Jaký levný gramofon?

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod nimha 11. 5. 2009 09:50

Zdar,

pomáhám kamarádce vybrat gramec v ceně cca do 4.000Kč pro její rodiče. Mají doma celkem dost zdědených desek, většinou klasika, ale nějací audiofilové to nejsou. Co byste mi doporučili? Je jasné, že za ty peníze nic extra nebude, takže něco typu sony nebo panasonic; jen ne ty multi retro zařízení roadstar a hyundai. Jo, a nemá to být bazar.

Ještě pár dotazů:
1. vstup/zesilovač - mají nějakou věž, co má volný vstup; ovšem nevím, zda to má v sobě i předzesilovač (to snad ještě zjistím). Jaký typ přenosky (MM/MC) je který?

2. otáčky - stačí na běžný provoz jen 45 a 33? Mám starší hudební skříň grundig, co umí ještě i 72 a 16. 72 na staré šelakové asi nevyužije, to klidně oželím; je ale k něčemu ta 16ka?

3. náhradní přenosky - má cenu rovnou koupit i 1-2 náhradní přenosky? Nemůže se stát, že se po pár letech přestanou dělat a smůla? Nebo je to něco standartizovaného, jako třeba pneumatiky na auto a lze tam dát přenosku jiného výrobce?

Předem díky za vaše rady
nimha
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 10:07

A já bych zrovna doporučil zachovalý bazarový gramofon Tesla NC470 vyráběný pro NAD. Netuším, jestli lze za podobné peníze koupit podobně kvalitní nový gramofon do 4 tisíc Kč.

Kvalitní gramofony mívají uchycení přenosky standardizované, takže by nemělo být třeba přenosky do zásoby kupovat.

Otáčky závisí na deskách, které chtějí přehrávat, ale 33 a 45 ot/min jsou standard a desky na 78 nebo 16 ot/min bych ani nedoporučoval používat, protože pokud se nemýlím, tak mají jiný profil drážky a přenoska i deska by dostaly pěkně zabrat.

Která přenoska je lepší, jestli MM (magnetodynamická) nebo MC (elektrodynamická), nevím, a těžko posoudit, zda je to v této cenové kategorii nutné řešit. Rozhodně ale pozor na přenosky krystalové - ty v žádném případě nebrat!

Pro gramofon musí mít věž nebo zesilovač PHONO vstup přesně pro použitý typ přenosky nebo s přepínačem MM/MC. Pokud věž nemá PHONO vstup, musí se mezi výstup z gramofonu a AUX vstup věže dát předzesilovač, což jsou další peníze:
http://www.studioline.cz/?sec=item_deta ... 49&id=8804

I když tady je například gramofon s vestavěným předzesilovačem a to by byla pro případ bez předzesilovače ve veži určitě výhoda:
http://www.studioline.cz/?sec=item_deta ... 1149&id=35
Ten gramofon ale neznám.

Já mám přímo v těle Tesly NC470 vestavěný a přímo na dráty z ramínka napojený vlastoručně zbastlený celkem slušný předzesilovač za pár korun podle Amatérského rádia a je to pecka. Žádné brumy nachytané na přívodních kabelech a spol ....

Taky by byla varianta si nějaký gramofon jen půjčit a vše nagrabovat na CD. Pokud jsi ze Sudet, můžu půjčit ten můj, ale práce je to příšerná, párkrát jsem to dělal
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod nimha 11. 5. 2009 11:03

No, pointa je to, že to má být dárek k narozkám, takže nemůže koupit nic staršího. Navíc jak je tam mechanika, tak je to sázka do loterie, v jakým top bude stavu. Já měl několik starších gramců co jsem dostal od kamarádů a s každým byl po čase nějaký problém. A to si u rodičů kamarádky na sebe vzít nechci. Taky NC 470 byla sice špička, ale v rámci socialismu, takže řekněme si na rovinu, že v reálu to byl akceptovatelný průměr. No a po těch letech a opotřebení...

Co ty Pro-jecty? Ty vypadají dost stroze... umí to aspoň na konci desky zvenou raménko? (myslím ty základní modely)
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 11:18

S novými modely nejsem schopen poradit, léta jsem nový gramofon řešit nemusel. Získat relevantní informace asi nebude sranda, protože nové gramofony podle mě nakupují už jen Hi-Endisti v jiných cenových relacích a v této cenové kategorii moc zkušených zákazníků schopných poradit asi nebude.
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 11. 5. 2009 11:26

Trošku poopravím Kozouše:

1) otázka na přenosky MM/MC - OBĚ jsou magnetodynamické, jen provedení MM neboli s pohyblivým magnetem je běžnější = dostupnější. Přenosky MC neboli s pohyblivou cívkou jsou zhruba o dvě třídy kvalitnější , vyžadují ale úplně jiné připojení, než přenosky MM (jiná zatěžovací impedance, jiné zesílení, jiný průběh kmitočtové korekce). Kozouš správně podotýká, že vstup, určený pro přenosku, je označený PHONO. Pokud je tam označení AUX nebo EXT, případně LINE IN, je potřeba použít zmíněný předzesilovač, jehož přenosové vlastnosti jsou přesně dány normou.

2) otáčky 33 1/3 a 45 2/3 jsou standartní a postačující, pokud by bylo potřeba přehrávat staré šelakovky s otáčkami 78 za minutu, muselo by se to stejně dělat jiným hrotem - mají jinou, širší drážku, takže obvyklý hrot pro desky s otáčkami 33 a 45 (zjednodušeně psáno) v nich "vaklá" a nehraje. Otáčky 16 za minutu se v minulosti používaly pro nenáročné záznamy - například projevy, učební texty nebo podobné 3,14čoviny, kde se dalo frekvenční pásmo přenosu ořezat a na kvalitě příliš nezáleželo, spíš se dalo ušetřit na kapacitě desky, která tím narostla (prodloužila se doba přehrávání).

3) Pokud koupíš gramofon s ramínkem pro magnetodynamickou přenosku, má standartně tzv. "půlpalcové" uchycení - dva svislé šroubky, jejichž spojnice je kolmá k ose přenoskové vložky a středy šroubků jsou od sebe vzdálené půl anglického palce neboli 12,7mm. Pro tento způsob uchycení se ve světě vyrábí nesčíslně typů. TESLA vyráběla vložky typu VM2101, 2102, 2201 a 2202 - konstrukčně byly shodné, lišily se poddajností hrotu a tím i maličko ve frekvenční charakteristice a v potřebném přítlaku. Pro vývoz se označovaly LENCO M100 a M300.

Vůbec bych proto neuvažoval o nákupu nového gramce - v dané kategorii totiž slušný stroj nekoupíš, když, tak někde od 6000Kč nahoru. Řešením je opravdu bazarovka, u které se udělá kontrola, namáznutí ložisek a výměna řemínku a vložky - případně doplnění předzesilovače. Speciálně gramofony TESLA, pokud s nimi bylo slušně zacházeno, drží svou kvalitu po léta. Jediné díly, které se opotřebovávají, jsou zmíněné řemínky a hroty přenosek.

Jsem tudíž zajedno s Kozoušem - jen v jednom mu budu oponovat - NC470 už je ošizený typ, protože má některé původně kovové konstrukční části nahrazeny plastem. Osobně bych šel do o něco málo starších provedení z řad NC430, 440 a 450 - bývaly ve "dřevěné" skříni s krytem z plexiskla. Pouze pokud je k dispozici méně prostoru, bych se uchýlil k NC300 nebo NC470 (jsou o dost užší = zabírají do stran méně místa). Pokud je v označení písmeno "Z" (třeba NZC431), označuje to provedení s už vestavěným předzesilovačem, korekcemi (hlasitost, basy, výšky, rovnováha) a s výkonovým zesilovačem a reprobednami. Základní mechanika gramofonu ale byla stejná.

Pozor při výběru - některá provedení gramofonů se dělala s různými raménky, pro magnetodynamickou přenosku byla určená ta kovová s větším protizávažím, pohyblivě uloženým na konci ramene - dalo se šroubovat a tak jemně nastavit. Ta plastová ramínka nebo trubičky s malým závažíčkem na konci byly určené pro přenosky krystalové nebo keramické, které byly méně kvalitní a tudíž lacinější - o to víc ale poškozovaly drážku desky, protože pro dobroz funkci vyžadovaly větší přítlak na hrot - zhruba 5x až 10x vyšší, než daleko kvalitnější přenosky magnetodynamické. TESLA své keramické a krystalové vložky označovala jako VK a tři nebo čtyři číslice - gramofon s takovou přenoskou nedoporučuji v dnešní době vůbec kupovat.


EDIT:
http://www.srovname.cz/sekce/gramofony/1.41/v.321 je stránka, na které zrovna ten LENCO L3806 nebo další typy (nutno pogooglovat a poptat se) by nebyly k zahození - jde totiž o "staronové" TESLY, neustále vyráběné v Litovli, pouze pod cizí prodejní značkou... Nebrat typy, označené USB - ty v sobě mají A/D převodník na mp3, který sice dovoluje desky rovnou grabovat do formátu moderních přehrávačů, ale kvality je nevalné.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 12:34

EKKAR píše:pokud by bylo potřeba přehrávat staré šelakovky s otáčkami 78 za minutu, muselo by se to stejně dělat jiným hrotem - mají jinou, širší drážku, takže obvyklý hrot pro desky s otáčkami 33 a 45 (zjednodušeně psáno) v nich "vaklá" a nehraje.

Díky za opravy a doplnění, nejsem žádný PhonoGuru :-)

Ale pro zajímavost - dostal jsem za úkol nahrát na CD jednu skladbu od Karla Vlacha ze staré desky se 78 ot/min. Hodil jsem do NC470 starou ojetou přenosku Tesla VM2103 a nagraboval to do PC při rychlosti 45 ot/min pomocí "Golden Records Vinyl to CD Converter", který to umí "rychlostně přepočítat". Hrálo to a klaplo to :-)
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod nimha 11. 5. 2009 13:03

Konverze dělat nehodlám. Možná je pár věcí, co bych zkonvertoval, ale už to za mě ve většině případů někdo udělal a v mp3 to je. Navíc ten gramofon je o analogu, takže to cpát do zkomprimovanýho digitálu... :?:
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 13:14

Já to ripoval do WAVů a šup na Audio CD. Žádná komprese, krásně to lupe ..... :-D

Jethro Tull na originálních LP od Chrysalisu jsou samozřejmě nářez ....
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod nimha 11. 5. 2009 13:36

Některý Cd mi lupou taky... :-)
nimha
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 13:51

To je artróza v kloubech starých muzikantů :-D
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Balda_87 11. 5. 2009 14:12

já přemýšlím o ripnutí někerých desek, myslíte že zbastlení kabelu ze sluchátkovýho výstupu gramofonu, do line-in na zvukovce, by nebyl neskutečný hřích? (asi by to chtělo trefit správný volume, a prosím nekamenujte mne za tento střeštěný nápad :-D)
neuvědomuju si totiž jestli ten gramofon má nějaký jiný výstup než na repro a sluchátka (musel bych na půdu :-D) jestli si správně pamatuju, je to Tesla moderato 1037A

Ale je fakt, že dneska už se najde dost málo věcí, co nejsou v mp3 na netu :)
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

iPod classic 160GB (rockboxed).
└> Sennheiser IE8 + Denon AH C551
+ ZoomH4n - mrštný lapač kmitů

Canon 1100D + Canon EFS 17-85mm
Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kozousch 11. 5. 2009 14:40

http://www.oldradio.cz/ts1037.htm
Do sluchátkového výstupu za koncák to jako "prasátko" :-) zapojovat nemusíš. Tesla Moderato 1037A bude mít skoro určitě linkový výstup pro nahrávání na magnetofon. Stačí ti kabel z 5-ti kolíkového DIN konektoru na 3.5 mm stereo JACK:
http://shop.fkt.cz/audio-kabel-35-mm-ja ... +dp104943/
Hlavně pozor na to, že na pětikolíku je na dvou kolících IN a na dvou OUT. Prostřední je společná zem. Lepší by byl kabel s jedním 5-ti kolíkovým DINem na jedné straně a dvěma 3.5 mm stereo JACKy na druhé straně - jeden IN a druhý OUT. Dělají se také

Balda_87 píše:Ale je fakt, že dneska už se najde dost málo věcí, co nejsou v mp3 na netu :)

Kdo najde skladbu "Pozdrav orchestru" od Orchestru Karla Vlacha, má bod!
Kozousch
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 0mira 16. 5. 2009 16:23

taková otázka mám gramofon se stereo výstupem nějaký tesla nzc 420, chci si pár desek zdigitalizovat , zkusil jsem to prdnout (din --> cinche) do hifiny a hrálo to)

můžu to normálně propojit z toho gramofonu jackem do zkukovky v PC neodpálím si to?
Naposledy upravil 0mira dne 16. 5. 2009 18:47, celkově upraveno 1
0mira
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 16. 5. 2009 17:50

Jestli to bude hrát záleží na tom, jestli ten gramec má v sobě předzesilovač RIAA, nebo nemá. Jinak pokud použiješ dobrý (nezkratovaný) kabel a zapojíš ho skutečně jen do vstupu LINE na zvukovce, nemáš co odpálit.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ovo 16. 5. 2009 21:42

Nzc 420 je gramofon se zesilovačem, výstup je tam pouze na konektor magnetofonu. Ten má úrovně DIN, která je nižší než bývá zvykem u cinch výstupů, ale to v zásadě nevadí. Horší je to, že tento gramofon míval synchronní motorek pevně připevněn k šasi, takže slyšitelně hučel v nahrávce a znehodnotil ji.
Ovocné víno každý den, tvůj život se změní v sen.
Ovo
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků