Zero DAC

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Nolwendil 3. 5. 2010 23:04

Tak se nám tu množí majitelé této legendárního Zero DAC. A jelikož si myslím, že si Zero zaslouží svůj vlastní topic, tak jeden zakládám. Sám ho nemám, i když o něm uvažuji.

Toto vlákno tedy slouží primárně pro recenze od majitelů tohoto DACu, výměnu zkušeností s tuningem všeho druhu (výměna opampů, HDAM moduly, rekabelace), jelikož tato krabička nabízí velmi bohaté možnosti různých úprav a vylepšení, jakožto i pro obyčejnou diskusi o tomto kombu digitálně-analogového převodníku a sluchátkového zesilovače/předzesilovače.

Tady na fóru ho mají uživatelé kosarik, rafficek, PiXeL, kecher a další... Tímto je chci vyzvat k sepsání nějaké recenze, srovnávacího testu, či jakýchkoliv jiných postřehů ohledně této krásné krabičky. Také pište vaše doporučení, jakou variantu koupit, a jaké úpravy na ní udělat...
Mě se třeba zamlouvá varianta s OPA627 a USB.
Tady jsou ohlasy od nespokojených majitelů na Slovanetu. Ty mě vlastně odradily od koupě. Ale možná, že měli jinou verzi Zera, nebo natrefili na špatnej kousek... Co na to říkáte vy, majitelé? Jde na výstupu Zera slyšet 50Hz? Jen s citlivými IEM, nebo i s "velkými" sluchátky?
Tak pište, diskutujte, budeme se těšit ;-)
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rafficek 5. 5. 2010 18:09

Tak já už jedu přes USB hi-res DAC Musiland vedený koaxialem do ZERA ve kterým jsou měněný opampy a dodán modul MOON od GD Audio, pak vedeno do koncáku Aurex a do monitorů Behringer. Samozřejmě to hraje skvěle :D

Jinak musim pochváli Kosarika (Luboše) protože mi všechno předvedl a vysvětlil, velmi příjemně strávená hodina. On sám je velký experimentátor a parketu k hodnocení ZERA mu rád přenechám, páč má zkušeností na rozdávání.

Nechal se slyšet, že snad sesmolí nějaký článek i s fotkama takže se máte na co těšit ;-)
Without music, life would be a mistake.
rafficek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nolwendil 5. 5. 2010 18:47

Ok, supr. Předpokládám, že v části DACu máš ten Audio-GD Opa Moon, a opampy jsou měněné v části sluchátkového zesilovače. Jaké tam jsou? A jak to hraje? Nebo přes sluchátka vůbec neposloucháš?
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rafficek 5. 5. 2010 20:29

Ne, opampy jsou vyměněny i v části DAC. Původně tam byl dual OPA2604 a teď je tam 2x OPA627, což je 2x singl na redukci do dualu a ve sluchátkovém zesilovači je vyměněn původní JRC za LM4562. HDMA MOON je v části DAC.

Hi Res DAC je Musiland USD 01 propojen koaxiálním kabelem od Blue Jeans Cable BNC-cinch.
Without music, life would be a mistake.
rafficek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosarik 5. 5. 2010 22:22

Ahoj kluci! Zdeňo, trošku jsi to popletl, ale to nevadí... ;-) Na výstupu z DACu je HDAM modul od Audio-GD Moon. OPA 627 jsem tam dal jako první pokus, ale dostal jsi je s sebou, aby sis mohl doma hrát a zkoušet. Takže máš na prubnutí původní OPA2604, 2xOPA627 singl v dual redukci, no a ve sluchátkovém zesilovači jsou původní duální opampy JRC 082D nahrazeny LM4562 - v tom máš pravdu! Zítra ráno jedu na pár dní na dovču a až přijedu, tak se pokusím něco k tématu slepit. Ale nejsem žádnej expert, alebrž pouze částečně informovaný amatér, kterého žene chuť zkoušet nové věci... Ale to asi nás všechny :D ..."i cesta může být cíl" Tak se tady zatím mějte, jdu chrápat!!!

-- 5. 5. 2010 23:57 --

Ještě nespím a tak jsem se podíval na ten odkaz na Slovanet. Dawsoo je možná borec přes opampy a kvalitní bastlíř, ale psal tam zřejmě o úplně jiném DACu než Zero. Stačí se podívat třeba na eBay a zjistíte, že je uvnitř jako převodník úplně jiný čip - AD 1852 atd. A žádných 50 Hz jsem z něj v životě neslyšel vycházet, to jen na okraj, zbytek necháme na ten příští týden, ráno se neúprosně blíží... :D
kosarik
Junior

Odeslat příspěvekod rafficek 5. 5. 2010 23:09

No tak z toho jsem jelito, radši mě do toho Zera nepouštějte nebo to špatně dopadne :D

Hraje to ale výborně!!!
Without music, life would be a mistake.
rafficek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nolwendil 5. 5. 2010 23:31

kosarik :arrow: Tak nějak jsem si říkal, že to asi bude. Zkoušel jsi i OPA627 ve sluchátkovém zesilovači? Každopádně se těším na recenzi ;-)
Jak se tak na to celé dívám, tak přemýšlím, zda by nebylo lepší koupit rovnou Audio-GD Fun (cena základní verze je $190 bez pošty) či Audio-GD Sparrow... O tomhle se ale víc dočtu asi na Head-Fi, co? Máte někdo tyto informace? Zkusím pohledat...

rafficek :arrow: A s jakými sluchátky ho používáš, smím-li se zeptat?
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosarik 6. 5. 2010 05:31

Základní verze Funu je bez USB, takže další investice je taky nutná a lepší by byla určitě ta vyšší verze, ale pokud se cena vyšplhá nad 150 Euro tak si ještě přihoď 24% nahoru. Sparrow neznám, to je starší model? Nic jsem tam takového neviděl. Brzo budu mít na test i Valab NOS, koupil si ho syn. A ještě musím pořádně vyzkoušet i svůj Audinst, recenzi máte na Headphonii - http://www.headfonia.com/?p=3217 Je tam těch recenzí na levné DACy víc, tak se mrkni!!! ;-)
kosarik
Junior

Odeslat příspěvekod rafficek 6. 5. 2010 07:10

AKG K701
Without music, life would be a mistake.
rafficek
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nolwendil 6. 5. 2010 07:35

Sparrow je novější model, ale je to nižší model než FUN. Vevnitř vypadá dost podobně, akorát nemá žádné linkové ani preamp výstupy, řeší se to redukcí z 3,5mm jacku, což by mi v případě pořízení nějakých kvalitnějších beden (studiových monitorů) asi vadilo, jelikož bych musel vždy při připojení beden ten Sparrow otočit, minimálně o 90°, připojit do něj redukci z jacku na 2x Cinch, ve které bych měl zapojené ty bedny... Každopádně základní verze (zase se to liší použitými součástkami) s USB je za $150 bez pošty, zatímco Zero 09 s USB a OPA627 je za $160 i s poštou. Ale jak už jsem psal, nechci nutně to nejlevnější, ale chci, aby to za to stálo, když už to koupím. Zas jsem se díval, že ty "Basic" verze Sparrow a FUNu mají potenciometr, ktreý vypadá spíš směšně než funkčně :-D I když Zero na tom není o moc líp... Jde o to, jestli Zero hraje slušně i bez HDAM modulu v DACu, protože když přičtu koupi HDAM od Audio-GD (včetně poštovného), tak jsem pak zase na trošku jiné ceně...

Ten Audinst by snesl porovnání se Zerem jako porovnání DACů, ale vypadá to, že sluchátkový výstup bude mít slabší, než Zero. Chtělo by to porovnat na nějakém sluchátkovém zesilovači... Každopádně jsem rád, že máš tu možnost porovnání, i s tím VALAB NOS DACem :-) Zase se to tu trošku oživí... ;-)
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosarik 10. 5. 2010 20:54

Ahoj kluci, tak už jsem tady a napíšu pár řádků k DACu Zero 09 :-)

Když si vybírám nějaký výrobek, tak se většinou snažím o to, aby u něj byl zajímavý poměr výkon/cena. Při výběru nějakého DACu za rozumné peníze jsem narazil i na Zero model 09. Zaujal mě hlavně tím, že už v základu by měl hrát slušně a navíc umožňoval uživateli vcelku jednoduchým zásahem postupné vylepšování zvuku dle finančních možností majitele. Navíc se mi líbilo, že výrobce nic neskrývá a každý se může seznámit s obvodovým řešením, což nebývá běžně zvykem. Ohlasy na něj byly většinou pozitivní a to i od lidí, kteří bastlí. Na českých fórech byly ohlasy na Zero většinou smíšené, ale to asi hlavně proto, že se s ním lidé buď vůbec nesetkali a názory měli převzaté od jiných nebo se s ním sice setkali, ale šlo o starší model, který měl pár porodních bolestí ;-) Rozhodl jsem se vše vyzkoušet na vlastní kůži a přes eBay jsem si vydražil své první Zero. Měl jsem v té době už CA DAC Magic, takže jsem si řekl, že aspoň bude s čím srovnávat. Zero jsem si vybral v základní, nejlevnější verzi s OPA2604 a bez USB. Šlo mi o to, že si jej vyzkouším jak hraje v základní verzi a posléze i se změnami v obvodech po výměně některých součástek.
Přílohy
Zero_shora2.jpg
Takže takhle nějak Zero vypadá, když se rozkuchá... Foto je už po výměně opampů.
Naposledy upravil kosarik dne 11. 5. 2010 06:28, celkově upraveno 1
kosarik
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 10. 5. 2010 20:59

A když to srovnáš s DacMagicem? Možná jsi to už někde psal, ale nepostřehl sem to.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod kosarik 10. 5. 2010 21:15

Uvnitř Zero zaujme slušným toroidním trafem, osazením poměrně solidními součástkami a dvěmi oboustrannými PCB, kde na větší je vlastní DAC a na menší sluchátkový zesilovač. Již v základním provedení se Zero dá poslouchat, obzvlášť se slušnými nahrávkami a reprobednami či sluchátky. Hlavní výhoda Zera ovšem spočívá v částečné "modulové" koncepci, kdy se nám nabízí možnost vyměnit opampy (operační zesilovače) jak na výstupu z DACu, tak i ve sluchátkovém zesilovači. Asi nejoblíbenější a doporučovaná kombinace je záměna duálního opampu OPA2604 v DACu za 2x singl opampy OPA627 na konvertoru. Většinou se používá konvertor typu Brown Dog, ale já jsem použil jiný. Ve sluchátkovém zesilovači jsem vyměnil původní opampy JRC 082D za LM4562. Doporučovaných kombinací je celá řada, ale na výstupu z DACu bývá téměř pravidlem jako nejlepší alternativa výše zmíněná kombinace 2x OPA627 a do sluchátkového zesilovače LT1364, který jsem si vyzkoušel v druhém Zeru. Po těchto výměnách se zvuk dále zlepšil, přibyly detaily a celově šla kvalita zvuku subjektivně nahoru. Po porovnávacích testech s DAC Magic, jsem se jej rozhodl prodat a utržené peníze investovat opět do audia - také jak jinak, že? :D Pravdou je, že už když jsem Magic kupoval mi prodejce nabízel alternativu v podobě Odarova Caratu, která podle něj hrála líp. Ale mě v té době šlo o jiné plusy na straně Magicu.

-- 10. 5. 2010 22:29 --

Ahoj Tome!!!

No a finále všech možných kombinací a výměn opampů bylo zakončeno výměnou opampu na výstupu z DACu za HDAM modul od firmy Audio-GD osazený výhradně diskrétními prvky (tranzistory), které opět a úplně nejvíc zamíchaly s mými názory na výsledný zvuk ze Zera. To byl opravdu skok ve zvuku (aspoň v rámci uvažované cenové kategorie DACů). Objednal jsem si dva typy modulů a to typ Earth a Moon. Původně jsem uvažoval i o Moonu, protože se mi stávající repro zdálo slabé ve výškách a tento modul se má údajně projevovat ostřejším zvukem s důrazem na výšky i basy. Ale bedny jsem dal mezitím pryč,takže tato volba padla. Modul Earth je neutrální typ a Moon by měl produkovat muzikální, teplejší zvuk - asi jako lampové zesilovače. Protože jsem fanda spíše neutrálního a detailního zvuku, tak u mě zakotvil Earth a v druhém Zeru skončil Moon, který teď má Rafficek (Zdeňa). Ale každopádně obojí hraje (a nejen podle mě) skvěle! Dá se říct opravdu to staré známé "za málo peněz (poměrně) hodně muziky" ;-)

-- 10. 5. 2010 22:34 --

Asi se mi v příspěvku nějak zašmodrchaly fotky, ale nakonec sem dám ještě jednu poslední. Tam bude vidět, jak to vypadá po výměně opampu na DACu za HDAM modul. Pro lepší zvuk se ještě uzemňuje, ale není to podmínka. Na mé fotce je modul uzemněný na plošňáku u toroidu pod zemnícím šroubkem.
Přílohy
Zero s modulem HDAM.jpg
Modul je pro sichr ofačovaný izolačkou...
Modul HDAM.jpg
A takhle vypadá HDAM modul!
Modul HDAM.jpg (16.51 ) Zobrazeno 24132 krát
Zero_od sluchzesu k linkvystupu.jpg
Žluté kroužky označují místa pro změny.
Naposledy upravil kosarik dne 11. 5. 2010 06:25, celkově upraveno 1
kosarik
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 10. 5. 2010 21:41

Krása a paráda. Hodně cenný informace. Teď už můžeme zase Zero v klidu doporučovat a navíc se nám opět rozšířil žebříček zvuku DACů. ZERO je lepší než Dacmagic stejně jako je lepší Carat Topaz. Ty diskrétní opampy mě hodně zajímaj a docela bych je zkusil dát i do svýho Cephea. řikáš, že Earth je nejdetailnější a nejneutrálnější a ty ostatní spíš nějak přibarvují? Ještě by jsi mohl zmínit jestli byl nějaký problém HDAM instalovat a kam jsi připojil ten bílej drát.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odar 10. 5. 2010 21:53

Normalne vam niekedy zavidim, ze mate na to, aby ste sa v tom mohli "hrabat" a vytunit si to podla vlastnych predstav. Keby ja toto viem . . . viem, kde by to skoncilo :D Asi preto aj dobre, ze to neviem :D :D
Odar
Trvalý BAN

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků