3D ... nová cesta, nebo jen slepá ulička?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Bude 3D technologie již dnes, tou správnou cestou vpřed? Obáváte se problémů se zrakem atp.?
Ano, jednoznačně se jedná o správnou cestu. 34 %  11%  [ 34 ]
Ne, 3D technologie zatím nebude patřit k velkým hitům a na čas ještě zanikne. 73 %  24%  [ 73 ]
Postupem času se 3D technologie prosadí. 106 %  35%  [ 106 ]
Ano, jsem přesvědčen, že nynější 3D bude působit problémy. 45 %  15%  [ 45 ]
Ne, zcela jistě bude vše OK. 15 %  5%  [ 15 ]
Bude záležet na délce sledování 3D programů. 24 %  8%  [ 24 ]
Celkem hlasů : 297

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 3. 2010 20:55

alabama píše:Vomada: Ahoj, vieš mi napísať cenu TV Samsung LE40C650? Díky

Pánové - podobné věci si řešte po SZ, ano? Jinak bude LOCK, případně ERASE!
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karel_007 24. 3. 2010 08:45

Chlapi, precetl jsem si celou vasi diskusi a vidim, ze nekteri z vas cekaji na nejake "realne" 3D. Realny 3D film zazivate jiz ted kazdy den a kazdy z vas, pri ceste dopravnim prostredkem do prace/skoly a pod. Vase telo sedi, ale okolni svet se pohybuje. Ted k vysvetleni te nevolnosti pri sledovani 3D. Pohyb cloveka vozidlem (budu pokracovat v nacatem priklade) neni pro cloveka prirozeny. Mozek cloveka dostava zmatene informace o stavu vaseho tela, protoze oci mu rikaji, ze se telo pohybuje, ale telo mozku rika, ze jste v klidu. Tyto zmatene vjemy pak vyusti v nevolnost. Nevolnost je dusledkem obchranneho mechanizmus organizmu, ktery stahne vsechny vnitrni organy (i zaludek) a je priprave na neco zleho. Stejny pocit zazivate, kdyz si treba zlomite nohu, protoze mozek taky dostava zmatene informace z nervove soustavy (hlavne ze zlomene nohy) a chrani se stazenim vnitrnich organu. Nekteri jsou vuci "zmatenym vjemum" odolnejsi nebo se s nima jejich mozek jiz naucil pracovat (proto je nevolnost v aute castejsi u "nenaucenych" deti nez pak u "naucenych" dospelych). Vzpomente na scenu, kdy se Neo po odpojeni z Matrixu poblil (zazil hardcore 3D na vlastni kuzi a mozek to neumel pobrat). Tato scena ma realne zaklady. Dnesni "slaby cajicek" v podobe mateni smyslu pri sledovani 3D filmu v kinech je jeste clovek schopen vetsinou pobrat a u tech, kteri s tim trochu zapasi to casem prejde, stejne jako se jejich mozek naucil jezdit autem.
A muj nazor, zda je 3D technologie spravnou cestou vpred? Rikam ano. Stejne jako byla technologie fotografie spravnou cestou k dnesnim filmum v HD.
karel_007
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 24. 3. 2010 09:31

To je podobný jako když někdo nesnáší sedět v autobuse zády ke směru jízdy nebo děti můžou mít nevolnost pokud jedou v zadní části autobusu a časem je to v pohodě. taky je jiný pocit když řídíš nebo jsi spolujezdec .Pro mozek ne nepříjemný pocit , že jsi závislý na tom co řídí a pak nemoci jako jsou klaustrofob. normální člověk si to ani nedovede představit, Technika jde nezadržitelně dál a většina se přizpůsobí nebot jim to přinese něco nového a zajímavého.
PAVEL.2
Mírně pokročilý


Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 3. 2010 14:06

No, až na to že tu někdo zaměňuje pojem a průjem je to celkem správně - ty informace o pohybu/poloze těla dodává vestibulární aparát ve vnitřním uchu, kde má člověk jakési "univerzální čidlo" pohybu a náklonu" založené na pohybu několika malých pevných tělísek v určitém malém prostůrku vyplněném kapalinou a na nervovém snímání tohoto pohybu. Vyhodnocení dělá samozřejmě mozek - v podvědomí. A pokud dojde k nesouladu mezi zrakovým vjemem a právě signálem z tohoto centra rovnováhy, dochází k obtížím, zvaným KINETÓZA. O tento efekt zde ale nejde - aspoň v drtivé většině případů.
Ve "3D kině" se ale jedná o to, že nejenom dochází k rozporu mezi vizuální informací a "výstupním signálem centra rovnováhy", ale hlavně k namáhání očních svalů, které se podvědomě snaží ostřit podle úhlového posunu obou oddělených obrazů, vznikajících na sítnicích obou očí - kdo nosí brýle, zná to velmi dobře. Pokud se totiž brýle při montáži čoček nesestaví přesně na míru každému nositeli, začne po několika desítkách minut až po několika hodinách dotyčného obtěžovat někdy až nesnesitelná bolest hlavy a "oční únava" - nemá to nic společného s pohybem. Jde o to, že mozek se snaží přimět oči k nerozostřenému vidění a pokud je nucen vnímat dva obrazy odlišné od sebe jiným úhlem pohledu, než který odpovídá právě úhlu očí biologicky "příslušných k danému mozku", snaží se to vykompenzovat právě fyzickou aktivitou svalů, které okem hýbou a zaostřují oční čočku. A to způsobuje nezvyklou únavu až bolest - zejména u lidí, kteří svou morfologií a fyziologií nevyhovují představám technických tvůrců zobrazovacích systémů - ti se sice snaží o kompromisy, ale nelze vyhovět každému. Nechci zde zabíhat do detailů, nejsem fyziolog a ani oftalmolog - ale možná by stálo za to někoho takového s tímto problémem oslovit...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karel_007 24. 3. 2010 15:25

Ja jsem zde nevidim "nekoho" zamenujiciho pojem a prujem. Ja zde vidim oddeleny popis prujmu (nevolnosti) a nasledne take Vas popis pojmu (bolest hlavy). Dva dusledky dvou ruznych veci.
karel_007
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 26. 3. 2010 20:56

Nezajde se někdo podívat na předváděcí akci 3D Panasonic Praha Smíchov jsou tam tuhle sobotu i neděli
A ještě : http://www.novinky.cz/internet-a-pc/195 ... liony.html

Tak teoreticky šance je , jen je otázka kdy bude dostatek 3D filmů. a dle parametrů bude 3D TV mít lepší obraz na 2D než dosavadní.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 26. 3. 2010 22:12

Prý už přicházejí ... http://www.novinky.cz/kultura/195931-hu ... istku.html

Jen doufám, že Čtyřlístek kvůli 3D nezačne bojovat proti Spejblovi, Hurvínkovi a Máničce .... i když ... v dnešní době :hm :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 3. 2010 11:05

U filmov 3D nevidim ako nejaky extra prinos, ale u PC či konzolovych hier by to mohlo byť zaujimave.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod anonymni 14. 4. 2010 17:11

anonymni


Odeslat příspěvekod zDEne2 15. 4. 2010 10:02

Vypadá, že 3D je teď hodně tlačená dopředu, hlavně co se týká projektorů. Když se podíváte na novější modely (mluvím o DLP projektorech), 3D začíná být v "povinné" výbavě, aspoň to na mě tak působí - když se podívám na poslední modely Epson EX31, BenQ MP776, poslední Acery atp., rozhodně to tak působí. No ale zase s 3D filmy to asi takový terno nebude, člověk si tak nějak moc nevybere, http://www.3dmovielist.com/
Adrenalinový sport? Extreme overclocking.
zDEne2
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 20. 4. 2010 09:52

A je to tu.
Samsung varuje před následky sledování 3D obrazu
http://www.diit.cz/clanek/samsung-varuj ... azu/36044/
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod myšpulín 4. 5. 2010 06:52

Tak jsem to 3D viděl. Byl jsem v Datartu v Praze-Zličíně slečna mi nabídla ať si to zkusím. Bohužel jsem si ani nevšiml co to bylo za značku TV.
Můj dojem je že se mi to nelíbí, ty brýle mi vadí, připadalo mi že se obraz nějak chvěje. Jo a ten 3D efekt byl v těch ukázkách hodně slabý, na IMAX i sovětské "Stereokino" :D to podle mě nemá.
myšpulín
Junior

Odeslat příspěvekod Rboost 13. 5. 2010 13:04

Byl jsem se podívat ve značkové prodejně Samsung (Brno Olympia), kde mají v provozu 2 modely - 1. cca 145 uhlopříčka (není upřesněno) za cca 80k a menší 127 cm za 56k. Běží tam několikaminutová demonstrační smyčka s 3D obrazem. Obraz v HD a prostorový dojem je skvělý...ukazují nějaký koncert, atletické závody, podmořský svět (ten je parádní) + ještě něco. Vada je, že obraz u krajů jaksi mihotá, ale to mi zdůvodnili zářivkovým osvětlením na prodejně. Když už jsem tam byl, nechal jsem si předvést i přepočet normálního vysílání do 3D. Bohužel v té době zrovna vysílali nějaký USA seriál starý cca 20 let, takže samotný původní obraz technicky nic moc - ne moc ostrý a kontrastní. 3D efekt (lze nastavit jeho velikost) tam byl většinou jen lehce patrný, ale byl - v některých scénách to bylo vidět pěkně např. nábytek u zdi vystupoval, nebo pokud spolu dva herci mluvili v popředí a v pozadí někdo chodil, tak to bylo taky celkem znát. Myslím, že kdyby byl kvalitnější zdojový obraz, umělo by to lepší prostorový efekt.
Pro mě závěr ten, že do toho asi půjdu, až budou ceny tak na polovině. Můj odhad tak do dvou let - pak už určitě budou i dostupné originál 3D kanály na satelitu např. se sportem a to bude hodně zajímavé.
Rboost
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků