Pozorovací vzdálenosti - tabulky...diskuze

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jozef035 22. 1. 2010 15:49

Človeče ty si pletieš dojmy a pojmy. THX som spomínal v súvislosti s pozorovacím uhlom z ktorého vyplýva pozorovacia vzdialenosť. Ty si do toho zaplietol že nemáš THX televízor.
A fakt neviem čo máš s tými očami. Asi si si nevšimol, tak oči ti musia kmitať z prava do ľava stále ak sleduješ film aj z veľkej vzdialenosti. Pozri sa na svoj monitor zo vzdialenosti 1m a skús prečítať čo máš napísané v ľavom hornom rohu a bez pohnutia očí prečítať čo máš v pravom dolnom rohu.
Pre mňa za mňa si kúp aj 10" prenosný. Riešilo sa tu že aká je doporučovaná vzdialenosť od TV. Tak som odpovedal koľko to je aby človek využil rozlíšenie HD a koľko to je aby mal pocit ako v kine a v rámci možností bol vtiahnutý do deja. A čo som nápísal platí ako na otčenáši amen. Howg.
Jozef035
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lumix22 22. 1. 2010 21:20

Já s očimi nic nemam, ale ty asi ano, když nevidíš plný obraz ze 2.2m na 32". Já vidím ze 2.2m na 32" bez problémů, prostě krásně celý obraz, s detaily a ještě se slušnou rezervou pro větší display, takže ta 37" by eventuelně taky jakštakš byla dobře viditelná. Takže o žádném kmitání očí u tak malého displaye nemůže být řeč. Navíc jsi psal ty, že ti u té TV kmitají oči. Radil bych ti zajít k očnímu at ti změří obě oči a navrhne ti příslušné dioptrie nebo čočky do očí.

Nic si nepletu. S tim THX jsi v této diskuzi začal ty a ne já. Jinak ja jsem nepsal, že mi kmitají oči z prava do leva. Jen jsme psal, že by mi musely oči kmitat při tak krátké vzdálenosti při pohledu na tak velkou TV jako 50". Takže, nebylo by špatné se naučit prve číst a pak reagovat pouze na to co jsem napsal a nepodsouvat mi něco co jsi napsal ty. ;-)

Takže až budeš mít ty brýle či čočky, tak bych radil pořádně přečíst příspěvky ostatních at pak tady nepíšeš bludy a pak reaguj pouze k tématu. :tleskani
lumix22
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 23. 1. 2010 19:24

no zřejmě patříš k lidem kteří v kině vyhledávají poslední řadu (a byl bys rád kdyby bylo kino ještě delší), takže pak na tvém umístění TV neshledávám nic zvláštního
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Pamela 24. 1. 2010 08:07

Názory odpůrců velkých palců vychází pravděpodobně ze zkušeností se sledování levných,neznačkových LCD.To je skutečně tragédie z jakékoliv vzdálenosti,ale takové pokoukání na kvalitní PDP to je lahůdka a těch palců neni nikdy dost.To se nedá vysvětlit,to se musi zažít.
Pamela
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 24. 1. 2010 10:41

Nechtěl bych, aby se nám tu rozhořela nějaká zbytečná hádka.

Základem všeho, jak jistě uznáte, je forma dobrovolnosti ... tudíž, kdo chce, ať se dívá na 50" z metru, kdo ne, ať se dívá z kilometru ;-)

Z mého pohledu záleží na mnoha faktorech a samozřejmě i na očích každého uživatele. Chápu, že když odstoupím od FullHD 50" TV dál, než na XYmetrů nebudu již vnímat tolik detailů. Přesto - pro mě je momentálně představa, že koukám na tak velkou uhlopříčku z nějaké malé vzdálenosti nepředstavitelná. Ano, je to i o zvyku - přesto, když oči začnou stávkovat, zvyk se může jít bodnout ... prostě to nejde. A pocit, že mně plazma skoro hřeje do ksichtu, taky není moc lákavá.

Důležité také bude, zda si člověk blízko k takovéto TV sedne JEN na celovečerní film, či svého miláčka sleduje z velké blízkosti i běžně ... zprávy, videoklipy ....

Ale jak píšu výš ... jde o každého ... o jeho pocit, zdraví, zkušenost a chuť.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odar 24. 1. 2010 10:46

Ja neviem, co je tu preboha na diskusiu a nebodaj o nejakych tabulkach. Ked som kupoval TV, doma som si cca odkrokoval, z akej vzdialenosti budem pozerat TV (s metrom do obchodu nepojdem) a siel som do NAY. Tam som sa cca postavil tak, ako pozeram TV doma a osobne mi z toho vyslo, ze 37' nepouzitelne a 40' OK. Idealne by bolo aj 42', ale tam uz svojho casu boli ceny o dost vyssie, tak to vyslo na kompromis 40'.
Pisem len o velkosti TV. Konkretny typ som si vybral podla recenzii na HDTVtest.co.uk. Su tam aj nastavenia farieb pre recenzovane TV - tie som samozrejme pouzil a nemozem si stazovat. Aspon moje oci sa nestazuju.

Riesi tu, ze z akej vzdialenosti pozerat TV povazujem za kravinu - nie je nic lahsie, ako ist do obchodu a priblizne si to vyskusat. Kvalita obrazu je samozrejme druha vec. Ale velkost sa da zvolit podla mna bez akychkolvek problemov.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Jozef035 24. 1. 2010 15:34

Tak soráč. Len som uviedol limitné vzdialenosti vzhľadom na fyziologiu ľudského oka. Rozumný človek si z toho urobí závery a pomôže mu to pri výbere TV. Ja mám izbu 6m a pozerám 50" televízor. Pravdupovediac tiež by sa mi zle pozeralo zo vzdialenosti 1,8m. Lebo by som si nemohol vystrieť nohy pred televízorom :-) A preto som imúnny proti HD ošialu.
Pri dnes bežných uhlopriečkach nie je žiadny televízor dostatočne veľký za predpokladu, že je k dispozícii kvalitný signál. Podľa mňa je optimálna vzdialenosť od TV 3m pri uhlopriečke 80" a sledovaní HD. To už sa dá pred TV ľahnúť a sledovanie televízora neruší samotný televízor.
Jozef035
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jozef035 24. 1. 2010 15:41

Odar píše:Ja neviem, co je tu preboha na diskusiu a nebodaj o nejakych tabulkach.

Tie tabuľky hovoria o tom, že pre 99% ľudí je HD nepodstatné, lebo pozerajú TV z takej vzdialenosti, že žiadne detaily navyše oproti SD nemajú šancu vidieť. Ale paradoxne HD je jeden z najhlavnejších parametrov pri kúpe/predaji televízora.
Jozef035
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Emokid 24. 1. 2010 15:47

Jozef035: Toto je dobrý postřeh, když jsem to předhodil prodavači v elekru tak už jsem si moc neměli o čem povídat. :D Ono FullHD je samozřejmě super ale chce to fakt zvolit odpovídající vzdálenost a uhlopříčku.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Odar 24. 1. 2010 17:01

Jozef035 --> Tak s tym suhlasim.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod lumix22 24. 1. 2010 22:51

MgX: Plně s tebou souhlasím. A jak už jsem psal výše, at si každý kouká na to co mu vyhovuje. ;-)

Já osobně, mám zkušenosti s 32" a s 37". Zatím mi tyto 2 úhlopříčky na vzdálenost ze které se dívam na TV vyhovují. Bohužel na takovou vzdálenost jsem neměl možnost shlédnout vyšší úhlopříčku. Teda samozřejmě krom různých prodejen s elektrem. Ale mám na mysli, domací sledování té TV, hezky v klidu, uvelebit se na křeslo či pohovku a sledovat film v HD či SD na tak velké TV. Určitě to na člověka udělá jiný a možná i lepší dojem, než když se na tu TV kouká v obchodě, kde je hluk i jiné světelné a další podmínky. Škoda, že nemám možnost u nikoho takto velkou TV jako je 50" nebo aspoň +- podobnou velikost shlednout a zhodnotit ji, jak se mi z bližší i z větší vzdálenosti pozoruje. Takže možná bych pak změnil nazor na koukání z menší vzdálenosti na tak velkou TV. :-)
lumix22
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vald11 18. 2. 2010 19:59

Myslím, že voľba veľkosti uhlopriečky tv podľa jeho umiestnenia (teda aj vzdialenosti od diváka) je len jeden z faktorov výberu a iba málo zákazníkov toto považuje za rozhodujúce pri kúpe. 90% ľudí urobí radšej kompromis a rozmýšľa presne tak ako som to tu niekde čítal - "mne to stačí" a pod. To či je to dobré alebo zlé teraz neriešme. Pravdou je, že dodnes medzi mnohými tak trochu ešte rezonuje fáma z minulosti, že tv je len akási menšia skrinka ktorá "kazí oči" keď je sledovaná z blízka a pod. Technický pokrok v tv-technike išiel v poslednom čase dopredu veľmi rýchlo a ľudia si jednoducho ešte nezvykli na tieto technológie. Využívať všetky vymoženosti tejto techniky sa mnohí ešte nenaučili, povedzme si ako to je.
Čo sa mňa týka aj mňa sa manželka pýtala načo taký veľký a potom k nám vodila svoje kolegyne na "exkurzie".
Pre úplnosť: 42" plazma HD-ready - sledovaná z cca 3,5m (zatiaľ len SD-režim, ale prinajhoršom môžem posunúť sedačku dopredu)
vald11
Junior

Odeslat příspěvekod enjay 4. 3. 2010 15:47

Jednoduché pravidlo:
Sedět od televize ve vzdálenosti 6x výšky obrazovky ... teda to alespoň platilo pro staré "CRT" televize, aby nebyly okem postřehnutelné jednotlivé body :-)
"Člověk je bohatý tehdy, když si může koupit něco co nepotřebuje."
enjay
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 4. 3. 2010 15:51

U novych to už však neplati, kedže bodov je ďaleko viac a su tym padom menšie.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod 22855 7. 3. 2010 22:19

ale zase jsi jako v první řadě v kině . Kroutíš hlavou z prava do leva . Proto i v kině je dobrý střed.
22855
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků