3D ... nová cesta, nebo jen slepá ulička?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Bude 3D technologie již dnes, tou správnou cestou vpřed? Obáváte se problémů se zrakem atp.?
Ano, jednoznačně se jedná o správnou cestu. 34 %  11%  [ 34 ]
Ne, 3D technologie zatím nebude patřit k velkým hitům a na čas ještě zanikne. 73 %  24%  [ 73 ]
Postupem času se 3D technologie prosadí. 106 %  35%  [ 106 ]
Ano, jsem přesvědčen, že nynější 3D bude působit problémy. 45 %  15%  [ 45 ]
Ne, zcela jistě bude vše OK. 15 %  5%  [ 15 ]
Bude záležet na délce sledování 3D programů. 24 %  8%  [ 24 ]
Celkem hlasů : 297

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 4. 2. 2010 18:01

MgX píše:Dovolím si tvrdit, že cesta vpřed je cesta kvality ... menší zatížení zraku (zdraví), lepší a přirozenější barvy, přesné vykreslení světlých i tmavých scén, černá - černá :-) a samozřejmě i odezva, která nebude způsobovat trhání, rozmazávání obrazu atp. Konec blikání, trhání atd. atd.

Pod toto sa podpisujem.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Lubro 5. 2. 2010 09:25

Vyplatí se tedy počkat a koupit nové 3D LCD TV (např. Sony) nebo nové plazmy FULL HD 3D (např. Panasonic řada V) nebo bude lepší se držet osvědčené klasiky? Je tam ovšem návaznost na nošení 3D brýlí...někdo to chválí, někdo ne, je to asi otázka subjektivního pocitu každého člověka...A taky si myslím, že 3D televize jako novinka nebudou patřit zrovna mezi nejlevnější... :hm
Lubro
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 2. 2010 10:52

Já si tedy rozhodně počkám na to, až se bude 3D dát sledovat prostýma očima bez jakýchkoliv dalších pomůcek. Proč? Protože už jeden Hubbleův teleskop na čenichu nosím (jsem od dětství krátkozraký), na kontaktní čočky si nemíním kvůli TV zvykat (ono stačí, když si je musím nasazovat kvůli potápění) a mít na svých brýlích narvané ještě nějaké další, to už bych se na celou 3D technologii mohl rovnou raz-dva-tři... Už tak jsou ty dvě hoďky v multiplexu utrpení. Stejně je to u mne se samotnou zobrazovací technologií - TV používám stále ještě CRT, i když 100Hz, stereo a s digitálním zpracováním signálu, i když PC monitor používám LCD (kvůli úspoře místa a váhy) - hlavně kvůli klidnějšímu obrazu proti srovnatelnému CRT monitoru. S koupí ploché TV prostě počkám, až ta stávající odejde do věčných lovišť - honění se za supr-dupr-hypr-3D-novinkou je podle mne stejná ubohost, jako je tomu v oblasti mnohakanálové stereofonie u reprodukce zvuku. Já si totiž stále myslím, že u běžných HUDEBNÍCH záznamů je reprodukce s pomocí 2.0 (nanejvýš 2.1) sestavy věrnější k originálu, než uměle nějakým procesorem vygenerovaný zvuk 5.1, 7.1 nebo dokonce 8.1 - filmy s digitálně vytvořeným prostorem a digitálními efekty jsou samozřejmě něco jiného.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod eRiper 5. 2. 2010 12:58

Současná technologie v kinech je dost nedokonalá - trhavý obraz sbíhající se kolmo k hlavě (objekty v rozích jsou vidět dvojmo). Větší požitek mám zatím z 2D FullHD. 3D se určitě časem prosadí, ale je ještě hodně co zdokonalovat.
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod maxipes-fik 5. 2. 2010 14:33

Osobně si taky myslím, že současná rádoby 3D technologie je dobrá tak akorát jako "vyrážeč dechu" do IMAXu. Masového rozšíření se nedočká z jednoho prostého důvodu, který nemá s technikou nic moc společného.
Úspěch dnešní podoby radia a TV tkví v tom, že umí předávat informace, aniž by vyžadovala od diváka (posluchače) jakoukoliv zvláštní aktivitu nebo přizpůsobení. Prostě přijdu domů, pustím TV a hotovo. Spousta barev, zvuků a informací nebo jiné "zábavy" mě zaplaví ať už luxuju, vařím, vrčím na děti, večeřím... prostě činnosti, které jsou při sledování dnešní pseudo 3D nerealizovatelné. Kolik z normálních uživatelů si opravdu najde čas, a sedne si před televizi, aby si vychutnali nějaký dobrý film? A když už ano, tak možná jednou týdně max. na 2 h. A jaké procento filmů je dneska ve 3D dostupných, nebo v dohledné době bude?
Jinými slovy, připojuji s k názoru, že reálný úspěch bude mít až promítání skutečného hologramu. Otázka je, zda k tomu vůbec někdy dojde...
maxipes-fik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MONYS 5. 2. 2010 17:54

Zatím bude 3d stejně určeno na sled.3d filmů/dokumentů ve 3d a to pouze s přísl. brýlemi naBR. Sám takový film mám aniž bych potřeboval 3d tv /ovšem jednu chybu to má, úbytek bar. spektra. Ovšem vyvíjí se tv kde už brýle nebudou třeba ,cenu si samo můžete typnout ale to nejdůležitější bude kdo v tom systému bude vysílat a zda to divák vůbec zaplatí? I když v GB už nějaké pokusy běží.
MONYS
Junior

Odeslat příspěvekod Olimant 5. 2. 2010 20:00

Ja si naopak myslim, ze to je cesta spravnym smerem (mozna docasne spravnym smerem, ale spravnym). Jen v mem okoli sli napriklad na zminovany Avatar skoro vsichni znami a nevim o nikom, kdo by mel pri sledovani 3D problem. Avatar uz se stal nejvydelecnejsim filmem vsech dob... To samo osobe ukazuje, ze se nejedna o slapnuti uplne spatnym smerem... Pro kina je 3D podle me jedina cesta, kterou se muzou dat. Vzdyt kolik procent lidi si stahne normalni film z netu anizby slo do kina a kolik procent si stahlo Avatar a nikdy ho nevideli ve 3D? By me zajimalo, jestli jsou nejake vyzkumy kolik procent lidi ma problemy pri sledovani soucasneho 3D?? Ja si nemyslim, ze by to bylo nejak moc vysoke cislo...

Na druhou stranu nechci tvrdit, ze to je bezproblemova, skvela, vsespasna technologie. Ma svoje mouchy, domu bych si to neporidil... Ale, pokud by byly vsechny filmy ve 3D a ve 2D, tak do kina pujdu na 3D, uz jen pro to, ze 2D film v podstate nejni problem sehnat a kdyz mam platit, tak si zaplatim za ten "bonus" v podobe tretiho rozmeru...
Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, kdo ženu má a nelíbá, kdo zábavě se vyhýbá, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl.
Olimant
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 2. 2010 20:05

Olimante - 3D určitě JEDNOU bude - a bude to výborná věc. Ale dokud to vyžaduje pro vnímání ILUZE 3D poiužívat nějakou pomůcku, není to plnohodnotné 3D zobrazení - a jako takové je právě tou slepou uličkou. Slepá ulička to nebude, až se bude dát na 3D plnohodnotně koukat prostýma očima (téměř) z jakéhokoliv úhlu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod maxipes-fik 6. 2. 2010 10:44

To Olimant: je vidět, že každý máme jiné známé. Ti moji z 3D filmů v kině nikdy uneseni nebyli (až na jednu vyjímku) a když na ně chodí, tak výhradně kvůli dětem. Ti co byli na Avataru, tak výhradně na 2D se slovy, že za stovku navíc a nutnost čumět na to 3 hodiny zkrz brýle, by jim nestálo ani 4D :D . A pokud jde o mě, pokud kina přejdou plně na 3D s nutností nosit spec. brýle nebo jiné pomůcky, tak mě tam nedostanou ani zadarmo.
Nehádám se, jen chci říct, že o úspěšnosti technologie rozhodují masy, nikoliv nadšenci. A aspoň ty masy, které znám já ;-] , považují současné 3D za nedokonalou hračku.
maxipes-fik
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 6. 2. 2010 10:56

Myslím, že je třeba rozlišovat mezi lidskou zvědavostí, popř. „wow efektem“ a možností systém 3D dlouhodobě používat v běžném každodenním chodu domácností při sledování TV.

Hodně lidí je zvědavých, co to vlastně bude ono 3D ... takže jdou na Avatar ve 3D. Samozřejmě se najde mnoho těch, kteří jsou okouzleni. Otázkou zůstává, zda tento kvazi3D projekt je vhodný pro nasazení do současných TV, zvláště pak proto, že k jeho zobrazení bude třeba dalších pomůcek a „oblbovátek“.

Jen pro úplnost dodám, že zde nechci hodnotit kvalitu filmu Avatar, či jeho 3D zpracování, spíše se zamýšlím nad případným přínosem/rizikem, které může vyvolat kvazi3D v dnešních TV.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod eRiper 6. 2. 2010 11:47

Na doma to není vhodné. Chci kvalitní obraz a ne nějaké cukance. Jako zpestření raz za čas je to OK, ale dívat se s touhle "3D" technologií na každý film... asi by mi vypadly oči z důlků.
eRiper
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Nolwendil 7. 2. 2010 14:27

Já jsem byl na 3D poprvé před devíti lety v IMAXu, teď na Avatarovi jsem byl taky vy 3D. Pak mě (i přítelkyni) ještě asi hodinu bolely hlava a oči. I tak bych šel na 3D film znova. Ale domů bych to nechtěl, nevidím důvod... Jednou čas 3D přijde a já ho budu chtít i domů, ale dřív, než za takových 5-10 let to nebude...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 8. 2. 2010 21:41

představení v reálném 3D již dnes? - není problém, zajděte si třeba do .... divadla.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 2. 2010 10:57

...a o vyššej kulturnej urovni programu ako v tv ani nehovoriac. :)
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 2. 2010 11:26

Ryan - on měl TV program v posledních 20 letech nějakou kulturní úroveň? Možná tak na Discovery Channel nebo na Viasatech (History, Explorer...) - na těch českých ale o žádné nevím...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků