izbova antena pre DVB-T

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod nitram47 1. 5. 2010 12:28

zdravim. V Nitre spustili nedavno vysielac
Kód: Vybrat vše
Nitra - Zobor: 21.kanál, horizontálna polarizácia (dočasne do momentu ukončenia medzinárodnej koordinácie vysielania vo vertikálnej polarizácii)

ja byvam v Zlatych Moravciach, co je 30km vychodne. Kamarat byvajuci nedaleko mna na "velku" antenu chyta toto vysielanie a ja sa chcem spytat, ci by mi stacila na prijem aj izbova, konkretne tato http://lidl.sk/cps/rde/xchg/SID-268C795 ... x_7134.htm znacku prosim nerieste, ide mi o tie parametre, ci by to chytalo tento signal. "velku" antenu zatial nemam v plane kupovat.
dakujem za rady
hard to the core

⇛Nie je umenie smiať sa keď sa ti chce plakať, ale vypiť keď sa ti chce grcať.
nitram47
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 5. 2010 17:48

Nas**t a rozmazat, Nitrame - na takovou anténu DVB nenachytáš - a pokud jo, tak jedině se štěstím. Jednak ten "nastavitelný zosilňovač" - DVB-T se doporučuje přijímat bez zesilovačů, protože ty často vinou blízkých signálů mají přebuzený vstup a zakmitávají, což se na analogu projevuje jen "sněžením" v obraze, digitál to ale dokonale smete, druhak - netuším, jakým výkonem z toho Zoboru vysílají, ale 30km už je dost daleko na to, aby byla v místě příjmu intenzita signálu natolik nízká, že prostě VYŽADUJE VENKOVNÍ ANTÉNU.
Uvědom si - stěny jakéhokoliv domu snižují intenzitu signálu proti venkovnímu prostředí v závislosti na jejich konstrukci na polovinu až méně než desetinu. Pokud je venku před domem intenzita signálu dostatečná pro příjem na prutovou anténu, uvnitř domu dostatečná být nemusí - a pokud "nasadíš" zesilovač, zesílíš především šum. Ty prutové anténky na té "lidlovině" budou navíc uvnitř budovy velmi ochotně přijímat veškeré rušení, vzniklé uvnitř budovy - veškeré oscilátory, indukční trouby a varné desky, mikrovlnné trouby, spínané zdroje veškeré dostupné elektroniky, stmívače světel a úsporky - to vše produkuje ŠUM = velmi širokospektrální elektromagnetické vlnění, které bude zahlcovat vstup zesilovače takové "pokojovky". Aby se do něj užitečný signál DVB-T dostal s dostatečnou úrovní, musel bys mít vysílač doslova za kopcem.
Takže - přestaň přemýšlet nad 3,14čovinami, které se Ti snaží vnutit kdejaký pitomec, co chce jen tvé peníze - a kup si raději dobrou venkovní anténu, nemusí být ani příliš dlouhá ani v ní nemusí být "zešilovač" - a přimontuj si ji třeba na balkón budovy. Už jsem to tady na fóru psal několikrát, že to znali už hooodně dávní amatéři - NEJLEPŠÍ ZESILOVAČ SIGNÁLU JE DOBRÁ ANTÉNA. Nic lepšího nikdo ani v budoucnosti nedokáže vymyslet - jakékoliv náhražkové antény budou vždycky dávat horší výsledky nebo budou více náročné na polohu a vnímavější na okolní negativní vlivy, než antény venkovní, poctivě navržené pro dané kmitočtové pásmo a správně nainstalované a přizpůsobené ke svodu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod nitram47 1. 5. 2010 18:24

vdaka za vycerpavajucu odpoved ;-) len som ju uvidel v letaku, aj som nad nou rozmyslal... takze nie. vdaka :)
co som na nete vacsinou cital, odporucali antenu za 40€. a kedze sa tam zatial vysiela iba o 2 programy viac, nez mame na analog a tv aj tak az tak moc nepozerame, je to zatial zbytocne velka investicia :)
hard to the core

⇛Nie je umenie smiať sa keď sa ti chce plakať, ale vypiť keď sa ti chce grcať.
nitram47
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků