagic E80, Sennheiser HD650
marty63
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod flatliners 10. 2. 2009 21:07

marty63:jen ID3 tagy
Figut:Taky myslim že o trochu líp,a řek bych že i než i7,ale to je věc vkusu ;-)
Metal/HC/Punk
Galaxy S23 Ultra
Elysian Annihilator 2023, Empire Ears Odin, TIMSOK TS-316, Westone 4R, iBasso DX320/AMP14, iFi Go Blu, Shanling M0 Pro, FiiO Btr3k
flatliners
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků