[recenze] Projektor EPSON-TW680

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 25. 6. 2009 17:04

Mega-recenze projektoru EPSON EMP-TW680
Obrázek

Předmluva:

Jak si možná vzpomínáte tak jsem psal recenzi mini-projektoru 3M Mpro 110, recenzi naleznete zde: viewtopic.php?f=1703&t=1066388

Doporučuji přečíst…

Teď bych vám chtěl přiblížit něco více „HI-DEF FRIENDLY“ nebo jak bych to jinak nazval…;)
Znovu bych si tuto recenzi rozdělil do několika sekcí jako tomu bylo při recenzi 3M Mpro 110.
Chtěl bych připomenout že se jedná o HD-ready (tedy 720p) projektor s poměrně hodně „EXKLUZIVNÍ“ cenou!!

Tak a teď začneme se samostatnou velmi, velmi ale opravdu velmi obsáhlou recenzí!! ;)



Design .. prakticky není co vytknout ..


Ano to je věc která se opravdu povedla a to vzhled tohoto projektoru!
Pořád se jedná o „plastovou krabici“ ale tak proč by i plastová krabice nemohla vypadat trošku k světu že?
Poměrně velké rozměry [š x v x h mm]: 309 × 406 × 124 dokazují že se opravdu nejedná o přenosný projektor a hmotnost přes 5 kilo to jen potvrdí….
Perfektní oblé tvary, perfektně vyřešené větrání, dokonalá optika a perfektní 3LCD technologie a samozřejmě HD rozlišení čipů… to jsou všechny základní vlastnosti ke kterým opravdu není co vytknout! a to vše při ceně neuvěřitelných 24 000 korun českých!!

Co se ukrývá pod tou „plastovou krabicí??“ :) ….


Asi začněme postupně … za prvé tu máme lampu která má světelný výkon solidních 1600 ANSI lumenů (xenonová výbojka 170W) což je takový standart pro domácí kino .. poměrně dobrá černá a žádné extrémní přesvětlení při úplně temné místnosti..
Upřímně výkon nad 2000 ANSI lumenů je až příliš pro domácí kino.. pak je projektor lepší už pro powerpoint prezentace do firem kde není tmavá místnost… Jen tak pro srovnání před tím jsem testoval ten 3M Mpro 110 který měl světelný výkon smutných 7 ANSI lumenů :D a je pravda že je ten rozdíl opravdu znát :) ..
Neměl bych zapomenout zmínit životnost lampy která je 3000 hodin v ekonomickém režimu se zmenšenou svítivostí a 1700 hodin v normálním režimu.. při maximální hlučnosti 27 dB což zas není vůbec tak špatné!!
To by bylo asi vše ke světelnému zdroji..
Posuňme se dále a to k obrazovým čipům jak jste už bylo psáno jedná se o 3LCD technologii kterou upřednostňuje zejména firma EPSON a musím říct že to opravdu chyba není!
Jak jsem již říkal rozlišení čipů je cca. 1280x720 pixelů v poměru 16:9 to je opravdu důkaz toho že tento projektor je určen výhradně pro domácí kino. Pokud nevíte jak funguje technologie 3LCD tak vám to ve zkratce vysvětlím.

3LCD TECHNOLOGIE
Obrázek
Technologii velice zjednodušeně popíšu v několika bodech :
1) světlo putuje z lampy co několika zrcadel..
2) toto světlo je rozděleno na 3 „paprsky“ pomocí těchto zrcadel.
3) Tyto 3 paprsky putují do 3 obrazových čipů..
4) Každý z těchto čipů je pro jednou barvu tzv. RGB (red, green, blue)
5) Poté tyto 3 barevné obrazy (červená, zelená, modrá) putují do speciálního optického hranolu..
6) Když projdou tyto 3 barevné obrazy hranolem tak se spojí v jeden výsledný RGB obraz..
7) Ten poté putuje přes objektiv projektoru až na plátno …

No tak to by bylo asi vše k 3LCD technologii :) … a doufám že to pochopíte .. :))

Než se pustím do další části tak bych chtěl zmínit že tato technologie je podle mého ještě o trochu kvalitnější než DLP od Texas Instruments nebo normální 1LCD technologie.. Samozřejmě kdo je pro DLP technologii tomu to asi nevyvrátím ale řeknu vám že koupí 3LCD projektoru vůbec neuděláte chybu..
Obrazová kvalita tohoto čipu je na vysoké úrovni a perfektní barevné podání a špičkový kontrast 10000:1 mluví za vše!

Přejděme zase o trochu dále k té optické části projektoru…
Projektor je vybaven optikou od EPSONU s funkcí bez které bych se opravdu neobešel!! Touto funkcí je takzvaná „SHIFT-LENS“ funkce tak se dá volně přeložit jako posun objektivu a tím i posunem obrazu až o neuvěřitelných 98% ve vertikálním směru a až 50% v horizontálním směru!!! Možná teď trochu nevíte o čem si tu mluvím ale jedná se o to, že již nemusíte opravdu ani hnout s projektorem aby byl obraz přesně zarovnán do plátna! Jednoduše si posunete optiku a obraz umístíte kamkoli chcete..
Zde se přesto nezapomíná také na „KEYSTONE“ funkci na srovnání lichoběžníkového zkreslení obrazu což je také dobrá věc ale ta je již běžná u většiny projektorů..

V rámci objektivu bych chtěl zmínit takovou specialitku a to využití kvalitního zoomu pro takzvaný „CinemaScope“ obraz pokud vlastníte 2.35:1 plátno.. Je zřejmé že tuto funkci využije asi málo kdo a hlavně majitel cinemascope plátna a veliký fanoušek do filmů který nemá možnost využít anamorfního objektivu pro projekci 2.35:1 filmů..
Pokud vlastníte takovéto širokoúhlé plátno tak s tímto zoomem ( přesně s hodnotou 1.50:1 ) můžete přiblížit obraz aby se vešel přesně do 2.35:1 plátna a aby byl zbaven černých pruhů nahoře a dole.. Tato funkce se dá využít jen když promítáte obraz v poměru 2.35:1..

Nicméně objektiv má přesné podání barev a výborné kvalitní a čistý obraz bez jediné optické vady…

Na závěr bych chtěl zmínit výborně umístěný ventilátor který je umístěn vedle objektivu ale přesto nefouká přímo na vás dopředu! :) takže pokud umístíte projektor do nějaké poličky tak se nemusíte bát že se vám přehřeje protože vzduch fouká z přední části :)..
Ale jak už jsem zmínil maximální hlučnost 27dB není nějak zastrašující hodnota..

No a jak to vůbec promítá??..

Tuhle část si také rozdělím na několik pod-částí :)..

FILMY:
Asi nejpoužívanější věc na tomto projektoru je projekce filmů a seriálů .. k projekci filmů nemám vůbec co vytknout.. Obraz je naprosto perfektní, barvy jasné, čisté , jas ani ne přehnaný a ani ne moc tmavý prostě ideální stroj pro filmového fanatika :D .. ještě zmíním že se výborně čtou titulky u filmů takže v tomto směru naprosto žádný problém..

PREZENTACE:
Tady nastává mírný problém a to ten že asi při prezentaci počítáte že bude v místnosti světlo… ale pří větším světle se stává text mírně nečitelným ale pokud nutně nepotřebujete vidět přímo do očí všem kdo se na vaší prezentaci dívá a alespoň trochu zhasnete tak se vše ihned dá pěkně číst..

HRY:
Další perlička pro herní fanatiky :D … osobně při zkoušce na hře CounterStrike 1.6 v rozlišení 1024x768 (4:3)
nebyl jakýkoli problém při hraní a obraz byl perfektně ostrý a hra se dala výborně hrát..
a to nemluvím když připojíte tenhle projektor k PlayStationu 3 přes HDMI!! Taková FIFA 09 v rozlišení 1280x720 (16:9) vypadá opravdu „BOŽSKY“!! ;)

Konektivita bez jediného problému!..

• HDMI
• D-sub
• S-Video
• RCA

Obrázek

Toto asi hovoří za vše.. dokonalý stroj pro přehrávání Blu-ray filmu z PlayStationu 3 ve vysokém rozlišení,
Přehrávání DVDripů s titulky z PC nebo hraní bezva her ať v HD nebo jen v SD!! Nebo také jen dívání na svůj oblíbený pořad v televizi..

Samozřejmě s touto konektivitou připojíte téměř vše s jakýmkoli rozlišení ať už VGA, SVGA, XGA, WXGA nebo SXGA …
Obrázek
Závěrem:

Obsah balení: Projektor Epson EMP-TW680
Dálkové ovládání + baterie
Návody v mnoha jazycích
S-Video kabel s redukci
CD do PC s návody v .PDF a dalšími blbostmi..

Hodnocení: Perfektní! 9/10 :tleskani

Doporučená cena: 24000 KČ :-]

Obrázky k této mega-recenzi nafotím a poté je sem přidám!!


Děkuji vám za přečtení této recenze a doufám že třeba zas někdy napíšu další recenzi k nějakému projektoru nebo nějaké A/V hračičce !!


Marek Veselý
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 26. 6. 2009 19:01

PORSCHE007 díky za recenzi :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 26. 6. 2009 21:01

Není zač . :-) ... ale psal jsem moderátorům aby to dali na avmania.zive.cz jako když jsem psal recenzi toho projektoru od 3M... bohužel nikdo neodpověděl :-( :-( tak nevím..
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2009 00:50

Rozepsal ses sice pekne,ale to nejpodstatnejsi-kvalita obrazu-je na urovni recenzi casopisu S&V("barvy jasne a ciste"-a pod tim si mam predstavit co??).
Mimochodem kolik DLP projektoru si videl?No asi moc ne...
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 27. 6. 2009 11:33

ehm.. když jseš tak chytrej tak taky napiš nějakou recenzi .. :D

- Tak co se týče těch DLP projektorů tak jsem dlouho používal ACER P5370W ale ten sice není vůbec použitelný jako domácí kino (strašně vysoký jas) proto jsem ho vyměnil za toto 3LCD a vůbec třeba ten DLP nedosahoval takových obrazových kvalit (jediná výhoda v něm byla že byl dobře čitelný text třeba v prezentacích..) jako v případě tohoto 3LCD ( ted mluvím jen o SD obsahu )..

- Jo a pokud bude nálada tak tu recenzi ještě rozšířím o ten kvalitnější obrazový posudek... ;-)
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2009 17:11

Trosku soudnosti by to chtelo chlape.Srovnavat data projektor s projektorem pro domaci kino preci nejde.DLP VIDEO-projektory maj v podstate jedinou nevyhodu a sice porad velmi omezeny zoom, cili je u nich potreba velkeho odstupu od projekcni plochy, jeli pozadavek vytvorit velkou uhlopricku.Duhovy efekt, ktery me osobne hodne vadi, je jiz take ten tam(samozrejme u kvalitnich vyrobku, Benq za 15tis. bude porad bida).Oproti LCD projektorum nabizeji lepsi kontrast, tedy hlavne zobrazreni cerne, coz je vzhledem k principu tehnologie vuci LCD technologii logicke.Screendoor efekt je rovnez v porovnani s LCD technologii prakticky nulovy.Pokud tedy proti sobe postavime nejlepsiho zastupce obou technologii, DLP zcela jasne kvalitativne zvitezi.
Ja sam mam LCD Sanyo 2000 a musim rict, ze jsem si s nastavenim obrazu musel dost pohrat, aby byl obraz pro me uspokojivy.Na filmovy mod byl obraz tmavsi(titulky nejsou bile a jsou nevyrazne) a vyblitejsi(slaba jak cerna, tak bila), s teplejsim podanim barev.Na rezim normal zase presviceny s vysisovanou cernou.Ostatni mody(a ze jich je vic nez zdravo) na tom nebyly lepe.Nastaveni parametru obrazu ma Sanyo az neskutecne mnozstvi, nicmene postupem casu jsem se dostal k obrazu, jenz me obzvlast k cene projektoru(38tis.) nadmiru uspokojuje.Filmy na BD jsou spica.
Obrázek
Jeste bych chtel dodat, ze bys take mohl uves na co promitas, protoze i projekcni plocha ma nezanedbatelny vliv na vysledny obraz, o cemz jsem se doma presvedcil, kdyz jsem na zkousku koupil stahovaci platno DaLite se ziskem 1.Krom toho, ze se neskutecne kroutilo, viz.:
Obrázek
...tak melo viditelne slabsi podani kontrastu nez Draper Luma, ktere tedy nadale pouzivam.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 27. 6. 2009 21:00

Dobře .. chápu .. srovnávat ten acer s projektorem pro domácí kino je blbost ale jak říkám dříve jsem neměl projektor určený pro domácí kino..

- Dříve jsem používal po domácku vyrobené plátno ( které mě nakonec vyšlo dráž než kdybych nějaké koupil .. nicméně bylo poměrně kvalitní ..

- Teď jsem si objednal BRAUN plátno (rámové, 200 cm šírka).. které bohužel zatím jestě nepřišlo ale tak příští týden by mělo přijít.. už se těším .. budu stavět nejspíš celou novou místnost jako domácí kino..

- jen na ukázku .. rychle nafocené fotky (bohužel teď nemám k dispozici PS3) a projekce jen na bílou zeď (taky si teď nechci hrát s nějakým detailním nastavením) .. to udělam až budu projektor na pevno instalovat .. Taky fotky ne moc kvalitní (foceno 8mpx mobilem..)
Takže jen v SD rozlišení ale BD vypadají bezvadně (pak nafotim kvalitnější a BD)

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
U té poslední je vidět drobné lichoběžníkové zkreslení...
Ted mám ten projektor zapojený jen tak na rychlo..

-a obraz je mírně rozostřený protože jsem zazoomoval uplně co to šlo... aby byl obraz větší a tak ztratil mírně na ostrosti.. :nenapadne :nenapadne

- Jak říkám .. tohle vypadá daleko huře než ten tvůj ale je to jen na rychlo .. nafotím ti HD až bude kvalitní plátno a dobře vyladěný a pak můžem srovnávat.. :!: :!:
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2009 21:46

Hele tomuhle nejak nerozumim:

"a obraz je mírně rozostřený protože jsem zazoomoval uplně co to šlo... aby byl obraz větší a tak ztratil mírně na ostrosti"

Vzdyt preci projektor ma jak prstenec pro zoom, tak pro zaostreni, tedy pokud to neresi elektronika pouze.Takze pokud obraz zvetsis, tak preci musi jit tak jako tak zaostrit.Nebo si to myslel ve vztahu ke zdroji obrazu?Jako ze DVD vypada na vetsi uhlopricce hur nez na mensi?Asi jo:)
Jinak vyfotit obraz na platne neni zadna prca, s tim mobilem te teda obdivuju:), ja si s tim hral asi 10 minut(sytost barev, ne uplne stoprocentni cerna), nez byla vysledna fotka tak nejak shodna s realitou(za predpokladu zkalibrovaneho monitoru alespon presne na jas a kontrast) a to jsem to fotil zrcadlem.
Co se DVD tyce, tak musim rict, ze upscaler ps3 odvadi velmi slusnou praci.Rozdil oproti BD je jasne patrny, ale na druhou stranu obraz kvalitnich DVD s vyssim dat. tokem je hodne slusnej.Takovej zhruba jako ve vetsine multikin:D
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 27. 6. 2009 22:00

- Tak já to mysel tak, že když projektor zazoomuju až nakonec tak se ty pixely o malilnko "rozostří" (POUZE SD OBSAH /DVD atd../ )..není to nic hrozného ale na té fotce to bylo znát... DVD vypadá na větší uhlopříčce líp ale vypadá ještě líp kdyz není zoom namaximum ( to samozřejmě neplatí o HD .. tam je obraz naprosto perfektní vždy..)

-to slovo "rozostří" jsem tak nemyslel ..obraz je sice porád ostrý ale prostě méně kvalitní pokud jede SD video..

|Shrnul bych to tak že prostě čím menší rozlišení videa a větším zoomem je kvalita obrazu horší..|


-jinak ještě trochu kvalitnější foto (ale opět mobil :-D)
Obrázek
Obrázek

Tyhle obrázky o trochu lepší .. ale pořád to není 1280x720p ... :-(
Naposledy upravil PORSCHE007 dne 27. 6. 2009 22:07, celkově upraveno 1
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2009 22:06

No tak to je pochopitelne, ze dojde ke zmene ostrosti pri jinem ohnisku objektivu, avsak co ti brani to znovu zaostrit?;)
Ja jsem mel problem u predchoziho Sonaka VPL HS3 se screendoor efektem. Holt pouhe NTSC rozliseni, velka uhlopricka a mala pozorovaci vzdalenost udelaly sve, takze jsem obraz mel zamerne mirne rozostreny, aby nebyla rusiva mrizka.
Docela by me zajimalo, jak je na tom tenhle Epson.Ja vidim mrizku zhruba do 2m od platna(sirka 240cm).Predpokladam, ze na tom bude hure, vzhledem k polovicnimu rozliseni.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 27. 6. 2009 22:10

- No to je jasný že když přiblížím obraz tak znovu zaostřím ale i když zaostřím tak je ta kvalita o trochu horčí než před tím přiblížením.. (jen SD!!)

Myslel jsi tím jak daleko od plátna je projektor aby byl obraz široký 240cm?
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 27. 6. 2009 22:45

Na projektoru mas dve kolecka, jedno je zmena ohniska objektivu, druhe je kolecko pro zaostrovani.Obe dokazi pracovat zcela nezavisle na sobe, tudiz muzes zaostrit obraz v jakekoli poloze zoomu, tak jsem to myslel;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 27. 6. 2009 23:13

neríkej.. :-)) :-))

..ale já myslel to s tou mřízkou co to mělo být??
PORSCHE007
Junior

Odeslat příspěvekod player 28. 6. 2009 01:12

:D
Bodova struktura, rastr.Z jake vzdalenosti je videt.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PORSCHE007 28. 6. 2009 08:22

Bodová struktura je vidět cca. 170 cm od plátna při šířce obrazu 200cm a rozlišení 1024x768 (4:3) projektor je asi 3,5m od projekční plochy..

ale myslím že v případě HD obrazu by to bylo asi necelý 2 metry... protože na 1,7 m při nižším rozlišení je to viditelné velice málo.. ;-)
PORSCHE007
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků