Vyber nove TV, nahrada za CRT, 37", cca do 12 tisic

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Nargon 19. 3. 2011 15:41

Ahoy, odchazi nam CRT televize Sony 30" (je ji asi 7 let) a hledam nejakou novou. Snad mi poradite.

Cena: Vhodna cena by byla nekde kolem 10-12 tisic.

Ucel: Na TV se bude po vetsinu casu sledovat standartni SD vysilani z DVB-T signalu. Signal tu mam celkem OK. STB ani DVD rekorder s nim nemaji problem. A i USB tuner (po dalsich 15m anteniho kabelu) nema problem naladit stanice. Sice obcas obraz vypadne, ale to zas tolik nevadi. Dela to na vsech prijmacich, nevim co to zpusobuje, ale STB ukazuje casto kvalitu 100% a pak najednou propad na 15-20% pri kterem ten obraz (nebo zvuk) na chvili vypadne. A velice vyjmecne se na tom bude sledovat neco ve vysokem rozliseni.

Vzdalenost: Pozorovaci vzdalenost je 2 a 3 m, zalezi odkud se divame (kreslo X pohovka).

Funkce: Nepotrebuji zadne slozitosti jako je USB, Lan, Internet az v TV. Na tohle mam PC. Ale neni to na skodu. Staci kdyz to bude umet nejake zakladni veci. Jako je treba automaticka regulace hlasitosti. Nastaveni programu na konretni cislo DO, atd. Taky musi mit minimalne 2x Scart a 1 Hdmi, nebo 1x Scart a 2x Hdmi. Vyhodou je HDMI vstup na boku, to pro pripad ze bych poustel film z notebooku.
Jaky ma vliv funkce 100Hz, pripadne 600Hz na SD vysilani? Mam zkusenost jen s tim co si pustim na PC, kde mam 24" LCD (TN panel 1920x1200, 60Hz) a pro zobrazeni pouzivam ffdshow. A ve fullscreenu jsem s obrazem celkem spokojeny. Jen nekdy si vsimnu problemu s deinterpolaci, kdy vidim vodorovne carky, hlavne u bezicich titulku (tech dole co bezi z prava doleva). Na tenhle defekt obrazu pomaha tahle technologie?

Rozmer: Jsem limitovan mistem, hlavne rozmerem do sirky, takze jedina rozumna volba je 37" (94cm). Tahle uz bude trochu (5-10 cm) precnivat do knihovny, ale to je jeste v pohode. 40 a 42 uz jsou fakt moc velky. A 32 zase mala. Bohuzel 35" nejsou :( ta by byla idealni. A nebo nejaka s pomerem 4:3, ale to uz taky neexistuje, dnes je vsechno 16:9. A vzhledem ke vzdalenosti ty 40ky fakt ne.

Typ a rozliseni: Nevim jestli vzit LCD nebo Plazmu. U LCD je casto FullHD(1080), a u Plazem jen HD Ready(720). Jak na tom rozliseni vypada klasicke SD vysilani? Jak jsou na tom dnes ty filtry na zobrazeni nizsiho rozliseni? Na PC s tim neni problem. Tady se jen nekdy vsimnu ctvereckovani v urcitych mistech, ale na to by pomohl vyssi bitrate nebo kvalitnejsi kodek a toho se asi nedockame. A co se tyce typu, tak s podanim Cerne barvy jsem na svem TN monitoru spokojeny, rozhodne je cernejsi nez na dosluhujici CRT TV, kde diky vyssimu jasu ta cerna je trochu svetlejsi.
A jak je to s mrtvymi pixely? u LCD je vetsinou IPS panel. Tam mrtvy pixel sviti bile nebo je zhasly? A na Plazme je to jak sviti nebo je zhasly? A jak je na tom spotreba, stale jsou plazmy nenazrane, nebo uz maji spotrebu srovnatelnou s LCD? A urcite je jasne plus matna obrazovka, protoze TV bude hned vedle okna, ktere se tam presne odrazi a za jasneho dne neni mozne sledovat tmave sceny. A Plazmy asi matny povrch nemaji.

Kvalita: Rozhodne chci nejakou kvalitnejsi TV, ktera nejakou dobu vydrzi. A ne ze odejde mesic po konci zaruky. U nas ta TV bezi temer trvale. O vsedni dny vetsinou 12h denne a o vikendy a svatky az 20h denne. Casto jen jako zvukova kulisa, aby nebylo ticho, takze ani nebude na skodu kdyz TV bude umet vypnout obraz z duvodu uspory

Znacka: Mno to asi dost souvisi s tou kvalitou. Jak jsem rekl chci neco co vydrzi, ale s LG nemam nejlepsi zkusenost. DVD rekorder odesel asi mesic pred koncem zarucni doby. Neco spatneho v napajeni a odmitalo se zapnout z pohotovostniho rezimu. A navic u DVD rekorderu neni mozne priradit jednotlive stanice na cisla DO. Jake cislo se jim pri nalazeni prideli, takove ma. A to je dosti neprakticke, tak nechci aby se to opakovalo u TV. Takze LG radsi ne. A Samsung mam spojeny s vyrobou pracek/lednicek/mycek a nemam k tomu taky moc duvery v oboru elektroniky. A myslim ze jsem nekde cetl ze u Samsungu je horsi DVB-T tuner, ktery nekdy ma problemy s nalezenim kanalu. Sice jak jsem psal signal tu ujde, ale jsem presne na okraji dosahu 2 vysilacu, tak radsi neriskovat.

Zatim jsem vyber zuzil na tyto kusy:
Panasonic TX-L37S20E LCD 1080p
Panasonic TX-P37X20 Plazma 720p
Oboje panasonic, 100Hz technologie, ctecka SD karet, bocni HDMI port. U Panasonica cekam ze bude mit nejakou tu kvalitu.

Mno uvitam jakekoli navrhy. Na pripadne dotazy odpovim vecer.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 19. 3. 2011 17:36

Spotreba plazmy a LCD je v rovnakej uhlopriečke porovnateľna, iba lcd s led podsvietenim ju maju nižšiu. SD vysielanie vyzera lepšie spravidla na HD ready, ale zaleži na kvalite konkretnych modelov. Pokiaľ teda neplanuješ v nejakej vyraznej miere sledovať full HD filmy, rozlišenie tej plazmy je plne dostačujuce. Bolo by to v takom pripade obrazovo idealne riešenie. Problem ale bude leskly panel. Robia sa plazmy aj s matnym, ale nie v 37". Ten Panasonic je totiž jedina 37" plazma na trhu (spolu s P37C2E, čo je ale viacmenej to iste ako X20).
No aj väčšina LCD sa dosť leskne (niektore viac ako plazmy), takže najsť nejaky vyhovujuci model v tomto smere bude trošku detektivna praca.
Inak väčšina LCD nema IPS panel. Najviac maju VA panely v rôznych obdobach (PVA, MVA...).

Matne obrazovky maju niektore Philipsy a najmä Sony.
Asi najlepši (obrazovo) TV v tejto cene a uhlopriečke je Samsung 37C650. Ma ale lesklu obrazovku, matnejši je model 37C630. Obrazovo je to v podstate to iste ako C650. Alternativa je napr. Philips 37PFL5405H, pripadne Sony 37EX500 (nad limit) alebo lacnejši 37EX402.
Pokiaľ ide o kvalitu zvuku, vzhľadom na "hrubku" tv nemôžeš čakať nejaku extra kvalitu. Repro aby hralo dobre potrebuje priestor a ten v dnešnych tv nie je. Fyzika nepusti. Ale nie je to zas ani žiadna tragedia. Zaleži od narokov.

Triediť kanaly dokaže každy tv, vypnutie obrazu a ani automaticka hlasitosť tiež nie je problem. Pokiaľ ide o LG či Samsung, predsudky nie su opodstatnene. Ich tv sa kvalitou nijako vyrazne nelišia od konkurencie.
Bohužiaľ realita je taka, že dnešna elektronika je spotrebny material a jej životnosť je presne taka aby vydržala do konca zaruky. Že vydrži dlhšie je pomaly dôvod na oslavu. Časy keď tv (či čokoľvek ine) vydržali 20 rokov su preč. Je pritom uplne jedno aku značku zvoliš a koľko za to zaplatiš, kvalita je viacmenej rovnaka u všetkych. Chcieť preto niečo čo vydrži je utopia. Tak ako ti odišlo LG, môže odisť Panasonic, Sony, Pioneer atd.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 19. 3. 2011 19:10

Nargon nezbývá mi než souhlasit s Ryanem . Máš tedy několik variant ... plazmu i LCD, tudíž teď jen porovnat technickou vybavenost ... která Ti bude lépe vyhovovat a pak to jít někam omrknout.

Pokud se nepletu, tak tzv. mrtvý bod svítí bíle u TN a TN+Film technologie. U PVA, SPVA, MVA, SIPS zůstává černý. U plazmy něco podobného nehrozí. Ale opět je zde možnost výrobek při koupi přes net vrátit ... do 14 dnů.

Plazma & LCD ... každá technologie má své klady/zápory. Nutno přijít na to, co zrovna mně, mým očím vadit nebude. U plazmy je to známé blikání obrazu, teoretická možnost vypalování, teoretická lehce zvýšená spotřeba oproti LCD. LCD má třeba zase menší pozorovací úhly, někdo vidí mazání obrazu, kostičkování atp.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod polda 19. 3. 2011 20:58

Pokud jsi zvyklý na Sony,těžko to nahradíš 37" za 10-12 tisíc. Buď si připlatít nebo se smířit s jiným obrazem než si byl zvyklý.
polda
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 19. 3. 2011 21:34

Jo okouknout ty TV je jasna vec, ale chci vedet jake konkretni modely mam jit okukovat. At kdyztak muzu vyber schvalit nebo odmitnout a vybirat jine.

To ze vydrzi 20 let nepredpokladam, ale tech 5 let by vydrzet mela. Snad ty udavane hodnoty zivotnosti u LCD 60 tisc hodin (necelych 7 let nonstop provozu) a u Plazmy 100 tisic hodin (pres 11 let nonstop) nejsou jen zbytecne hodnoty aby bylo co napsat do specifikaci.

Mno zatim mam toho favorita tu Plazmu od Panasonicu, a jestli ji pri okukovani zavrhnu tak se budu koukat na LCD pripadne hledat jine misto pro TV, aby se dala pouzit vetsi, kde je lepsi vyber plazem.

Jeste by me zajimalo jak je to s tim 100/200/600Hz Jak se to projevuje v obraze? Kdyz uz budu okukovat ty TV, tak at vim na co se zamerit. Jestli ma cenu do toho jit nebo ne.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 20. 3. 2011 10:59

Více Hz technologie jsou, resp. mohou být přínosem v určitých scénách. Vždy je ale vhodné mít volbu je deaktivovat. Ano, je to něco jiného než u CRT TV, kdy 100Hz byl jasný pozitivní přínos pro kvalitu obrazu.

polda píše:Pokud jsi zvyklý na Sony,těžko to nahradíš 37" za 10-12 tisíc. Buď si připlatít nebo se smířit s jiným obrazem než si byl zvyklý.

To máš pravdu. Bohužel se ale může stát, že i když zakoupí TV v daleko vyšší cenové kategorii, opět zjistí, že obraz není takový, na jaký byl u CRT Sony zvyklý.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 3. 2011 12:16

Nargon píše:To ze vydrzi 20 let nepredpokladam, ale tech 5 let by vydrzet mela. Snad ty udavane hodnoty zivotnosti u LCD 60 tisc hodin (necelych 7 let nonstop provozu) a u Plazmy 100 tisic hodin (pres 11 let nonstop) nejsou jen zbytecne hodnoty aby bylo co napsat do specifikaci.

To su len teoreticke hodnoty, ktore však neurčuju životnosť celeho TV, ale len panela, resp. podsvietenia. Elektronika je ale o inom. Ta je na poruchu omnoho nachylnejšia a ak sa niečo v tv pokazi, tak to bude najskôr nejaka elektronika. Na tie čisla sa spoliehať vôbec neda.

Ta plazma je v tejto cene po obrazovej stranke lepšim riešenim ako LCD. Problemom ale zrejme bude leskly povrch.

Tie herze nerieš, tie nie su podstatne. Navyše u plazmy a LCD je to niečo uplne ine.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 20. 3. 2011 14:49

Jo ty Hz jsou neco jineho nez u CRT, ale z toho co jsem pochopil, tak by ta TV mela dopocitavat nejake mezisnimky, ktere zobrazi. Ale spise me zajimalo jestli to ma nejaky prakticky ucinek treba u te deinterporlace. Jak jsem rekl na PC s tim mam problem, kde u "malych" titulku bezicich dole na obrazovce to zpusobi i necitelnost textu. (napriklad ve zpravach kdyz vysilaly zabery z CNN o reaktorech ve fukusime, tak tam se ten bezici text misty nedal precist) A nebo na TV je to reseno dobrou deinterpolaci a tohle se tam vubec neprojevuje.

A elektronika bych cekal ze vydrzi prave vice. Do cca roku muze odejit nejaky mene kvalitni chip nebo spoj, ale to se vyresi reklamaci. Jen bych nerad, aby treba odesla tyden po zaruce. Treba PC funguje bez problemu tech 5 let (pak se vetsinou musi vymenit kvuli nedostatecnemu vykonu) ale ten pocitac stale funguje. Nedavno jsem znamym dal muj starsi PC, kteremu je tak 8 let a stale bezproblemove slouzi.

A diky za rady.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 20. 3. 2011 16:44

Neda sa porovnavať PC s TV. PC je subor jednotlivych komponentov a tv je jeden celok.
Herze nemaju nejaky extra prinos. Ako pisal MGX, zaleži na konkretnej scene. Niekde to učinok ma, niekde nie, a niekde je to na škodu. LCD dopočitava snimky, u plazmy je to niečo uplne ine.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 20. 3. 2011 17:44

Nargon my děkujeme za poděkování :-)

Já už jsem to tady, tuším, psal několikrát. Měl jsem peníze připravené na zakoupení nové televize. Nebylo to tak úplně málo. Ale nevybral jsem si, takže se utratily za něco úplně jiného. Probléme je, že má CRT TV už pomalu končí a já se stále zatím (tak trochu) děsím chvíle, kdy budu muset řešit (povinně) nákup nové.

Vzhledem k tomu, že poměrně dost vnímám blikání u plazem, tak bych upřednostnil LCD, ale že bych byl z této varianty nadšen, to také ne. Každý rok s napětím očekávám, jak půjde kvalita nových TV směrem vzhůru. Nejde mi o doplňkové funkce atp. Chci co nejkvalitnější a nejpřirozenější obraz - pokud možno jakostně se blížící (dle mých očí) v SD zobrazované informaci céertéčku.

Protože u dnešních TV je hlavní co do nich leze za signál, tedy jeho kvalita/nekvalita, vyřešil jsem nejdříve formu příjmu. Mám satelit - Skylink/CS Link.

Co se týče záruky, to je v dnešní době také občas zajímavá záležitost. Věci se dělají, aby vydrželi do jejího konce. Tudíž, když některý prodejce, či přímo výrobce nabídne delší záruku, i takováto věc stojí za zvážení. Je to bonus, který může v budoucnu ušetřit zbytečnou investici.

Omlouvám se za OT, i když ... snad pořád v limitu :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod stormborec 20. 3. 2011 20:02

Výraz "deinterpolace" pokud vím neexistuje (možná mohl myslet deinterlacing). To že se rozmazává běžící text je obvykle způsobeno pomalou odezvou u LCD. (netýká se to jenom běžícího textu - zvlášť otravný - aspon pro mě - je to při sportovních přenosech - rozmazávání čar na hřišti) Tohle "rozmazávání" je jeden z neduhů LCD oproti CRT, kde je všechno pěkně vostrý i při pohybu kamery. Částečně by to mělo být řešený "technologií 100Hz", ale je to jenom teorie - já třeba žádnej rozdíl na mé televizi nepoznám, jestli to mám zaplý nebo vyplý. Pak ještě existuje tzv. backlight scanning, backlight blinking, 200Hz, 400Hz ... V tomto případě se mezi zobrazováním jednotlivých snímků zhasne podsvícení, což by mělo vést psychovizuálně k snížení rozmazávání obrazu.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 20. 3. 2011 23:23

Jo mas pravdu je to deinterlacing jsem si to popletl, ty slova jsou si podobny. A neni to "rozmazavani" co je bezne na LCD. Jen ten deinterlacing byl spatne provedeny byly videt "sude" a "liche" radky jak jsou vzajemne posunute. A byly videt i pri "pauze" obrazu, takze to lcd rozmazavani rychleho pohybu to nebylo. Na CRT samozrejme nebyl problem. Na PC ten problem mam. A zajima me jak je to na tech televizich jestli je tam ten problem taky nebo jestli maji uz nejake dobre algoritmy, ktere s tim nemaji problem.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 3. 2011 09:24

To zaleži na konkretnom modeli LCD. Niektore to maju zmaknute lepšie, ine nie. Jednoznačna odpoveď nie je.
Prave z dôvodu toho, že si na taketo detaily haklivy by som odporučil skôr plazmu. Jej obraz je totiž bližši zobrazeniu CRT ako v pripade LCD. Nielen vernejšim obrazom, ale aj čo sa tyka plynulosti zobrazenia. Problem je ale existencia len jedineho modelu v 37" (aj to už dlho na trhu nebude) a už spominane odrazy.
Takže buď zvoliš LCD s tym, že je tam riziko že nebudeš s obrazom uplne spokojny. Alebo nejak inač vyriešiš rozostavenie izby vzhľadom k oknu, a pripadne aj rozmerovo kvôli možnosti väčšieho vyberu v ramci 42" modelov plazmy, kde je väčšia šanca že ťa v tomto smere obrazovo uspokoji (i keď netvrdim, že nutne musi).
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nargon 21. 3. 2011 10:16

Jo takze to bude chtit spis tu plazmu. A tam opravdu v tech 37" neni vyber. Takze tam bych teda vzal spis 42" (ona se sem uz nejak nacpe). Cena by mela zustat stale do tech 12ti tisic. Jake ty 42" Plazmy mi doporucite a kterym se urcite vyhnout?
Docela se mi zamlouva Panasonic TX-P42C3E ktera je ted vsude mozne v akci. A je to novinka roku 2011.
Desktop: Ryzen 7 1800X (3.95GHz, 1.35V), Asus Crosshair VI Hero, 16GB DDR4 Ram (3200MHz), 128GB SSD + 3TB HDD, Nvidia GTX 1080
Notebook: Asus UL50VT 15.6" (SU7300@1.7GHz, 4GB ram, 500GB HDD, Intel GMA 4500MHD + nVidia G210M, dlouha vydrz cca 7+ hod)
Nargon
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 21. 3. 2011 10:25

Nemyslim, že by sa nejakej trebalo vyhnuť. Každopadne ten novy model je vyborny, hlavne na SD signal je to super voľba.
Recenzie P42C3E: http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasoni ... 211056.htm, http://hdtelevizija.com/2011/02/15/rece ... 3e-107-cm/.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků