iAudio G3 [retro recenze]

MP3/MP4 přehrávače, přehrávače videa, přenosné DVD přehrávače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod The Wolverine 29. 8. 2009 17:19

Cowon iAudio G3 je pouze na hudbu určený přehrávač s flash pamětí ze staré školy (koupený v r. 2005). Tuto recenzi jsem napsal spíše pro srovnání, jak by si vedl v konkurenci dnešních, funkcemi překypujících přehrávačů.

Obrázek


Skoro vůbec jej nepoužívám, takže se v tomto případě jedná o velmi zachovalý kus.


Vzhled, konstrukce, výdrž

Jedná se o kompaktní (64 x 45 x 17.1 mm) a lehký (cca 36 g bez baterky) přehrávač s monochromatickým displayem.

Obrázek

Je napájen jednou 1,5 V baterií velkosti AA. Takové přehrávače už moc k vidění nejsou, jednoznačně trhu vládnou vestavěné akumulátory. Řešení s baterií má ale několik výhod: předně - novou baterii lze koupit skoro na každém rohu; dále odpadá problém s řešením případné poruchy vestavěného akumulátoru, také je možné případně zaseklý přehrávač rychle „resetovat“ vyjmutím baterie. Udávaná výdrž je 50 hodin - malý monochromatický display moc nežere (nastavitelná intenzita modrého podsvícení), záleží samozřejmě na použité baterii. Můj kus vysaje baterii za kratší dobu než je udávaná při použití klasických alkalických baterií, při použití nabíjecích akumulátorů s větší kapacitou by se však udávané době mohl snad alespoň významně přiblížit. Můj kus je taktéž trochu vybíravý na značku baterek.

Obrázek

Tělo přehrávače je vyvedeno z plastu v perleťově bílé barvě. Působí velmi bytelným dojmem, přehrávač by měl (s trochou štěstí) nějaký ten pád z několika málo centimetrů. Je tu znát určitá podobnost s novějšími modely značky, např. s Cowon D2 - šedý střed, barevně zakrytovaný shora a zespodu, nápis PORTABLE DIGITAL AUDIO PLAYER na lesklé části pod displayem je nápadně podobný nápisu PORTABLE MULTIMEDIA PLAYER z modelu D2.

Z přední strany na nás kouká display s rozlišením 128 x 64 a čtyřsměrný joystick (dle mého názoru kvalitně zpracovaný).

Obrázek

Na zadní straně se nachází krátké info s jakým přístrojem máme tu čest a kryt prostoru vyhrazeného baterii a také praktické posuvné tlačítko HOLD.

Obrázek

Vrchní stranu přehrávače obsadila tři tlačítka: ovládání nahrávání; tlačítko přepínající režimy přehrávače: přehrávání hudby/FM rádio (bez RDS)/Voice Recorder (vestavěným mikrofonem!)/Line-in Recorder; poslední je tlačítko sloužící jako klasické PLAY/PAUSE.

Obrázek

Na levém boku se usídlil 3,5 mm jack pro sluchátka a držák na poutko.

Obrázek

Pravá strana ukrývá pod otvírací plastovou krytkou line-in vstup 3,5 mm a konektor miniUSB.


Ovládání a funkce

Přehrávač neřadí hudbu, kterou do něj dostaneme z počítače (přes USB Mass Storage, MTP není podporován), podle ID3 tagu (interpret/album/žánr atd.) ale skladby vyhledáváme v adresářové struktuře. Pro někoho to může být výhodou, pro jiného ne. Ideální by samozřejmě byla přítomnost obou možností, ale vzhledem k velikosti paměti se ve skladbách dá vyznat, i když by byla hudba seřazena ve složkách i trochu nepřehledněji. Názvy skladeb zobrazuje přehrávač podle názvu souboru nebo ID3 verze 1 nebo 2 (lze nastavit). Vyzdvihnout musím i povedené menu (v nastavení mezi množstvím jazyků je i čeština), které obsahuje spoustu voleb a nastavení.

Obrázek

Na displeji se v průběhu přehrávání zobrazuje interpret a název alba na jednom řádku (resp. název složky), název skladby (resp. název souboru) s nastavitelnou rychlostí posunu, čas a pozice ve skladbě, číselný údaj o počtu skladeb a kolikátá je právě přehrávaná, nastavení equalizéru a nitráte skladby, způsob přehrávání (repeat, shuffle atd.), zbývající kapacita baterky.

K ovládání hlasitosti (40 kroků) a posunu/přeskakování skladeb slouží čtyřsměrný joystick s možností stisknutí. Dále tu máme výše popsaná 3 tlačítka z horní strany a HOLD tlačítko. Ovládání bych celkově hodnotil jako velmi zdařilé.

Přehrávač pochopitelně nenabízí žádné přehrávání videa, prohlížení obrázků, vědeckou kalkulačku nebo vychytávky typu Wi-Fi atd. Zato nabízí FM rádio s automatickým laděním stanic, nahrávání hlasu vestavěným mikrofonem, nahrávání z line-in vstupu a nahrávání z rádia. Nahrává do MP3 až 128 kbps.

Nabízí také různé „vylepšení“ zvuku – je tam pětipásmový equalizer (5 předvoleb + flat + 1 uživatelské nastavení), BBE, Mach3Bass, MP Enhance, 3D Surround a nastavení poměru stran. Je to podobné jako na současných strojích téže značky. Sám mám všechny tyto věcičky vypnuté, ale s třeba s dodávanými sluchátky na některých skladbách může nízká intenzita některého efektu pomoct.

Zvuk

Výběry skladeb z:
Shakira – Laundry Service (2001) (Epic Records)
Edguy – Rocket Ride (2006) (Scarecrow)
U2 – 18 Singles (2006) (Universal Island Records)
a mnohé další…

Přehrávač bohužel nepodporuje žádný bezeztrátový formát (kromě WAV), tak byly poslouchány skladby ve WMA, MP3 od 128 – přes VBR – až po 320 kbps.

Obrázek

Dodávaná sluchátka: Jsou nečekaně poměrně slušná na pecky (zhruba stejné úrovně jako setové pecky k D2 nebo mírně lepší). Sluchátka jsou standardní pecky se všemi neduhy této konstrukce, za zmínku stojí jen docela slušná detailnost (v dané třídě). Přehrávač produkuje jen velmi malé množství šumu, který lze postřehnout jen na peckách a to ještě při dost zvýšené hlasitosti. Na špuntech by patrně vynikl více.


Grado SR225: Přístroj nemá problémy s dostatečnou rezervou tato na výkon nenáročná sluchátka utáhnout. Zvuk přehrávače se jeví jako poměrně dobře prokreslený, kompaktní, možná na některých skladbách s trochu poddekovým nádechem. Detailnost dobrá až chvalitebná. Prostor trochu slitý, hlavně ve směru předo-zadním. Basy i výšky rozhodně nepůsobí dojmem, že by byli přítomny jen v okrajové míře. Přehrávač je skutečně dovede zahrát důrazně a tam, kde mají co dělat. Samozřejmě například objem basů není žádný zázrak. Středy průrazné (ne ostré), dominantní, barevné, chybí víc vzdušnosti. Na přenosný přehrávač ovšem velmi solidní přednes a určitě by patřil, co se týče zvukové kvality, k těm nejlepším i dnes. Zvuk přehrávače rozhodně neurazí a poradí si s drtivou většinou žánrů.

Měl jsem na pár dní i Cowon D2. Bohužel jsem nemohl srovnat přímo, ale až s několika denním odstupem. Do přesného srovnání bych se po čase nepouštěl, napíšu jen, že ani jeden přehrávač nebyl výrazně lepší než druhý, po zvukové stránce jsou plně srovnatelné. Pamatuji si jen že u D2 se mi zdála lepší prostorovost a separace, u G3 mi připadalo zase lepší podání basové složky (pevnější, důraznější).

Shrnutí

Přehrávač měl i provozní problémy, když se pár měsíců odmítal zapnout nebo korektně fungovat. Problém vyřešen (musím zaklepat) upgradem firmwaru ze stránek výrobce z verze 1.02beta na 1.58.

Před pár lety velmi kvalitní výrobek, s cenou jakou má dnes zmiňovaný D2, je z dnešního pohledu kvalitně zpracovaný přehrávač ryze na hudbu se slušnou podporou formátů a s několika nadstandartními funkcemi (FM rádio, mikrofon, linkový vstup). Můj exemplář disponuje 512 MB paměti. Mít větší paměť (aspoň 8 GB), koupil bych ho klidně znovu i dnes.

Plusy:
+ kvalita zpracování
+ kvalita zvuku
+ miniUSB konektor
+ rozměry a hmotnost
+ AA baterie

Minusy:
- nescrolluje název interpreta a album
- málo paměti
- podpora lossless formátů

Info:
Podporované formáty: MP3, WMA,OGG, ASF, WAV
Kapacita paměti: 256MB/512MB/1GB/2GB
Odstup signál-šum: 95 dB
Frekvenční rozsah: 20Hz – 20 kHz
Výstupní výkon: 13mW + 13mW (16 Ohm earphone )

Obrázek

Obsah balení:
CD s ovladači a JetShell a JetAudio, vícejazyčná uživatelská příručka, 2x ochranná fólie na display, sluchátka (pecky) + molitany, kabel pro line-in (3,5 jack – 3,5 jack), poutko na krk (plastová bužírka), průhledné pouzdro

Obrázek
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marty63 29. 8. 2009 17:43

Výborně, zavzpomínat si na starší mašinky a porovnat je se současnou produkcí nikdy nemůže uškodit. Perfektní práce. Recenzi hodnotím 10/10
:-)
iAudio X5L, iAudio 7, FiiO X3 1st, Cowon Plenue 1, Cowon Plenue D
Fischer Audio DB02 Mk II, Soundmagic E50, Soundmagic E80, Sennheiser HD650
marty63
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 29. 8. 2009 17:57

Děkuji :-)
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 29. 8. 2009 18:01

Pěkně zpracované. Přehrávač bych tipoval starší než 4 roky.
oneill_sx1
Recenzent fóra
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Dzordano_Bruno 30. 8. 2009 19:10

tak tenhle kousek je přesně z doby Iaudio 4.. Možná o kousek mladší :-)
Poslouchej, co to dá, protože pak už neuslyšíš nic :)
Audio: Iaudio X5L, Samsung YP T10, Ipod Shuffle, Ipod Nano.
Sluchátka: GRADO SR 60, Koss KSC 15/17/22/ Porta Pro.
Dzordano_Bruno
GRADOmaster
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod GiGiDAGia 31. 8. 2009 15:34

Dzordano_Bruno: Je mladší, bratrem G3 byl U2 a model 5 ;-)

Stále ho používám v 1GB verzi a nemohu si stěžovat, na jaře odešlo on/off/PLAY/PAUSE talčítko a tak jsem přemýšlel co dále, ale prý je to častý problém G3, tak jsem si ho nechal opravit v Emgetonu a jedeme spolu dál :) Také bych bral, kdyby byla 8GB verze :-D Díky za retro recenzi, ale musím doplnit jednu věc - mně první řádek "scrolluje" (tedy interpreta a skladbu) a lze měnit rychlost tohoto scrollování ;-)
nositel titulu: OGOznalec no. 1*** (od qwertoma)
SE K550i, Nokia E61, iAudio G3
GiGiDAGia
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 31. 8. 2009 15:48

Ať dělám, co dělám, nastavit scrollování lze jen u druhého řádku shora (název skladby). První řádek shora (interpret mezera album) neroluje.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod GiGiDAGia 1. 9. 2009 15:33

Já jsem vůl, nevím co mi hráblo, ale máš pravdu, jede jen ten spodní řádek s názvem tracku.
nositel titulu: OGOznalec no. 1*** (od qwertoma)
SE K550i, Nokia E61, iAudio G3
GiGiDAGia
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mailen 3. 10. 2009 12:42

Ahoj všem,

vlastním tento přehrávač a po celé 4 roky fungoval jako hodinky, ale včera se z ničeho nic nechtěl zapnout - při zapnutí jen jednou za 2 vteřiny blikne logo výrobce. Zkusil jsem ho připojit na PC ale nedaří se mi otevřít "vyměnitelný disk" a nelze ani naformátovat (vyskakuje hláška: "žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O"). Zkoušel jsem různé utilitky na formátování flashdisků apod. ale nic. Neměl někdo podobný problém? Přijde mi že selhala paměť, ale nechce se mi ho zbavovat ani měnit za "moderní" :-(.

Díky za rady. ;-)
Mailen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod The Wolverine 3. 10. 2009 15:26

Stávalo se mi něco podobného. Stáhni nejnovější firmware z webu výrobce a pomocí staženého programu (a manuálu k přehrávači) ho nahrej do přehrávače. Mělo by to pomoci.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Mailen 3. 10. 2009 15:50

Ahoj, díky za odpověd, to jsem již udělal, ale "vytuhne" mi to při hledání zařízení, resp. nechám to hledat 1/2 hodiny a nic... ani kdyz to spustim v tom recovery modu, tak to nic nenajde. Stahnul jsem ten 1.58, coz by mel byt posledni.
Mailen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mailen 6. 10. 2009 08:37

Tak nakonec se podařilo. Vistám se nechtělo, ale staré dobré XP v čisté instalaci to zmákli. Firmwareu se pod vistamam moc nechtělo. Díky.
Mailen
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Dirtmaniak 12. 6. 2010 13:22

Výborný přehrávač :) Vlastním též 512 verzi. Již 5 nebo 6 let. Funguje, akorát už jsem musel 2x nahrát znovu firmware. Též se zasekl - spouštělo se jen úvodní logo IAUDIO a poté se to vyplo. Ve Windows 7 a Windows Vista mi to nešlo ani v Recovery Mode. V XP ano. Teď mi to zas nejde zapnout, musím sehnat někoho s XP :) Jinak co se týče zvuku - vysoce kvalitní. Cowon IAUDIO umí. Sice jsou drahé, ale převálcuje i IPOD a jiné značky. Akorát mi odešel Joystick. Musím na to tlačit aby se přepla písnička. Ale není divu po takovém častém používání.
Dirtmaniak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod portapro 12. 6. 2010 18:39

V době,kdy tento přehrávač vyšel rozhodně iPod do kapse strčil,ale dneska strčí do kapse spíš iPod cowon
portapro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 12. 6. 2010 18:50

Který iPod strčí který Cowon do kapsy? Třeba iPod Nano strčí do kapsy iAudio 9? Leda tak ve snu...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků