Jaké buchty máte nejradši aneb pečeme na AVmanii :D

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 5. 2009 08:48

Klasická česká kynutá buchta s mákem - to na 1. místo.
Na další pak patří tažený štrůdl, bohužel nikdo už mi ho neupeče, jak mi ho pekla babička - ani mně se tak nedaří, a to moje máti tvrdí, že je jako od bábinky. Bohužel, není to furt ono.
Následuje klasická třená bábovka, nejlepší je samozřejmě mramorovaná, ale čistý bleďoch bez kakaa je taky sežratelný.
O další místa se dělí "vázané" koláče s drobenkou - jak jinak než makové - a koláče chodské, tažené - ty se snesou i s povidly, například s hruškovými je to MAZEC. Navrch samozřejmě drobenka (manželčina babička má pro drobenku zajímavý výraz, nikde jinde jsem ho neslyšel - říká ŽMOLENKA).
Pak následují nejrůznější "buchty/řezy/koláče" vyráběné formou těsta litého na plech - na ty je specialistka moje polovice, umí jich asi 20 druhů.

A co vysloveně nesnáším, jsou buchty jakéhokoliv typu, plněné nebo sypané TVAROHEM - ten prostě k smrti nenávidím, asi nějaká reziduální vzpomínka z raného dětství, kdy mne ho nutili jíst - a záviny pečené z lístkového těsta. Nejhorší je snad ořechový, všecky obecně jsou ale FUJ - říkám tomu "huba plná šupin a buchta kde nic tu nic"...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ovo 5. 5. 2009 09:14

To ti to museli nějak šidit, listové těsto s tvarohem je pohoda...
Ale chápu ty vzpomínky z dětství, já díky nim nejedl třicet let rýži.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Balda_87 5. 5. 2009 09:24

nejíst tvaroh :shock:
:mrgreen: pěkně poůlkila tvarohu, cukr, trošičku mléka, rozšlehat a všeliaké ovoce nakrájet, třeba banány, hrozny, jablka, meruňky.. promíchat :-P 8-P to můžu klidně každý den!
mě v útlém dětství zprotivili mák.. ale už ho občas jim i sám od sebe ^^ nikdy jsem neměl problém s jídlem 8-)
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

iPod classic 160GB (rockboxed).
└> Sennheiser IE8 + Denon AH C551
+ ZoomH4n - mrštný lapač kmitů

Canon 1100D + Canon EFS 17-85mm
Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 5. 5. 2009 14:23

Jé, jak jsem mohl zapomenout na štrůdl. :oops: ^^

EKKAR: Tak to cos vyjmenoval, že Ti moc nechutná, tak to všechno můžu. ^^

Balda_87: Jj, co třeba rozšlehaný tvaroh s meruňkama? ^^
Nebo rozšlehaný jahody s cukrem a mlékem. ^^
Naposledy upravil vanDave dne 6. 5. 2009 15:11, celkově upraveno 1
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 5. 2009 07:22

Prostě nesnáším tvaroh - možná nějaká biochemie, já nevím, nejen že mi nechutná, ale mám po něm i běhavku. A to lístkové těsto je spíš estetická záležitost - pokud je buchta buchtou, nemá se třepit na hrst šupin - třeba normální závin z běžného těsta sežeru s gustem, klidně i ten oříškový, mně vadí to drobící se a šupinky trousící lístkové těsto. A ne že by mi to začalo vadit až v dospělosti - to se se mnou táhne od dětství, jak někde na návštěvě servírovali štrůdl a hostitelka říkala "Vem si, je lístkovej...", měl jsem po náladě. Každá hospodyňka se předhání v křehkosti a nadejchanosti - ale že se pak jejich výrobek musí jíst lžičkou z talířku, protože se drobí a nedrží vůbec pohromadě, to už jim nedochází... Ne, nejsem kverulant, který si jen stěžuje - prostě taková "buchta" mi nepřijde být buchtou - na rozdíl od mnoha "lístkoštrůdlových pekařek" s těstem z obchodu já si umím ten tažený babičkovský štrůdl, obyčejnou třenou bábovku i kynuté buchty namíchat, uhňácat a upéct sám z těch nejzákladnějších surovin - mouka, cukr, mléko, nějaký olej nebo tuk, případně vejce, kvasnice atd. A žádné nebo skoro žádné vážení - těsto se má dělat podle citu, jak se táhne a lepí - přesně podle babičky...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 6. 5. 2009 19:21

Štrůdl je super - hlavně tzv.: tažený :-D
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 8. 5. 2009 16:10

Tažený, to znamená co? :-)) :hm
To je ten klasickej?
http://www.lidovky.cz/ln_recepty.asp?r= ... ecepty_jel 8-D

Třeba kupovanej štrůdl z lístkového těsta je taky moc dobrej.
Nebo taková jablečná nebo meruňková kapsa. ^^
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 8. 5. 2009 16:25

Buchty s rybízem a s drobenkou 8-D
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 8. 5. 2009 18:06

Hmm, mňam. ^^
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cumel30 8. 5. 2009 18:14

Vót izít "drobenka"??
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vanDave 8. 5. 2009 18:18

http://www.najrecepty.sk/story.php?id=2255

BTW: Co ten recept, bude nějakej? ;-)
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod cumel30 8. 5. 2009 21:43

vanDave píše:http://www.najrecepty.sk/story.php?id=2255

BTW: Co ten recept, bude nějakej? ;-)

Sen kjú very mač. :-]
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kejki3 8. 5. 2009 22:47

Tak žmolenka i lízačka jsou běžné termíny.
Tu mrkvovou bábovku zkusím.
„Ale proč? Aby to bylo v rozkladu? Aby se to totálně rozvrátilo. Proč?“
kejki3
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod gomanek 11. 5. 2009 09:29

A co takovou specialitu jako je Dort s ananasem a karotkou? 8-D
gomanek
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 5. 2009 09:45

Teda - mě odrazuje už jen název té stránky - "Mé BIO"... Čím to je, že všecko, co je takzvaně "zdravé" je vlastně dost odporná záležitost? To chce někdo někoho trestat nebo co?
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků