Subwoofer přestal hrát...

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod unreg1 12. 12. 2010 12:50

Zdravím,

Stala se mi taková nemilá věc, najednou přestal hrát subwoofer. On tedy přesně řečeno nepřestal hrát, ale něco ho evidentně tlumí. Když se pustí na plný výkon, tak z něj jakž takž něco velmi potichu leze (spíše se tedy na pohmat malinko hýbe membrána a je trošičku slyšet, je tedy funkční a zvuk do něj jde), ale když bylo vše v normálu, tak by na takovou úroveň byl neposlouchatelný - moc basů boří barák... Když ho nastavím na 1/3 výkonu, což předtím plnně postačovalo, neozývá se vůbec nic... Regálovky normálně hrají jako jindy, jen ten subwoofer zlobí. Navíc až do dnešního rána vše fungovalo několik měsíců tak, jak má.

Zkoušel jsem vyčistit konektory i proházet kabely, nic nepomohlo, vše je stejné, asi to tedy bude sw problém, nicméně já jsem nic nepřenastavoval.

Řetězec je udělán takto: Z PC pomocí USB do externí zvukové karty Creative X-fi 5.1, poté pomocí cinch do zesilovače CA 640A V2 a z něj do subwooferu Dynavoice SW10 opět pomocí cinch kabelů.

A nyní ještě možná příčina, ráno jsem z PRE-OUTu zesilovače vypojil cinchový kabel vedoucí k subwooferu, ale za pár vteřin jsem ho zase zapojil a od té doby subwoofer nehraje, co jsem mohl udělat?

Děkuji za odpoědi.
unreg1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2010 14:04

Laicky můžeš udělat prověrku připojením subwoofru k jiné zvukovce/zesu a připojením jiného woofru ke své zvukovce-preampu. Jinak bych opravu svěřil někomu, kdo rozumí elektronice na úrovni minimálně bastlíře.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod unreg1 12. 12. 2010 14:21

No, to je trochu problém, nic jiného tu nemám...

Ono to ale dle mého názoru není rozbité, hraje to, ale najednou prostě potichu... Pokud to pustím na plný výkon, tam tam basy zřetelné jsou, ale něco je prostě tlumí...
unreg1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2010 14:25

Překontroluj nastavení zvuku (Správce zařízení - Zvuk - Nastavení) i ten zesilovač, jestli vůbec něco dává na výstup pro woofer. Je taky možné, že máš poškozený vstup toho woofru.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod unreg1 12. 12. 2010 14:38

Správce zařízení a zvuk jsem kontroloval, tam by mělo být vše OK, zkusím přeinstalovat ovladače zvukárny...

Pokud vytáhnu cinch ze subu nebo i ze zesilovače a jenom ho přiložím na kontakty, tak se zvuk ze subu ozývá, jak jinak to mohu zkontrolovat?

Taky se mi stávalo, že pokud byl zesilovač i subwoofer zapnutý a já zesilovač vypnul, hodilo to do subwooferu ránu, to se již nyní neděje...

stejně tak pokud jsem točil regulátorem hlasitosti na zesilovači, hlasitost byla regulována jen na bednách, subwoofer hrál stále stejně nahlas. Tzn že pokud jsem stáhl regulátor na nulu a nechal hrát skladbu, subwoofer stále hrál svoje spodní frekvence. To už se nyní také neděje...
unreg1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2010 15:13

Jenže nevíš, jestli je porucha v zesu nebo v subu - pokud to nemáš jak změřit, nemá cenu se s tím dál zabývat a bude opravdu lepší kontaktovat někoho, kdo má prostředky a znalosti.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod lumio 12. 12. 2010 15:32

Moj nazor je ze pri vypinani odovzdaju kapacitory zbytok energie (vybitie) a ak si to mal nastavene na vysoku hlasitost tak to tomu subu moc "nepomohlo" :hm
Essence ST + Beyerdynamic DT 990 PRO
uliamp + ulibudky
Teclast T51 + she9800
lumio
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod unreg1 12. 12. 2010 15:38

Takže myslíte že je zničený?

To mi je divné, protože jak říkám, on hraje, ale musí se prostě dát na plný výkon, což dříve být rozhodně nemuselo, stačil na 1/3 a už se hýbaly sádroše...
unreg1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2010 16:06

Zničený není, ale NĚCO buď v tom zesilovači, nebo v subu poškozené je. A protože Ty sám to zjistit neumíš, udělej konečně co se Ti říká a odnes to k posouzení a oměření někomu, kdo to zjistit umí. Může se stát, že oprava bude stát méně než "pětibábu", ale taky je možné, že jsi něco odkouřil opravdu důkladně a budeš to moct vyhodit celé. To se ale dovíš jen v případě, že přestaneš přemejšlet nad nesmrtelností švába a na tu diagnostiku to někam dáš, protože špekulováním to nevyřešíš. Anebo to celé zjednoduš, nalož to do auta, vylož to celé ve Sběrném Dvoře a na zpáteční cestě se zastav v nějakém elektru a kup si tam nový systém...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod unreg1 12. 12. 2010 16:30

EKKAR: Děkuji za úžasnou radu, ale chápu to pokud není čím změřit, je to těžké...

Ještě poslední věc, jen tak na zkoušku jsem připojil kabel na REC out a co se nestalo, hraje to takřka korektně:-)

Co je výstup Rec out zač? a mohu to tak nechat?

Je tedy možné, že jsou zničeny konektory PRE OUT na zesilovači?
unreg1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 12. 2010 20:31

Ta "úžasná rada" jak říkáš byla myšlená jako hraniční příklad - protože sám potvrzuješ, že měřit nemáš čím a asi to ani neumíš - a přesto pořád špekuluješ nad tím, jak to "nějak" opravit. Bez měření aspoň základních věcí nic neopravíš, zesilovač není tříkolka nebo dětská houpačka. Takže každopádně odborně zdatný amatér nebo ofiko servis to jistí. Jinak už jen ten Sběrný Dvůr.
Rec out je výstup pro magnetofon nebo nějaký další rekordér, je na něm "LINE" úroveň (0,775V maximálně) a není ovlivňován nastavením korekčních prvků zesilovače = je na něm stejný frekvenční průběh signálu jako na zařazeném vstupu.
Výstupní konektory budou těžko zničené, ale pokud myslíš výstupní napěťové zesilovače těm konektorům "Pre Out" předcházející, tak s těma asi něco bude. Stejně to ale odnes někam do opravy, protože takhle to chodí "v nouzáku" a ani komfort obsluhy nebude nic moc.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků