Sci-fi a sluchátka

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EKKAR 22. 1. 2011 23:53

Asi jsem přístupnější různým fikcím - náramkový komunikátor je součást mnoha fantazií už z doby ještě dřívější - a protože jsem už v roce 1984 nebo 85 měl náramkové digitálky s jednoduchou kalkulačkou, nebylo pro mne tak těžké si představit dalším pokrokem fyziky pevné fáze umožněný vývoj k podobně velkému komunikátoru. Takže MNE bys asi nepřekvapil - já o tom už tenkrát snil. Možná jsem někomu připadal jako blázen...
Dnes sním o protetickém nebo fyzické možnosti člověka upgradujícím hardwaru z oblasti nanotechniky přímo implantovatelném do organismu nebo třeba o počítačích fungujících na bázi přenosu světelných kvant místo elektrického náboje nebo na principu chemicko-fyzikálních změn určitých enzymů - a podle toho, co se děje na tomto poli ve světě, možná se toho ještě dožiju...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod appletree 23. 1. 2011 00:16

EKKAR píše:I prd, velebnosti. Takovýmhle špalkem visícím za slechem bys v budoucnosti nikoho neohromil.

Pardon, ale skor som ochotny uverit, ze sluchadla Tesco nie su absolutna sluchatkova spicka, nez ze sluchadla ala Uhura nebudu pre buducnost zaujimave. Ak aj na chvilu zabudneme na ten atraktivny IEM dizajn, pozrime sa aspon na funkcionalnu stranku veci: externa rezonanca komora pre verne podanie hlbokych frekvencii a este prekreslenejsi, detailnejsi zvuk, zdvojene 3 pasmove plazmove menice s idealnym priebehom frekvencnej charakteristiky, zabudovany vykonny DAC na konverziu digitalneho bezdrot signalu, DAC podporuje 44.1 kHz, 48.0kHz, aj ich vsetky bezne nasobky (1x - 4x) a navyse ich dokaze zahrat aj obidva sucasne bez straty kvality z coho vyplyva podpora 12 * 7056 = 84672 kHz sampling freq. (7056 ako najmensi spolocny nasobok 441 a 48) Pri takejto vysokej frekvencii je samozrejmost korekcneho obvodu na eliminaciu akehokolvek jitteru riadeneho kvantovymi hodinami s chybou nepresahujucou 1 sekundu na 3.4 miliardy rokov. A cele je to pohanane na slnecnu energiu.
appletree
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 23. 1. 2011 01:09

S tou sluneční energií to bude trochu obtížnější...zvlášť na meziplanetárním plavidle, ale mohlo by to být napájené palivovým článkem :idea:
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bína 23. 1. 2011 09:24

Melete blbosti, bude to fungovat na éterickou energii, už Tesla to věděl. :)
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Morlith 23. 1. 2011 10:48

leda az po tretej svetovej a vyhubeni 99% ludstva.. zatial davam skor prednost Ekkarovej kyberpunkovej verzii )
Morlith
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod appletree 23. 1. 2011 12:51

šeďour píše:S tou sluneční energií to bude trochu obtížnější...zvlášť na meziplanetárním plavidle, ale mohlo by to být napájené palivovým článkem :idea:

Vzhladom na vysoku energeticku uspornost sluchadiel by pri beznom posluchu (max. niekolko hodin denne na normalnej hlasitosti) malo stacit aj umele osvetlenie kozmickej lode.
Avsak teraz som si spomenul, ze existuje aj verzia pohanana mikrosingularitou, ktora by mohla byt vyhodnejsia na narocne 24/7 nasadenie. (na prevenciu ucinkov slapovych sil sluzia standardne inercialne tlmice spolu s deflektorovym polom oboje samozrejme napajane z energie mikrosingularity)
appletree
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 23. 1. 2011 16:52

Jeden základní problém vidím v inercii - i ta sebemenší ochočená černá mikrodíra (jinak řečená gravitační singularita) bude mít nezanedbatelnou setrvačnost a vlastní spinový moment. To znamená i velký gyroskopický moment. Hýbat s něčím takovým bude docela oříšek - i kdyby ta mikrodíra měla jen ubohých pár set tisíc tun. Daleko užitečnější i účinnější by bylo získávání energie přímo z organismu - oxidačně enzymatickou katalýzou glukózy jako to dělá vše živé na Zemi, a k tomu přenosu - přímé napojení přenosových struktur na nervová zakončení - bez jakékoliv transformace na mechanickou energii. A pokud se mi někdo pokusí namítnout, že je to nemožné, tak ať si najde na netu heslo "kochleární implantát"...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel


Odeslat příspěvekod appletree 24. 1. 2011 21:41

No jasne, pokial sa budeme bavit v ramci "science" a nie "sci-fi" tak singularitou pohanane sluchatka su dost neprakticke. Dokonca aj na poli sci-fi to bude pravdepodobne "overkill" (tak ako ostatne vacsina parametrov tych sluchadiel), kedze tam sa skor pouzivaju na pohon kozmickych lodi atp. http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_singularity (ano - ked som si to teraz pozrel, zistil som, ze spravny nazov mal byt kvantova singularita, "nicmene" to je co som mal na mysli je, ze "mikro" zmensena verzia kvantovej singularity by teda mala stacit na pohon sluchadiel) No a na riesenie problemov spojenych s nenulovou hmotnostou singularity som do dizajnu zahnrul uz spominany inercialny tlmic, co je dalsi skvely vynalez buducnosti: http://en.wikipedia.org/wiki/Inertial_damper, cize z pohladu "sci-fi" to vsetko perfektne sedi, to musi dufam uznat aj ten najvacsi skeptik :lol:

Co sa tyka serioznej vedy a sluchadiel buducnosti, mal by som otazky ohladne kochlearneho implantatu:
1.) existuju nejake dovody domnievat sa, ze priamym vybudenim nervovych vlaken s dostatocne pokrocilou technologiou by bolo mozne dosiahnut vyssiu kvalitu zvuku ako pri "najkvalitnejsom moznom - idealnom" mechanickom prenose ?
2.) Pokial sa zariadenie bude dat pripojit iba chirurgickym zakrokom, perspektiva masoveho rozsirenia ako aj audiofilskeho vyuzitia mi pripada dost otaznikova (neprakticka). Takze co s tym ? Pomozu nam napr. "nanoboti" ? Tym sa ale imo zase dostavame skor do oblasti sci-fi, ci nie ?
appletree
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 24. 1. 2011 22:08

Uvědom si, že nanotechnologie je zatím i přes nesporné úspěchy na poli výroby nanovláken a nanoprášku z nejrůznějších látek stále ještě v plenkách. Česko je na špici v aplikacích, ale pořád ještě je to úroveň pěstního klínu proti přesnému a pevnému ostrému jednoručnímu rapíru. Když se ale podíváš na pokrok, jakého bylo dosaženo právě na poli individuální osobní komunikace za posledních dejme tomu 40 let (v 70. letech Gene Roddenberry ve Star Treku poprvé "uplatnil" osobní komunikátor - na konci 70. let ho Motorola poprvé dokázala v omezených možnostech dokázala postavit a dnes máme mobily opravdu schopné celosvětově komunikovat a velké i s baterií právě do dlaně - a mnoho jich je samozřejmě s hlasovým ovládáním), a tuto rychlost vývoje aplikuješ na nanotechnologie, může se stát, že za několik desítek let už budou běžně operace prováděny polknutím lžíce nanobotů, kteří po průniku žaludeční stěnou budou putovat cévním řečištěm až na místo určení a tam budou opravovat a budovat nové tělesné buňky, aby se po ukončení práce buď zcela rozpadly, nebo bez dalších vlivů vyloučily, nebo se "zakonzervují" v těle a budou čekat na další aktivaci. troufám si tvrdit, že úplně první krůčky na tuto stezku už lidstvo udělalo - ale než dojde aspoň na nějaké běžně uplatnitelné místo, bude to trvat zhruba několik desítek let - přesněji to odhadnout nedokážu. Úplná sci-fi to už ale v žádném případě není.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků