[recenze] Dispre II v3 jako sluchátkový zesilovač

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bubaak 25. 4. 2009 18:52

Tak jsem se rozhodl něco sepsat, to zas bude :)
Pro nezasvěcené:
Dispre byl studentský projekt předního českého "Audio konstruktéra" nesoucího jmeno Pavel Macura.
Jednalo se o projekt předzesilovače který byl navržený s použitím pouze diskrétních tranzistorů. Dispre sklidilo kladnou vlnu ohlasů a p. Macuru to naštěstí navnadilo způsobem, že následně pro Hi-Fisty udělal jeden z nejplepších diskretních zesilovačů vůbec!
Bohužel Dispre bylo nevhodné k zneužití na sluchátkový zesilovač.
http://web.telecom.cz/macura/dispre.html

Obrázek
Dispre

A tak přišlo Dispre II ! Vhodný i jako sluchátkový zesilovač, tedy pro mě 8-P
Dispre II byl velice brilantní, ovšem měl drobnou vadu na desce kde otvory pro jeden z XLR konektorů byly zle. Tuto vadu opravil p. Macura hned v další várce nesoucí jméno Dispre II.1. Ale jako všechno ani zde se to neobešlo bez problému. Některé kusy trpěly na zvýšený brum, což bylo nepříjemné a dlouho trvalo než se zjistilo že za to mohou špatný kusy tranzistorů, který se na první pohled tvářili absolutně bezproblémově ....
A tak přišla zatím poslední verze Dispre II v3. Kde problém byl vyřešen párem kondíků a odporů.
Dispre se prodává jako osazený modul s XLR konektory, nebo bez. Popřípadě pro bastlíře jen holou PCB desku s dokumentací :mrgreen:
http://web.telecom.cz/macura/dispre2_cz.htm

Obrázek
Dispre II V3, na součastky že jsou jak mě napadlo nehleďte :D

Čísla a čísla, no a čísla
- výstupní napětí max. 24Vp-p/600 ohm (8,48 Vef)
- doporučená zatěžovací impedance je 600 ohm a více (funguje i do 50 ohm)
- kmitočtový rozsah 0,1Hz až 220 kHz (-3 dB)
- THD (1Vef/600 ohm) pod 0,003% přes celé audio pásmo
- zisk s otevřenou smyčkou zpětné vazby 31,38dB; zpětná vazba 19,6dB
- zisk předzesilovače 3,88x (11,78dB)
- vstupní odpor cca 10k
- výstupní odpor - podle osazeného sériového odporu od 5 ohm do 75 ohm
- napájení 2 x 15V stabilizovaných, odběr 2 x 60 mA

Jaký je Dispre II na živo?
Dokonalý!
Dispříčka jsem si koupil jako PCB desku, takže trápení se sháněním součástek a kompletací mohlo začít. Většina dodavatelů doporučená p. Macurou jsou zdvořilí a vstřícný, teda až na GM kde jsem měl drobné neshody... ale to bych nesměl být já :mrgreen:
Po kompletaci součástek se mohlo jít do tvorby. O pomoc jsem požádal kamaráda Křováka, který se podílel nemalou měrou na dokončení a zjištění, že tranzistory co se prodávaj v GM stojí skutečně za .....
Dispre ožilo a šoupl jsem ho do 1u rackové bedny na servery. K Dispříku jsem si vytvořil už při tvorbě velice kladný vztah, už jen kvůli nádhernému zjevu když je osazený :love: Člověk by se na něj dokázal dívat klidně celý den! Ale stále jsem se lehce bál s tím, co udělá až do něj vsunu Senny HD650.
Proč ten stres? HD 650 jsou neuprosný ke zdroji zvuku, ke kterému jsou připojeny. Buď je to neposlouchatelný, nebo je to tragický! Nic jiného jsem neznal. Když jsem je poslouchal čistě ze zvukové karty Edirol UA-1ex, vždy jim chyběla dynamika a detail.... no co si budem nalhávat! I všechny pásma byla hrozná. Tak jsem zkoušel nakombinovat integrovaný zesilovač beden firmy Logitech, řikal jsem že se zvukovkou hrajou špatně? To co předvedli přes nekvalitní zesilovač Logitechu Z4 se nedalo označit ani za zvuk, natož reprodukci. Tak jak si se Sennama poradí věž od Aiwy. Asi jako zvukovka .
A tak jsem moc nedával ani na Dispre, který stojí něco kolem 5.OOO,- a papírové údaje jsou tak křišťalově čisté, že už ani křišťálově čistější být nemohou, to vždy zavání problémy.
Zvukovka připojena, Dispříček taky. Zlatý 6,35 mm jack Sennu zapadl do Neutriku na Dispříku, jako Roman Kresta se Škodou Octavia WRC do příkopu, prostě dokonale :-)) Začínalo vše příliš dobře na to, aby to po veškerém utrpení mohla být pravda a tak jsem se bál. Vlkádám CD Nory Jones do mechaniky a čekám co se stane.
Stalo se to nejhorší co se stát mohlo! Dispre udělalo se Senny rychlou operaci :roll:

Obrázek

Něco tak úžasně čisté, prokreslené a detailní jsem ze svých Sennů slyšel leda u Koče doma! Nemohl jsem než otevřít hubu a slzet štěstím. Ta úleva že Dispre nejen dobře vypadá, ale ještě líp hraje, byla nezaplatitelná :'( V ten okamžik jsem myslel jen na Noru jak sladce mi hraje na klavír a na p.Macuru s jakou láskou mi to přenáší do uší přes své dítě nesoucí jméno Dispre II V3.

Co vlastně Dispre dělá?
Svou práci, na kterou bylo vytvořeno.
Skutečný zesilovač má jen a pouze zesilovat vstupní signál. Nemá si vymejšlet basy, zabarvovat středy, rozcinkávat výšky.
Přesněji má pouze zesílit všechny pásma, zvýšit dynamiku, prostor.... prostě to co Dispre s HD 650 udělal takovým způsobem, že jsem tomu ani nemohl uvěřit co v signálu vycházejícího ze zvukové karty skutečně je. Z počátku jsem si dokonce myslel že Dispre si vše vymejšlí a jen dobarvuje. Všechny myšlenky odpadly v den, kdy jsem dostal oscilace z měření které provedl Křovák. Až při 200 KHz se křivka lehce rozkmitala, třeba slov? Pokud ano tak jsme z Kocmaistrem zkusili nezávisle na Křovákovi proměřit přes zvukovku Dispříka. To co vylezlo bylo tak křišťálově čisté, že ani křišťál není tak křišťáloví.

Obrázek

Nechce ten strašak napsat něco o zvuku?
Chci, ale nevím jak to popsat. Vše nabralo skutečné obrátky. Je to až neuvěřitelné jak zesilovač dokáže změnit zvuk sluchátek. Hudba je nyní po dynamické stránce nesrovnatelně lepší se vším co jsem doposud slyšel, i MP3 v 128kb/s kvalitě, maj dynamiku kterou mohou FLACY v iriver Lplayeru jen tiše závidět (oboje zkoušeno na UE Triple.FI10, HD650 odmítám zasouvat do Lplayeru). Vejšky jsou ostřejší a příjemnější zároveň, vždy se těším až tam třískne s činelem, aby mě to opět vyrazilo dech jak dokážou HD 650 zahrát i nejvyšší pásmo. Takže si asi dokážete představit jak se HD 650 chovaj v pásmech který jim chutná nejvíce (basy a středy). Tohle nejde popsat, to se musí zažít!
Zkusil jsem ho i srovnat přímo s "lampáčem" Little Dot MK IV.
Rozdíl zdaleka není tak velký, který jsem předpokládal. Drobné nuance tam jsou, ale chtělo by je mít vedle sebou delší dobu, aby člověk mohl s čistým svědomím řici o kolik co hraje líp. Vzhledem k tomu že Dispre mám naposloucaný, tak se mi jeho zvuk vždy zdál mírně chladnější, dynamičtějši a detailnější zároveň (na Senn HD 650 klad). Ale rozdíl je daleko menší než to zní a jak řikám, chtělo by to více času, protože koč zas našel spousta kladu na svém. Srovnávat to se zesíkem v DACu co má Koč doma snad ani nemá cenu. Natož pak hanit veškeré sluchátkové výstupy co doma najdete... .

Obrázek
Nahoře Little dot s DACem, dole Dispřík

Závěr
Jaký Dispre skutečně je, je velice těžká otázka. Já ho mám rád už od dne kdy mi přišla PCB deska v obálce. A se všema problémama co sním v prvopčátku byli, jsem si ho oblíbil ještě víc. Skoro bych o něm řekl že je to mé děťátko, ale to bych pak bral p. Macurovi jeho titul na který má daleko větší práva než já.
Snažit se být objektivní a naházet na Dispre špínu je nemožné, pač všechny zápory co má, jsou jen a jen mou vinou! Jaký to jsou? Hmotnost (špatně zvolená krabice) a "gumový" potenciometr (zaviněn dřevěnou, křivou osou co pruží). Co se týče ale zvuku, nemohu říci ani popel a mou zaujatost pro zvuk, čisla a grafy jen podtrhují. Takže omlouvám se, kydání hnoje se ode mě nedočkate!
Koupil bych si ho znovu? Bez váhání a dokonce uvažuji že bych si ho vzal ještě jednou! Cena za kterou se prodávaj PCB desky jsou velice úsměvné. A ani ceny osazených modulů za svou cenu stojí, když vemete v úvahu s jakou péčí je p. Macura vyrabí (každou součastku proměřuje zvlášť a i když má drobnou odchylku putuje do koše, vybírá jen ty součástky a dodavatele kterýma si je jist, každý modul přeměřuje a testuje ......)
V mých očích se jedná o jeden z nejlepších "sluchátkáčů" a co víc, dokonce je z čech!

Obrázek

Poděkování
Děkuji p. Macurovi a Křovákovi :-) Oba vědí za co 8-P
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Emokid 25. 4. 2009 19:25

Super recenze, ať dobře slouží. ;-)
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2009 11:45

Nejdůležitější na tomhle výtvoru je fakt, že vznikl v čských luzích a hájích a jestli je pravda to, co sám PMA tvrdí (důkaz nemám, ale věřit tomu lze), že totiž posílá desky nebo i bloky až do USA nebo Austrálie, tak se nebojím o českou DIY Hi-Fi scénu.
Nejde o to postavit všecko z tuzemského sortimentu, ale o myšlenku a její rozvoj. Sám jsem s Macurou několikrát komunikoval, už ohledně první verze DisPre - té co nešla použít jako sluchátkáč, protože měla příliš velkou výstupní impedanci a "neutáhla to". Potvrdil mi, že základní inspirací pro návrh DisPre bylo použít zapojení s co možná nejmenším zkreslením a přitom s co největší využitelnou rychlostí. Přitom obě polarity vstupního signálu se musejí přenášet co možná nejideálněji a nejshodněji - takové požadavky splňují pouze plně symetrické struktury. Macura vycházel z ideového zapojení vstupního zesilovače osciloskopu - tam je také požadována co nejvyšší možná šířka pásma s co nejmenším zkreslením. A že se mu to povedlo, o tom svědčí i diskuse na Slovanetu nebo na Lopuchu...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 4. 2009 11:59

Taky jsem narazil na zajímavou českou DIY záležitost - D/A převodník KARFIK DAC 2.5
http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... =4&page=-1

Nemá s tím někdo osobní zkušenost?
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 26. 4. 2009 13:30

Vím že už žije verze DAC 2.6 a že to má být na hodně slušné úrovni, ale víc nevím :potichu
Ekkar: co je na tom nejlepší, že do zahraničí putovalo cca 60% Dispříků :mrgreen:
Mužeme být hrdi na všechny český "audio konstruktéry" jakýma Macura, Karafiat, Dudek a další jsou.
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2009 16:15

Jo, Páni Konstruktéři naštěstí nevymřeli - on ani takový Sinclair (polovina tandemu Sinclair & Pierre, vlastnícího a provozujícího tuhle firmu: http://www.aldax.cz/ ) není jen tak ledasjaký konstruktér - a je spousta dalších, co se nebojí zkoušet, počítat, stavět pokusné konstrukce, ty pak měřit a testovat a zase upravovat - jenže co dřív stálo stokoruny, dnes "koštuje" tisíce - plus potřebné měřicí vybavení k tomu... Takže to hodně "leze do peněz" a aby člověk nebyl uspokojován jendobrým pocitem z vykonané práce, ale aby se mu dostalo něco finančního ohodnocení, musí se holt trochu přitlačit na ceně. Pořád ale jsou Dudkovy, Macurovy a Sinclairovy zesilovače nanejvýš na 20-30% ceny zvukově srovnatelných konstrukcí dovezených "zvenku". Važme si toho a aspoň na tomto poli buďme Češi - rozhodně se nebudeme mít před světem za co stydět, pokud koupíme českou konstrukci.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 4. 2009 16:33

Pravdu díš. Až dodělám barák, budu mít velké dilema, kdo bude mým dodavatelem nového "engine", zda duo z Moravy (Sinclair & Pierre) nebo pan Petřík ze sPlzně: http://www.hifiart.cz/ ( sP... není překlep :-) )

Rozhodně to ale nebude žádný "Made in China" produkt od žádné slavné Japonské, Německé nebo podobné značky, protože tam je výsledek vždycky stejný jak u voleb v ČR - ať volíš, koho volíš, vždycky volíš komunisty. :-(
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 26. 4. 2009 16:35

Přesně tak, osobně si myslím, že kdyby více lidí hledající vhodný zesilovač vědělo co lze sehnat z domácí provenience, pak by podobně jako já neviděli žádný důvod kupovat stroje nižší střední/střední třídy od Denonu, Yamahy, Onkya a dalších když za ty stejné peníze mohou mít absolutní hi-fi výrobky jako DPA, DisPre popřípadě z "hotových"výrobků vynikající slovenské zesilovače BV Audio s parametry a zvukem z říše snů.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 4. 2009 16:47

Když má člověk kliku na vyhořelého krasavce s dobrým trafem za pětikilo:
http://winnipeg.kijiji.ca/c-buy-and-sel ... Z121506228
a dovnitř strčí dva konce od ALDAXu, je co? Vy :-D
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2009 20:12

Obávám se, že před správně napájenýma koncema od Kazzatele nebo od Sinclaira by se ten Hitachi musel červenat...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 26. 4. 2009 20:26

Já jsem měl samozřejmě na mysli z toho zesilovače Hitachi vnitřnosti kompletně vyházet a použít jen skříň, protože 1) mám pro tenhle 30 let starý styl s páčkami a ručičkovými budíčky slabost a za 2) je to nejlevnější a nejjednodušší způsob pořízení skříně na stavbu zesilovače. Pokud v té skříni bude slušné 200W trafo a šikovné chladiče, tak se dvěma moduly SPV 100P by to mohla být za necelé 3 tisíce korun a trošku práce roztomilá mašinka na hraní, ne? Jo ještě pár stovek za poťáček ....
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2009 20:35

Trafíčko radši 300W, klidně bych si koupil i toroidek, jen k těm ručičkáčům budeš muset zmastit nějakej usměrňováček a logaritmickej zesíček, aby to hezky mávalo podle decidebilů...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod The Wolverine 27. 4. 2009 14:27

Ještě k původnímu příspěvku: vynikající článek, aspoň jsem se zas dozvěděl něco nového.
Jenom mě napadlo: Nebyl by zvuk ještě lepší, pokud by se použil kvalitnější zdroj než Edirol UA-1EX, třeba E-MU, ASUS, Audiotrak?
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 27. 4. 2009 14:49

Jo byl by lepší, přes můj DAC je to fakt lepší i když to taky může být zčásti signálovýma kabelama co má prozatim v tuhle chvíli bubaak. Ale netvrdil bych, že zmíněný zvukovky jsou lepší než Edi, měly by být ve stejný lize.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bubaak 27. 4. 2009 17:46

Vyhoda audia je že všem dnům ještě není konec a mám pořad co doplňovat a zlepšovat :mrgreen:
Ale Edirola měnit nehodlám :-)) a už vubec ne za Asus
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků