Na návštěvě u Šeďoura

Členové fóra se představují. Fotky a diskuze k vašim audio/video přístrojům.

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kocmeister 30. 5. 2010 21:11

Dneska jsme s Bínou navštívili jednoho nového člena fóra, Šeďoura (Martina). Vždy se nám líbily jeho hluboké znalosti hifitechniky ať už v obecné rovině, tak i do nejmenších technických detailů. Nějaké setkání s takto zajímavým člověkem bylo pak skoro nutností. Nakonec se návštěva pořádně protáhla. Strávili jsme u Šeďoura celý den až někdy snad do osmi večer. Prakticky pořád totiž bylo spoustu témat z oblasti hifi či audiotechniky i jiná, kde jsem zapředli hovor. Nutno říct, že když začne jednou Martin o něčem povídat tak je k nezastavení :-D . Sotva jsem stíhal vnímat všechny pro mě velmi zajímavé informace.

IMG_1109maly.jpg


Martin je taky velký bastlíř a kutil. Krom toho, že má doma bezpočet plánků na stavbu různých zesilovačů, dokonce dps pro různé modely DPA, tak má i sestavené vlastní konstrukce. Nevím přesně kolik :-)) , ale určitě několik koncáků a k tomu pár předzesilovačů. Všechno nestačil během naší návštěvy vytáhnout :-) . Dokonce má i rozestavěné skelety reproduktorů. Vypadá to opravdu pěkně. Škoda že to není dotaženo do finální fáze.

Co se týče Martinovy sestavy na každodenní poslech. Předem je třeba zmínit, že nejde o highend. Je to sestava s ohledem na omezený rozpočet. Ale zároveň o léty vybírané k sobě ladící komponenty. V Martinově bytě není mnoho místa a proto je rozestavění reprosestavy v prostoru kompromisní. Reproduktory jsou regálové značky Canton. K tomu je sestava sestávající z CD přehrávače NAD 5425 a zesilovače NAD 304. Jsou to starší modely. Nicméně Martin už toho dost vyzkoušel a usoudil, že toto zní v poměru cena/výkon dobře. Určitě mnohem lépe než moderní krásný DVD přehrávač a AV Receiver co vlastní a používá pouze na domácí kino. Tyto jsme ani neposlouchali. Naopak streo jsme poslouchali důkladně. Poslech Cantonů s NADy byl pro mě příjemným překvapením. Opravdu to znělo velmi pěkně a vyrovnaně. Zkoušeli jsem toho myslím dost - od audiofilních jazzů, přes elektroniku po hardrock. Ve všem to mělo své silné stránky. Nevýhody se ale taky najdou. Moc se mi nelíbilo podání prostoru. Za to ale může umístění repro v místnosti blízko zdi a ne moc daleko od sebe. Bohužel s tímto nejde nic dělat. Taky jsem si všiml trochu agresivnější vyšších středů a středy obecně by mohli být lepší. Když se ale podívám na cenu repro, je to ale i tak paráda.

IMG_1112maly.jpg


Důležitou součástí Martinovy sestavy je lampový předzesilovač/sluchátkáč vlastní kostrukce. Na fotce sestavy je úplně dole ta černá krabice. Porovnávali jsme to s Dispre II co jsem přinesl na sluchátkách HD800. Bylo to opravdu dobré. Nemám k tomu připomínky. Prostě kvalitka. Jako narovinu říkám, Dispre je lepší. Má pevnější bas a takový čistý bezdekový projev. Martinův lampáč má trošička nafouklejší bas, tím pádem míň pevný a teplejší ne tak důrazné středy. Ale nejsou to kdovíjaké rozdíly, za mě palec nahoru. Takhle mají vypadat povedené lampy.

Teď přijde to, co nerad píšu. Kritika. Dokud jsem poslouchal na Cantonech, bylo vše ok. Jak jsem však poslouchal na HD800, ať už na Dispre nebo Martinově lampáči, věděl jsem že je něco špatně. CD přehrávač NAD tomu dal pěkně "na *****". Jsem zvyklý na DAC Casea Cepheus a ten zvuk je úplně někde jinde. Zvuk u Martina byl chvílemi ostrý, výšky s malým rozlišení, malý prostor s nedostatečnou lokalizací a málo pevný bas. Znovu jsem si tak připoměl jak obrovský vliv má v každé sestavě zdroj. A to prosím tento CD přehrávač prý je z těch co Martin slyšel z těch lepších, lepší než jeho pěkný DVD přehrávač. Vzpoměl jsem si na Playera co poslouchá HD800 na DVD přehrávači. Chudáci HD800, ty musí dostávat pěknou sodu. Jsou pak o level dva níž než můžou být. To řikám naprosto vážně.

IMG_1116maly.jpg


Pak jsme poslouchali i krásný gramofon Tesla MC600. Stroj se zajímavými funkcemi, o kterých Martin s nadšením mluvil. Zvuk byl po předchozím poslechu CD přehrávače na repro pohlazením. Ale záleží na desce. Nejde říct, že by byl lepší než CD přehrávač. Dokonce jsme pro zajímavost porovnali stejnou skladbu z LP (Michael Jackson - Dirty Diana) a skladbu na Bínově Imodu v ALAC. Imod vyhrál. Měl jasně lepší zvuk než gramofon. Nadruhou stranu mohl v tom mít prsty i odlišný mastering LP a CD stopy v Imodu. NA sluchátka však gramofon nepřipadá v úvahu. Na to nestačí. Všichni víme proč. Ale na Martinových Cantonech to bylo kouzelné.

Na závěr bych určitě chtěl Martinovi poděkovat za skvělý poslech, pokec a také jeho přítelkyni Evě za chutné řízky a žampionový krém ;-) Prostě skvěle strávený den.
Naposledy upravil Kocmeister dne 30. 5. 2010 21:19, celkově upraveno 1
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Emokid 30. 5. 2010 21:18

Krása, dík za raport, i žena se tam našla, nebyli to jen tři kluci a Hifi, díky bohu, uf. :D

Edit: Pokud sem chce něco nalajnovat Bína se klidně odmáznu. ;-)
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 30. 5. 2010 21:28

Bína i Šeďour ještě určitě napíšou. Nic nemaž, dík za pochvalu reportu :-) . Ještě jsem si vzpoměl, že Martin má neuvěřitelně velké množství všemožných sluchátek. I často exotické šílené konstrukkce, které kdoví kde sehnal :-D . Ne žádný supr dupr věci, spíš věci co se za desetiletí nastřádaly. Např:
IMG_1135maly.jpg
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Bína 30. 5. 2010 21:47

Jen v rychlosti: ,
Martin i jeho přítelkyně jsou super. Řízky byly vynikající, díky :)
Lampový zesík sice v něčem lehce zaostává za Dispre ale jinak by nejspíš nakopal většině komerčních zesíků.
Na to jak je řešený prostor hrály bedny asi dobře(bedny nemám vůbec naposlouchané, proti JH13 a HD800 mi přijde že hrajou špatně všechny).
Sluchátka s gumovými náušníky byly docela nepohodlné.
Zachraňte vojína Ryana ozvučený domácím kinem Denon byl velmi dobrý zážitek.
Všechny zvířátka byla roztomilá.

A co je hlavní, lampový zesilovač byl s Jh13 nádherně tichý, Kocmeistrovo Dispre prostě šumí.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod armaman 30. 5. 2010 21:49

:tleskani :tleskani

No coment. :-)
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Nolwendil 30. 5. 2010 21:58

Díky za pěkné počtení :-)
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Jersey II. 30. 5. 2010 22:07

:tleskani :tleskani :tleskani :-)
zde odstřihnout
Jersey II.
HiFi kuře
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod The Wolverine 31. 5. 2010 19:42

Dobře vy :tleskani
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 1. 6. 2010 15:20

Musím napsat pár řádků a pochválit nás tři, že jsme se sešli a skutečně reálně otestovali přímým porovnáním tak špičkovou mašinu jako je Dispre a můj lampový sluchátkáč.Taky musím pochválit mojí slečnu, protože se o nás opravdu vzorně starala.
Protože nemůžu chválit sám sebe, tak budu chválit dva skutečné odborníky, jakými jsou Bína a Kocmeister.Mají skvělé znalosti, spoustu skušeností (takže jejich připomínky jsou zcela na místě) a hlavně mají naposloucháno a proto jejich názor je pro mě osobně zcela směrodatný.
Tahle akce vznikla tak trochu na popud můj a Bíny, s tím, že dost bylo teoretizování o tom jaký rozdíl může být mezi sluchátkovým zesilovačem polovodičovým a elektronkovým a je to potřeba vyzkoušet prakticky.Můžu vám říct na rovinu, že mě dvě věci potěšily a jedna zklamala.Za prvé, Dispre je opravdu neskutečně dobrý, potěšilo mě, že je to skutečný etalon kvality zvuku do sluchátek.Je to REFERENČNÍ přístroj a proto testy prováděné na jakémkoliv jiném přístroji nejsou zcela objektivní.Za druhé, můj lampový sluchátkový zesilovač je opravdu zvukově dobrý a to mě hodně potěšilo.Jedna věc jsou parametry, které ho řadí do nevyšší HiFi kategorie a druhá věc je přímé porovnání.Ale nevím jak se bude Kocmeister tvářit až prozradím cenu na, kterou se neptal.Je zhruba třetinová proti tomu co stojí Dispre.

-- 1. 6. 2010 16:50 --

No a ta věc, která mě sklamala...čas, který neůprosně běžel a zdaleka jsme nevyzkoušeli všechny možnosti.
A teď ke kritice.Co se týká mého poslechového prostoru a problémů se zvukem (ze zvukového hlediska nešťastné umístění v místnosti, z hlediska bydlení s aparaturou a zvířaty jediné možné řešení), musím říct, že jsem doufal, že si toho pánové B. a K. nevšimnou...marně, všimli.Sice jsem jim dal na zeď za hlavou tlustou vrstvu polštářků abych snížil dozvuk, pořád jsem je rozptyloval mluvením a pouštěl všechny možné hudební styly, přesto mě bez okolků upozornili na chyby které zaslechli.Mám co zlepšovat.
No a poradili mi s výběrem sluchátek, která se chystám koupit.
Dodatek ke gramofonu na snímku: šasí má přímý náhon (lineární motor) jehož otáčky jsou řízeny krystalem (žádný řemínek), raménko 1101 z typu NC 450 je sice hezké, ale zvukově průměrné a chystám se ho nahradit raménkem typu Unipivot (jednobodové ložisko).Původně měl tenhle typ gramofonu automatické raménko s fotobuňkou, která rozeznala okraj desky na začátku i na konci a dokonce dokázala hledat jednotlivé skladby.Na nic se nesahalo, vše se řídilo spínači, ale dvakrát zaváhalo nad okrajem cenné desky a šlo do kopru...
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod player 19. 6. 2010 00:01

"Vzpoměl jsem si na Playera co poslouchá HD800 na DVD přehrávači. Chudáci HD800, ty musí dostávat pěknou sodu. Jsou pak o level dva níž než můžou být. To řikám naprosto vážně."

DVD&SACD prehravaci.Cen. kat. 20K.Kdyz uz.Vem si zesik a prijed si to poslechnout(ano,zvu te).Pak si to hodnot jak chces, do te doby doporucuju podobne komentare vynechat, jsou celkem trapne;)
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Kocmeister 19. 6. 2010 06:30

To nemusíš říkat dvakrát, možná se domluvíme a skutečně přijedu až budu mít čas :-) Rád se přesvědčím jak to je. Iluze si ale nedělám. Pro začátek jeden odkaz (Ghost = pravděpodobně majitel firmy Casea) http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... topic=1042
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod player 19. 6. 2010 15:17

Laicka otazka, ale co je to ten jitter, repektive jak se projevuje ve zvuku?
Ze CD playback neni zazracny vim, ja tem player mam ale kvuli SACD.Zbytek jede z ps3.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Emokid 19. 6. 2010 20:30

Tu máš např. nějaký ten test. http://www.jstage.jst.go.jp/article/ast/26/1/50/_pdf

Já to chápu tak že to vede hlavně ke snížení rozlišení.
ipod
Emokid
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kocmeister 19. 6. 2010 21:22

Vzhledem k tomu, že je to nejvetší problém digitálu vůbec, tak se to neustále řeší všude a dokolečka dokola. Divim se, že jsi se s tím pojmem ještě nesetkal. Nebudeme tu zase vysvětlovat čim je způsoben, takový témata jsou i tady a Emokid dal i zajímavej, i když moc "vědeckej" odkaz. Jak to slyšim já: horší lokalizace v prostoru, menší prostor, míň "vzduchu", míň detailů, agresivnější výšky, měkčí a slabší basy = víc jitteru u mě na transportu. Podle popisu jitter z napájecího zdroje co zarušuje citlivý obvody se projevuje naprosto stejně.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod player 19. 6. 2010 21:33

Oukej, me slo jen o to, jak se to projevuje, cim je to zpusobene me v podstate az tak nezajima.Dik.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků