Sony KDL46V5500 alebo nieco ine?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod starec22 17. 4. 2009 17:20

Zdravíčko!

Som tesne pred kupou tohoto TV Sony KDL46V5500 a na nete som nenasiel nic co by mi mohlo pomoct v mojej dileme ci ho kupit alebo nie. Moj strop je do 1333eur a neviem sa rozhodnut. Bol by som velmi vdacny akejkolvek rade a hlavne ci ma ineho konkurenta v tej cenovej relacii ktoru som uviedol. Je to jedno aka znacka ide mi hlavne o to aby som bol spokojny.TV bude na stene v obyvaku cca 6metra od TV je sedacka. Pani ked mozete poradte naozaj mam krizu.Uz som precital take kvantum o lcd ze ani na statnice som sa tolko neucil. Je toho naozaj velmi vela a tak ziadam o skromnu radu pre skromneho cloveka ;-) .
PS: o veciach ako- aky mam tv prijem nebudem pisat to je pre mna nepodstatne ale planujem dat k tomu playstation 3 hlavne na filmy a pod.

Este raz dakujem s pozdravom
Starec22
starec22
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 17. 4. 2009 17:36

Nechci zde vyvolávat flame na téma plasma versus LCD, jen napíšu svůj osobní názor, který nikomu nevnucuji. Jen ho zkus, prosím, zvážit a sám na vlastní oči ověřit nebo vyvrátit:

LCD technologie je naprosto nevhodná jako TV kvůli barevné (ne)věrnosti, zejména podání pleťové barvy - všichni živí bílí herci mají na LCD TV barvu pleti jako pravidelní návštěvnící levného solária nebo jako Simpsonovi. Koupit si LCD TV má podle mě opodstatnění jen ve dvou případech - minimálně 50 procent času bude sloužit jako zobrazovadlo k PC nebo herní konzoli na hry, nebo se nejmenší vyráběná 37" plasma na místo určení opravdu nevejde. Že má LCD nižší spotřebu než plasma je zhusta šířená lež, ve skutečnosti mají obě technologie při stejné úhlopříčce téměř stejnou spotřebu, plasma většinou o trošku nižší:
http://www.digilidi.cz/panasonic-bori-m ... ebe-plazem

Ideální je zajít do obchodu a porovnat vybranou TV například s plasmou Panasonic Ne-Full-HD (PX v názvu) a Full-HD (PZ v názvu). Samozřejmě ne na firemních speciálně na míru odladěných HD demo snímcích, ale na stejném BĚŽNÉM zdroji, například na TV vysílání nebo doneseném DVD.

Je třeba mít také na paměti, že v obchodě je LCD oproti plasmě ve výhodě, protože v obchodech je velmi vysoká intenzita okolního světla, která doma při sledování TV nikdy nebude. Pokud se obě technologie přenesou do světelných podmínek běžného obýváku, situace se otočí TAK BRUTÁLNÍM způsobem ve prospěch plasmy, že je většina nových šťastných majitelů LCD šťastných jen do té chvíle, než LCD TV zapnou.

Pokud můj názor vypadá jako extrémní, tak je to pravda a je to způsobeno profesionální deformací, protože přes 15 let pracuji jako IT v marketingové agentuře s vlastním grafickým oddělením, takže o PR blábolech a barvách na zobrazovačích něco málo vím.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod starec22 17. 4. 2009 21:58

tohoto som sa bal do kelu ze sem niekto zacne trepat rozdiel medzi lcd a plazmou!!! nic v zlom ale ja som nechcel nic ine len radu na konkretny lcd v tej cenovej relacii aky som napisal vyssie a clanky ako plazma a podobne uz nemusim.Ta bitva medzi nimi je o nicom ja som rozhodnuty pre lcd a len pan Boh by ma musel osvietit keby som si mal ist kupit plazmu.nemam v umysle vypalovat obraz 200hodin a aj potom sa bat ked zabudnem par krat pustene TA3 na par hodin ze tam budem mat dieru v TV za par desiatok tisic.Vazim si tvojho linku a aj popisu ale nic mi to nepomophlo a ani si nedal konkretnu znacku ani typ ktory v tej onej cenovej relacii je porovnatelny.Priklad bol som v x predajniach a 85% tv maju len lcd no nie je to divne? Dufam, ze som nijako neurazil a vazim si tvojej praxe v IT, no ja ako som spomenul chcem aj PS3 napojit a sem tam si zahrat aj hru no najma pozerat filmz vo full hd a v tom aj plazma aj lcd su na velmi rovnakej urovni.dik za cas este raz dik za cas s pozdravom a dufam ze niekto helfne trosku viac nez clankom a nie som ziadna lama mam toho precitaneho celkom dost- docela viac nez si televizor zasluzi.
Starec22
starec22
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 18. 4. 2009 03:34

Je pravda, že pokud máš v plánu sledovat filmy ve FullHD, tak jsi odsouzen ke sledování filmových novinek, které jsou stejně všechny digitálně upravovány do komixové podoby s naprosto nereálnými a přepálenými barvami (tráva musí být zelenější, nebe a oči blondýnek modřejší, ...), takže barevná věrnost zobrazovače by stejně zůstala nevyužita a možná by byla i kontraproduktivní. :-(

Takže jen doplním (a už toho vážně nechám), že vůbec nejde o souboj a propagaci jednotlivých technologií, ale o to, že každá technologie má silné a slabé stránky a je třeba zvolit podle převažujícího používání tu technologii, kde budou slabiny vadit nejméně. Rozhodně netvrdím, že plasma je za každých okolností optimální volbou:
viewtopic.php?p=6210461#p6210461

Na otázku "proč je prodejnách 85% platatých TV na technologii LCD" jsou dvě velice jednoduché odpovědi:

1) LCD technologie je výrobně levnější a lze ji při výrobě více ošidit. Protože plasma musí LCD konkurovat i cenou, protože vyšší kvalita by přesvědčila málo zákazníků si připlatit, jsou na plasmách nižší marže. Copak budou obchodníci propagovat?

2) Navštěvujete špatné elektro obchody. Elektro speciálka, kterou často navštěvuji já a kde mám vyzkoušené, že prodavači nelžou a zákazníky do ničeho netlačí podle tabulek s maržemi a odměnami, to řeší velice jednoduše - mají vždy vedle sebe LCD a plasmy stejné úhlopříčky a zákazník si může vybrat sám. Ceny mají velice rozumné, takže marže jistě nemají závratné, ale kdykoli tam přijdu, tak běhají jak mravenci ze skladu do firemní dodávky s plasmami na rozvoz.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 18. 4. 2009 08:09

Mohu plně souhlasit. Snad OLED bude dokonalej.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod starec22 18. 4. 2009 08:34

Povedzme ze suhlasim ale stale si mi nepovedal aku plazmu za tu cenu do 40tisic pre obyvak 6,5metra s velkym presvetlenim denneho svetla. popripade aka plazma 11.generacie? alebo nieco ine? doteraz som sa specifikoval hlavne na LCD no zacinam vahat. Mam sice digi tv coz je s..t ale s tym uz som zmiereny budem musiet cakat na lepsi signal. Porad znacku a model ked mas take skusenosti. A ozaj maju plazmy totozne vybavenie funkcii ako LCD? da sa hrat playstation 3 na plazme? to su otazky pre ktore nemam odpovede. Dik za odpoved
Chcem mat tv aspom na 5-7 rokov nemam v umysle trtat eurace do elektroniky kazdu chvilku, radsej si ich uzijem s rodinou na dovolenke.

Starec22
starec22
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 18. 4. 2009 08:41

starec22 píše:Zdravíčko!

Som tesne pred kupou tohoto TV Sony KDL46V5500 a na nete som nenasiel nic co by mi mohlo pomoct v mojej dileme ci ho kupit alebo nie. Moj strop je do 1333eur a neviem sa rozhodnut. Bol by som velmi vdacny akejkolvek rade a hlavne ci ma ineho konkurenta v tej cenovej relacii ktoru som uviedol. Je to jedno aka znacka ide mi hlavne o to aby som bol spokojny.TV bude na stene v obyvaku cca 6metra od TV je sedacka. Pani ked mozete poradte naozaj mam krizu.Uz som precital take kvantum o lcd ze ani na statnice som sa tolko neucil. Je toho naozaj velmi vela a tak ziadam o skromnu radu pre skromneho cloveka ;-) .
PS: o veciach ako- aky mam tv prijem nebudem pisat to je pre mna nepodstatne ale planujem dat k tomu playstation 3 hlavne na filmy a pod.

Este raz dakujem s pozdravom
Starec22


Zdravím,

Sony je dobrá a kvalitná značka v LCD, ako aj Philips a Samsung:

V5500 je od Sony OK (ja by som už radšej išiel do W5500, len je drahší...) alebo

http://www.hop.sk/produkt/samsung-le46b651/ (popr. B750 s 200Hz MotionFlow, len aj ten je drahší...).

Ja by som bral Sony (menej kazivé TV sú ako Samsung), ale to je LEN môj subjektívny názor. ;-)
anonymni

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 18. 4. 2009 08:52

Pokud bych chtel LCD tak bych si pořídil časem SONY s RGB LED podsvícením obraz jak PLASMA jen ta cena je mimo a pokud plasmu tak neoPDP G.12
a na vzdálenost 4m a víc neni nutno mít full. tot můj názor.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 18. 4. 2009 08:53

A jsme u toho:
1) předpokládám, že ještě minimálně 5 let bude převažovat přísun obrazu v nízkém rozlišení nebo Fake-HD vzniklé přepočtem z SD nad skutečným HD
2) životnost 5 let je u současné elektroniky maximum díky plošnému zavádění plánované životnosti a představa, že si dnes koupíš televizor, za 5 let ho dáš na chalupu nebo babičce a tam bude ještě 15 let spolehlivě sloužit jako Tesla Color 416 je opravdu nereálná

Vhodnost plasmy pro PlayStation opravdu nedokážu odhadnout. Všichni mí známí, kteří dali na moje rady, standardně nepoužívají žádný podobný zdroj obrazu v HD rozlišení, ale zato všichni mají (pochopitelně) fádní katalogové řešení obýváků bez závěsů, takže skončili u Ne-FullHD plasem Panasonic TH-50PX8E, protože Full-HD plasma má oproti SD plasmě následující nevýhody:
1) má nižší jas
2) obraz z NE-Full-HD zdroje obrazu (TV, Satelit, DVD) na ní vypadá hůř
3) je hlučná, protože má chlazení 4-mi ventilátory (SD plasma ventilátory nemá)
4) má vyšší spotřebu
5) je výrazně dražší

Jedinou výhodou Full-HD plasmy je podle mě to, že je člověk opravdu Frikulín (Free, Cool a In). Je těžké jít proti proudu a odolat brutální mediální masáži vyvolávající pocit, že bez Full-HD TV je život zbytečný.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 18. 4. 2009 08:58

Nevím jaké panely používá ve svých televizích Sony, ale co se týče kvality zobrazení podle technologie panelů, tak navrch mají jednoznačně panely S-IPS a jejich deriváty od konglomerátu LG-Philips nad panely S-PVA od Samsungu. NoName LowEnd šmejdy s panely TN raději nezmiňovat ...

U plasem je samozřejmě špička Pioneer, pak dlouho nic, následuje Panasonic a s velmi malým odstupem zbytek světa
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod anonymni 18. 4. 2009 09:00

Mno, keď plazma, tak ja by som odporúčal niečo od Panasonic G12 panelom, 50" HDready:

http://www.videoexpert.sk/plazmove-tele ... panasonic/

Ešte doplňím testy na spomínaný panasonic a test na Sony V5500 (len 40" verzia), len so po anglicky:

http://www.trustedreviews.com/tvs/revie ... asma-TV/p1

http://www.trustedreviews.com/tvs/revie ... -LCD-TV/p1
anonymni

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 18. 4. 2009 09:16

Jedinou výhodou Full-HD plasmy je podle mě to, že je člověk opravdu Frikulín (Free, Cool a In). Je těžké jít proti proudu a odolat brutální mediální masáži vyvolávající pocit, že bez Full-HD TV je život zbytečný.[/quote]

Ta masáž výrobců , prodejců nemá chybu,

Dle mých zkušeností tak po vyzkoušení 42PZ80 A 40S4000 s PC jsem se rozhodl pro Plasmu a z důvodu, že mám pozorovací vzdálenost od 2m do 3,3m a je menší rozlišení problém při použití na PC a podobná zařizení z těch 2m pokud bych byl 3až 4,5m v pohodě bych šel do 42 možná 46 tzv. redy.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kozousch 18. 4. 2009 09:22

to PAVEL.2: mě je z toho spíš nevolno, ale co ovčan (kříženec občana a ovce) chce, to také dostane. My "dospělí" si za to můžeme sami, ale jak jsou zpracovávány naše děti je teprve mazec! Nemáte někdo nahraný dokument Obchodníci s "coolturou" ?
http://www.ceskatelevize.cz/program/105 ... ddr=search

Kozousch opravdu nepíše: kupte si technologii nebo model, který doporučuje Kozousch.

Kozousch píše:
1) kupte si technologii a model nejvhodnější pro váš způsob používání
2) nevěřte marketingovým blábolům a prodavačům placeným z marže
3) aktivně hledejte relevantní informace
4) vše si sami osobně ověřte

Pro ty, co opravdu bez HD nepřežijí, budou možná důležité informace o režimu 24p a 100Hz-ovém marketingovém pojmenování jiné funkce:
http://avmania.zive.cz/Vysoke-rozliseni ... fault.aspx
http://www.zive.cz/Poradna/obnovovaci-f ... tanswers=1
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod starec22 18. 4. 2009 14:22

Dakujem all za rady a aj linky ktore mnohe vysvetluju.No stale nemam jasno: PRECO VSETCI INOVUJU KED TO JE TAKMER ZBYTOCNE? dam x tisic za nieco co nikdy nepouzijem a pod. Stracam nit nad tym co vsetko sa deje v tomto priemysle a niekedy zasa ze naco sa vobec tomuto venujem a zaoberam sa tym.Cele je to o hovne vsak o 2 roky tu mame zasa novu technologiu ktora vsetci dufame zakope vsetku tuto zberbu ako plazma a lcd. Oled je vyvinuty uz 20 rokov a viac a az teraz ho uvadzaju na trh sak uz tu mohol byt davno ALE to by sa vyrobcovia nemohli sklebit na nas obyc.debilkov zakaznikov. Trosku som odbocil sorac, ale seriem na to a kupim co zbadam bo aj tak si kupim za 2-3 najneskor 4 roky new TV a dufam ze aspom za 4000eur :pozor . SrANDUJEM nikdy v zivote otec ma panaka velkeho jak hovado a dal za neho v tej dobe 90000skk a k comu to je za 1,5roka to bol brak. Pani dikez pojdem do obchodaku a nieco lapnem pod pazuchu a trtat na to saq to aj tak smarim do inej izby potom.pa a dik s pozdravom starec22
starec22
Junior

Odeslat příspěvekod Kozousch 18. 4. 2009 15:04

V tomto jsi zjevně skočil na klasický super hyper ultra marketingový špek. V žádném případě nikdo stále neinovuje, pouze se průběžně staré technologie v některých parametrech trošičku zlepšují a HLAVNĚ PŘEJMENOVÁVAJÍ. Bohužel jsou standardní technologie LCD i plasma na hranici svých fyzikálních možností, takže má mírné zlepšení nějakého parametru většinou za následek zhoršení parametru jiného (například OverDrive u LCD). Zlepšený parametr se vychválí, zhoršený se zatají, vše se prohlásí za novou generaci panelu a nejlépe úplně přejmenuje a prohlásí za technologii zcela novou, ojedinělou, výjimečnou a hyper ultra zázračnou. Ve skutečnosti je to stejné jako u aut: změní se kapota, přidá další vstup na iPrd a dva nové Screensavery a nová generace je na světě.

Samozřejmě by bylo chybou na výběr rezignovat, protože na trhu sice rozhodně ZÁMĚRNĚ neexistuje žádný zázračný a dokonalý výrobek a s tím se člověk musí smířit, ale rozhodně je dobré z těch dostupných vybrat ten pro tebe nejvhodnější, protože TĚCH NEVHODNÝCH JE VĚTŠINA a při náhodném nebo nesprávném výběru je pravděpodobnost zklámání příliš vysoká. Opravdu tomu, prosím, věnuj čas, protože je to výrobek za dost peněz a kupovaný na dost dlouhou dobu a dívat se denně na něco s vědomím, že jsem se nechal draze napálit, je deprimující. Projdi si v klidu fóra, vyber si dva tři kandidáty, ty si někde nech předvést a z nich si v klidu vyber ten, který se ti bude zdát obrazově nejlepší. Takto lze opravdu získat TV s ne dokonalým, ale velice rozumným obrazem a hlavně tě nebude hryzat svědomí z marně vynaložených peněz.
Kozousch
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků