[recenze] SAMSUNG LCD LE32B652

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod marcelz 11. 10. 2009 21:24

[recenze] SAMSUNG LCD LE32B652

Prišiel čas kedy by už bolo potrebné vymeniť starý CRT TV, tak som sa poohliadol po novom. Po dlhej úvahe som sa rozhodol pre tento model známeho kórejského výrobcu.

Pri výbere LCD TV som chcel aby spĺňal tieto parametre:

Uhlopriečka: 32“ / 82cm
Panel: Full HD LCD
Tuner: DVB-T a DVB-C mpeg2/mpeg4
USB: prehrávanie videa z USB kľúča resp. HDD

Nakoniec som vybral TV, ktorý má zaujímavých funkcií viac. Viac sa zmienim v teste.

Priniesol som ho domov. Urobil som miesto na nové LCD-čko a otvoril som krabicu. Našiel som tam ovládač, batérie, sieťový kábel, samotné LCD, CD, podstavec, skrutky, návod na obsluhu a to som bol prekvapený, ešte aj USB kľúč.

Podstavec je celosklenený s plastovým úchytom. Ten sa má priskrutkovať štyrmi skrutkami k podstavcu. Tie idú do podstavca trochu ťažšie. Následne som nasunul panel TV na podstavec a poistil ho ďalšími skrutkami. TV som zapojil do zásuvky, pripojil som aktívnu anténu, externý HDD a do ovládača som dal tužkové batérie.

Celkový vzhľad

Televízor má kvalitný sklenený podstavec. Celý kryt je pevný, podstavec otočný s nastavením tuhosti otáčania +- 20°. Predný panel je lesklý po okrajoch s priesvitným lemovaním. Pozn. V tomto designe je aj DVD prehrávač, ktorý sa dá zavesiť na stenu a s TV komunikuje cey WIFI. V strede spodnej hrany má logo. Keby ste hľadali svetlo stand-by režimu tak to premiestnili na pravú stranu k základným ovládačom, ktoré sú dotykové.

Vstupy / výstupy

Televízor má k dispozícii veľa konektorov k pripojeniu AV zariadení. Na pravej strane je kompozitný vstup, USB HDD, HDMI , USB servisný vstup, CI slot. Na zadnej strane sa nachádzajú 2x HDMI vstupy, HDMI s audio 3,5mm vstupom, D-Sub s audio 3,5mm vstupom, zložkový vstup, audio vstup, 2x scart, slúchatkový výstup (3,5mm jack), servisný vstup, koaxiálny vstup, audio výstup, optický audio výstup a zaujímavosťou je LAN vstup. Ďalšou možnosťou je aj WIFI pripojenie zariadení rovnakého výrobcu.

Ovládanie

Po zapnutí TV a vložení USB manuálu sa zobrazí veľmi prehľadný e-manuál. Nastavíte krajinu a jazyk pre komunikáciu. Najprv by som sa mal zmeniť o diaľkovom ovládači, ktorý trochu väčší jako jeho predchodca, ale aj tak dobre padne do ruky. Nájdete tam tlačítko zapnutia TV, podsvietenie ovládača, číselné ovládanie programov, prepínač analógového a digitálneho tuneru, Ovládanie hlasitosti, programov, Mute, prepínanie vstupov, menu, zoznam programov, favoritné programy, krížový navigačný ovládač, nástroje, internet@TV, navigačné farebné tlačítka, teletext, media player, EPG sprievodca, ovládanie Mediaplayera.

Menu je veľmi prehľadné zo stromovou grafikou (obraz, zvuk, kanál, nastavenie, vstupy, aplikácie, podpora). Samsung som kupoval aj z tohoto dôvodu. Obraz je potrebné nastaviť, lebo je prednastavený na vysoký kontrast a jas. Potom je potrebné nastaviť kanály. Ja som ich nastavil automaticky. TV sa vás opýta či ich chcete uložiť s káblového, alebo terestriálneho tuneru. Pri káblovom vám dá možnosť vyhľadať z analógového aj digitálneho káblového rozvodu. Na moje prekvapenie DVB-C tuner našiel aj zakódovanú programovú ponuku UPC digital. Pri prezeraní už naladených programov sa mi zobrazili názvy ale z upozornením že musím vložiť dekódovaciu kartu.

Teraz sa pozrieme na možnosti obrazu. Ten je možné nastaviť na normálny alebo studený. Je tu možné donastaviť červenú a zelenú farbu. To ale neodporúčam nastavovať pokiaľ ste bežný užívateľ. Nastavenie veľkosti je na automatické širokoúhle, 16:9, širokoúhle priblíženie, zväčšiť a 4:3.
Funkcia 100Hz motion plus je možné nastaviť na bežný, čistý, plynulý, vlastné a vypnuté. Funkcia 100Hz motion plus funguje veľmi zaujímavo. Keď je dlho statický obraz tak niektorý detail v strede obrazu je akokeby stabilizovaný.

Televízor má veľmi nízku spotrebu ak nastavíte úsporu energie na vysokú. Po meraní mi vyšla hodnota niečo cez 93W.

Internet@TV

Po pripojení LAN kábla a zobrazenie internetu začne TV načítavať dostupný obsah internetu z YAHOO stránky. Zobrazí sa vám info o počasí (dá sa nastaviť konrétne mesto na Slovensku), financiach, správy, galéria fotografií. Na TV zo starším firmware sa obsah sťahuje zo stránky YOUTUBE.

Media player

Ak pripojíte do USB vstupu externý HDD z video a foto súbormi môžte spustiť Mediaplayer. Televízor prehráva skoro všetky video súbory vrátane MKV. Niektoré kodeky ale nerozpozná. Súbory je možné triediť podľa priečinkov, preferencie, časového prehľadu, názvu a základného zobrazenia . Našiel som možno jediný nedostatok tohoto TV. Pri prehrávaní niektorých video súborov cez USB nieje možno meniť pomer strán. Video súbory načítava vcelku rýchlo, takisto aj fotografie. Pri väčšom množstve fotografií v jednom súbore mu to už trvá dlhšie.

Zvuk a obraz

Obraz je výborný aj v SD rozlíšení cez zabudovaný DVB-T tuner čomu dopomáha funkcia 1OOHz Motion Plus. Videoklip TS z HDD v rozlíšení 720p má obraz vynikajúci. Tento TV zatiaľ využijete na sledovanie obrazu vo FullHD len z Blu-ray. Od zvuku nemôžte veľa očakávať, ale keď porovnám svoj starý CRT televízor tak zvuk je lepší. Samozrejme záleží aj na nastavení v menu. Máte na výber z možností bežný, hudba, film, reč, klasický a vlastný. Potrebnú dynamiku dosiahnete len pripojením prídavných reproduktorov. Tie sa dajú pripojiť aj cez optický digitálny výstup s podporou 5.1 kanálového zvuku. Ešte sa zmienim o pozorovacom uhle. Ten je podľa papierov 178°. Farby ani z ostrého uhla však niesú skreslené. Pri týchto paneloch Crystal clear sa dá TV pozerať aj pri ostrom slnečnom svetle, napriek tomu, že panel je oproti 5-kovej sérii Samsungov dosť lesklý.

Content library

Tu nájdete Galériu, Recepty, Hry, Deti, Iné, Wellnes, Správa WWW obsahu a Setup. A teraz podrobnejšie. Po spustení Galérie sa vám budú meniť pekné maľované obrazy spolu s hudbou. V receptoch sú vegetariánske, kuracie a grilované jedlá a postupy prípravy z fotografiami. V zložke Hry je až jedna hra na spôsob Bounce out. Ide o guličky ktoré treba spájať do línii. Pre deti sú tu aj rozprávky v angličtine o psovi a koale. Vo Wellnes nájdete rôzne zvuky prírody s peknými meniacimi sa obrázkami. Medzi Inými nieje nič. Je tam miesto na súbory ktoré sa dajú stiahnúť z internetu a nainštalovať cez USB kľúč.

Aj keď má LCD Samsung LE32B652 malú chybu zmeny pomeru strán pri prehrávaní z HDD (tá sa dúfam bude dať odstrániť aktualizáciou nového firmware), môžem tento TV odporučiť. Tento TV sa veľmi jednoducho ovláda a obľúbi si ho celá rodina. Keď ku vám príde návšteva budete mať všetky fotografie a videa na jednom mieste. Keď si ešte dokúpite FullHD kameru tak pri TV strávite dlhé chvíle. Cena sa pohybuje okolo 839€ .
Klady
• kvalita obrazu
• HDTV tuner
• USB Movie vstup
• slovenské menu
• atraktivný design
• LAN vstup
Zápory
• Nemožnosť prepínať pomer strán cez Media player
• Slabšie reproduktory
• Panel je dosť náchylný na poškriabanie

Technické parametre:

• uhlopriečka 81 cm (32“)
• zobrazovacia technológia LCD CCFL
• rozlíšenie 1 920 × 1 080 bodov
• pozorovací uhol 178°/178°
• kontrastný pomer ultra
• jas výrobca neuvádza
• obrazové formáty 16:9, 4:3, 14:9, zoom, široký zoom
• vylepšenie obrazu 100Hz Motion plus
• normy PAL/SECAM, HDTV (720i)
• počet tunerů 1, DVB-T/terestriálny a DVB-C/káblový
• teletext ano, 1 000 stran
• slovenské menu áno
• obraz v obraze nie
• reproduktory 2× 10 W
• vylepšenie zvuku ekvalizér
• konektory 3× HDMI, 1x HDMI 1.2 + stereo, 2× SCART (1× RGB), komponentní video + stereo, VGA + stereo, sluchátka, kompozitný audio výstup a vstup, optický audio výstup, LAN vstup, 3x USB 2.0, WIFI
• spotreba 90 W/0,3 W
• rozmery (v × š × h) 598 × 803 × 240 mm
• hmotnost 14,9 kg
• príslušenstvo dialkový ovládač, návod, napájací kábel
• záruka 2 roky
marcelz
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod squeeze 8. 11. 2009 15:59

Vdaka za recenziu. Tiez sa chystam kupit si prave tento model. Zaujimalo by ma vsak, ci nahodou nevies, alebo ci si neskusal ci sa da pripojit n internet cez wifi, lebo tahak od routru az k telke je u mna v podstate nemozne.
squeeze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod drobec208 18. 2. 2010 14:00

spominany pomer stran sa da vyriesit nahratim alternativneho firmware http://samygo.sourceforge.net/ , ktory okrem toho umoznuje aj napr. zmenu velkosti a farby titulkov, wifi usb donglov atd.
drobec208
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Odar 18. 2. 2010 14:07

marcelz píše:Videoklip TS z HDD v rozlíšení 720p má obraz vynikajúci.
Pusti si v 720p nejaky koncert. POTOM si ho pusti v 1080p a uvidis, co je vynikajuci obraz ;)

marcelz píše:Tento TV zatiaľ využijete na sledovanie obrazu vo FullHD len z Blu-ray.
:oboze HTPC, multimedialne prehravace ti nic nehovoria? :-|
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod barni15 19. 2. 2010 10:48

treba pravidelne aktualizovať firmware nemám s tým skúsenosti mám LE40B651 malo by to byť podobný model ako tvoj
barni15
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 19. 2. 2010 12:10

Nie je podobny. Je taky isty. Liši sa len dizajnom.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod monak 20. 2. 2010 10:53

jj, dokonce je vidět rozdíl mezi 720p a 1080i.
Dojímají mě takové ty kecy jako "rozdíl mezi Full HD a SD přepočítaným obrazem běžně nerozeznáte":-D
monak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ms78xy 21. 2. 2010 18:21

mám telku Samsung LE37B652T4W (94cm) a chcel som sa opýtať či je to problém na reklamáciu alebo zle nastavenia ?? Jedná sa mi o obraz. V okolí objektov vpredu (napr postavy) Vzniká akési rozpixlovanie obrazu. Poviem príklad ak ide nejaká postava pred plotom tak okolo tej postavy je ten plot akoby rozpixlovaný. A takýchto situácii je viacero ale hlavne pri pohybujúcich sa objektov za ktorými je vzdialenejšie pozadie. Je to závada na reklamáciu alebo sa to dá nastaviť ??? A ešte jedná otázka kto vie ako často vydáva Samsung nový firmware ? Keď som kúpil telku v decembri tak som stiahol firmware a od vtedy na stránke samsungu nič nové nieje. Možno, že by mi to pomohlo vyriešiť môj problém?! Telka nieje malá a tak sa mi nechce utekať na predajňu reklamovať.
ms78xy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 2. 2010 18:44

Trochu malo informacii. Zdroj signalu? Analog, digital? Poskytovateľ? Robi to len pri tv vysielani, alebo aj pri prehravani filmov (či už cez usb alebo z ext. zdroja)?
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod ms78xy 21. 2. 2010 19:17

No požívam digitálny príjem od firmy Antik teda juice setupbox. A robí to aj keď pozerám filmy z ext.hdd. teda cez usb
ms78xy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lolkovnik 22. 2. 2010 00:02

nikde som sa ktomu nedopatral vie prehravat tento televizor cez USB z HDD aj full HD? 1080 ?

takze som trocha hladal a nasiel ;)

Obrázek

s podporou 1080 je to takto :
Kód: Vybrat vše
Based on the list, we threw an assortment of video files (including MKV) at the Samsung LE40B650, and – with the exception of DiVX AVI videos above 720p, and some 1080p Planet Earth rips in MKV format – most were played back successfully. We did notice some dropped frames when the bit-rate was very high, for example when we watched the WMV HD trailer of Alexander (incidentally we got no sound from this particular video as the LE40B650 returned an "Unsupported Audio Data" error).
lolkovnik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod monak 22. 2. 2010 19:36

ms78xy: je to v nastavení. Mám Philipse, takže nevím jak se to konkrétně jmenuje u Tebe, ale u mě se to jmenuje tuším Pixel plus, dokonce jsem vypnul i dynamický kontrast. Však to všechno odzkoušej a uvidíš...
monak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ms78xy 23. 2. 2010 09:59

díki skusím a dám vedieť či sa to podarí. Dosť ma to irituje na telke za toľko peňazí.

No skúsil som zatiaľ sa mi zdá že je to o niečo lepšie ale možno že už moje oči vidia čo nieje :-)
ms78xy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod droopy 28. 2. 2010 15:31

ms78xy, vypni si 100Hz Motion Plus. Je to v nastaveniach obrazu.

Co sa tyka Full HD, mam problem vidiet rozdiel medzi 720p a 1080p aj na 40" obrazovke, takze na 32", ak nie ste tak blizko, ze vidite jednotlive pixely, je to jedno. Na Full HD by to chcelo aspon 55".
droopy
Junior

Odeslat příspěvekod pecikh 19. 10. 2015 13:37

Dobrý den potřeboval bych poradit, mám tv Samsung LE32B650, mám ji připojenou k internetu pomocí kabelu přez router. Televize měla v nabídce několik widgetů včetně Youtube widgetu, ale ten se mi nějak podařilo odebrat (smazat) :-( , a nevím jak jej tam dat zpatky abych si mohl zase na tv přehravat videa z youtube.com . Da se to tam nějak nahrát zpět? Nebo mam prostě smůlu?
Děkuji
pecikh
Kolemjdoucí

Další stránka